Свържи се с нас

Култура

Пианистите на МК „Весела“ със 7 първи надгради от Пловдив

Published

on

Любомира, Александра, Симона, Адриана и Виктор след награждаването им на конкурса „М.Петров“ – Пловдив 2019. Снимка: МК „Весела“

Седем първи награди спечелиха в Пловдив пианистите от Музикален клуб „Весела“. Само два дни след завоюваните успехи на Международния конкурс „Златният ключ“ в Македония, децата от МК „Весела“ участваха по традиция в Националния конкурс „Милчо Петров“ – Пловдив.

Полина Флориду с две първи награди в рамките на една седмица – от Македония и Пловдив

Тази година, в която европейска столица на културата е Градът под тепетата и в него кипи богат културен живот, на конкурса „Милчо Петров“ се представиха седем пианисти от габровския музикален клуб, които показаха високото си ниво със спечелените награди.

По традиция, всяко издание на конкурса се открива с музикално изпълнение на последния носител на Гран-при.

Поради неговото отсъствие този път обаче, бе отправена покана от страна на организаторите от читалище „Шалом Алейхем“ към Любомира Ангелова – носител на Специалната награда за българска пиеса от миналогодишния конкурс.

Радост, признание и отговорност бе, че сега за втори път възпитаник на Музикален клуб “Весела“ имаше честта да открие конкурса, като първият бе през 2017 г., когато конкурсът беше открит от Светослав Цифудин, носител на Гран- при.

А тази година носители на Първи награди в своите възрастови групи станаха Полина Флориду /4 клас/, Адриана Кънева /5 клас/, Виктор Василев /6 клас/, Любомира Ангелова /9 клас/, Александра Станева /9 клас/, както и двата клавирни дуета: Адриана Кънева – Виктор Василев и Симона Тодорова – Александра Станева, а Мартин Богданов /2 клас/ и Симона Тодорова /9 клас/ спечелиха втори награди.

Мартин Богданов, най- малкият участник тази година в конкурса от Музикален клуб „Весела“

Децата и техният клавирен педагог Весела Пенева бяха специално поздравени от Дарина Кантарджиева, преподавател по пиано в НМУ „Любомир Пипков“- София и член на журито, за успеха си и за собствения почерк, който ги отличава от останалите участници.

Председателят на журито на конкурса, акад. проф. Н.Стойков, издаде своя втори сборник „Студии, статии, интервюта“.

В него е поместено есето на габровския клавирен педагог Весела Пенева – „За Николай Стойков – с цялата ни обич“.

Творбата е един спонтанен и непринуден разказ за съвместната работа на композитора и младите таланти от Музикален клуб „Весела“ – Габрово, представили пиесите му не само на конкурсните подиуми в България, но и във Франция, Италия и Македония.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ този уикенд

Published

on

Силно габровско присъствие и приятелски поздрав от Велико Търново ни очакват в последните два дни от Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“.

На 26 септември, събота, от 17.00 часа на сцената на площад „Възраждане“ ще излязат актьорите от Държавен куклен театър – Габрово, за да ви представят спектакъла „Огнивото“.

18.00 е началният час на представлението „От кулата“ на „Малка театрална компания“.

В неделя, 27 септември, фестивалът закрива основният му организатор – Театър Весел с любимата на малки и големи приказка „Храбрият оловен войник“. Началото е в 17.00 часа.

Входът е свободен!

Национален куклен фестивал „Рачо и Дешка“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Габрово. Организатори са Театър Весел и РА „Елмазови“.

При лошо време спектаклите ще се играят в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Откриват „Пътища в географията – просеки и просветления“ в НМО

Published

on

Този петък, 25 септември, от 16.00 часа в Националния музей на образованието в Габрово ще бъде открита фотодокументална изложба „Пътища в географията – просеки и просветления”, посветена на на 60-годишнината на проф. доктор на науките Атанас Дерменджиев, ръководител на катедра “География”, Исторически факултет, Великотърновски университет “Св. св. Кирил и Методий”.

Същият ден ще бъде представено и едноименното библиографско издание „Пътища в географията – просеки и просветления”.

Атанас Дерменджиев е доктор на науките, професор по социално-икономическа география, доктор по география, действащ член (академик) на Международната академия на науките по екология и безопасност. Специалист по регионална, политическа и културна география. Автор на над 230 научни публикации, в т. ч. 6 монографии, 15 книги, 14 учебника, 10 учебни помагала и др., отпечатани в България, Румъния, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Португалия, Франция, Северна Македония. Дългогодишен ръководител на катедра “География” във Великотърновски университет ”Св. Св. Кирил и Методий”.

Университетът е дългогодишен партньор на Националния музей на образованието. През 2017-та катедра „География” и музеят започнаха партньорство с идеята да се свърже висшето образование с всички образователни степени.

По инициатива на професора утвърдени преподаватели от Великотърновския университет направиха първа работна среща с габровски учители. Изложбата „Пътища в географията – просеки и просветления” е поредната обща инициатива.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Трявна комикси – уикенд в картинки

Published

on

Община Трявна и издателство “Артлайн Студиос” организират Трявна Комикси: Началото. Събитието ще се състои през почивните дни, 26-ти и 27-ми септември, на площада пред Народно читалище “Пенчо Славейков 1871” в Трявна.

В тази връзка организаторите обявиха конкурс за комиксова рисунка. Творбите се изпращат до 25 септември на e-mail: artline@artline-comics.net. Няма изисквания към формата на рисунката. Няма възрастови ограничения.

Рисунките ще бъдат оценявани от Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България.

Резултатите ще бъдат обявени на 27 септември от 18:30 ч. по време на събитието в Трявна. Наградите са осигурени от издателство “Артлайн Студиос”.

ПРОГРАМА

26 септември
– събота 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – среща с Тодор Христов – един от най-добрите художници на комикси в България
18:30 ч. – среща с Кирил Дамянов – създател на сайта Супер Герои България

27 септември
– неделя 10:00 – 12:00 ч. – Рисувай и играй със смърфовете
18:00 ч. – разговор с учениците от НГПИ “Тревненска школа” за създаването на съвместен проект с Артлайн Студиос
18:30 ч. – обявяване на победителите в конкурса за комиксова рисунка

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица