Свържи се с нас

Новини

Второ място в детски фестивал за севлиевски ансамбъл

Published

on

снимка: РС на КНСБ – Габрово

Второ място за севлиевския ансамбъл „Мария“ на 19-я Международен детски етнофестивал „Децата на Балканите – с духовност в Европа“, който се проведе на 31 май и 1 юни в Минерални бани, област Хасково.

Организатори на фестивала бяха КНСБ, Благотворителен фонд „Проф. д-р Желязко Христов“ и Община Минерални бани, област Хасково. Това е първа голяма, безценна победа за младия ансамбъл, който беше един от участниците, които представяха България и единствения клуб от община Севлиево.

Ансамбъл „Мария“ се състезава и спечели достойно и заслужено наградата в направление „Модерен балет, хип-хоп, характерни танци, класически балет“, раздел „Характерни танци“.

снимка: РС на КНСБ – Габрово

Децата приеха новината за престижното си класиране с неописуема радост и с мотивация да се трудят с нестихваща енергия и през следващата година, за да получат шанс за участие през 2020 г., когато ще бъде юбилейното издание на мащабното събитие.

Ансамбъл „Мария“, заедно с още 2 хиляди участници от седем държави изживя два незабравими конкурсни дни, изпълнени с много труд, слънце, обич, сълзи от щастие и прекрасни изпълнения на талантливи деца.

снимка: РС на КНСБ – Габрово

Участниците се докоснаха до великата Валя Балканска. От думите на Пламен Димитров – президент на КНСБ, с искрена детска любознателност и топло чувство научиха какъв е бил мотива на създателя на идеята за фестивала, проф. д-р Желязко Христов, а именно – дружбата и приятелството без граници.

снимка: РС на КНСБ – Габрово

Организаторите бяха осигурили много изненади за участниците, като една от големите награди, таблет спечели именно танцьорка от ансамбъл „Мария“.

Успехът на децата от сдружение „Път към приключението“ е доказателство, че когато веднъж се е родила мечта, човек няма право да се отказва, никога. Към нея просто може да добави силна вяра, упоритост, много труд, дисциплина, прозорливост и голяма доза красота и грация и тогава мечтата се превръща в реалност.

Фестивалът „Децата на Балканите – с духовност в Европа“ направи възможно сбъдването на детската мечта на танцьорите.

Ето какво заяви Мария Бенева – управител на сдружение „Път към приключението“ и главен мениджър на ансамбъл „Мария“: „Радостта ни е огромна! Сърдечни благодарности към организаторите на фестивала „Децата на Балканите – с духовност в Европа“. Изключителна организация, много изненади за децата – участници, безценна възможност за създаване на нови интернационални приятелства и неописуема емоция. Фестивалът създава незабравими спомени у децата, а това няма цена! Пожелавам на всеки от читателите да бъде толкова щастлив поне веднъж в живота си, колкото сме ние сега!

Благодаря и на хората-дарители, които направиха възможно участието ни. Ръка, протегната в трудна минута се помни цял живот. Можеха да откажат, някои хора просто отказват, но нашите дарители взеха правилното, доброто решение – за нашите деца. Класирането ни и радостта, и щастието на танцьорите е живото доказателство, защото децата никога няма да ви разочароват“.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Непочистена страна на прохода Шипка откъм Габрово създава трудности

Published

on

Габровската страна на прохода Шипка е непочистена и създава трудности на пътуващите. Това сигнализира до редакцията на „Габрово Нюз“ читател на медията, на когото му се е наложило тази сутрин да мине през Балкана.

Човекът ни изпрати 2 снимки, с които илюстрира състоянието на пътя в разстояние на 200 метра от двете страни на Стара планина, отправяйки критики към поддържащите габровския участък.

По думите му едната снимка е от най-добре почистената габровска част на прохода, на която едва забележима е пътната настилка, докато при южната страна пътното платно е изчистено и обработено, дори в най-високата му точка.

„Коренна разлика! От габровската страна не се вижда пътят! Колите поднасят на места. При този слаб снеговалеж, който падна, цялата картинка е абсурдна и недопустима. Срамна работа направо! Един снегорин не срещнах по пътя си откъм северната страна на прохода. Откъм старозагорска обаче машините вървят, чистят и обработват. Дори застигнах снегорин“, възмущава се читателят.

Вашите новини от деня, сигнали, мнения, коментари и гледни точки можете да изпращате на редакционната ни поща: info@gabrovonews.bg, на фейсбук страницата или на телефон: +359 878 993 779, а ние ще ги правим публично достъпни на вниманието на широката общественост и аудитория на „Габрово Нюз“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Концерт „Дървото на влюбените“

Published

on

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Измерват качеството на атмосферния въздух в района на Колелото

Published

on

РИОСВ – Велико Търново възложи на Изпълнителна агенция по околна среда измерване качеството на атмосферния въздух в парк „Колелото“ на Габрово по искане на Областна администрация – Габрово.

Измерването е инициирано във връзка със зачестили сигнали от граждани за влошено качество на въздуха в този район.

Мобилната автоматична станция за контрол качеството на атмосферния въздух към Регионална лаборатория Русе е разположена до детска ясла „Славейче“.

Станцията ще измерва основните показатели, характеризиращи качеството на атмосферния въздух: фини прахови частици до 10 микрона (ФПЧ10), серен диоксид, азотен оксид, азотен диоксид и озон, във времеви обхват от седем денонощия – от 1 до 7 февруари.

След приключване на измерването и получаване на данните, РИОСВ ще оцени измерените показатели с приложимите норми в Наредба №12 от 15.07.2010 г. за норми за серен диоксид, азотен диоксид, фини прахови частици, олово, бензен, въглероден оксид и озон в атмосферния въздух.

Данните ще бъдат предоставени на Областна администрация – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица