Свържи се с нас

Новини

Какво искат децата?

Published

on

SmartyKids – Габрово, ул.“Софроний Врачански“ 1, офис 6

Това е въпрос, на който можем да пишем всевъзможни отговори – като започнем от шоколад и стигнем до приключения в космоса. А най-краткият отговор е: Всичко! Въпреки това, решихме да направим един по-задълбочен анализ на техните желания и какво пропускаме, докато растат децата.

Детството е златният период за човешката душа. Времето, когато се чувстваме истински свободни, вдъхновени и енергични.

– Идеите ни са безброй;
 – Мечтите ни са живи и реалистични, благодарение на яркото ни въображение;
 – За приятелите си даваме и последната си играчка;
 – Харесват ни щуротиите и белите;
 – Падаме, ставаме и продължаваме напред към новата игра;
 – Постоянно си измисляме нови и нови предизвикателства, търсим си съмишленици. Можем да играем от сутрин до вечер и пак да не ни стига;
 – Обичаме филмчетата, приказките, да си играем с децата;

И най-вече обичаме времето, прекарано с нашите родители – вниманието, грижите, усмивките и споделените мигове заедно.


И така – какво искат децата?

Децата искат удовлетворяване на нуждите им на мига и първото, което правят, е да се огледат за източника на тяхното задоволяване. Децата са избирателни „потребители“ и много лоялни към добрите си „партньори“. В психологията е въведено понятието „значимите възрастни“, които в живота на детето се явяват родители и учители. От другата страна стоят връстниците и приятелите. Това са двата източника на удовлетворение за децата – значимите възрастни и приятелите.

Най-важните хора в живота на децата са родителите им. Те са първият и основен източник на задоволяване на потребностите им – като се започне от физиологичната нужда от храна, вода, облекло, топлина, дом и уют, и се продължи към психо-емоционалните им нужди от любов, внимание, грижа, подкрепа, възпитание и т.н.

Ключова роля на родителите е да поставят граници на поведение и на позволените неща. Тези граници и рамки служат за компас в периода на адаптация на децата към заобикалящата ги среда. Това са и първите стъпки в изграждането на ценностната им система.

Приятелите са другият значим източник на щастие в живота на всяко дете. Приятелите дават усещане за подкрепа, споделеност, приключения, игри, забавление. Близостта, която изграждат, ги кара да се чувстват уверени в себе си, силни, способни. Много често са и основна провокация по пътя ни към успеха.

В добрия приятел едно дете може да се огледа, да поправи грешките си, да пожелае да бъде по-добро. Ето защо е много важно да сме информирани с какви деца общуват децата ни.

Този кръг от Аз-детето -> моите родители -> моите приятели изгражда личната самооценка на детето. Когато тези връзки и взаимодействия са в разбирателство и синхрон, детето се учи повече да споделя вещите и преживяванията си и по-малко да отделя време да иска ненужни неща.

Всяко искане на поредната вещ при децата е симптом на дефицит на внимание от значимите хора в живота им. Искреното желание на всяко дете е да има с кого да си играе, кой да го изслуша, с кого да сподели, с кого да се смее, на кого да демонстрира новите си придобивки или умения. Зад всяко щастливо дете стоят щастливи родители и щастливи приятели.


Автор на този е анализ е София Димова, психолог, треньор обучения и преподавател в SmartyKids.

Ако и Вие желаете да се присъедините към семейството на SmartyKids в Габрово, регистрирайте се за безплатен ШОУ УРОК, позвънете на телефон: +359 897 970 400, посетете официалната форма в сайта, чрез лично съобщение във фейсбук страницата, или заповядайте на адрес: ул.“Софроний Врачански“ 1, офис 6.

Любопитно

Клуб „Природа“ към СУ „П.Р.Славейков“ на учебна екскурзия

Published

on

В началото на месец юли приключиха заниманията на клуб “Природа” към СУ „Петко Рачев Славейков“, с ръководител г-жа Ренета Колева. Последното занятие беше екскурзия с учебна цел.

Учениците от клуба посетиха Регионалното депо за неопасни отпадъци в Габрово. Събитието се състоя със съдействието на Община Трявна и в присъствието на Кристина Йорданова – младши експерт „ООС“.

Учениците проследиха пътя на отпадъка и възможностите за оползотворяването му като суровина. Интересен и занимателен момент за децата бе запознаването с кантара, с който се теглят камионите, влизащи в депото.

Учениците разгледаха още площадката за сепариращата инсталация, където се сортира се отпадъка. Годният отпадък за повторна обработка се обработва, а негодният се балира.

Децата видяха и площадките за строителни едрогабаритни отпадъци и гуми. Най-голям интерес предизвика площадката за компостиране, където се придобива чиста пръст за наторяване. Беше направена демонстрация на меленето на биологичните отпадъци.

Процесът на компостиране отнема няколко месеца. Децата посетиха и лабораторията на депото. Учениците от клуб „Природа“ получиха специални подаръци за спомен от Регионалното депо за отпадъци и Община Трявна.

*Снимки: Община Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Новите случаи на коронавирус в Габровско са на мъже, неживеещи тук

Published

on

Във връзка с постъпили данни от Единната информационна система за КОВИД-19 за два регистрирани случая на коронавирус за последното денонощие в област Габрово, от Регионалната здравна инспекция уточниха, че се касае за лица, които не живеят на територията на областта.

Първият случай е мъж на 30 г., живеещ във Варна. Лабораторията, извършила изследването, погрешно е подала адрес на местоживеене в с. Агатово, общ. Севлиево, уточняват от инспекцията.

Вторият случай е мъж на 33 г., който живее във Велико Търново. Поставен е под карантина в Севлиево и е с адресна регистрация в Севлиево. Контактните на лицето живеят във Велико Търново, заради което противоепидемичните мерки спрямо тях ще се предприемат от РЗИ Велико Търново.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Ул.“Димитър Горов“ в Трявна вече е отворена

Published

on

Улица “Димитър Горов” в Трявна вече е отворена за движение на автомобили, информираха от местната общинска администрация.

Приключи ремонтът в участъка на пресечката с ул. “Бачо Киро”. Бе извършена смяна на линеен отводнител. Изпълнител на дейностите е фирма “Монолит-Т” ООД.

*Снимка: Община Трявна.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица