Свържи се с нас

Любопитно

Три кулинарни рецепти се състезават за вота на феновете

Published

on

снимка: Pixabay.com

Продължава кулинарният конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“, обявен по повод 55-та годишнина от откриването на музей „Етър“. За месец май предлагаме на вниманието на приятелите на музей „Етър“ няколко одобрени от сциалистите в музея рецепти, получени до 15 май на адрес: d.hristov@etar.bg.

Първата рецепта е записана от Илия Стефанов Станев, позната е през 30-40-те години на ХХ век в с. Горнова могила, община Габрово. Открита е в с. Горнова могила при теренно проучване по проект „Строителните занаяти в Стара планина“ през 2018 г.

Рецепта за Горновски таратор

По горновска рецепта таратор се прави от консервирани краставици на търкалета нарязани ситно на танур (стругована дървена поставка). Върху краставиците се нарязват на едро 3-4 обелени печени пиперки, 1-2 домата или доматено пюре, на ситно нарязани няколко скилидки чесън, няколко стръка сух или пресен копър.

Всичко това се поставя в съд и се залива със студена вода, като се оставя да габардяса. Разбира се оцетът и солта са на вкус.

Особено по жътва, през знойните дни, нашите селяни не сядаха на обяд без този таратор. Той се използваше и като мезе за ракийката, която се засмукваше за по-вкусно със сламка. През зимата пак се правеше такъв таратор, но с варено захарно цвекло и сухи пиперки, които се запарват.

Втората рецепта е за традиционна зелена баница – щирник. Изпратена ни е от Иванка Лилова от Габрово.

Две, три глави зрял лук и няколко стръка зелен се кавърдисват – запържват, задушават, в олио. Добавя се зеленината, нарязана на дребно.

Това може да бъдат листа на лапад, цвекло, лобода, киселец и др., които се задушават заедно с лука. Прибавя се една шепа ориз, която също се запържва със зеленията, като се добавя малко топла вода да поври сместа.

Когато плънката е готова, тавата, в която ще се прави щирника, се намазва с олио и в нея започват да се редят тестените листи, като всеки лист се намазва преди поставянето му с олио и се наръсва с плънката. И така докато се запълни тавата. Последният лист, който се поставя най-отгоре, се намазва само с олио.

Тавата се поставя във фурната и се пече до зачервяване и готовност. Щирник се прави обикновено през време на пости и в него няма мляко, яйца или сирене.

Искам да уточня, че в народните рецепти няма точни пропорции на необходимите продукти. По принцип количеството на зеленината е „на око“ и „на шепа“, зависи и за колко души се приготвя ястието, колко голяма е тавата – по-голяма тава, повече зеленина.

Оризът – шепа, не много, лукът – поне 2, 3 глави зрял и още толкова зелен.

Пролетно време моята баба правеше следната манджа: запържваше нарязана на малки кубчета сланина, към нея прибавяше повече нарязан зелен лук, запържваше и него, накрая объркваше всичко с две-три яйца. Когато в къщи влезеха неочаквано гости, яденето ставаше за минути.

снимка: Pixabay.com

Третата рецепта е изпратена от НЧ „Васил Йорданов-1942 г“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, което по традиция участва в конкурса и вече има две спечелени награди.

Рецепта, изпратена от НЧ „Васил Йорданов-1942 г“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, което по традиция участва в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“ и вече има две спечелени награди. Ето какво написаха новочерненци:

Здравейте, отново и през месец май. Представяме ви рецепа, преборила с времето, запазена от поколенията, която присъства на трапезата на новочерненци за Гергьовден и в наши дни.
Агнешко с булгур на пещ за Гергьовден

Необходими продукти:
Пресен лук – 1 връзка
Стар лук – 1-2 глави средно големи
Моркови -2 бр.
Червен пипер – 1бр.
Зелен пипер – 1бр.
Пшеничен булгур – 0,500 гр.
Вода -1,5л.
Агнешко месо – 2,5 кг.
Домати от консерва – 400 гр.
Юзум /джожан/
Лющян /девисил/
Черен пипер
Червен пипер млян
Сол на вкус
Олио – 200 мм.

Начин на приготвяне:

В загрятото олио запържваме нарязаните зеленчуци. Прибавяме булгура и го запържваме докато стане „стъклен“, за да може при печенето да остане пръхкав, а не клисав. Прибавят се доматите, подправките и сол на вкус. Агнешкото месо се нарязва на порции и се осолява, след което се нарежда в тавата.

Прибавя се булгура и заливаме с водата. Покриваме тавата с агнешкото було и я мятаме в предварително опалената и нагрята пещ. Замазваме отвора на пещта и печем 2 часа. И ето го готово агнешкото с булгур на пещ по новочерненски. Приятен апетит!

Рецептите може да откриете в страницата на музея във Фейсбук и да подкрепите тази, която ви допада, като я харесате.

Автор на рубриката, посветена на кулинарния конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“ е Дамян Христов, екскурзовод в музей „Етър“.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

Габрово влезе в Петото годишно време: „Краят е близо – да му отпуснем края!“

Published

on

На 11 ноември, точно в 11:11 ч., Габрово отново спря времето – за да даде старт на своето „пето годишно време“, познато като Карнавалното. С усмивки, закачки и шумни аплодисменти, градът официално откри сезона на подготовката за най-големия празник на хумора и сатирата в България – Габровския карнавал.

Тази година карнавалното мото носи многозначителен заряд: „Краят е близо – да му отпуснем края!“ – закачлива покана да се посрещне всяка криза, война или житейски абсурд с доза смях, артистичност и габровска самоирония.

Церемонията по откриването превърна сцената на Terra Mall-Gabrovo в огледало на съвременния свят чрез етюда „Добре че са лудите, за да си кажем истината“. На нея оживяха герои от ежедневието – Габровският Мунчо, артистичната Ленчето, пазаруващият анализатор, футболният фен и медицинската сестра.

Пясъчният часовник, отброяващ оставащото време до габровската фиеста, обърнаха заместник – кметът на Габрово Мария Йозова и водещият на събитието актьорът Светослав Славчев. Всеки от тях изрази гласа на обществената лудост и културната параноя, но и на онова здраво чувство за истина, което само хуморът може да разкрие.

С обръщането бе даден и обратен брояч – 187 дни до Карнавал 2026, който традиционно ще се проведе в третата събота на май. Така Габрово официално потъна в своя период, когато логиката си взема отпуск, а сатирата поема властта.

Новото мото е покана към всички – артисти, граждани, гости и провокатори по душа – да се включат в създаването на карнавални картини, костюми и послания, които с хумор и въображение да осветят „края“ – било то на кризата, на войната, на здравия разум или просто на зимата.

Организаторите обещават зрелищни и безпощадно точни карнавални сюжети, които ще превърнат улиците на Габрово в сцена на колективна лудост и творческа свобода. С началото на Петото годишно време Габрово отново доказва, че е столица на хумора – град, в който всяка лудост е празник, а всеки край е само начало на нещо още по-шумно, цветно и габровско.

За повече информация и участие в карнавалните инициативи следете официалния сайт на Карнавала и страниците му в социалните мрежи.

Зареди още

Любопитно

Мотото на Карнавала догодина ще бъде обявено на специална церемония

Published

on

По традиция, на 11 ноември, точно в 11 часа и 11 минути, когато часовниците се усъмнят в собствената си точност, а реалността леко се поразклати, Габрово ще отвори портал към Петото годишно време – онова, в което логиката си взема отпуск, а сатирата поема властта.

„Какво ще се случи? Не можем да ви кажем. Не защото не знаем, а защото и ние се страхуваме от отговора. Но едно е сигурно – ще бъде шумно, цветно, абсурдно и напълно габровско. Ще обявим новото мото на Карнавал Габрово 2026 – онова, което ще ни води, вдъхновява и… вероятно ще ни накара да се чудим „Кой го измисли това?!“

Отговорът сигурно е ясен за мнозина – Ние. Съжаляваме. Или пък не. Очаквайте – вълнение, такова, че да накара и паметника на Рачо Ковача да потръпне; нови и стари герои – от бъдещето, миналото и кварталната кръчма; илюзии, които са по-реални от реалността и, разбира се, официалното разпускане на разума.

След 11.11 не носим отговорност за внезапни пристъпи на смях, желание за маскиране или неочаквани изблици на креативност. Ако усетите, че започвате да мислите в рими, да се усмихвате повече или да се обличате като гигантска краставица – вие вече сте заразени от карнавалния вирус. Добре дошли в клуба.

Елате на ул. „Радецка“ – не за да гледате, а за да участвате. Карнавалът не е шоу. Той е диагноза. И ние всички сме диагностицирани … до следващия Карнавал Габрово“, споделят инициаторите на веселата фиеста.

Зареди още

Любопитно

Лексикон на успеха: Никола Рахнев от Гората.бг

Published

on

Инициативата Лексикон на успеха продължава със среща с габровеца Никола Рахнев на 13 ноември от 17.30 часа в зала „Възраждане“. Новината оповестиха от Областна администрация – Габрово.

Световният ден на доброто будителят на десетилетието ще сподели за пътя си като самоизградил се милионер, сериен предприемач и инвеститор, но и вдъхновен мечтател, засадил над 5 милиона дървета.

Рахнев е организирал даряването на стотици тонове храна и още десетки каузи, които са докоснали сърцата на над половин милион българи.

Никола споделя, че е убеден, че всеки може да бъде успешен, щастлив и да живее пълноценен живот.

Входът е свободен, а за всички посетители ще има подаръци. Очаква Ви един открит разговор с много практични съвети, идеи, опит, истории и вдъхновение!

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица