Свържи се с нас

Култура

В Севлиево започва Шестият национален фолклорен конкурс „Море песен екна…“

Published

on

снимка: Община Севлиево

Община Севлиево ще бъде домакин на шестото издание на Националния фолклорен конкурс за северняшка песен „Море песен екна…”.

Надпяването в конкурса ще започне на 4 май от 10:00 часа на площад „Свобода“.

Целта на Националния фолклорен конкурс е да популяризира и съхранява северняшката народна песен.

Събитието се осъществява под егидата на Министерството на културата и Община Севлиево.

Конкурсът дава възможност на народни изпълнители-любители от всички фолклорни области и възрасти да се докоснат до красотата и живите ритми на нашенската песен, изпълнявана от предците ни и с весело, и с тъжно сърце по всякакъв повод в техния бит и култура.

Тази година фолклорният конкурс ще бъде и по-специален заради юбилейната награда „105 години Борис Машалов“, която ще се даде за изпълнение на негова песен. Припомняме, че през януари 2019 г. Севлиево отбеляза 105-годишнината на певеца.

Конкурсът ще се проведе в две категории – за индивидуални участници и за групи, а участниците са разделени в три възрастови групи. Класираните на първите три места от всяка категория ще получат парична награда, грамота и плакет.

Освен юбилейната награда „105 години Борис Машалов“ на тазгодишния конкурс Община Севлиево ще връчи и допълнителен приз – запис и представяне на непопулярна песен на Борис Машалов в Българското национално радио по програма „Хоризонт“.

Към песента ще бъде направен и специален видеоклип, който ще бъде заснет от компания „Сънрайз мюзик“. Специални награди ще връчат още кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов, НЧ „Развитие – 1870“, бизнес-сдружениe „Севлиево 21 век“ и други.

„Заповядайте на площада да си припомним заедно традиционните за нашия край песни и да почетем великия Борис Машалов!“


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ гостува в Икономовата къща

Published

on

Изложбата „Васил Левски – Апостола на българската Свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч гостува в Историческия музей на Дряново. Тя проследява живота и идеите на Васил Левски, сътворените от него дела, както и резултатите от тях, заради които той изкачва своята Голгота, минава границите на безграничната вечност и отива в измеренията на величието и безсмъртието.

В илюстрациите са показани и седемте оригинални портрети на Васил Левски, негови портрети, рисувани от различни художници през годините, снимки на съратници и сподвижници и оценки, направени от тях.

Отразени са идеите, мислите и представите на Апостола на българската Свобода и неговото виждане за параметрите на държавно-политическото устройство на свободна България като „свята и чиста република“.

Изложбата е експонирана в Икономовата къща и ще бъде на разположение за разглеждане от днес до 20 февруари, включително. Икономовата къща е отворена за посещения от 08.00 до 12.00 и от 13.00 до 17.00 часа, а посещението на изложбата е с вход свободен.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Общинският съвет отпусна средства за най-новата книга на Милка Пурел

Published

on

Общинският съвет отпусна близо 3 500 лева за отпечатване на най-новата книга на Милка Пурел „Какво даде Габрово на България и света“.

Изданието включва истории за живота на талантливи габровци от различни поколения, които прославят Габрово и допринасят за просперитета му.

Желанието на автора и носител на почетния знак на Габрово, е книгата да достигне до максимално много млади габровци.

Самото представяне ще се състои на 4 февруари от 16.00 часа в зала „Възраждане“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Съветниците подкрепиха Годишната програма за развитие на читалищата

Published

on

Съставът на Общински съвет – Габрово подкрепи Годишната програма за развитие на читалищната дейност в община Габрово за 2023 година.

Тя е насочена към обединяване на усилията за по-нататъшно развитие и утвърждаване на читалищата като важни обществени институции, които отстояват ценностната система на обществото в рамките на съществуващото културно многообразие в процесите на всеобхватна глобализация.

Целта на програмата е да подпомогне годишното планиране, организирането и реализацията на комплекса от читалищни дейности, както и да съдейства за повишаване активността на читалищните ръководства за превръщането на читалищата в духовни центрове, работещи в полза на общността.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица