Свържи се с нас

Любопитно

Три кулинарни рецепти се състезават за вота на феновете

Published

on

снимка: Pixabay.com

Продължава кулинарният конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“, обявен по повод 55-та годишнина от откриването на музей „Етър“. За месец май предлагаме на вниманието на приятелите на музей „Етър“ няколко одобрени от сциалистите в музея рецепти, получени до 15 май на адрес: d.hristov@etar.bg.

Първата рецепта е записана от Илия Стефанов Станев, позната е през 30-40-те години на ХХ век в с. Горнова могила, община Габрово. Открита е в с. Горнова могила при теренно проучване по проект „Строителните занаяти в Стара планина“ през 2018 г.

Рецепта за Горновски таратор

По горновска рецепта таратор се прави от консервирани краставици на търкалета нарязани ситно на танур (стругована дървена поставка). Върху краставиците се нарязват на едро 3-4 обелени печени пиперки, 1-2 домата или доматено пюре, на ситно нарязани няколко скилидки чесън, няколко стръка сух или пресен копър.

Всичко това се поставя в съд и се залива със студена вода, като се оставя да габардяса. Разбира се оцетът и солта са на вкус.

Особено по жътва, през знойните дни, нашите селяни не сядаха на обяд без този таратор. Той се използваше и като мезе за ракийката, която се засмукваше за по-вкусно със сламка. През зимата пак се правеше такъв таратор, но с варено захарно цвекло и сухи пиперки, които се запарват.

Втората рецепта е за традиционна зелена баница – щирник. Изпратена ни е от Иванка Лилова от Габрово.

Две, три глави зрял лук и няколко стръка зелен се кавърдисват – запържват, задушават, в олио. Добавя се зеленината, нарязана на дребно.

Това може да бъдат листа на лапад, цвекло, лобода, киселец и др., които се задушават заедно с лука. Прибавя се една шепа ориз, която също се запържва със зеленията, като се добавя малко топла вода да поври сместа.

Когато плънката е готова, тавата, в която ще се прави щирника, се намазва с олио и в нея започват да се редят тестените листи, като всеки лист се намазва преди поставянето му с олио и се наръсва с плънката. И така докато се запълни тавата. Последният лист, който се поставя най-отгоре, се намазва само с олио.

Тавата се поставя във фурната и се пече до зачервяване и готовност. Щирник се прави обикновено през време на пости и в него няма мляко, яйца или сирене.

Искам да уточня, че в народните рецепти няма точни пропорции на необходимите продукти. По принцип количеството на зеленината е „на око“ и „на шепа“, зависи и за колко души се приготвя ястието, колко голяма е тавата – по-голяма тава, повече зеленина.

Оризът – шепа, не много, лукът – поне 2, 3 глави зрял и още толкова зелен.

Пролетно време моята баба правеше следната манджа: запържваше нарязана на малки кубчета сланина, към нея прибавяше повече нарязан зелен лук, запържваше и него, накрая объркваше всичко с две-три яйца. Когато в къщи влезеха неочаквано гости, яденето ставаше за минути.

снимка: Pixabay.com

Третата рецепта е изпратена от НЧ „Васил Йорданов-1942 г“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, което по традиция участва в конкурса и вече има две спечелени награди.

Рецепта, изпратена от НЧ „Васил Йорданов-1942 г“, с. Нова Черна, общ. Тутракан, което по традиция участва в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“ и вече има две спечелени награди. Ето какво написаха новочерненци:

Здравейте, отново и през месец май. Представяме ви рецепа, преборила с времето, запазена от поколенията, която присъства на трапезата на новочерненци за Гергьовден и в наши дни.
Агнешко с булгур на пещ за Гергьовден

Необходими продукти:
Пресен лук – 1 връзка
Стар лук – 1-2 глави средно големи
Моркови -2 бр.
Червен пипер – 1бр.
Зелен пипер – 1бр.
Пшеничен булгур – 0,500 гр.
Вода -1,5л.
Агнешко месо – 2,5 кг.
Домати от консерва – 400 гр.
Юзум /джожан/
Лющян /девисил/
Черен пипер
Червен пипер млян
Сол на вкус
Олио – 200 мм.

Начин на приготвяне:

В загрятото олио запържваме нарязаните зеленчуци. Прибавяме булгура и го запържваме докато стане „стъклен“, за да може при печенето да остане пръхкав, а не клисав. Прибавят се доматите, подправките и сол на вкус. Агнешкото месо се нарязва на порции и се осолява, след което се нарежда в тавата.

Прибавя се булгура и заливаме с водата. Покриваме тавата с агнешкото було и я мятаме в предварително опалената и нагрята пещ. Замазваме отвора на пещта и печем 2 часа. И ето го готово агнешкото с булгур на пещ по новочерненски. Приятен апетит!

Рецептите може да откриете в страницата на музея във Фейсбук и да подкрепите тази, която ви допада, като я харесате.

Автор на рубриката, посветена на кулинарния конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“ е Дамян Христов, екскурзовод в музей „Етър“.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Любопитно

ЖБД „Майчина грижа“ с нов сайт

Published

on

От месец септември функционира новият високо информативен сайт на Женско благотворително дружество „Майчина грижа“. В него ще се запознаете с историята на дружеството, започнала през далечната 1869 г. до днес, с настоящия ръководен екип, с каузите, дейностите, инициативите, проектите, изданията, изложбите, новините и последните събития, както и с партньорите.

Част от подготвената информация е на два езика: английски и немски. Като резултат от два проекта са създадени и два подсайта: „Александър Керков – Вечният музикант и чаровният зевзек“ – за първия композитор на фанфарна музика в България; Електронен пътеводител „Дарителите на Габрово“ – пътеводител на паметните знаци (паметници, паметни плочи, улици и др.) на дарители, благодетели и меценати в Габрово.

Новият сайт на ЖБД „Майчина грижа“, можете да разгледате оттук.

Зареди още

Култура

Валентин Велчев запозна кметове комшии на габровски събор

Published

on

Младият певец Валентин Велчев срещна на свой концерт кметове от две съседни общини – Габрово и Севлиево, които се оказало, че не се познават лично. Носителят на наградите „Албум на годината 2023“ и „Певец на годината 2021“ за дебют бе специален гост на събора в габровското село Стоевци.

Тържеството се състоя навръх Димитровден на площада пред храма на Свети Димитър, построен от Стойчо Стоев по време на кметуването на неговата съпруга Николина Стоева.

„Великолепен Димитровден на събора в габровското село Стоевци! Благодаря за поканата на кмета Петко Червенски и Искрена Щерева от читалище „Отец Паисий 1931“! Благодаря и на кмета на севлиевското село Хирево – Христинка Генкова, че пореден път уважи мой концерт и води хорото, както и за изненадата – разкошен домашен кекс и бурканчета със сладко от ягоди и смокини!“, написа в социалните мрежи Валентин Велчев.

Докато си говорел с двамата кметове след концерта, той разбрал, че те всъщност не се познават официално и ги представил един на друг.

„Миналата година Христинка Генова ме покани да пея на събора на нейното село Хирево и се получи страхотен празник. После тя дойде и на концерт-промоцията на новия ми албум „Свети Валентин“ в София, а сега и на събора на близкото село Стоевци.

Тя вече има любими песни от моя първи албум „Аз съм Валентин“ и щом чуе че започват, е на хорото, което ме прави много щастлив“, разказа лауреатът на „Пирин Фолк“.

Зареди още

Култура

Представят в ДХС книгата „Капанът на нарцистичната връзка“

Published

on

След изключително успешната и емоционална премиера на книгата „Капанът на нарцистичната връзка“ на 15 октомври в София, когато разговорът се превърна в искрена и задълбочена дискусия за личните граници, любовта и възстановяването на себе си, еуфорията от тази вечер все още ни държи.

Сега, с радост и нетърпение, Габриела Гатева се завръща в своя роден град – Габрово, за да сподели тази книга с публиката, сред която са нейните корени, приятели и вдъхновители.

Тази среща е особено лична, защото Габриела е родом от Габрово – градът, в който живее и практикува професията си на психолог, и където намира вдъхновение за този своеобразен наръчник по себепознание и вътрешна свобода. Книгата ѝ „Капанът на нарцистичната връзка“ изследва механизмите на емоционалната зависимост, манипулацията и възстановяването на автентичното „аз“ – с език достъпен, човешки и дълбоко съпричастен.

Събитието в Габрово ще бъде обогатено от участието на Моника Дойчинова Симеонова-Ингилизова, PhD – преподавател, изследовател и психолог- консултант с богат професионален опит. Тя е доцент по ПН 3.2. Психология, специалност „Педагогическа и възрастова психология“ в Техническия университет – София, Инженерно-педагогически факултет, гр. Сливен (2025), и доктор (PhD) по ПН 1.2. Педагогика, специалност „Теория на възпитанието и дидактика“ (2015). Завършила е магистратура по психология във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и е преминала пълното обучение към БАХХ. Сред следдипломните ѝ квалификации са Детско-юношеска психотерапия (МУ–Пловдив, 2023–2024) и Сексология (МУ–Пловдив, 2021–2022).

Моника Симеонова-Ингилизова има богат опит в областта на педагогическата и възрастовата психология, професионалната устойчивост и терапевтичните техники за работа с деца, юноши и възрастни. Нейният аналитичен, но същевременно човешки подход обещава да внесе ценна перспектива в разговора по темите, които книгата поставя.

След силния старт в София вярваме, че габровската публика ще надмине всички очаквания – с активност, топлина и осъзнат интерес към темата. Очаква ни разговор, в който няма да има клишета, а само споделен опит, разбиране и вдъхновение. Входът е свободен.

В края на събитието ще можете да получите лично подписан екземпляр от Габриела Гатева.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица