Свържи се с нас

Новини

Популяризират европейското културно многообразие с поредица събития

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

За трета поредна година Областна администрация – Габрово ще реализира поредица събития, в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019 година.

По този повод областният управител Невена Петкова сподели: „За трета поредна година имам възможност, благодарение на тези инициативи, да се срещна с жителите на малките населени места и да се докосна до техния начин на живот, до техните празници, бит, фолклор, история и традиции. Именно те дават облика на България в голямото европейско семейство. Приобщават ни към Европа, но и ни дават самочувствието на българи.“ Според нея две са ценности, които определят развитието на Европейския съюз и без които неговото съществуване е немислимо – многообразие и толерантност. Европа е многообразие – на нации, на етноси, на религии, на култури, на езици. Многообразие, което ни учи колко пъстър и красив е животът, колко различни начини има да изразим себе си. Европа обаче е и пример за живот в толерантност и разбиране. „Голяма е ролята на читалищата за утвърждаване на тези изконни ценности -многообразие и толерантност. Осъзнавам колко важна е подкрепата за тях, защото подкрепяйки читалищата, ние подкрепяме българския дух, съхраняваме и развиваме своето културно многообразие и насърчаваме толерантността.“ – коментира още областният управител по повод Дейностите, по които ще се проведат инициативи – Дейност 1 „Събития за популяризирането на европейското културно многообразие” и Дейност 2 „Провеждане на комуникационни инициативи за представяне на културното многообразие на ЕС, насърчаване на толерантността, превенция на езика на омразата, в това число и за отбелязване на приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста”.

снимка: Областна администрация – Габрово

Събитието по Дейност 1 предвижда познавателни игри, викторини и спортни занимания, чийто обединителен елемент е европейското културно многообразие с цел преоткриване и осмисляне на различни европейски културни традиции за свободното време.

В рамките на това мероприятие Областна администрация ще си сътрудничи със сдружение „Идея спорт“. Планирано е за 22 юни от 10:30 до 12:30 часа в Градинката с мечето в Габрово.

По Дейност 2 ще бъдат организирани 7 културно-информационни събития за популяризирането на европейското културно многообразие и насърчаването на живот в толерантност и реализирани от читалища от област Габрово. Събитията стартираха от Народно читалище „Габрово – 2002”, гр. Габрово със „Живеем и танцуваме заедно. Фолклорът – залог за толерантност”.

снимка: Областна администрация – Габрово

На 3 юни НЧ „Паисий Хилендарски – 1908”, с. Градница, общ. Севлиево, представи своя поглед към темата „Магията на детството за живот в толерантност“ – едно събитие изпълнено с детски усмивки, песни за доброто и приятелството, игри, викторини и разбира се награди за участниците.

На 13 юни предстои събитието „Детство – цветно приключение“, организирано от Народно читалище „Възраждане – 1927”, с Петко Славейков, общ. Севлиево.

На 21 юни Народно читалище „Пробуда – 1924“, гр. Плачковци, общ. Трявна, ще представи „Музикално-танцов спектакъл „Европейска дъга“.

На 29 юни Народно читалище „Цвятко Иванов – 1919”, с Крушево, общ. Севлиево организира „Етнофестивал на толерантността“.

снимка: Областна администрация – Габрово

На 20 юли Народно читалище „Напредък – 1884“, с. Керека, общ. Дряново кани своите жители и гости на “Лятно кино в Керека“.

Събитията по тази дейност приключват на 31 юли с „Многоликата Европа, обединена от красотата на Балканското село Ловнидол“, организирано от Народно читалище „Зора-1908”, с.Ловнидол, общ. Севлиево.

„Вярвам, че нашите инициативи с читалищата ще донесат много усмивки на малки и големи, и ще успеем да усетим европейския дух и в нашите села, които имат своето достойно място за обогатяването на европейското културно наследство“ – каза още Невена Петкова, областен управител на Габрово.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица