Свържи се с нас

Новини

„Пазителите на българщината“ избраха Габрово за Войводската си среща

Published

on

Снимка: Сдружение „Пазители на българщината“

Габрово стана домакин на Войводската среща на сдружение „Пазители на българщината“. Съвременните български войводи избраха да проведат първото си общо събрание в Актовата зала на Национална Априловска гимназия.

Снимка: Сдружение „Пазители на българщината“

В съботния ден членовете на сдружението, облечени по устав във войводско или четническо облекло и български народни носии, се събраха пред паметника на Васил Априлов, където бяха посрещнати от кмета на община Габрово Таня Христова и танцьорите от ДФА „Габровче“.

Снимка: Сдружение „Пазители на българщината“

С вълнуващо обръщение кметът на Габрово приветства „Пазители на българщина“ и им благодари, че са предпочели точно възрожденския град за своята тазгодишна среща и им пожела да продължават все така всеотдайно с добрите си дела за България.

Изкуството на младите танцьори от ДФА „Габровче“ бе посрещнато с горещи аплодисменти от войводите, а председателят на организацията Христо Ив. Димитров изказа своята сърдечната благодарност за топлия прием.

Членовете на сдружението изразиха уважението си към паметта и делото на Васил Априлов, поднасяйки венец и цветя пред неговия паметник, и се запознаха с историята на Националната Априловска гимназия.

През тази година патриотичното сдружение отбелязва петата годишнина от своето учредяване. Ежегодно всеки войвода поема за изпълнение своя лична патриотична кауза, която отчита в началото на следващата година.

Освен извършеното на „ползу роду“ от войводите в Сдружението през 2018 година, бе отчетено и постигнато тригодишната обща кауза на сдружението (2016-2018 г.) – издигането на паметник на кан Тервел в столицата.

Снимка: Сдружение „Пазители на българщината“

На настоящата „Войводска среща“ положиха тържествено клетва новоприети войводи, както и обсъдени личните каузи, които войводите обещават да осъществят през 2019 година.

В неделния ден членовете на сдружението посветиха на габровските забележителности Етнографски музей на открито „Етър“ и Соколски манастир, които посетиха.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Читател сигнализира: Фирма трови въздуха на Габрово!

Published

on

Местна фабрика за производство на мебели трови въздуха в Габрово. За това алармира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, който ни изпрати снимки от поредното констатирано от него замърсяване и своя коментар към тях.

По думите му мебелната фабрика продължава да гори отпадъчни материали, правещи въздуха токсичен, въпреки многократните призиви да не го прави. Предприятието се намира в северната индустриална зона на Габрово.

Неговото търпение вече се изчерпило и затова се решил да предприеме следваща стъпка, правейки публично това, което не кореспондира със спечелената от Габрово екологична награда на Европейската комисия „Европейски зелен лист“.

Според автора на сигнала, изпратен до нас, когато се горят вредните за природата и човека материали, в района трудно се диша и се усеща остра неприятна задушлива миризма.

Случвало се е дори да има и придружаващо силно задимяване, тъй като човекът, потърсил ни да дадем гласност на случая, допуска, че биват изгаряни лепила и всякакви синтетични материали.

Чрез изпратения до „Габрово Нюз“ сигнал, гражданинът се надява компетентните институции да се самосезират, замърсяването на въздуха да бъде преустановено и повече да не бъде допускано. Дали тази порочна практика ще бъде преустановена, предстои да разберем.

В случай, че мебелната фабрика желае да предостави своето обяснение за издигащия се от техния двор тъмен пушек, видно от снимките, нашата медия ще ѝ предостави трибуната си за право на отговор до широката общественост.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица