Свържи се с нас

Новини

Обновиха Часовниковата кула в Севлиево (снимки)

Емблематичната сграда да продължи да служи на севлиевци и през следващите столетия, си пожела кметът на Общината д-р Иван Иванов

Published

on

снимка: Община Севлиево

Часовниковата кула в град Севлиево отново ще отброява точно времето, а севлиевци и гостите на града вече ще могат да сверяват часовниците си с нея. Това стана възможно благодарение на усилията на Община Севлиево и Ротари клуб – Севлиево, които ремонтираха и консервираха кулата.

През тази година се навършват 240 години от построяването на часовниковата кула, която е символ на града и архитектурен паметник на културата. На сградата е монтиран нов часовник, който ще отмерва точно времето. Изцяло подменен е часовниковият механизъм, нови са циферблата и стрелките на часовника. Поставен е и програматор, чрез който ще се настройва часовника и ще се задвижва механизма за удряне на камбаната. Всички нови части са доставени от фирма „Рашер“ от Германия.

В инициативата по реставрация на кулата е направено почистване и фугиране на конструкцията. Изцяло подновени са дъсчената обшивка и вратата, които са импрегнирани с водоустойчив дървесен лак. Почистена е вътрешната част на кулата, изградена е нова електрическа инсталация и е монтирано осветление.

снимка: Община Севлиево

„Днес е празник за Севлиево. Въпреки че 9 май е международен празник, се радвам да бъдем заедно точно днес пред един от символите на Севлиево, за да отбележим финализирането на една чудесна инициатива на Ротари клуб за реставрирането на най-старата сграда от нашия град. Тази кула вече 240 г. е свидетел на историята на нашия град“, заяви в словото си кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

снимка: Община Севлиево

„Радостен съм, че тази идея получи подкрепа и със съвместни усилия успяхме да я реализираме. Успяхме да направим така, че да изпълним дълга си този символ на града ни още много столетия напред да продължи да се извисява тук, в центъра на Севлиево“, добави д-р Иванов.

Той благодари на Ротари клуб – Севлиево за реализацията на тази поредна инициатива в полза на обществото. „Те отделиха не малко време и средства за реставрацията на часовниковата кула. Мисля, че вида, в който сега я виждаме, е максимално автентичен и като такъв трябва да бъде запазен за бъдещите поколения“, обясни още д-р Иванов.

снимка: Община Севлиево

Кметът отправи и специални благодарности към г-н Богомил Петков, който е и най-щедрият дарител за каузата. „Благодарности и за г-н Мирослав Марков, който представи пред мен идеята през миналата година. Тогава той бе президент на Ротари клуба и вложи не малко време, за да организира този проект“, припомни д-р Иванов.

Той пожела на ротарианците в град Севлиево да бъдат все така щедри, а жителите на Севлиево да прочетат историята на часовниковата кула и да я разкажат на своите деца и внуци. „Ние трябва да запазим кулата като един от символите на нашия град“, завърши словото си д-р Иванов.

снимка: Община Севлиево

„Повече от 17 г. Ротари клуб е отдаден на Севлиево. Неслучайно нашата мисия е да работим, да бъдем значими за младежите и обществеността на града. През миналата година на благотворителния Великденски бал събрахме средства, които вложихме в каузата – да предадем нов облик на часовниковата кула. Тази година кулата навършва 240 г. и е най-старата обществена сграда в града ни“, припомни в словото си Тома Томев, президент на Ротари клуб – Севлиево за настоящата ротарианска година.

снимка: Община Севлиево

Той благодари на д-р Иван Иванов и Община Севлиево, че са подкрепили инициативата на клуба, както и че Общината е взела участие в дейностите по реставрация и консервация на кулата.

Благодарности бяха отправени и към директора на историческия музей Найден Петров. „С неговите напътствия и увереност той ни показа, че това, което правим по кулата, е значимо и правилно“, заяви Томев. Специални благодарности бяха изказани и към инж. Петър Петров, управител на фирма „Киви“, който монтира часовниковия механизъм. От Ротари клуб – Севлиево отправиха благопожелания към Валентин Георгиев, чиято фирма извърши реставрацията и консервацията на часовниковата кула.

В своята реч Найден Петров припомни, че часовниковата кула в Севлиево е една от най-ранните, построени по българските земи. „Предполагаме, че е построена от български майстори, защото каменната ѝ част много наподобява на средновековните бойните кули. По времето на Османската империя, а и след това, кулата е служила както за наблюдение, така и за отбрана“, припомни Петров.

По думите му часовниковата кула и за в бъдеще ще остане символ на града, благодарение на усилията на всички граждани, най-вече по инициатива на Ротари клуб – Севлиево и ръководството на Община Севлиево. „Благодаря за тяхното родолюбие и затова, че в Севлиево постоянно се случват хубави неща“, завърши речта си Петров.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица