Свържи се с нас

Култура

Готови ли сте да посрещнете Гергьовден?

Published

on

снимка: Музей „Етър“

Съвременният човек има необходимост от известна подготовка, за да посрещне Гергьовден. Не е толкова просто, колкото може да си помисли някой. Е, да, възможно е човек да го преживее в домашна обстановка. Да си купи агнешко месо, сирене и погача от магазина. Да погледа по телевизията или във Фейсбук как се залюляват гергьовденските люлки и кантар, как се играе гергьовденското хоро. Наистина е възможно и така.

снимка: Музей „Етър“

Но който иска да усети истински празника – мястото е „Етър”-а. Още от 5 май в музея се представят традициите, свързани с Гергьовден. Така посетителите научават не само практическите действия за празника, но и тяхната символика. Ако хората в миналото толкова ревностно се придържат към традициите, това означава, че знаят за отражението им върху човека, фамилията, населеното място.

снимка: Музей „Етър“

Защо хорото е гергьовденско? Защото се играе на деня, посветен на св. Георги, в песента, която озвучава музей „Етър”, Гергана е главната героиня, а съдбата й дотолкова вълнува останалите, че са я разказали в мелодия.

Силвия Георгиева танцува във фолклорен ансамбъл „Боженци”. В „Етър”-а тя не само се хвана на хорото, но се залюля и на люлка.

снимка: Музей „Етър“

„Обичам българските песни и танци. Традициите трябва да се спазват и да се предават на децата ни. Така ще пребъдем през вековете”, убедена е Силвия Георгиева. Тя обяснява, че на хорото се хващаш за здраве. На люлката пък се залюляваш, за да има благодат през годината. Велимира Стоилова, която също като Силвия е в народна носия, е научила, че залюляването на люлката на Гергьовден помага да намериш любимия човек. Той вече е до нея, но Велимира се качва на люлката „за здраве”, както според нея гласи поверието.

снимка: Музей „Етър“

Мариела Георгиева за първи път бие масло. Това се случва в автентична обстановка, а Мариела може да види това толкова нетрадиционно за нашата действителност действие от истински кулинарен майстор – Вейлада Мутафчиева. Мариела Георгиева много държи да бъде снимана в Балканската мандра, където посетителите не само наблюдават, но могат и да се включат активно в създаването на този ценен хранителен продукт. Съпругът на Мариела и техният син помагат активно с камерите на мобилните телефони за съхраняване на спомена за това преживяване.

„Днес никой не прави такова нещо. Затова искам да е документирано. Колко съм научила, ще се разбере от резултата”, усмихва се Мариела.

снимка: Музей „Етър“

Демонстраторът Вейлада Мутафчиева разказва какво е необходимо, за да се получи истинско масло. На първо място – стадо, което да издоиш. Млякото се оставя да прокисне ден-два, след което се налива в буталката и започва неговото ръчно биене. Процесът е дълъг, но резултатите са удивителни. Вейлада обяснява, че при биенето на масло не важи познатото от телевизионния екран, но спорно внушение, че нещата стават „бързо, лесно, вкусно”. Бавно, трудно, затова пък с уникален вкус – така се създава маслото в Балканската мандра.

В хляба, който се приготвя на Гергьовден има много символика. Водата, която се използва е „мълчана” и е взета от три кладенеца. В нея са потопени билки. Върху погачата са изобразени кошара, овце, слънце. Какво още се слага като изображение и какъв смисъл има всяко – може да разберете от специалистите, които на 6 май представят в музей „Етър” тази част от гергьовденската обредност.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Галерия „Видима“ ще отпразнува 25 години

Published

on

Галерия „Видима“ ще отпразнува своят 25-ти рожден ден през този месец. Празникът ще се проведе на 7 декември от 18.00 часа в галерия „Арт зона“, площад „Свобода“, трети етаж на тренинг центъра на „Идеал Стандарт – Видима“, бившият РУМ.

В празничната изложба, която е подготвена специално за повода, ще бъдат показани над 100 произведения на изкуството, които са станали част от фонда на галерия „Видима“ през последните 5 години.

„За този период представихме пред ценителите на изкуството в Севлиево близо 50 известни български художници от цялата страна, много от които за пръв път показаха своето творчество в нашият град, с което изключително се гордеем!

Щастливи сме, че традицията продължава и изказваме своите най-искрени, и сърдечни благодарности към ръководството на „Идеал Стандарт – Видима“ АД за безусловната подкрепа през всички тези години! Заповядайте на 7-ми декември от 18:00 часа“, споделят от Галерия „Видима“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица