

Любопитно
Три кулинарни рецепти се състезават за вота на феновете

снимка: Pixabay.com
Продължава кулинарният конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“, обявен по повод 55-та годишнина от откриването на музей „Етър“. За месец май предлагаме на вниманието на приятелите на музей „Етър“ няколко одобрени от сциалистите в музея рецепти, получени до 15 май на адрес: d.hristov@etar.bg.
Първата рецепта е записана от Илия Стефанов Станев, позната е през 30-40-те години на ХХ век в с. Горнова могила, община Габрово. Открита е в с. Горнова могила при теренно проучване по проект „Строителните занаяти в Стара планина“ през 2018 г.
Рецепта за Горновски таратор
По горновска рецепта таратор се прави от консервирани краставици на търкалета нарязани ситно на танур (стругована дървена поставка). Върху краставиците се нарязват на едро 3-4 обелени печени пиперки, 1-2 домата или доматено пюре, на ситно нарязани няколко скилидки чесън, няколко стръка сух или пресен копър.
Всичко това се поставя в съд и се залива със студена вода, като се оставя да габардяса. Разбира се оцетът и солта са на вкус.
Особено по жътва, през знойните дни, нашите селяни не сядаха на обяд без този таратор. Той се използваше и като мезе за ракийката, която се засмукваше за по-вкусно със сламка. През зимата пак се правеше такъв таратор, но с варено захарно цвекло и сухи пиперки, които се запарват.
Втората рецепта е за традиционна зелена баница – щирник. Изпратена ни е от Иванка Лилова от Габрово.
Две, три глави зрял лук и няколко стръка зелен се кавърдисват – запържват, задушават, в олио. Добавя се зеленината, нарязана на дребно.
Това може да бъдат листа на лапад, цвекло, лобода, киселец и др., които се задушават заедно с лука. Прибавя се една шепа ориз, която също се запържва със зеленията, като се добавя малко топла вода да поври сместа.
Когато плънката е готова, тавата, в която ще се прави щирника, се намазва с олио и в нея започват да се редят тестените листи, като всеки лист се намазва преди поставянето му с олио и се наръсва с плънката. И така докато се запълни тавата. Последният лист, който се поставя най-отгоре, се намазва само с олио.
Тавата се поставя във фурната и се пече до зачервяване и готовност. Щирник се прави обикновено през време на пости и в него няма мляко, яйца или сирене.
Искам да уточня, че в народните рецепти няма точни пропорции на необходимите продукти. По принцип количеството на зеленината е „на око“ и „на шепа“, зависи и за колко души се приготвя ястието, колко голяма е тавата – по-голяма тава, повече зеленина.
Оризът – шепа, не много, лукът – поне 2, 3 глави зрял и още толкова зелен.
Пролетно време моята баба правеше следната манджа: запържваше нарязана на малки кубчета сланина, към нея прибавяше повече нарязан зелен лук, запържваше и него, накрая объркваше всичко с две-три яйца. Когато в къщи влезеха неочаквано гости, яденето ставаше за минути.

снимка: Pixabay.com
Третата рецепта е изпратена от НЧ „Васил Йорданов-1942 г“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, което по традиция участва в конкурса и вече има две спечелени награди.
Рецепта, изпратена от НЧ „Васил Йорданов-1942 г“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, което по традиция участва в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“ и вече има две спечелени награди. Ето какво написаха новочерненци:
Здравейте, отново и през месец май. Представяме ви рецепа, преборила с времето, запазена от поколенията, която присъства на трапезата на новочерненци за Гергьовден и в наши дни.
Агнешко с булгур на пещ за Гергьовден
Необходими продукти:
Пресен лук – 1 връзка
Стар лук – 1-2 глави средно големи
Моркови -2 бр.
Червен пипер – 1бр.
Зелен пипер – 1бр.
Пшеничен булгур – 0,500 гр.
Вода -1,5л.
Агнешко месо – 2,5 кг.
Домати от консерва – 400 гр.
Юзум /джожан/
Лющян /девисил/
Черен пипер
Червен пипер млян
Сол на вкус
Олио – 200 мм.
Начин на приготвяне:
В загрятото олио запържваме нарязаните зеленчуци. Прибавяме булгура и го запържваме докато стане „стъклен“, за да може при печенето да остане пръхкав, а не клисав. Прибавят се доматите, подправките и сол на вкус. Агнешкото месо се нарязва на порции и се осолява, след което се нарежда в тавата.
Прибавя се булгура и заливаме с водата. Покриваме тавата с агнешкото було и я мятаме в предварително опалената и нагрята пещ. Замазваме отвора на пещта и печем 2 часа. И ето го готово агнешкото с булгур на пещ по новочерненски. Приятен апетит!
Автор на рубриката, посветена на кулинарния конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“ е Дамян Христов, екскурзовод в музей „Етър“.
Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/
Любопитно
Хотел LuckyBansko – изборът за вашата мечтана 5-звездна почивка

Ако търсите семейна или романтична почивка с лукс, уют и първокласно обслужване сред природата на Пирин, апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс е точният избор.
Сред множеството хотели в Банско, всеки със своя индивидуален характер и стил, този 5-звезден комплекс се откроява с елегантна атмосфера, стилно обзаведени студиа и апартаменти, богат набор от услуги и внимание към детайла.
Къде се намира Лъки Банско?
Разположен живописно в подножието на Пирин, на самия вход на един от най-популярните курорти в България и само на няколко минути пеша от централната пешеходна зона и Стария град на Банско, луксозният 5-звезден апартхотел Лъки Банско е сред най-предпочитаните хотели в Банско.
Какво ви очаква в апартхотел Лъки Банско?
Независимо дали искате пълноценна почивка в модерния СПА център, гурме удоволствия или активна ваканция с планински преходи и опознаване на природни и културни забележителности, Лъки Банско ще превърне престоя ви в запомнящо се изживяване.
Ултрамодерен СПА център
СПА центърът на хотела е истински оазис на спокойствието, където тялото и сетивата се потапят в свят на пълен релакс. Разположен на голяма площ и оборудван с най-съвременни съоръжения, той предлага над 30 специализирани съоръжения и терапии, съчетаващи традиционни и иновативни методи за възстановяване и презареждане.
На разположение на гостите са вътрешни и външни биобасейни, включително басейн със соли от Мъртво море, който има доказан благотворен ефект върху кожата и обмяната на веществата.
За любителите на топлинните терапии SPA зоната предлага богат избор от сауни – финландска, инфрачервена и билкова, както и ароматна парна баня, шоков душ и хамам за автентично източно преживяване.
СПА зоната включва още солна стая, помещения за масажи и терапии с източни и класически масажни техники, релакс зони с приглушено осветление и мека музика, както и уреди за хромо- и хидротерапия.
Всички процедури се изпълняват от квалифицирани терапевти, с фокус върху индивидуалния подход към всеки гост.
Просторни студия и луксозни апартаменти
Настаняването в Лъки Банско е създадено с мисъл за максимален комфорт и естетика. Хотелът разполага със 115 модерно обзаведени студиа, луксозни апартаменти, които отговарят както на нуждите на семейства с деца, така и на двойки, търсещи романтична почивка или бизнес гости, които не искат да правят компромис с удобствата.
Всяко помещение се отличава с функционално разпределение и елегантен интериор. Част от студиата и апартаментите са оборудвани с кухненски боксове. На разположение на гостите са високоскоростен интернет, смарт телевизори, кафе машини Lavazza, работни кътове и висококачествена козметика.
Апартаментите от по-висок клас като апартаментите Lux, Executive и Presidential Suites, предлагат допълнителни удобства, a материалите, вложени в дизайна, са натурални и висококачествени.
Те разполагат с балкони с красива панорамна гледка към Пирин, маса за хранене, камина, просторни спални и всекидневни стаи, което гарантира пълноценна почивка дори при дълъг престой.
Кулинарни пътешествия
В 5-звездния хотел храната не е просто част от престоя – тя е преживяване. Хотелът разполага с три изискани ресторанта, всеки със собствен характер и кулинарна концепция.
В основния ресторант Le Bistro гостите се наслаждават на богата закуска и тематични вечери с подбрани български и интернационални специалитети, приготвени с пресни, отглеждани в региона продукти.
За ценителите на средиземноморската кухня ресторант Leonardo предлага изискани ястия от италианската гастрономия, сервирани в елегантна обстановка с изглед към откритите басейни.
През зимния сезон, ресторант Fondue кани на уютно алпийско изживяване с класически фондю рецепти от Швейцария и Франция – идеално допълнение към снежната атмосфера на Банско.
Менютата са внимателно подбрани, винената листа впечатлява, а обслужването е на ниво, достойно за най-добрите гурме дестинации. Не случайно ресторант Леонардо с с най-висока оценка за качество сред многообразието от ресторанти в Банско и региона.
Забавления и удобства за цялото семейство
Тук всеки гост намира своя начин за забавление и релакс, независимо дали идва с цялото семейство или самостоятелно.
За най-малките са създадени просторни детски басейн и специални зони за игри с аниматори, които гарантират незабравими моменти и спокойствие за родителите.
Децата до 11.99 години се настаняват безплатно, което прави почивката още по-достъпна за семействата.
За активните гости хотелът предлага богата гама от възможности за спорт и приключения – от планински преходи и вело маршрути до АТВ турове, пейнтбол, конна езда и голф.
Зимата пък безплатен шатъл трансфер осигурява лесен достъп до кабинковия лифт, а хотелът организира и трансфери диреектно до ски пистите. Това прави Лъки Банско идеалната отправна точка както за любителите на природата, така и за почитателите на активната почивка.
Ексклузивни промоции и оферти
Хотелът редовно предлага атрактивни оферти Банско, съобразени с различните сезони и предпочитания на гостите.
Независимо дали планирате лятна ваканция, уикенд релакс или зимни спортове, тук винаги ще откриете специални пакети, които правят престоя ви по-достъпен и вълнуващ.
Сред най-популярните оферти са: Лятна СПА ваканция, Аква СПА пакет и тематичната СПА оферта Духът на Изтока, които включват настаняване в просторни студиа и апартаменти, пакет от СПА терапии, неограничен достъп до вътрешните басейни и термалната зона в СПА центъра, богата закуска, ежедневен turn-down сервиз, сладки изненади за гостите и играчка за най-малките при настаняване.
За семейства и двойки се предлагат и ексклузивни предложения с допълнителни удобства и отстъпки, които правят всяка почивка незабравима и пълна с комфорт.
В заключение
Ако търсите хотели в Банско, които предлагат истински 5‑звезден комфорт, разнообразни оферти Банско, безупречно обслужване и места за забавление за цялото семейство – Лъки Банско е вашият идеален избор.
Посетете сайта, разгледайте актуалните оферти Банско и резервирайте мечтаната 5-звездна ваканция сега!
Източник на изображенията: luckybansko.bg.
Култура
„Алея на книгата“ гостува в Габрово от 12 до 15 юни


Между 12 и 15 юни Габрово ще бъде домакин на пътуващото книжно изложение „Алея на книгата“. Събитието ще се проведе в централната пешеходна зона на града, където пет изложбени шатри ще представят продукцията на 16 български издателства.
Посетителите ще имат възможност да се запознаят с нови заглавия, да се срещнат с автори и да се възползват от специални предложения за книги, подходящи за различни възрасти и интереси.
Официалното откриване на събитието ще се състои днес, 12 юни, от 17.30 часа с участието на Оркестър „Габрово“. Поредицата от срещи с автори ще започне същата вечер от 18.00 ч. в жълтата шатра, разположена до Интерактивния музей на индустрията, където писателят Георги Бърдаров ще се срещне с жители и гости на Габрово.
През четирите дни на изложението читателите ще могат да се срещнат с още известни български писатели и да получат книги с автограф. Събитието се провежда с подкрепата на Община Габрово и е част от мисията на Асоциация „Българска книга“ да насърчава четенето, да подкрепя книгоиздаването и да създава устойчиви културни инициативи в цялата страна.


Любопитно
Младежки център – Габрово представя Международната награда на херцога на Единбург


Младежки център – Габрово кани жители на града на две информационни срещи, посветени на Международната награда на херцога на Единбург – световно призната програма за личностно развитие на млади хора между 14 и 24 години.
Срещите ще се състоят в сградата на Младежкия център в 2 последователни дни. Днес, 10 юни, вторник, от 17.30 часа – за родители, учители, треньори, педагогически съветници и обществени възпитатели, и утре, 11 юни, сряда, от 16.00 ч. – за ученици, студенти и младежи.
Гост-лектори ще бъдат представители на Националния офис на Наградата в България, които ще представят целите и ползите от участието в програмата, както и как младежите от Габрово могат да се включат.
Програмата се прилага в над 130 държави по света и насърчава младите хора да изграждат дисциплина, увереност и инициативност чрез лични цели в области като доброволчество, спорт, развитие на умения и приключенски пътувания.
Участниците могат да избират между три нива – Бронз, Сребро и Злато – и да получат международно признат сертификат, ценен при кандидатстване за работа или образование. Екипът на Младежкия център вече разполага със сертифицирани лидери и официално е част от мрежата на програмата.


-
Новинипреди 5 дни
Архивът отличи своите „Читател“, „Дарител“ и „Приятел“
-
Културапреди 6 дни
Изложба „Живопис на Константин Марков“ – носител на наградата на град Дряново
-
Новинипреди 5 дни
Габровски студенти посетиха Техническия университет в Рига
-
Културапреди 4 дни
„Алея на книгата“ идва в Габрово
-
Кримипреди 4 дни
Спипаха габровец, ловил незаконно риба от язовир „Христо Смирненски“
-
Икономикапреди 5 дни
Изкуственият интелект в производството
-
Кримипреди 5 дни
Пожарната с апел: Спазвайте противопожарните правила!
-
Културапреди 5 дни
Излезе най-новата книга за майстор Колю Фичето