Свържи се с нас

Новини

„Няма страшно в бедата, ако знаеш правилата!”

Published

on

снимка: БЧК – Габрово

През месец април доброволците на БМЧК – Габрово стартираха дейностите по проект „Няма страшно в бедата, ако знаеш правилата”, финансиран по Програма за развитие на иновации и добри практики по приоритетни дейности на Български младежки Червен кръст. Целева група по проекта бяха малчуганите от грепа „Дъга” на ЦДГ „Радост” 1.

Основната цел на проекта е изграждане на знания и умения у деца, в предучилищна възраст по темите първа помощ, юдравословно хранене, хигиена и реакция при бедствия, намаляване на здравната и обществената им уязвимост.

снимка: БЧК – Габрово

За целта доброволците разработиха учебна програма „Няма страшно в бедата, ако знаеш правилата”, подходяща за деца в предучилищна възраст и учебна тетрадка към нея, която да бъде използвана дългосрочно.

Предстои провеждане на 10 ателиета разделени в три модула: „Грижа за моето тяло” – включващи темите хигиена на тялото и зъбите и здравословно хранене и здравословен начин на живот;  „Играя безопасно” – включващи теми по първа помощ и и програма „Приятели с водата”; „Как да се предпазим от бедата?” – ателиетата ще включват теми, свързани с основните правила за справяне с бедствената ситуация или с битов инцидент.

снимка: БЧК – Габрово

В хода на проекта децата ще посетят Центъра за спешна медицинска помощ, РД „ПБЗН” и плувен басейн, където ще се запознаят с герои от действителността.

Всяка от темите, включена в трите модула, ще бъде представена с въображаемото участие на приказни (измислени) герои.

снимка: БЧК – Габрово

Срещата с реално действащи спасителни екипи ще провокира интереса на децата към основните звена, ангажирани с дейности, свързани с преодоляване на последствията от бедствия и инциденти.

Изработването на подобен проект не цели обяснението от вредите на конкретни фактори върху здравето на целевата група, а описва последствията, което цели изграждане на навици у децата за здравословен и безопасен живот.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Един потвърден с коронавирус за последните 24 часа

Published

on

За последното денонощие има един потвърден нов случай на КОВИД – 19 в област Габрово.

Данните, които са към 11 август, оповестиха днес от Регионалната здравна инспекция в Габрово.

Положителна проба за коронавирус е дал мъж на 51 години. Той е служител от завода за санитарна керамика в Севлиево, с когото до момента в предприятието са регистрирани общо 43 случая.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината и Горските ще поддържат пътя от чешмата „Дядо Георги“

Published

on

За съвместно поддържане на пътя чешмата „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ се договориха Община Габрово и Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“. Това съобщиха от местната общинска администрация.

В края на миналата седмица, след сигнали за разрушени, при добив на дървесина, горски пътища и туристически пътеки в района на местността Узана, кметът на Габрово Таня Христова провери на място извършваната стопанска дейност.

В резултат на проверката, вчера, 11 август, в Община Габрово бе проведена нарочна среща, в която участваха Таня Христова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, зам.- кметът Мария Йозова, директорът на ТП Държавно ловно стопанство „Мазалат“ инж. Димчо Радев, зам.-директорът на Държавно горско стопанство „Габрово“ инж. Николай Русев, представители на хижите „Хлебна“ и „Партизанска песен“.

Според Таня Христова затварянето на пътя, използван за превоз на дървесина, също е възможна мярка за защита на зоната. Въпросният участък, в който Община Габрово е инвестирала многократно, отново е в лошо състояние в резултат на стопанската дейност, изпълнявана в района.

По време на срещата представителите на държавните горски стопанства се ангажираха нарушеният пътен участък в местността – от чешма „Дядо Георги“ до хижа „Партизанска песен“ да бъде възстановен и поддържан съвместно с Община Габрово.

Според директора на ДЛС „Мазалат“ инж. Димчо Радев, участъкът в момента е стратегически, тъй като е единственият маршрут за превоз на дървесина към с. Долно Сахране, а дейностите на територията на предприятието по отношение на лов и добив на дървесина са обект на денонощни проверки.

Постигната беше и договореност да не се извършва стопанска дейност в зоната в съботните и неделните дни, когато потокът от туристи в района се увеличава.

Среща за резултатите от поетите ангажименти с ръководствата Държавните горски стопанства „Габрово“ и „Мазалат“ е насрочена за месец септември.

*Снимки: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Затягат водния режим в три габровски села

Published

on

Поради намаления дебит на водоизточниците и повишеното потребление на вода и по предложение на кметския наместник, се променя въведения режим на водоподаване на селата Златевци, Милковци и Лоза.

В село Лоза – вода ще има от 18:30 ч. до 20:30 ч. всеки ден, докато в Златевци и Милковци водоподаване ще има през ден. Водата ще бъде пускана в 19:00 часа и ще бъде спирана в 07.00 часа.

Забранява се ползването на питейна вода за напояване и други цели, различни от питейно-битови.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица