Свържи се с нас

Култура

Във Възрожденската механа на „Етър”-а са майстори на българската, не на чуждата кухня

Published

on


В „Етър”-а вече посреща гости обновената Възрожденска механа. Независимо дали ще седне на някоя от масите на двора, ще се качи на чардака или ще предпочете одаята – топла през зимата и прохладна в летните жеги, човек има усещането, че е в ХІХ век, а постройката е току-що съградена.

Основната идея е да се съхрани и представи традиционната кухня в характерна българска обстановка. Важното за екипа, който е ангажиран с Възрожденската механа, е в нея да работят повече млади хора, за да усвоят рецептите от миналото, които стават все по-предпочитани и днес. Това не е само намерение, а реално постижима цел, тъй гимназия „Пенчо Семов” в Габрово е мястото, където е формирал кулинарния си талант не един известен български готвач.


Във Възрожденската механа не гледат на седналите при тях хора просто като на клиенти. Разбирането на управителя Милен Стефанов е, че Механата посреща скъпи гости.

„Съвместно със специалистите от музей „Етър” сме избрали и стари рецепти, записани от тях при направени през годините проучвания. Нека вземем например подправките, използвани навремето от българките при приготвяне на техните гозби. И днес могат да бъдат открити около нас и са лесно достъпни, но често се забравят, за сметка на масовите овкусители в търговската мрежа.


В кухнята на Възрожденската механа в музей „Етър” използваните подправки могат да се нарекат природосъобразни. Прясната подправка няма с какво да се замени. Образно казано, ние гледаме да ги откъснем едва ли не от градината на баба. Продуктите, които използваме са пресни, правим всичко възможно да стоят далече от фризера.

Оформлението на менюто ни е много специфично, съобразено с новата графична и визуална идентичност на музея, чиято характерност вече се налага. На първа страница на менюто е изписано името „Етър”, присъства и логото на музея.

На втора страница е представена историята на Възрожденската механа, а от трета нататък са ястията, които предлагаме.

Те са съобразени със сезона, с празничната обредност на българите. При възможност се съобразяваме и с традициите на региона.

През пролетта при нас може да се нахраните с каша от коприва, със спаначена чорба.

Ако на Великден дойдете в „Етър”-а яйцата ще са боядисани с естествени багрила, а в Механата ще се предлагат характерни за този ден ястия.

На Гергьовден може да си поръчате агнешко по гергьовски. Дошла е есента, значи тиквите излизат на дневен ред. Представете си колко вкусно е да се нахраните с тиква, пълнена със стафиди или със супа, която сме сварили от нея.

Менюто е късо. В Механата може да ядете етърска пърленка, но няма как да поръчате пица. Тук не е италиански ресторант, претендираме да сме майстори на родната, не на чуждата кухня.”


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

Исторически музей – Дряново отбелязва 120 години от рождението на Иван Койчев

Published

on

В залата за временни изложби „Колю Фичето“ на Исторически музей – Дряново този петък, 2 май, ще бъде открита изложбата „Иван Койчев: човекът, художникът, учителят (1905–1976)“.

Събитието, което ще започна в 17.30 часа, е посветено на 120 години от рождението на видния художник, педагог и общественик, оставил значим отпечатък в културния живот на Дряново.

Изложбата е в две части и включва част от последното дарение на семейството на Иван Койчев, направено през 2024 г. В първата част посетителите ще видят негови архивни снимки, документи и лични вещи, показващи живота и приноса му като художник и педагог. А във втората са представени непоказвани за публиката негови творби.

Изложбата представя Иван Койчев не само като талантлив творец, но и като личност с активна обществена роля, оставил следа в местната историческа памет.

Зареди още

Култура

Златни медали за „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово-2002“

Published

on

Златни медали за „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово-2002“ от конкурса за млади фолклорни таланти „Орфеево изворче“, който се проведе на 26 и 27 април в Стара Загора. Надпреварата събра над 1500 участници от цялата страна.

Гордост за ръководителката е, че наред с изпълнители от музикални училища, децата от Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ бяха удостоени с първо място и плакет от конкурса.

За първи път се явяват и по-малките от „Гласчетата“, които също бяха отличени с първо място.

Трето място получи и Боян Борисов в изпълнение на гайда, който също се явява за първи път на конкурс. Второ място получиха и дуета Габриела и Боян Борисови .Вълнението на ръководителката е голямо от високата оценка на специалисти в областта на фолклора като Професор Георги Петков, доц. Владимир Владимиров, Петьо Костадинов ,Пею Пеев преподаватели в ДМА “ Панчо Владигеров“ .

Зареди още

Култура

Видео урок за Колю Фичето представя великия майстор пред ученици в цялата страна

Published

on

По повод Националните чествания „(Не)познатият Колю Фичето“ образователната онлайн платформа „Уча се“ създаде специален видео урок, посветен на възрожденския майстор – строител от Дряново.

Реализацията е резултат от съвместен проект между Община Дряново, Исторически музей – Дряново и екипа на „Уча се“. Основателят на платформата, дряновецът Дарин Маджаров, създава видеото безвъзмездно, като личен жест към родния си град и в подкрепа на историческата ни памет.

Урокът, с продължителност 5 минути и 15 секунди, представя живота и делото на Колю Фичето – символ на архитектурното майсторство на Българското възраждане и създател на едни от най-впечатляващите сгради, мостове и църкви в страната. Чрез съдържателното видео, учениците ще се запознаят с фигурата на Фичето като един от най-уважаваните и признати строители в Югоизточна Европа през XIX век.

Видео урокът ще бъде включен в образователните занятия и беседи, които специалистите от Исторически музей – Дряново провеждат с ученици от страната. Националните чествания „(Не)познатият Колю Фичето“, посветени на 225-годишнината от рождението на майстор Колю Фичето, се реализират от Община Дряново и Исторически музей – Дряново, под патронажа на Министерство на културата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица