Свържи се с нас

Култура

Нови изложби в навечерието на 11 май откриха в НМО (снимки)

Published

on

снимка: НМО – Габрово

В навечерието на 11 май, Националният музей на образованието предложи на габровци и гостите на града две събития, които са част от инициативите в традиционния Месец на словото и знанието „И ний сме дали нещо на светът…”.

От векове на тази дата отдаваме заслужена почит на Светите братя Кирил и Методий, чието дело ни обединява по пътя на възвишеното и духовното.

снимка: НМО – Габрово

В петък, 10 май, официално бе открита нова външна експозиция „Алея на знанието”, под наслов „Благодетелят”. Тя е посветена на 230 години от рождението на Васил Априлов. Дванадесет табла показват неговия принос за създаване на Габровското училище и развитието на новобългарската просвета.

снимка: НМО – Габрово

Априлов е представен като дарител, щедър меценат, книжовник и учен. Таблата проследяват и събитията след смъртта на Благодетеля – тържественото посрещане костите на Априлов в родния му град Габрово, всенародната почит и признателност на поколенията.

снимка: НМО – Габрово

„Възрожденска училищна книжнина” е темата на откритата втора изложба в музея. Тя проследява възникването и разпространението на училищната книжнина през Възраждането. Показана е част от богатата колекция възрожденски учебници, помагала и пособия, притежание на НМО.

снимка: НМО – Габрово

Основен акцент в изложбата са „Буквар с различни поучения” („Рибният буквар”) на д-р Петър Берон, „Царственикът” на Христаки Павлович, „Български буквар” на Георги Бусилин. Освен тези изключително ценни издания са показани граматики и читанки, учебници по история, землеописание, аритметика, естествени науки и чужди езици.

снимка: НМО – Габрово

Посетителите за пръв път видяха и най-новото дарение в музея – портрет на Благодетеля, от търновския художник Кристиан Лапчев.

Сред гостите – колеги, представители на културни и образователни институции, учители, ученици, граждани, беше и историкът проф. Жоржета Назърска, която проявява интерес към развитието на образованието и по-специално – на жените.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица