

Любопитно
Три кулинарни рецепти се състезават за вота на феновете

снимка: Pixabay.com
Продължава кулинарният конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“, обявен по повод 55-та годишнина от откриването на музей „Етър“. За месец май предлагаме на вниманието на приятелите на музей „Етър“ няколко одобрени от сциалистите в музея рецепти, получени до 15 май на адрес: d.hristov@etar.bg.
Първата рецепта е записана от Илия Стефанов Станев, позната е през 30-40-те години на ХХ век в с. Горнова могила, община Габрово. Открита е в с. Горнова могила при теренно проучване по проект „Строителните занаяти в Стара планина“ през 2018 г.
Рецепта за Горновски таратор
По горновска рецепта таратор се прави от консервирани краставици на търкалета нарязани ситно на танур (стругована дървена поставка). Върху краставиците се нарязват на едро 3-4 обелени печени пиперки, 1-2 домата или доматено пюре, на ситно нарязани няколко скилидки чесън, няколко стръка сух или пресен копър.
Всичко това се поставя в съд и се залива със студена вода, като се оставя да габардяса. Разбира се оцетът и солта са на вкус.
Особено по жътва, през знойните дни, нашите селяни не сядаха на обяд без този таратор. Той се използваше и като мезе за ракийката, която се засмукваше за по-вкусно със сламка. През зимата пак се правеше такъв таратор, но с варено захарно цвекло и сухи пиперки, които се запарват.
Втората рецепта е за традиционна зелена баница – щирник. Изпратена ни е от Иванка Лилова от Габрово.
Две, три глави зрял лук и няколко стръка зелен се кавърдисват – запържват, задушават, в олио. Добавя се зеленината, нарязана на дребно.
Това може да бъдат листа на лапад, цвекло, лобода, киселец и др., които се задушават заедно с лука. Прибавя се една шепа ориз, която също се запържва със зеленията, като се добавя малко топла вода да поври сместа.
Когато плънката е готова, тавата, в която ще се прави щирника, се намазва с олио и в нея започват да се редят тестените листи, като всеки лист се намазва преди поставянето му с олио и се наръсва с плънката. И така докато се запълни тавата. Последният лист, който се поставя най-отгоре, се намазва само с олио.
Тавата се поставя във фурната и се пече до зачервяване и готовност. Щирник се прави обикновено през време на пости и в него няма мляко, яйца или сирене.
Искам да уточня, че в народните рецепти няма точни пропорции на необходимите продукти. По принцип количеството на зеленината е „на око“ и „на шепа“, зависи и за колко души се приготвя ястието, колко голяма е тавата – по-голяма тава, повече зеленина.
Оризът – шепа, не много, лукът – поне 2, 3 глави зрял и още толкова зелен.
Пролетно време моята баба правеше следната манджа: запържваше нарязана на малки кубчета сланина, към нея прибавяше повече нарязан зелен лук, запържваше и него, накрая объркваше всичко с две-три яйца. Когато в къщи влезеха неочаквано гости, яденето ставаше за минути.

снимка: Pixabay.com
Третата рецепта е изпратена от НЧ „Васил Йорданов-1942 г“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, което по традиция участва в конкурса и вече има две спечелени награди.
Рецепта, изпратена от НЧ „Васил Йорданов-1942 г“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, което по традиция участва в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“ и вече има две спечелени награди. Ето какво написаха новочерненци:
Здравейте, отново и през месец май. Представяме ви рецепа, преборила с времето, запазена от поколенията, която присъства на трапезата на новочерненци за Гергьовден и в наши дни.
Агнешко с булгур на пещ за Гергьовден
Необходими продукти:
Пресен лук – 1 връзка
Стар лук – 1-2 глави средно големи
Моркови -2 бр.
Червен пипер – 1бр.
Зелен пипер – 1бр.
Пшеничен булгур – 0,500 гр.
Вода -1,5л.
Агнешко месо – 2,5 кг.
Домати от консерва – 400 гр.
Юзум /джожан/
Лющян /девисил/
Черен пипер
Червен пипер млян
Сол на вкус
Олио – 200 мм.
Начин на приготвяне:
В загрятото олио запържваме нарязаните зеленчуци. Прибавяме булгура и го запържваме докато стане „стъклен“, за да може при печенето да остане пръхкав, а не клисав. Прибавят се доматите, подправките и сол на вкус. Агнешкото месо се нарязва на порции и се осолява, след което се нарежда в тавата.
Прибавя се булгура и заливаме с водата. Покриваме тавата с агнешкото було и я мятаме в предварително опалената и нагрята пещ. Замазваме отвора на пещта и печем 2 часа. И ето го готово агнешкото с булгур на пещ по новочерненски. Приятен апетит!
Автор на рубриката, посветена на кулинарния конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“ е Дамян Христов, екскурзовод в музей „Етър“.
Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/
Любопитно
Севлиево е първият град от турнето на актьора Димитър Маринов


Известният актьор Димитър Маринов, който през 2019 г. стана първият български актьор, качил се на сцената на “Оскар”-ите по време на 91-вата церемония, след като филмът „Зелената книга“, в който той участва, спечели наградата за най-добър филм, ще гостува в Севлиево на 7-ми май.
Той пристигна преди няколко дни в България, за да участва в дует с Дивна, която влезе в образа на Хилда в „Като две капки вода“. Както винаги, актьорът представи едно към едно образа на своя учител – големият Тодор Колев.
През 2020 г. Димитър Маринов спечели място във формата „Като две капки вода“, но благородно отстъпи мястото си, защото (както той казва), “няма нужда от награди, а желание да раздава своите знания”. Към момента популярният в Холивуд актьор е преподавател по актьорско майсторство в САЩ. Срещата с него е по инициатива на Община Севлиево и включва представяне на пътеводителите по актьорска подготовка, чиито автор е Маринов. Книгите му “Към сцената“ и „Към екрана“ излязоха в края на 2024 г. под знака на издателство „АЗ-БУки“, печатът е на www.artniton.com.
Официалната премиера на заглавията започва от Севлиево – в 17.30 часа в сградата на Общината.
„Нашата форма на работа е строго индивидуална в партньорство. Актьорството е точно този съзнателен избор, който идва от вярата вътре във вас. То е начин на живот. Имам класове в САЩ, в които работят по четири сесии и им казвам директно кой става и кой не, според мен. Актьорлъкът е дарба – той е вид мислене. Аз не мога да ви науча на актьорско майсторство – никой не може. Ние можем само да ви придадем похвати, практики, с които да ви помогнем да откриете себе си”, споделя пред младите хора Димитър Маринов. С харизмата си и естественото си поведение, Димитър Маринов пленява всяка аудитория.
Всеки, който има интерес към литературата и киноизкуството ще има чудесна възможност да се запознае лично с актьора и да почерпи вдъхновение от неговия професионален път. Животът му е като филмова лента, с много обрати и събития, но примерът му да не се отказва да се бори е много мотивиращ.


Любопитно
„Семе българско“ – кога, къде, какво?


На 26 и 27 април севлиевци и гостите на града ще преживеят магията на един от най- българските фестивали – „Семе българско“. За неговото единадесето издание организаторите са подготвили пъстра програма, пълна с музика, добро настроение, споделена мъдрост, красота и аромат.
Фестивалните дни ще ни срещнат с майстори на художествени занаяти от близо и далеч, ще ни потопят в далечните времена на създаването на българската писменост, ще се учим да разчитаме древни тайни и да се вслушваме в гласа на корените си.
Богатата музикална програма обещава добро настроение, песни и танци, събрали в себе си усещането за България – такава, каквато я носим в сърцата си. Ще тропнем не едно хоро с ансамбъл „Загоре”, ансамбъл „Развитие”, ФТФ „Боженци”, ТК „Хопни ми, тропни ми”, ще притихнем от омаята на космическия глас на Валя Балканска и на неповторимата мелодия на гайдата на Петър Янев, ще се докоснем до таланта на звездната Йорданка Христова, ще приветстваме младите изпълнители от „Upstreem Voices“ и ще се насладим на изпълненията на Йордан Петев от „Гласът на България” + Live band.
Ще срещнем 11 съвременни будители, сред които: Валя Балканска, Аида Марковска – холистичен и родов терапевт, доц. д-р Катя Узунджалиева – директор на Института по растителни генетични ресурси „К. Малков“ – Садово, основателят на фондация „Искам бебе” – Радина Велчева, учителя по история от Свиленград – Димитър Гилев, Уста Дарин Божков – трето поколение потомствен дърворезбар, наследник на тревненската резбарска школа, Иван Андонов от „Дар Лимец”, режисьорът – историк Любомир Радев – създател на филмовата поредица „Древната Цивилизация”, Миглена Чаталова – майстор-тъкач от Велико Търново и Христо Иванов – Христо Ашламинатора – инструктор по Природа.
Ще преживеем емоцията „11 мига от България” с фотоизлобжа на Радослав Първанов. Ще ни посрещнат зони „ДОБРОдарие”, „Родно”, „Харно”, „Китно”, „Ръкотворие” , Фермерски пазар „ОТ БГ” и др. Ще аплодираме участниците в традиционния конкурс „Никой не е по-голям от хляба”. Ще подкрепим благотворителната кампания, насочена към семейни двойки с репродуктивни проблеми от Севлиево и заедно ще случим добро в името на живота.
А децата ще разгърнат талант в ателиета за рисуване с водната техника „Ебру, за изработка на хвърчила, свещи и Чичкотревичковци, ще месят хляб с „Дар лимец” и още, и още.


Любопитно
Мъжка чанта или раница – кое е по- добре за ежедневието?

В динамичното ежедневие на съвременния мъж, изборът между мъжка чанта или раница не е просто въпрос на стил, а на практичност, комфорт и идентичност. Модата отдавна не е само естетика – тя е език, чрез който изразяваме начина си на живот. Все по-често градските джентълмени търсят функционални аксесоари, които съчетават визия и удобство. Сред тях особено предпочитана е елегантната и винаги актуална мъжка чанта през рамо – аксесоар, който перфектно се вписва в динамиката на съвременния градски стил. Но, ако и вие сте изправени пред дилемата на кой аксесоар да заложите, тази статия ще ви помогне да разберете предимствата и на двата избора.
Как да изберем между мъжка чанта и раница?
Замисляли ли сте се как един аксесоар може не само да улесни деня ви, но и да подчертае стила ви? Изборът между мъжка чанта и раница често зависи от вашето темпо, ежедневни ангажименти и предпочитания към визията. Ако утрото ви започва с бизнес среща, а следобедът преминава в динамика из града, моделите мъжки чанти могат да бъдат идеалният спътник – изчистени, практични и със силно изразен градски характер. Те предлагат не само удобен достъп до най-необходимото, но и добавят нотка на класа към smart casual визията.
В ситуации, в които денят ви е наситен с движение, документи, техника или спортен екип, раницата предлага безспорен комфорт. Благодарение на равномерното разпределение на тежестта, тя щади стойката ви и се вписва отлично в активния начин на живот. Модерните издания се отличават с минималистичен силует и технически материи, което ги прави подходящи не само за уикенд активности, но и за делнични срещи – включително и в офис среда.
В крайна сметка – и двете решения имат своето място в гардероба на съвременния мъж. В асортимента на CCC ще откриете разнообразие от стилове – от класически до модерни, които отговарят на нуждите на мъже с различна динамика и вкус. Продуктите са достъпни както онлайн, така и във физическите обекти на доставчика, което прави пазаруването лесно и удобно. Всичко зависи от това кой сте в своето ежедневие и как искате да бъдете възприемани.
Какви са предимствата на мъжката чанта в ежедневието?
Независимо дали търсите функционален акцент за делова визия, или универсален аксесоар за града, мъжката чанта се утвърди като символ на модерен минимализъм. Тя е предпочитана от мъже, които ценят подредеността, стила и детайла. Моделите варират от елегантни портфейлни форми до по-спортни крос-боди варианти, което позволява стилова гъвкавост в зависимост от повода. Една добре подбрана мъжка чанта през рамо може да бъде ключов акцент в облеклото – особено, когато е изработена от висококачествени материали и с внимание към изработката.
Защо раницата остава предпочитан избор за динамичния мъж?
Раницата е най-предпочитан избор от мъже, които живеят динамично, обичат комфорта и не правят компромис с визията. Благодарение на съвременния дизайн, тя вече не е само спортен аксесоар – модерните модели са стилни, добре организирани и подходящи за различни поводи. С отделения за лаптоп, допълнителни джобове и регулируеми презрамки, мъжките раници са създадени с мисъл за функционалност и комфорт. Те са идеални за ежедневни задачи, пътувания, работа или учене. А когато визията е важна – изчистеният дизайн, комбиниран с качествени материи, гарантира стилно присъствие.
Независимо дали залагате на премерената елегантност на мъжката чанта, или предпочитате свободата и практичността на раницата, важното е аксесоарът да съответства на вашия начин на живот.

-
Новинипреди 6 дни
Благотворителен празник за нова детска площадка в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“
-
Новинипреди 6 дни
Над 40 дървета ще бъдат засадени в района на ул.“Христо Ботев“
-
Новинипреди 6 дни
Габрово отбеляза със знания и усмивки „Празника на географията“
-
Кримипреди 6 дни
Шестима са заловените пияни или дрогирани в региона по Великден
-
Кримипреди 7 дни
Министър Митов даде положителна оценка за работата на ОДМВР-Габрово
-
Културапреди 3 дни
Видео урок за Колю Фичето представя великия майстор пред ученици в цялата страна
-
Новинипреди 5 дни
Камерната зала на Кукления театър в Габрово отново отваря врати
-
Новинипреди 5 дни
„Янтра“ приема „Монтана“ в битка за място в четворката