Свържи се с нас

Култура

Театралните емоции на комедийния спектакъл в Габрово са в разгара си

Published

on

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“

Краят на Международния фестивал на комедийния спектакъл в Габрово наближава, но театралните емоции са в разгара си. Две са представленията от фестивалната програма за днес, 16 май.

Първото е „Квартет за двама“ на режисьора Владимир Петков, постановка на театър „Възраждане“. То започва в 18.00 часа на сцената на Държавен куклен театър – Габрово. Спектакълът е по текст на Анатолий Крим, а сценографията е на Петър Митев. Участват актьорите Татяна Захова, Роберт Янакиев, Донка Аврамова – Бочева и Боян Младенов.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“

„Квартет за двама” представлява брилянтен, категоричен, вълнуващ разрез на човешките отношения. На връзката между мъжа и жената, на вариациите на любовта. Никой няма да остане равнодушен към този богат на хумор текст на съвременния украински автор Анатолий Крим, в чието ядро попада композитора Евгений Александрович. Денят на неговия шейсети юбилей ще се окаже голямата поанта не само в творчеството, но и в емоционалния му свят.

Дуото – съпрузи с 25-годишна семейна търпимост, постепенно нараства на трио (любовницата, която мъжът вкарва за паралелно съжителстване в дома им), набъбва на квартет (с новопоявилия се любовник на съпругата). Сюжетната линия преминава през серия от комедийни ситуации със сравнително интелигентните отмъщения на съпругата, до трагикомедия на финала – всеки попада в собствения си капан. Ще останат ли заедно е въпрос за размишление, защото „25 години от живота, макар емоцията да е счупена, не се късат като лист от календара“. Но да усетиш безсилието си на мъжкар (на 50), а и комплекса на неоценения, всъщност бездарен, композитор си е удар по егото. Таня (Захова) и Роберт (Янакиев) за седми път ще се превъплатят в съпрузи. Владимир Петков е добре познат във Франция и Канада.

снимка: ДТ „Рачо Стоянов“

Вторият спектакъл е „Мъни, мъни, мъни“ – комедия по Рей Куни. Това е постановка на театър Куманово от Република Северна Македония. Започва в 20.00 часа на сцената на Габровския театър.

Режисьори са Бояна Кралевска и Горан Илич. Участват: Марко Трайкович, Саня Русеска, Владо Дойчиновски, Нина Максимова, Мирослав Петкович, Дубравка Киселички, Жасмин Василева и Неманя Спасовски като гост.

Публиката ще има възможност да види различна театрална школа, играта на чуждестранна трупа, макар и от съседната ни Република Северна Македония, режисьорската трактовка на един от най-популярните британски драматурзи – Рей Куни, който същевременно е и актьор.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица