

Любопитно
Три кулинарни рецепти се състезават за вота на феновете

снимка: Pixabay.com
Продължава кулинарният конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“, обявен по повод 55-та годишнина от откриването на музей „Етър“. За месец май предлагаме на вниманието на приятелите на музей „Етър“ няколко одобрени от сциалистите в музея рецепти, получени до 15 май на адрес: d.hristov@etar.bg.
Първата рецепта е записана от Илия Стефанов Станев, позната е през 30-40-те години на ХХ век в с. Горнова могила, община Габрово. Открита е в с. Горнова могила при теренно проучване по проект „Строителните занаяти в Стара планина“ през 2018 г.
Рецепта за Горновски таратор
По горновска рецепта таратор се прави от консервирани краставици на търкалета нарязани ситно на танур (стругована дървена поставка). Върху краставиците се нарязват на едро 3-4 обелени печени пиперки, 1-2 домата или доматено пюре, на ситно нарязани няколко скилидки чесън, няколко стръка сух или пресен копър.
Всичко това се поставя в съд и се залива със студена вода, като се оставя да габардяса. Разбира се оцетът и солта са на вкус.
Особено по жътва, през знойните дни, нашите селяни не сядаха на обяд без този таратор. Той се използваше и като мезе за ракийката, която се засмукваше за по-вкусно със сламка. През зимата пак се правеше такъв таратор, но с варено захарно цвекло и сухи пиперки, които се запарват.
Втората рецепта е за традиционна зелена баница – щирник. Изпратена ни е от Иванка Лилова от Габрово.
Две, три глави зрял лук и няколко стръка зелен се кавърдисват – запържват, задушават, в олио. Добавя се зеленината, нарязана на дребно.
Това може да бъдат листа на лапад, цвекло, лобода, киселец и др., които се задушават заедно с лука. Прибавя се една шепа ориз, която също се запържва със зеленията, като се добавя малко топла вода да поври сместа.
Когато плънката е готова, тавата, в която ще се прави щирника, се намазва с олио и в нея започват да се редят тестените листи, като всеки лист се намазва преди поставянето му с олио и се наръсва с плънката. И така докато се запълни тавата. Последният лист, който се поставя най-отгоре, се намазва само с олио.
Тавата се поставя във фурната и се пече до зачервяване и готовност. Щирник се прави обикновено през време на пости и в него няма мляко, яйца или сирене.
Искам да уточня, че в народните рецепти няма точни пропорции на необходимите продукти. По принцип количеството на зеленината е „на око“ и „на шепа“, зависи и за колко души се приготвя ястието, колко голяма е тавата – по-голяма тава, повече зеленина.
Оризът – шепа, не много, лукът – поне 2, 3 глави зрял и още толкова зелен.
Пролетно време моята баба правеше следната манджа: запържваше нарязана на малки кубчета сланина, към нея прибавяше повече нарязан зелен лук, запържваше и него, накрая объркваше всичко с две-три яйца. Когато в къщи влезеха неочаквано гости, яденето ставаше за минути.

снимка: Pixabay.com
Третата рецепта е изпратена от НЧ „Васил Йорданов-1942 г“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, което по традиция участва в конкурса и вече има две спечелени награди.
Рецепта, изпратена от НЧ „Васил Йорданов-1942 г“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, което по традиция участва в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“ и вече има две спечелени награди. Ето какво написаха новочерненци:
Здравейте, отново и през месец май. Представяме ви рецепа, преборила с времето, запазена от поколенията, която присъства на трапезата на новочерненци за Гергьовден и в наши дни.
Агнешко с булгур на пещ за Гергьовден
Необходими продукти:
Пресен лук – 1 връзка
Стар лук – 1-2 глави средно големи
Моркови -2 бр.
Червен пипер – 1бр.
Зелен пипер – 1бр.
Пшеничен булгур – 0,500 гр.
Вода -1,5л.
Агнешко месо – 2,5 кг.
Домати от консерва – 400 гр.
Юзум /джожан/
Лющян /девисил/
Черен пипер
Червен пипер млян
Сол на вкус
Олио – 200 мм.
Начин на приготвяне:
В загрятото олио запържваме нарязаните зеленчуци. Прибавяме булгура и го запържваме докато стане „стъклен“, за да може при печенето да остане пръхкав, а не клисав. Прибавят се доматите, подправките и сол на вкус. Агнешкото месо се нарязва на порции и се осолява, след което се нарежда в тавата.
Прибавя се булгура и заливаме с водата. Покриваме тавата с агнешкото було и я мятаме в предварително опалената и нагрята пещ. Замазваме отвора на пещта и печем 2 часа. И ето го готово агнешкото с булгур на пещ по новочерненски. Приятен апетит!
Автор на рубриката, посветена на кулинарния конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“ е Дамян Христов, екскурзовод в музей „Етър“.
Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/
Любопитно
Щъркели накацаха околовръстното на Габрово (снимка)


Необичайна гледка изненада някои шофьори по околовръстния път на Габрово. Потребител на социалните мрежи днес, 13 август, публикува снимка, която показва ято щъркели, наброяващо близо 14 птици, строени като за фотосесия.
От кадъра ясно се вижда, че три от пернатите са кацнали директно върху парапета на моста, а останалите – невъзмутимо на самото платно, по което се движат коли и камиони.
Снимката, качена в местна фейсбук група, за минути събра стотици реакции и коментари. Някои потребители се шегуват, а други подозират, че щъркелите просто са решили да огледат движението край Габрово преди отлитане си на юг.
*Снимка: Горан Раткович, фейсбук.


Култура
Откриха древна византийска златна монета на крепостта Хоталич (снимки)


Ценната находка е намерена по време на редовните археологически проучвания, провеждани от Исторически музей – Севлиево, финансирани от Министерство на културата и Община Севлиево. Научният ръководител на обекта Надежда Ботева и нейният екип ще продължат работата си до края на месец август.
Монетата е тремис на византийския император Юстин II (565 – 578). Тремисът е най-малкият номинал на византийските златни монети. Тежи 1,5 грама и има диаметър 18 мм. Изработена е от злато с много висока проба – 22-23 карата.
Сечена е във византийската столица Константинопол. На лицевата ѝ част е образът на императора, с диадема, облечен с броня. Император Юстин II наследява трона след един от най-славните византийски императори – Юстиниан Велики (527 – 565). Юстин II не успява да се справи с множеството проблеми, които наследява вследствие на амбициозната политика на предшественика си. Империята губи територии и затъва във финансова криза. Императорът се разболява от психическо разстройство и умира.
На обратната страна на монетата е изобразена богинята на Победата (лат. Victoria), в ход на дясно, глава на ляво, държи венец и сфера с кръст.

За 46-те години, в които се провеждат разкопки на крепостта, във фонда на Историческия музей в Севлиево са постъпили три златни монети. Те са открити през 80-те години на ХХ в.
Последната златна находка ще бъде показана в Хаджистояновото училище по повод празниците на Севлиево през октомври и ще заеме своето място в постоянната експозиция “Археология”.


Любопитно
Търси се „Група Х“, ама не за ремонт на покрива, а за сцена в Янтра


Младежки център – Габрово, в партньорство с Pangura Music Studios, обяви кастинг за млади музикални групи под надслов „Търси се група Х“. В инициативата могат да участват изпълнители на възраст от 15 до 29 години от Габрово и региона, които искат да се изявят на сцената на фестивала „Реките на града – Габрово – Младежки случки срещу течението“.
Събитието ще се проведе от 12 до 14 септември в необичайна локация – коритото на река Янтра. Победителят ще спечели професионален звукозапис на авторска песен в студиото на Младежки център – Габрово.
Кандидатите трябва да изпратят любителски видеозапис на изпълнение (не е задължително авторско) на имейл yc@gabrovo.bg до 28 август 2025 г., като посочат име и фамилия на представител на групата, име на групата и телефон за контакт.
Жури ще подбере три групи, които ще участват във фестивалната програма, а крайният победител ще бъде определен от жури и публика по време на живите изпълнения. Организаторите призовават: „Търси се група Х? Това може да е началото на едно уникално музикално пътешествие – чакаме вашите видеа!“


-
Любопитнопреди 5 дни
Щъркели накацаха околовръстното на Габрово (снимка)
-
Новинипреди 6 дни
Ивайло Иванов застава начело на националите по ръгби
-
Културапреди 5 дни
Откриха древна византийска златна монета на крепостта Хоталич (снимки)
-
Културапреди 6 дни
„Пътепис от Етър, България“ от Йон Андерс
-
Новинипреди 6 дни
Черен „баварец“ едва не катастрофира край велоалея в Севлиево (видео)
-
Новинипреди 5 дни
Безплатен транспорт за Националното честване на Шипченската епопея
-
Новинипреди 4 дни
Внимание, кибератака: Фалшиви мейли от името на РЗОК – Габрово!
-
Културапреди 5 дни
МК „Весела“ с нови награди от международен конкурс