Свържи се с нас

Новини

Популяризират европейското културно многообразие с поредица събития

Published

on

снимка: Областна администрация – Габрово

За трета поредна година Областна администрация – Габрово ще реализира поредица събития, в изпълнение на Комуникационната стратегия на Република България за ЕС за 2019 година.

По този повод областният управител Невена Петкова сподели: „За трета поредна година имам възможност, благодарение на тези инициативи, да се срещна с жителите на малките населени места и да се докосна до техния начин на живот, до техните празници, бит, фолклор, история и традиции. Именно те дават облика на България в голямото европейско семейство. Приобщават ни към Европа, но и ни дават самочувствието на българи.“ Според нея две са ценности, които определят развитието на Европейския съюз и без които неговото съществуване е немислимо – многообразие и толерантност. Европа е многообразие – на нации, на етноси, на религии, на култури, на езици. Многообразие, което ни учи колко пъстър и красив е животът, колко различни начини има да изразим себе си. Европа обаче е и пример за живот в толерантност и разбиране. „Голяма е ролята на читалищата за утвърждаване на тези изконни ценности -многообразие и толерантност. Осъзнавам колко важна е подкрепата за тях, защото подкрепяйки читалищата, ние подкрепяме българския дух, съхраняваме и развиваме своето културно многообразие и насърчаваме толерантността.“ – коментира още областният управител по повод Дейностите, по които ще се проведат инициативи – Дейност 1 „Събития за популяризирането на европейското културно многообразие” и Дейност 2 „Провеждане на комуникационни инициативи за представяне на културното многообразие на ЕС, насърчаване на толерантността, превенция на езика на омразата, в това число и за отбелязване на приноса на Република България в спасяването на евреите от Холокоста”.

снимка: Областна администрация – Габрово

Събитието по Дейност 1 предвижда познавателни игри, викторини и спортни занимания, чийто обединителен елемент е европейското културно многообразие с цел преоткриване и осмисляне на различни европейски културни традиции за свободното време.

В рамките на това мероприятие Областна администрация ще си сътрудничи със сдружение „Идея спорт“. Планирано е за 22 юни от 10:30 до 12:30 часа в Градинката с мечето в Габрово.

По Дейност 2 ще бъдат организирани 7 културно-информационни събития за популяризирането на европейското културно многообразие и насърчаването на живот в толерантност и реализирани от читалища от област Габрово. Събитията стартираха от Народно читалище „Габрово – 2002”, гр. Габрово със „Живеем и танцуваме заедно. Фолклорът – залог за толерантност”.

снимка: Областна администрация – Габрово

На 3 юни НЧ „Паисий Хилендарски – 1908”, с. Градница, общ. Севлиево, представи своя поглед към темата „Магията на детството за живот в толерантност“ – едно събитие изпълнено с детски усмивки, песни за доброто и приятелството, игри, викторини и разбира се награди за участниците.

На 13 юни предстои събитието „Детство – цветно приключение“, организирано от Народно читалище „Възраждане – 1927”, с Петко Славейков, общ. Севлиево.

На 21 юни Народно читалище „Пробуда – 1924“, гр. Плачковци, общ. Трявна, ще представи „Музикално-танцов спектакъл „Европейска дъга“.

На 29 юни Народно читалище „Цвятко Иванов – 1919”, с Крушево, общ. Севлиево организира „Етнофестивал на толерантността“.

снимка: Областна администрация – Габрово

На 20 юли Народно читалище „Напредък – 1884“, с. Керека, общ. Дряново кани своите жители и гости на “Лятно кино в Керека“.

Събитията по тази дейност приключват на 31 юли с „Многоликата Европа, обединена от красотата на Балканското село Ловнидол“, организирано от Народно читалище „Зора-1908”, с.Ловнидол, общ. Севлиево.

„Вярвам, че нашите инициативи с читалищата ще донесат много усмивки на малки и големи, и ще успеем да усетим европейския дух и в нашите села, които имат своето достойно място за обогатяването на европейското културно наследство“ – каза още Невена Петкова, областен управител на Габрово.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Ограничават движението в района на Севлиево на главния път София – Варна

Published

on

От утре – 6 октомври, се ограничава движението в посока Варна по път I-4 в района на Севлиево, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

За изпълнение на дейности по пътната настилка при укрепване на свлачището при 84-ти км на първокласния път и откоса от южната му страна трафикът от първокласния път ще се отклонява при п. в. „Севлиево“ по обходни маршрути за леките и тежкотоварните превозни средства.

Автомобилите до 3,5 т ще преминават през Севлиево – с. Богатово – път I-4, а преводните средства над 3,5 т ще се насочват по пътя Севлиево – Драгановци – Габрово – п.в. „Поповци“ – път III-5004 /Обход на Габрово/ – Киевци – Думници – Рязковци – път I-5 Габрово – Дряново – Велико Търново – път I-4.

Необходимо е шофьорите да карат внимателно и да спазват стриктно поставената пътна сигнализация.

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява за причиненото неудобство при пътуването, но укрепителните дейности са наложителни, за да се осигури безопасното преминаване по първокласния път.

С изпълнението на проекта ще се спре разрушителното действие на свлачищния процес, възникнал от дестабилизиране на откоса поради високото ниво на река Росица, както и от водонасищане на насипа от лошото отводняване на пътя.

До момента укрепителните дейности чрез изграждането на две силови укрепителни пилотни системи се изпълняваха без отбиване на движението. Сега предстои да се изпълнят дейностите по пътната настилка, като се очаква те да завършат до края на октомври 2022 г.

Отводняването ще се осъществява посредством надлъжния и напречния наклон на пътя, както и чрез нови окопи, подокопни дренажи и контролно-ревизионни шахти, които ще отвеждат повърхностните и дренираните от пътния насип води извън компрометирания участък. Ще бъде възстановена и настилката като се създадат необходимите условия за безопасно преминаване на моторните превозни средства.

Обектът се изпълнява по проект за превенция и противодействие на свлачищните процеси по републиканска пътна мрежа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Разпитаха 19 свидетели по делото за бащата, убил 2-годишната си дъщеря

Published

on

Окръжен съд – Габрово откри съдебното следствие по наказателно дело от общ характер, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Габрово против Д.М. Севлиево.

Същият е предаден на съд с обвинение в това, че на 4 февруари 2021 год., в жилището си в Севлиево, умишлено умъртвил малолетната си рождена дъщеря, която се е намирала в безпомощно състояние.

В хода на заседанието, проведено на 3 и 4 октомври т.г., бяха разпитани 19 свидетели и 3 вещи лица. Като доказателства по делото бяха приети изискана от съда медицинска документация, както и заключенията на част от експертизите, изготвени на досъдебното производство.

Разглеждане на делото бе отложено за разпит на неявили се свидетели и вещи лица, и за събиране на още писмени доказателства. Следващото заседание е насрочено за края на месец октомври 2022 година.

Припомняме, че след деянието бащата опита да сложи край на живота си. Полицаи го откриха в неадекватно състояние, с порезни рани в областта на китките и глезените. След кървавото убийство извършителят бе транспортиран в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, а след стабилизирането му, с прокурорско постановление бе принудително настанен в психиатричната болница в Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Обновеният мъжки отбор на БК „Зограф“ с демо тренировка в Трявна

Published

on

Обновеният отбор на баскетболния клуб „Зограф“ – Трявна, който на практика връща мъжете отново в първенството след дългогодишно прекъсване, бе представен през изминалата събота във възрожденския град. На срещата присъстваха кметът на община Трявна Силвия Кръстева, президентът на българската федерация по баскетбол и единствения българин, играл в НБА, Георги Глушков, президентът на БК „Зограф“ – Трявна Добринка Манева, треньори и състезатели.

Сключеният договор за сътрудничество между тревненския тим и габровския „Чардафон“ дойде тематично с отбелязването на 70-годишния юбилей на баскетбола в Трявна в средата на тази година, с което мъжкият отбор отново ще може да играе в „Б“ група Център на българската баскетболна лига.

„Идеята за този мъжки отбор беше, че цяло лято имахме разговори с клуба на Трявна ‘Зограф“, с нашия клуб „Чардафон“, с кмета и с общината, разговаряхме това нещо да се осъществи, т.е. да работим и двама клуба заедно, за което аз много се радвам като треньор, че успяхме това нещо да го създадем и идеята е всички да разберат, че ние се обединяваме с цел да може да привлечем повече деца и масовост в град Трявна, да има баскетбол и най-вече да има мъжки отбор в град Трявна“, коментира наставникът на БК „Чардафон“ – Габрово Антонио Станков.

Така, тематично пред символа на възрожденска Трявна – часовниковата кула бе направена и първата официална снимка на мъжкия отбор на БК „Зограф“ – Трявна с новите екипи на момчетата. Кметът на община Трявна пожела успех и попътен вятър на играчите, след което бе удостоена с почетна фланелка от треньора на БК „Чардафон“ Антонио Станков.

„В отбора са 15 състезатели. Има и деца, които са под 18 в този отбор, има и мъже, които са над 18, двама треньори – в мое лице и колегата Стефан Иванов, като той ще бъде старши треньор, защото аз съм старши треньор на „А“ група в „Чардафон“. Аз ще помагам и ще му бъда помощник, а той ще бъде старши треньор Стефан Иванов“, допълва още наставникът.

Представянето на отбора бе съчетано и с демонстративна тренировка в двора на СУ „Петко Р. Славейков“, на която момчетата впечатлиха официалните лица с добра физическа форма и подготовка преди началото на сезона.

„Тренировката премина добре, направихме няколко примерни упражнения да видят какво могат момчетата и след това направихме игра 5 на 5 и това беше. Накрая се поздравихме и си пожелахме успех! Глушков и кметът също пожелаха успех на момчетата, имаха разговори с тях, с мен и си пожелахме успех през новия сезон и всички да бъдем здрави!“, сподели Антонио Станков.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица