Свържи се с нас

Любопитно

Три кулинарни рецепти се състезават за вота на феновете

Published

on

снимка: Pixabay.com

Продължава кулинарният конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“, обявен по повод 55-та годишнина от откриването на музей „Етър“. За месец май предлагаме на вниманието на приятелите на музей „Етър“ няколко одобрени от сциалистите в музея рецепти, получени до 15 май на адрес: d.hristov@etar.bg.

Първата рецепта е записана от Илия Стефанов Станев, позната е през 30-40-те години на ХХ век в с. Горнова могила, община Габрово. Открита е в с. Горнова могила при теренно проучване по проект „Строителните занаяти в Стара планина“ през 2018 г.

Рецепта за Горновски таратор

По горновска рецепта таратор се прави от консервирани краставици на търкалета нарязани ситно на танур (стругована дървена поставка). Върху краставиците се нарязват на едро 3-4 обелени печени пиперки, 1-2 домата или доматено пюре, на ситно нарязани няколко скилидки чесън, няколко стръка сух или пресен копър.

Всичко това се поставя в съд и се залива със студена вода, като се оставя да габардяса. Разбира се оцетът и солта са на вкус.

Особено по жътва, през знойните дни, нашите селяни не сядаха на обяд без този таратор. Той се използваше и като мезе за ракийката, която се засмукваше за по-вкусно със сламка. През зимата пак се правеше такъв таратор, но с варено захарно цвекло и сухи пиперки, които се запарват.

Втората рецепта е за традиционна зелена баница – щирник. Изпратена ни е от Иванка Лилова от Габрово.

Две, три глави зрял лук и няколко стръка зелен се кавърдисват – запържват, задушават, в олио. Добавя се зеленината, нарязана на дребно.

Това може да бъдат листа на лапад, цвекло, лобода, киселец и др., които се задушават заедно с лука. Прибавя се една шепа ориз, която също се запържва със зеленията, като се добавя малко топла вода да поври сместа.

Когато плънката е готова, тавата, в която ще се прави щирника, се намазва с олио и в нея започват да се редят тестените листи, като всеки лист се намазва преди поставянето му с олио и се наръсва с плънката. И така докато се запълни тавата. Последният лист, който се поставя най-отгоре, се намазва само с олио.

Тавата се поставя във фурната и се пече до зачервяване и готовност. Щирник се прави обикновено през време на пости и в него няма мляко, яйца или сирене.

Искам да уточня, че в народните рецепти няма точни пропорции на необходимите продукти. По принцип количеството на зеленината е „на око“ и „на шепа“, зависи и за колко души се приготвя ястието, колко голяма е тавата – по-голяма тава, повече зеленина.

Оризът – шепа, не много, лукът – поне 2, 3 глави зрял и още толкова зелен.

Пролетно време моята баба правеше следната манджа: запържваше нарязана на малки кубчета сланина, към нея прибавяше повече нарязан зелен лук, запържваше и него, накрая объркваше всичко с две-три яйца. Когато в къщи влезеха неочаквано гости, яденето ставаше за минути.

снимка: Pixabay.com

Третата рецепта е изпратена от НЧ „Васил Йорданов-1942 г“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, което по традиция участва в конкурса и вече има две спечелени награди.

Рецепта, изпратена от НЧ „Васил Йорданов-1942 г“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, което по традиция участва в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“ и вече има две спечелени награди. Ето какво написаха новочерненци:

Здравейте, отново и през месец май. Представяме ви рецепа, преборила с времето, запазена от поколенията, която присъства на трапезата на новочерненци за Гергьовден и в наши дни.
Агнешко с булгур на пещ за Гергьовден

Необходими продукти:
Пресен лук – 1 връзка
Стар лук – 1-2 глави средно големи
Моркови -2 бр.
Червен пипер – 1бр.
Зелен пипер – 1бр.
Пшеничен булгур – 0,500 гр.
Вода -1,5л.
Агнешко месо – 2,5 кг.
Домати от консерва – 400 гр.
Юзум /джожан/
Лющян /девисил/
Черен пипер
Червен пипер млян
Сол на вкус
Олио – 200 мм.

Начин на приготвяне:

В загрятото олио запържваме нарязаните зеленчуци. Прибавяме булгура и го запържваме докато стане „стъклен“, за да може при печенето да остане пръхкав, а не клисав. Прибавят се доматите, подправките и сол на вкус. Агнешкото месо се нарязва на порции и се осолява, след което се нарежда в тавата.

Прибавя се булгура и заливаме с водата. Покриваме тавата с агнешкото було и я мятаме в предварително опалената и нагрята пещ. Замазваме отвора на пещта и печем 2 часа. И ето го готово агнешкото с булгур на пещ по новочерненски. Приятен апетит!

Рецептите може да откриете в страницата на музея във Фейсбук и да подкрепите тази, която ви допада, като я харесате.

Автор на рубриката, посветена на кулинарния конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“ е Дамян Христов, екскурзовод в музей „Етър“.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

„Goodbye summer party“ тази неделя край басейна на „Мечтания“

Published

on

На 14 септември ще бъде последният работен ден за годината на басейна в комплекс „Мечтания“. Именно по този повод в неделя, денят преди да удари първия училищен звънец, се организира парти край басейна, с което да бъде изпратено лятото.

Входът за плувното съоръжение ще бъде напълно безплатен за всички, които желаят да посетят „Goodbye summer party“-то на „Мечтания“. Очаква ви готина музика и супер яко настроение в неповторимата обстановка на комплекса.

Комплекс „Мечтания“ е парк за деца, възрастни и домашни любимци! Тук ще откриете простор за игри, басейни за свежи емоции, специални кътове за вашите деца и незабравима гледка към планините. В приятната обстановка се организират рождени дни, партита и събития.

Зареди още

Любопитно

Фестивалът Реките на града ще се проведе от 12 до 14 септември

Published

on

За четвърти пореден път в Габрово ще се проведе фестивалът Реките на града – Габрово – Младежки случки срещу течението. Той се организира съвместно от Община Габрово, фондация „Колективът“ и Младежки център – Габрово, а датите тази година са 12, 13 и 14 септември – чудесен край на ваканцията и зареждане за новата учебна година.

Въпреки че фестивалът е определян като младежки, организаторите канят освен всички с „младежко ЕГН“ и тези с „младежки дух“, а в трите дни посетителите могат да си изберат от програмата различни събития – арт работилници, стендъп комедия, късометражно кино, концерти.

С предварително записване и възрастово ограничение 14 – 29 години са работилниците за гигантски светещи цветя и работилниците за биосфери. Биосферите участниците могат да отнесат вкъщи, а светещите цветя ще останат да красят фестивала и сцената на Летния театър и могат да са вашият принос към превръщането на мястото в още по-вълшебно.

Линкове за записване можете да намерите в социалните мрежи на Младежкия център: Работилница за Ръчно изработени, светещи цветя, ХЛ размер – 12.09.2025г.
Работилница за Ръчно изработени, светещи цветя, ХЛ размер – 13.09.2025г.
Blomma Terrariums, Работилница за изработка на биосфери, 1 група
Blomma Terrariums, Работилница за изработка на биосфери, 2 група

Можете да участвате също в уъркшоп за поезия, работилница по грънчарство, цианотипия, изработка на есенна украса от текстил. Работилниците са подходящи за младежи над 12 години. Самите младежи пък са организирали работилница за по-малките. Тя се нарича „Малките творят“ и включва арт занимания, които ще бъдат водени от доброволци.

Официалното откриване е в събота в 17.30 , а след него на сцената ще видим младите музиканти на Габрово, които спечелиха своя първи професионален запис чрез програма „Култура“ на Община Габрово. Някои от тях вече имат записани своите първи песни и дори клипове към тях. В музикалната програма ще можем да чуем още Тино и Ника в неделя, група Funkilicious в събота и Кристина Топалова и „Свежи таралежи“ в петък.

Предвидена е и базарна зона, от която можете да си купите сувенир от събитието, а също и зона за хранене с гофрети, коктейли, бургери, крафт бира и други вкусни неща!

Програма

Петък 12.09.2025
14:00 – 18:00 Грънчарска работилница
15:00 – 19:00 Работилница за гигантски светещи цветя /с предварително записване 14+ години/
16:00 – 18:00 Работилница за есенна украса от текстил
16:00 – 20:00 Плетене на плитки;
16:00 – 20:00 Рисуване с къна;

16:00 – 20:00 Представяне на Младежки парламент – Габрово;
16:00 – 20:00 Демонстрация рисуване на графити;
16:00 – 20:00 Малките творят – зона за арт занимания за деца с доброволци от Младежки център
18:30 – 19:30 Stand up Comedy „Мечтатели в Абсурдистан“
20:00 – 21:00 Концерт Кристина Топалова
21:00 – 22:00 Концерт „Свежи таралежи“
16:00 – 20:00 Арт базар

Събота 13.09.2025
14:00 – 18:00 Работилница за цианотипия
14:00 – 18:00 Грънчарска работилница
15:00 – 19:00 Работилница за гигантски светещи цветя /с предварително записване 14+ год./
15:00 – 16:30 Уъркшоп поезия /с предварително записване/;
15:30 – 17:00 Работилница за биосфери /с предварително записване, 14+ год./
16:00 – 18:00 Работилница за есенна украса от текстил
16:00 – 20:00 Плетене на плитки;
16:00 – 20:00 Рисуване с къна;
16:00 – 20:00 Представяне на Младежки парламент;
16:00 – 20:00 Демонстрация рисуване на графити;
16:00 – 20:00 Малките творят – зона за арт занимания за деца с доброволци от Младежки център
17:30 – 19:00 Работилница за биосфери /с предварително записване, 14+ год./
17:30 Откриване на фестивала
18:00 – 20:30 Концерт на млади габровски изпълнители – Васил и Камен, Адриана Кънева, Уна
Бурек, Братя Едгар, Мария Мичева, Анастасия Плачкова, Радост Христова, Далия Ковачева
20:00 – 22:00 Късометражно кино с Филмов фестивал на брега
21:00 – 22:00 Концерт на Funkilicious
16:00 – 20:00 Арт базар;

Неделя 14.09.2025
13:00 – 17:00 Работилница по цианотипия
14:00 – 18:00 Грънчарска работилница
15:00 – 16:30 Уъркшоп поезия /с предварително записване/
16:00 – 18:00 Работилница за есенна украса от текстил
16:00 – 20:00 Плетене на плитки;
16:00 – 20:00 Рисуване с къна;
16:00 – 20:00 Представяне на Младежки парламент;
16:00 – 20:00 Демонстрация рисуване на графити;
16:00 – 20:00 Малките творят – зона за арт занимания за деца с доброволци от Младежки център
16:00 – 20:00 Обучение „Развитие на неактивни градски зони чрез предприемачески инициативи“
– в Център „Кристо и Жан Клод“
20:00 – 21:00 Концерт Nicka
21:00 – 22:30 Концерт Тино
16:00 – 20:00 Арт базар.

Зареди още

Любопитно

Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour завладя Севлиево

Published

on

Шестият град от най-голямото лятно музикално турне Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour бе превзет от над четири часа хитове и ексклузивно изпълнение на чисто нови песни. Севлиево се превърна в най-горещата точка и абсолютна парти дестинация в България на 5 септември.

Още от 16:00 часа феновете на #CCTVHET25 и най-големите български изпълнители имаха възможността да се включат в различни предизвикателства и игри с много награди. Два часа по-късно DJ Mascota и MC Mickey стартираха партито с подгряващ сет, включващ най- актуалните клубни хитове.

След това Remi Toin направи незабравимо откриване с неговите танцьори, TikTok хитове и изумителни движения. Първият изпълнител на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2025 в Севлиево бе и специалният гост на вечерта TITA. Заедно с най-обичаните ѝ хитове тя направи ексклузивна премиера на „Най-яката жена“ – песен, написана от Криско, която се очаква да излезе след броени дни.

Изненадите не спряха дотук. Следващата звезда на голямата сцена Елизабет също направи ексклузивна премиера на „With You“. Тя изпя и вече утвърдените „Носталгия“ и „Пак в нощта“. След нея излезе Eva Lea, която вдигна градусите в Севлиево с „Температура“ и „Престъпница“. Вениамин завладя публиката „На макс“ с тоталния хит „Как да спра да те обичам“ (заедно с Eva Lea), а при изпълнението на кавъра „Да бъда твой“ момиче от публиката показа невероятни гласови умения, заради което се качи на сцената и заедно изпяха „APT”.

FYRE направи над 20-минутен сет, включваш най-обичаните и най-новите хитове, сред които „Няма да падна“ и „Здрав. Як. Силен. Стабилен“, и вдигна настроението още по-високо.

Предпоследна на сцената излезе Михаела Маринова, която също бе подготвила удължен сет, включително и най-новия си хит „100 мечти“. В комбинация с обичаните „Сериал“, „Герои“ и „До безкрай“ тя плени публиката с гласовите си възможности и докосващи текстове.

Най-очакваният изпълнител на вечерта и хедлайнер отново бе Криско. Хитмейкърът на България стъпи мощно на сцената на Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2025, за да постави грандиозен финал на шестия концерт от най-голямото лятно турне. През целия ден в парк „Казармите“ кипеше лятно настроение, а феновете имаха възможността да участват в тематични зони, като Chill and Play Corner с гигантско „Не се сърди човече“, колело с предизвикателства, Pop-Up Store с ексклузивен мърч, фотозони за забавни и персонализирани снимки, както и Treasure Hunt с награди.

И тази година турнето поставя акцент върху отговорното забавление – всички посетители са поканени да събират празните бутилки и кенове разделно. Участието в инициативата не само помага на околната среда, но и носи шанс за спечелване на допълнителни награди.

Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2025 продължава с грандиозния финал в София – на нова локация и с още повече звезди. Паркингът на зала „Арена София“ (бул. „Асен Йорданов“ 1) ще се превърне в най-голямата музикална сцена на България на 13 септември. Криско, DARA, Torino & Pashata, Михаела Маринова, FYRE, Dara Ekimova, Вениамин, Eva Lea и Елизабет ще излязат на сцената с най-големите си хитове, а специалните гости V:RGO, EMIL TRF и TITA ще добавят още заряд към вечерта. DJ Mascota ще подгрее настроението с експлозивен сет от клубни парчета, а за динамичната сценична енергия ще се погрижат Remi Toin и неговите танцьори.

Активностите в София ще започнат още от 11:00 часа. Под мотото „Трябва да го изживееш“ Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour 2025 отбелязва своята 15-а годишнина с мащабни концерти в седем града, събирайки на едно място най- обичаните изпълнители и най-енергичната публика в България.

Създадено през 2010 г., Coca-Cola The Voice Happy Energy Tour се превърна в символ на лятното музикално настроение у нас – събитие, което обединява любими звезди и нови таланти, подкрепя българската музика и изгражда връзка между артистите и техните фенове. Турнето е запазена марка за позитивна енергия, впечатляваща продукция, вдъхновяваща атмосфера и ангажираност към каузи, важни за младите хора.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица