Култура, Новини|05.04.2019 15:46

Европейски дни на художествените занаяти пред Дечкова къща

снимка: РИМ – Габрово

„Днес ние сме тук – пред Дечкова къща, благодарение на партньорството си с Регионален исторически музей – Габрово”, разказа Стилияна Тинчева от Социално предприятие „Майсторилница”. Двете институции участват в Европейските дни на художествените занаяти, чиито координатор за България е Регионално сдружение на общините „Стара планина”.

„По този начин имаме възможност да представим пред обществеността традиционни занаяти. На пространството пред Дечкова къща му прилича да бъдат показани стари традиционни техники на изработка на предмети от бита”, смята Стилияна Тинчева.

снимка: РИМ – Габрово

Тя изказа благодарност на Регионален исторически музей – Габрово, който предостави автентични ризи и месали за демонстрациите пред Дечкова къща. От тях жените от социалното предприятие копират модели на шевици и плетива на една кука.

„Оригинални са, интересни, възхищаваме се на тези ситни бодове. Всички е изработвано ръчно”, оценяват жените от организацията.

снимка: РИМ – Габрово

Съвременният човек трудно може да си представи как една дреха достига до момента да бъде облечена. Първо е необходимо да се отгледа животно, например овца. След това вълната се стриже и изпира.

Много е важно това да стане добре, за да се премахнат тръните, бодилите, естествената мазнина. Следва разчепкване, дарак, ръчен дарак, предене с хурка и вретено, пресукване, багрене, вкатяване, плетене или тъкане.

снимка: РИМ – Габрово

Всичко това е част от бита в миналото. Дрехите са изключително здрави, с характерната за отделните региони украса.

„Всичко, което ни предостави музея е ръчно направено”, подчертава Стилияна Тичнева, за да акцентира върху значението на демонстрацията на представителите на социалното предприятие пред Дечкова къща.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Напиши коментар