Свържи се с нас

Любопитно

Три кулинарни рецепти се състезават за вота на феновете

Published

on

снимка: Pixabay.com

Продължава кулинарният конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“, обявен по повод 55-та годишнина от откриването на музей „Етър“. За месец май предлагаме на вниманието на приятелите на музей „Етър“ няколко одобрени от сциалистите в музея рецепти, получени до 15 май на адрес: d.hristov@etar.bg.

Първата рецепта е записана от Илия Стефанов Станев, позната е през 30-40-те години на ХХ век в с. Горнова могила, община Габрово. Открита е в с. Горнова могила при теренно проучване по проект „Строителните занаяти в Стара планина“ през 2018 г.

Рецепта за Горновски таратор

По горновска рецепта таратор се прави от консервирани краставици на търкалета нарязани ситно на танур (стругована дървена поставка). Върху краставиците се нарязват на едро 3-4 обелени печени пиперки, 1-2 домата или доматено пюре, на ситно нарязани няколко скилидки чесън, няколко стръка сух или пресен копър.

Всичко това се поставя в съд и се залива със студена вода, като се оставя да габардяса. Разбира се оцетът и солта са на вкус.

Особено по жътва, през знойните дни, нашите селяни не сядаха на обяд без този таратор. Той се използваше и като мезе за ракийката, която се засмукваше за по-вкусно със сламка. През зимата пак се правеше такъв таратор, но с варено захарно цвекло и сухи пиперки, които се запарват.

Втората рецепта е за традиционна зелена баница – щирник. Изпратена ни е от Иванка Лилова от Габрово.

Две, три глави зрял лук и няколко стръка зелен се кавърдисват – запържват, задушават, в олио. Добавя се зеленината, нарязана на дребно.

Това може да бъдат листа на лапад, цвекло, лобода, киселец и др., които се задушават заедно с лука. Прибавя се една шепа ориз, която също се запържва със зеленията, като се добавя малко топла вода да поври сместа.

Когато плънката е готова, тавата, в която ще се прави щирника, се намазва с олио и в нея започват да се редят тестените листи, като всеки лист се намазва преди поставянето му с олио и се наръсва с плънката. И така докато се запълни тавата. Последният лист, който се поставя най-отгоре, се намазва само с олио.

Тавата се поставя във фурната и се пече до зачервяване и готовност. Щирник се прави обикновено през време на пости и в него няма мляко, яйца или сирене.

Искам да уточня, че в народните рецепти няма точни пропорции на необходимите продукти. По принцип количеството на зеленината е „на око“ и „на шепа“, зависи и за колко души се приготвя ястието, колко голяма е тавата – по-голяма тава, повече зеленина.

Оризът – шепа, не много, лукът – поне 2, 3 глави зрял и още толкова зелен.

Пролетно време моята баба правеше следната манджа: запържваше нарязана на малки кубчета сланина, към нея прибавяше повече нарязан зелен лук, запържваше и него, накрая объркваше всичко с две-три яйца. Когато в къщи влезеха неочаквано гости, яденето ставаше за минути.

снимка: Pixabay.com

Третата рецепта е изпратена от НЧ „Васил Йорданов-1942 г“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, което по традиция участва в конкурса и вече има две спечелени награди.

Рецепта, изпратена от НЧ „Васил Йорданов-1942 г“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, което по традиция участва в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“ и вече има две спечелени награди. Ето какво написаха новочерненци:

Здравейте, отново и през месец май. Представяме ви рецепа, преборила с времето, запазена от поколенията, която присъства на трапезата на новочерненци за Гергьовден и в наши дни.
Агнешко с булгур на пещ за Гергьовден

Необходими продукти:
Пресен лук – 1 връзка
Стар лук – 1-2 глави средно големи
Моркови -2 бр.
Червен пипер – 1бр.
Зелен пипер – 1бр.
Пшеничен булгур – 0,500 гр.
Вода -1,5л.
Агнешко месо – 2,5 кг.
Домати от консерва – 400 гр.
Юзум /джожан/
Лющян /девисил/
Черен пипер
Червен пипер млян
Сол на вкус
Олио – 200 мм.

Начин на приготвяне:

В загрятото олио запържваме нарязаните зеленчуци. Прибавяме булгура и го запържваме докато стане „стъклен“, за да може при печенето да остане пръхкав, а не клисав. Прибавят се доматите, подправките и сол на вкус. Агнешкото месо се нарязва на порции и се осолява, след което се нарежда в тавата.

Прибавя се булгура и заливаме с водата. Покриваме тавата с агнешкото було и я мятаме в предварително опалената и нагрята пещ. Замазваме отвора на пещта и печем 2 часа. И ето го готово агнешкото с булгур на пещ по новочерненски. Приятен апетит!

Рецептите може да откриете в страницата на музея във Фейсбук и да подкрепите тази, която ви допада, като я харесате.

Автор на рубриката, посветена на кулинарния конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“ е Дамян Христов, екскурзовод в музей „Етър“.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Историческият музей в Дряново показва най-древните доказателства за Homo sapiens в Европа

Published

on

До края на месец октомври Исторически музей – Дряново е домакин на впечатляващата изложба „Наследство в камък и кост“. Откриването ѝ се състоя на 14 октомври, Денят на света Петка, като събра археолози и учени от цял свят, както и ценители на историята, за да ни върне към самото начало на човешкото присъствие в Европа.

Изложбата представя уникални находки от пещерата Бачо Киро – едни от най-ранните доказателства за присъствието на Homo sapiens в Европа. Експозицията включва фрагменти от човешки кости, каменни сечива и лични украшения, които разказват за живота и мисленето на първите хора на континента. С приветствени думи към гостите се обърна д-р Венелин Бараков, главен уредник в ИМ – Дряново. Той подчерта, че изложбата е своеобразен мост между миналото и настоящето, пътешествие към зората на Homo sapiens на континента. „Тя ни отвежда в дълбините на времето, в епохата, когато първите съвременни хора започват да стъпват по европейските земи. Това е знание, което дължим на революционните открития в пещера Бачо Киро“, каза той.

Между 2015 и 2021 година там бяха направени находки с глобално значение, включително най-ранните неоспорими доказателства за присъствието на Homo sapiens в Европа. Благодарение на съвременни генетични и изотопни анализи, в комбинация с класическите археологически методи, изложбата разказва за живота, технологиите и света на тези първи модерни хора, заселили югоизточна Европа. „Нашата цел е да представим не само как са изглеждали тези хора, но и как са мислели, оцелявали, препитавали и как са общували със света около тях“, сподели д-р Ценка Цанова от Института „Макс Планк“ в Лайпциг, Германия. Тя е модератор на Конференцията на Комисия 8 на Международния съюз за праисторическа и протохисторическа наука (UISPP), която се провежда от 13 до 17 октомври в Дряново и е посветена на темата „Произходи и развитие на Началния късен палеолит в Евразия“.

Сред експонатите в изложбата посетителите могат да видят автентични фосили – фрагменти от човешки кости и горна челюст, както и каменни сечива, орнаменти и лични украшения, съхранили спомена за хората, които някога са населявали тези земи. Особен интерес предизвикват едни от най-старите лични украшения в Европа, изработени от зъби на пещерни мечки – символ на зараждащото се абстрактно мислене и социална организация.

„Тези находки говорят за раждането на символичното мислене и за желанието на човека да остави следа“, посочи още д-р Цанова. „В същото време те показват и колко иновативни са били тези ранни хора . Те са обработвали и преизползвали своите инструменти с изключително майсторство.“ Чрез интердисциплинарните изследвания, представени в изложбата, научаваме повече за адаптивността, технологичните постижения и взаимодействието с природата на първите Homo sapiens. „Наследство в камък и кост“ е не просто изложба. Тя е разказ за началото на нашата история, за онези първи хора, които споделят света с неандерталците и поставят основите на бъдещия европейски свят.

По-рано през деня, участниците в Конференцията на Комисия 8 на UISPP проведоха изнесено заседание в ИМ-Дряново, където представиха свои доклади на различни теми от Праисторията.

Паралелно с откриването на изложбата, под стария чардак на Лафчиевата къща оживяха ароматите и спомените на отминали времена. Представители на читалищата от Ганчовец, Гостилица, Руня, Гвоздейка и Скалско донесоха свои домашни рецепти – пазени през поколенията и приготвени с обич. Всеки гост можеше да опита от ястията, които носят в себе си духа на българското село – на топлия хляб, на събирането край огнището, на простичкото, но истинско човешко общуване.

Отец Ивелин благослови ястията и отправи молитва за здраве и благоденствие, а заместник-кметът на Дряново Диляна Джеджева приветства участниците и подчерта колко важно е да се пазят живи традициите на родния край. Песните на фолклорната група от село Гостилица, посветени на Колю Фичето, допълниха празничната атмосфера и вплетоха кулинарното събитие в програмата на Националните чествания, по повод 225 години от рождението на майстор Колю Фичето.

Зареди още

Любопитно

Ново поколение дентална диагностика в Габрово

Published

on

Специализиран рентгенов кабинет, предлагащ висококачествени образни изследвания, XR Dental Vision разполага с ново поколение дентална диагностика в Габрово.

Представяме Ви MyRay Hyperion X9- най-новият дигитален рентгенов апарат, който комбинира прецизност, бързина и комфорт в една система.

Кристално ясни образи: 2D панорамни цефалометрични изображения, с висока яснота благодарение на MultiPAN технологии и усъвършенствани филтри.

Висококачествени 3D СВСТ изображения с резолюция до 68nm- детайли, недостъпни при обикновени рентгени. Минимална доза радиация-максимална защита за пациента. Сензор DC-III пряко преобразува рентгеновия лъч в електрически сигнал-висока ефективност с ниско облъчване.

Автоматична оптимизация спрямо анатомията на пациента (MRT) адаптира експонацията спрямо нуждите на случая.

Иновативен дизайн-удобство както за пациента, така и за специалиста.

Пълен диагностичен спектър-от единичен зъб до цялостна 3D визуализация на челюстите.

Скорост и ефективност. Сканиране за секунди, дори при малки обеми 3D. Изображенията се обработват и изпращат мигновено-минимално чакане, максимална производителност.

Универсалност за различни специалности, подходящ за: имплантология, ортодонтия, ендодонтия, хирургия, оценка на темпомадибуларни стави, ортодонтски и разтежни анализи, комфорт и удобство за пациента и оператора.

Hyperion X9 диагностиката означава повече сигурност, по-малко време и най-съвременна грижа за здравето на усмивката.

Зареди още

Любопитно

Севлиево постави два кулинарни рекорда

С 500 десерта и 360 метра баница с тиква почерпиха жителите и гостите за празниците на града.

Published

on

И тази година Севлиево постави кулинарни рекорди. Над 500 порции шоколадов фъч с мус от тиква и карамелен сос приготви и раздаде на смаяната публика в Севлиево победителят от пети сезон на Hell’s kitchen шеф Станислав Иванов.

В рамките на тазгодишния Фестивал на тиквата беше представен и най-дългият тиквеник в България – цели 360 метра! За направата на впечатляващия десерт бяха използвани 84 кг кори за баница, 220 кг тиква, 33 кг захар, 26 кг орехи, 38 литра олио, 600 г канела и 250 г ванилия. Приготвянето му продължи пет дни, а резултатът е ароматен и вкусен тиквен специалитет, който свърши за минути.

Вкусните изненади за гостите на празничната събота в Севлиево бяха предшествани от традиционното кулинарно изложение, което беше оценено от опитно жури в състав: шеф Ради Стамболов, шеф Станислав Иванов, шеф Христо Ичев и севлиевският топ сладкар Деница Николова.

Те връчиха награди в няколко категории: баница с тиква, печена тиква, други десерти от тиква, нетрадиционни ястия и напитки от тиква, карвинг за професионалисти и любители. Награди бяха раздадени и в състезанието за торти и декоративни бисквитки, като журито определи и 5 допълнителни специални награди.

Журито изненада и кмета на Севлиево д-р Иван Иванов с признание – четиримата му връчиха шапката на майстора с личните им автографи – за спомен от най-успешното издание на кулинарната надпревара.

С 1000 лева си тръгна от Севлиево Божидар Църков, който победи в конкурса “Тиква най-…, най-…” със 70-килограмов гигант, отгледан в Първомай. Втората награда отиде при Антон Башев от Пещера, отгледал най-дългата тиква – 156 см.

Наградите бяха връчени от култовия водещ на “Кой на знае” по bTV Александър Кадиев по време на пъстро тиквено парти на площад “Свобода” в Севлиево.

Празниците на Севлиево продължават до Петковден, когато е денят на града. Неделният ден е посветена на музиката – на площад “Собода” ще има концерт на оркестър „Севлиево“, игри за малки и големи, ателиета, танци, награди и изненади.

А в понеделник ще бъде открит барелеф на Йосиф Шнитер – архитект на сградата на Художествена галерия „Асен и Илия Пейкови“, ХГ „Асен и Илия Пейкови“. Предстои и премиера на част от творчеството на Петко Хинов – стихосбирката “Душа под снега” в централното фоайе на Община Севлиево.

В деня на града – 14 октомври, Петковден, в храмовете в цялата община ще бъде отслужена литургия за света Петка, а 17:00 часа е тържествената сесия на Общински съвет – Севлиево, на която ще бъдат връчени почетните символи на Севлиево на изявени жители в общината.

Тържествата ще завършат с концерт на Георги Христов и Нели Рангелова на пл. „Свобода“ (при лошо време в Дом на културата „Мара Белчева“).

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица