Свържи се с нас

Новини

Тридневни тържества по случай 400 години село Керека (Програма)

Published

on

снимка: Дестинация Дряново

На връх празника на светите братя Крил и Методий – 11 май, китното село Керека ще отпразнува 400- годишнината от своето възникване. Керека се намира на 10 км северно от Дряново и на 15 км югозападно от Велико Търново, разположено в прекрасния дряновски балкан.

В Керека се намира и най-старият паметник на „Св. св. Кирил и Методий“ в България. Издигнат е малко след Освобождението – на 6 април 1885 г., когато на много места в България се отбелязват 1 000 години от смъртта на Методий.

С влизането на селото ще останете изключително очаровани, защото рядко могат да забележите изоставени и порутени къщи. В него кипи живот и интересен факт е, че младите предпочитат да се върнат на село и там да живеят, вместо да се установят в Габрово и Велико Търново.

В Керека английската реч не е чужда. Факт е, че много англичани имат къщи в селото и живеят там и не се оплакват от живота в България, а напротив, харесва им.

Именно тези млади хора, начело с Невена Николова, която е председател на читалищното настоятелство в селото, заедно със своите съселяни, са се заели с не леката задача да отбележат внушителната годишнина с тридневен празник.


Тържествата ще започнат от 10 май, когато около 17.00 часа ще бъдат представени няколко книги, под надслов „Аз и моето село Керека“. От посветените на селото книги, всеки ще може да научи по нещо ново и интересно, свързано с факти и събития от миналото до днес, както и кои са сегашните будители на Керека.

На 11 май ще бъде и кулминацията в тържествата, по случай 400 години село Керека. Началото ще бъде дадено в 11 часа. Специален гост на празника ще бъде вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, която ще открие в сградата на читалището паметна плоча ”400 години Керека”. След това г-жа Йотова ще поздрави гостите на селото.

След откриването предстои богата фолкорна програма, с участието на множество самодейни състави, музика, танци и игри с публиката. Вечерта за доброто настроени на всички ще се погрижи певицата Тони Дачева и Taylor Made Events, които са страхотни английски артисти, които живеят в съседно село и са от най-редовните посетители и сред най- големите любители на Керека.

Гостите ще могат да вкусят от приказната балканска кухня. За децата ще има много увеселителни атракции. Посетителите ще могат да разгледат и щандове с ръчно изработени изделия.

На 12 май е и последният ден от тридневния празник на селото. На този ден ще се проведе и велотур „400 години село Керека“ като записванията за него ще започнат още в 9 сутринта и победителят от него ще може гордо да вдигне купата на селото. Веднага след това ще има демонстрации по карате. За финал всички участници ще получат грамоти.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

Зимното поддържане в Трявна работи с пълен капацитет

Published

on

Въпреки продължаващия снеговалеж в област Габрово и натрупванията, които на места достигат до 25 см, снегопочистването и поддържането на републиканската и общинската пътна мрежа в община Трявна продължава и към този час. За това информира главен специалист „Пожарна безопасност и защита на населението“ към Община Трявна Михаил Минчев.

„Фирмите към ДЗЗД „Зимно поддържане – Трявна“ работят с пълен капацитет машини и поддържаме непрестанна връзка с тях относно почистването и опесъчаването на общинската пътна мрежа. В непрестанна връзка сме и с Областно пътно управление – Пътен кантон Трявна, които отговарят за поддържането на републиканската пътна мрежа. Всички входове/изходи на Община Трявна също са проходими при зимни условия“. информира кметът на община Трявна Силвия Кръстева.

Приоритетно продължава почистването и опесъчаването на Централната градска част и високите жилищни квартали в Трявна и Плачковци, както и в районите на училища, детски градини, болници, авто и ЖП гари и пр.

Междувременно се извършва и почистване на пътната мрежа в кметствата и малките населени места. Към момента няма постъпили сигнали за прекъсвания в електрозахранването и водоснабдяването на територията на населените места в Община Трявна.

Не се съобщава за бедстващи хора и животни. Всички сигнали, постъпили от граждани и фирми на тел. 112, се приемат и обработват при дежурния към Общински съвет за сигурност и се реагира незабавно.

Община Трявна призовава всички шофьори да се съобразяват със зимните метеорологични условия и да се движат с повишено внимание с цел избягване на пътно-транспортни произшествия.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общината ще се срещне с ръководството на „ТЕЦ“-а в търсене на отговори

Published

on

Системите нарушения на топлоподаването и оплакванията от замърсявания на въздуха в жилищните квартали в района на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД генерират справедливо социално недоволство сред жителите на аброво, от самото начало на настоящия отоплителен сезон.

По този повод Община Габрово отправи към ръководството на „Топлофикация – Габрово“ ЕАД покана за участие в междуинституционална среща, по повод дейността и качеството на услугата, предоставяна от дружеството.

Неговото ръководство отказа среща в Община Габрово и покани нейното ръководството на място в топлоцентралата утре – 7 февруари. Ръководството на Община Габрово ще посети „Топлофикация – Габрово“ ЕАД.

Целта на Община Габрово е габровци да получат категоричен отговор кога „Топлофикация – Габрово“ ЕАД ще предоставя на своите абонати услуга с параметри, адекватни на зимния сезон без да се налага абонатите на дружеството да прибягват до алтернативно отопление и да търпят влошеното качество на въздуха и саждите в района на дружеството.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Уличиха малолетен, откраднал дамски дрехи от магазин ден преди 2 февруари

Published

on

Непълнолетно момче бе уличено в извършването на кражба. На 1 февруари в габровската полиция постъпил сигнал за кражба на дамски дрехи, на стойност 75 лева, от търговски обект.

В резултат на предприетите оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че извършител на деянието 15-годишно момче от Габрово.

По случая е заведена преписка.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица