Свържи се с нас

Новини

Проф. Румен Гечев в Габрово: БСП ще бъде победител на евроизборите!

Българският интерес може да се защити през общите европолитики

Published

on

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

БСП ще бъде победител на предстоящите избори за членове на Европейския парламент (ЕП). Това заяви в Габрово народният представител от левицата професор Румен Гечев. Според него предизвикателствата пред Европа са много и за това е важно каква ще бъде тежестта на българските евродепутати в комисиите на ЕП, тъй като чрез тях може да бъде защитен националният ни интерес.

„Защитата на българския интерес не може да стане с „показен героизъм“, защото България ще изпрати едва 17 души в 751-я на брой ЕП, което означава, че като брой няма как да се влияе при формирането на политики. Затова страната ни може да защити интересите си през общите европейски политики“, коментира проф. Гечев.

По думите му България трябва търси партньори сред другите бивши социалистически страни и държавите от Южна Европа при формирането на икономически политики, тъй като споделяме общи интереси с тях.

Когато бъдат защитени тези интереси и при добра координация могат да бъдат вземани решения за инвестиционни политики, за заетост, институционална политика, които да са в интерес на страната ни, убеден е народният представител от левицата.

Според него Европа не се развива икономически добре през последните десет години. Растежът е много нисък, средно 1,5%. Последните години САЩ качват около и над 3%, а Китай успява да поддържа растеж над 7-8% последните две-три години.

„Това, че растежът на Европа е толкова нисък показва, че моделът на развитие не е достатъчно ефективен и предлаганите политики са недостатъчни за растежа. Има нужда от промяна и справедливост“, коментира още докторът на икономическите науки.

Професор Гечев изтъкна, че България не се възползвала достатъчно ефективно от възможностите на европейските програми през последните 10 години, които трябваше да изравнят стандартите в различните региони на страните членки на ЕС. Той се мотивира с официални данни и факти, според които страната ни е на последно място при реализиране на тази политика.

„Показателите са абсолютно безспорни – промените в БВП, доходи и инвестиции на глава от населението. Ние сме най-зле в ЕС. Страни като Полша, Чехия и Унгария се доближават до Европа, а у нас разликата расте. Нараства и разликата ни с Румъния по много макропоказатели“, посочи Румен Гечев. Според него причината страната ни да се нарежда на последно място в класациите е липсата на вътрешни инвестиции.

„Годишно в Бюджета на България нетно от ЕС влизат 3,5 милиарда евро. Нашата годишна вноска в ЕС е 1 милиард и 100 милиона. Позитивният ефект за страната ни е разликата от около 2,4 милиарда, на които ние се „радваме“. Това нормално ли е, за една държава, която има БВП над 100 милиарда? Ние нямаме вътрешни инвестиции и генерация на икономическа активност“, каза още той.

„Българите очаквахме, че европейските фондове като дойдат и ще ни оправят. Но никой не е обещавал такова нещо. Тези фондове би следвало да са спомагателни, а за страна като България се оказаха определящи“, коментира още преподавателят в УНСС, професор доктор на икономическите науки.

Девет милиарда евро годишно бяха външните инвестиции при управлението на Тройната коалиция, а сега според данните на Българска народна банка те са под един милиард, припомни още проф. Гечев.

„Само ще припомня, че БСП започна процеса на присъединяване към ЕС и пак БСП го финализира. Ние не искаме Европа на две скорости, не искаме богатите държави да стават още по – богати, а бедните още по-бедни. Важно е да променим българската политика, защото само така позицията ни в Европа ще се променя към по-добро“, добави още Румен Гечев.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица