Свържи се с нас

Новини

Отборът на ПМГ-Габрово спечели областното по първа помощ (снимки)

Published

on

снимка: БЧК – Габрово

В парка до Регионална библиотека „Априлов – Палаузов” в Габрово се проведе областният кръг на състезанието за Ученическите екипи по първа помощ. В него взеха участие победителите от общинските състезания в четирите общини на областта – Габрово, Дряново, Севлиево и Трявна.

Участниците преминаха през три теоретични пункта – катастрофа, битов инцидент и пикник в гората, където трябваше да окажат първа помощ на човек в безсъзнание, пострадал с инфаркт, ужилен от пчела, ухапан от лисица, изгорен и дете с асматичен пристъп. На теоретичния пункт участниците показаха теоретични знания по първа долекарска помощ.

снимка: БЧК – Габрово

Главен съдия на състезанието беше д-р Георги Шандурков, председател на ОС на БЧК – Габрово, а негови помощници медицински специалисти и членове на Младежки авариен екип – Габрово.
Статисти бяха деца от 5-ти клас на ОУ „Ран Босилек”.

В оспорваната надпревара първи се класира отборът на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев” – Габрово, втори отбора на СУ „Васил Левски” – Севлиево, а трети тимът на СУ „Максим Райкович” – Дряново.

Победителят ще вземе участие в ХХХ-то юбилейно национално състезание на УЕПП в Национално учебено-логистичен център на БЧК, с. Лозен в периода 7-9 юни 2019 г.

снимка: БЧК – Габрово

През 2019 г. в област Габрово бяха подготвени и участваха в състезанията на УЕПП общо 18 отбора от четирите общини, което ни поставя на едно от първите места по брой на екипите в страната.

Мястото на ученическите екипи в развитието на темата Първа долекарска помощ и доброволческия мениджмънт е незаменимо.

снимка: БЧК – Габрово

Учениците не просто се сдобиват с важни умения и знания, но и се запознават отблизо с червенокръстката идея и нерядко, повлияни от нея по-късно се превръщат в ценен потенциал за бъдещи обучения и устойчиво доброволчество.

БМЧК-Габрово има дългогодишни традиции в развитието и подготовката на Ученическите екипи по първа помощ. Много често членове от екипите по-късно се превръщат в най-активните доброволци и след години самите те продължават процеса, обучавайки нови членове на екипите.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Затварят временно ул.“Чардафон“ заради новото кръгово

Published

on

Във връзка с извършване на изкопни работи по новата пътна връзка между ул. „Скобелевска” и ул. „Емануил Манолов“, на 29 и 30 октомври, в рамките на работния ден, ще бъде ограничено движението на МПС по ул.“Чардафон“ в една лента за движение, с пропускане на насрещно движещото се превозно средство.

Пропускането превозните средства ще бъде извършвано от сигналисти, уточниха от администрацията на кмета.

Община Габрово призовава да се спазва поставената временна организация на движение и при възможност да се използват алтернативни маршрути.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Провериха готовността за зимата

Published

on

Днес, в зала „Възраждане“, се проведе работна среща с представители на дружества и фирми за проверка на готовността им за предстоящия зимен сезон, съобщиха от Община Габрово.

Според представените доклади всички образователни, детски заведения, културни институти и социални услуги на територията на общината са извършили профилактика на отоплителните си системи.

Машините на ОП „Благоустрояване“ и Областно пътно управление са приведени и окомплектовани за зимен режим на работа, осигурени са първоначални количества от инертни материали за почистване и опесъчаване.

Почистването на КК „Узана“ ще се изпълнява от фирма „Димас“, а в почивните дни спасителният отряд на Планинската спасителна служба ще дава дежурства.

Кметствата и кметските наместничества на територията на общината ще получат допълнителни количества от инертни материали за ръчно опесъчаване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Федерацията по лека атлетика ще достави оборудването за новата писта на ст.“Хр. Ботев“

Published

on

Президентът на Българската федерация по лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов и и.д. президент на Европейската централа по този спорт (ЕА) се срещна с кмета на Габрово Таня Христова.

Дни след като министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри обновения терен с изкуствена трева и пое ангажимент за ремонт на лекоатлетическата писта на стадион „Христо Ботев“, президентът на Федерацията обеща да достави необходимото оборудване за нея, информираха от адмистрацията на кмета.

Пистата, която ще разполага със шест коридора ще бъде изпълнена и сертифицирана по всички стандарти за провеждане на лекоатлетически турнири. На нея ще могат да се провеждат дисциплините бягане – спринт, средни и дълги дистанции, щафети и бягане с препятствия, ще бъде обособен сектор за хоризонтални и високи скокове.

Обсъдени бяха възможностите за включване на училищата и детските градини към програмите на Федерацията за развитие на детската атлетика.

*Снимка: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица