Свържи се с нас

Новини

Приключи обновяването на образователна инфраструктура в Габрово

Published

on

снимка: Община Габрово

С изпълнението и приключването на проекта за инвестиции в съвременна образователна инфраструктура в община Габрово всички общински училища и детски градини вече са с обновени физически пространства, информираха от местната общинска администрация.

снимка: Община Габрово

Това само доказва, че образованието в Габрово продължава и ще бъде важен и основен приоритет, заяви кметът на Габрово Таня Христова при официалното откриване на обектите.

снимка: Община Габрово

„Наш дълг и задължение като представители на институциите и като големи хора е да предоставяме на вас, поколението, което трябва да отгледаме и възпитаме с много любов, внимание и грижа, една обновена образователна среда, която да ви дава възможност да развивате най – доброто от себе си и да разкривате вашият потенциал. Убедена съм, че за вас това не е просто сграда, а място където с подкрепата на вашите учители вие разширявате кръгозора си всеки ден. Имате прекрасен двор, чудесен физкултурен салон и място, в което да закусвате и обядвате“, сподели габровският кмет.

снимка: Община Габрово

Сградите на НУ „Васил Левски“ и ОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ бяха трансформирани в едни от най – модерните и иновативни училища не само за Габрово, но и за страната.

снимка: Община Габрово

И двете бази са с внедрени съвременни мерки за енергийна ефективност, а учениците се радват на използването на модерни технологии в обучителния процес, както и на съвременно обзавеждане.

снимка: Община Габрово

Заместник – министърът на регионалното развитие и благоустройството и ръководител на Управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ Деница Николова каза, че в рамките на финансирането със средствата, които се осигуряват от ЕС, за период от последните 9 години, са обновени не малка част от училищата и детските градини в цяла България.

снимка: Община Габрово

Над 1 млр. лв са фокусирани, за да се обнови сградния фонд, да се даде възможност за внедряване на нови учебни пособия и програми в училищата, за да може децата да се чувстват добре и комфортно.

снимка: Община Габрово

„44 млн. лв са инвестирани само в Габрово за обновяване на паркови пространства, образователна инфраструктура и развитие на градския транспорт. Търсим начини за повишаване и на културната активност чрез обновяване на културната инфраструктура подобно на зала „Възраждане“, а Домът на културата се надяваме скоро също да бъде един от добрите примери за това.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Наша основна цел е с европейски средства да бъдем по – близо до хората, затова се стараем да предоставяме все по – вече възможности за инвестиции в градовете, за да променяме техния облик“, коментира заместник – министър Николова.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Силвия Кръстева инициира среща с габровските депутати

Published

on

Кметът на община Трявна Силвия Кръстева покани на работна среща четиримата народни представители от 7-ми многомандатен избирателен район – Габрово.

Днес, 18 януари, официалната покана бе изпратена от местната администрация до Богомил Петков – народен представител от ПП “Продължаваме промяната”, Томислав Дончев – народен представител от ПП ГЕРБ, Юсеин Вейселов – народен представител от ПП “Движение за права и свободи” и Даниел Петров – народен представител от ПП “Възраждане”.

Работната среща е предвидена да се проведе на 28 януари от 13.30 ч. в сградата на Община Трявна.

По време на разговора между местната управа и излъчените от габровска област депутати ще бъдат обсъдени основни проблеми на района, засягащи жителите на Трявна и Плачковци и малките населени места и ще бъдат търсени ефективни методи за тяхното решаване.

От администрацията на Силвия Кръстева посочиха:

  • Привличане на инвестиции за изграждане на така желаната спортна зала в гр. Трявна и общежития към нея
  • Намиране на средства за подобряване на инфраструктурата на емблематичните за гр. Трявна ул. “Ангел Кънчев” и ул. “Петко Р. Славейков”
  • Обстановката и проблемите, вследствие на пандемията от КОВИД-19 у нас
  • Привличане на инвестиции за осигуряване на заетост и по-високи доходи за местното население
  • Развитие на туризма в региона

В случай на възпрепятстване от страна на народните представители за присъствие на работната среща в сградата на Община Трявна, същата ще бъде проведена в София при удобни за народните представители дата и час.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Полицията хвана голямо количество контрабандни цигари

Published

on

270 000 къса контрабандни цигари бяха иззети при специализирана полицейска операция, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

Акцията е била реализирана на 15 януари, в района на севлиевското село Богатово. Тогава за проверка бил спрян товарен автомобил „Фиат Добло“, управляван от 41-годишен севлиевец.

Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР-Габрово и представители на Агенция „Митници“ открили в товарния отсек буса натоварени кашони, пълни със стекове цигари, които били без валиден български акцизен бандерол.

Иззети били 27 мастербокса от различни марки. Водачът на автомобила е бил задържан по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа.

По случая е заведена преписка за извършено престъпление по чл. 234 от Наказателния кодекс.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Мостът в с. Кръвеник ще бъде ремонтиран, осигурено е финансиране

Published

on

Мостът в с. Кръвеник ще бъде ремонтиран през тази година, уверение за това се получи в Областната администрация от инж. Деян Георгиев, директор на Областно пътно управление – Габрово.

Мостът е в изключително компрометирано състояние, има готов технически проект и осигурено финансиране в размер на близо 150 000 лв.

Освен този участък в област Габрово за настоящата година са предвидени за ремонт още няколко пътни отсечки от републиканската пътна мрежа с най – влошено технико – експлоатационно състояние.

Това стана ясно от проведената среща на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов с представители на АПИ, „Автомагистрали“ ЕАД и министерството. По време на срещата от АПИ бяха представени конкретно по области участъци, които са определени за спешен ремонт през 2022 г. – това са път III 5006 – Габрово – Узана от км 5+682 до км 21+380; път III -609 Трявна – Дряново от км 47+432 до км 63+800; път III-403 Кормянско – Крамолин от км 14+000 до км 26+685; път III -401 – известен като стария път за Ловеч, път III-4403 Габрово- Кози рог от км.0+000 до км 18+088, както и път I-5 Габрово – връх Шипка от км 155+195 до км 170+000.

Предвидените отсечки обхващат участъци от всички общини на територията на област Габрово, а с реализирането на ремонтните дейности ще се подобри значително технико-експлоатационното състояние на пътищата, както и ще се повиши безопасността на движение.

След тази среща министърът отвори възможността граждани да могат да подават свои предложения за включване на други пътища в списъка, по които те пътуват и смятат, че са в тежко състояние.

Предложенията и сигналите, включително снимки и видеоматериали, могат да се изпращат на имейл адрес: signali@api.bg. Те ще бъдат разгледани и окончателните списъци с пътищата за ремонт ще бъдат публикувани на интернет страниците на МРРБ и АПИ.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица