Свържи се с нас

Новини

Какво искат децата?

Published

on

SmartyKids – Габрово, ул.“Софроний Врачански“ 1, офис 6

Това е въпрос, на който можем да пишем всевъзможни отговори – като започнем от шоколад и стигнем до приключения в космоса. А най-краткият отговор е: Всичко! Въпреки това, решихме да направим един по-задълбочен анализ на техните желания и какво пропускаме, докато растат децата.

Детството е златният период за човешката душа. Времето, когато се чувстваме истински свободни, вдъхновени и енергични.

– Идеите ни са безброй;
 – Мечтите ни са живи и реалистични, благодарение на яркото ни въображение;
 – За приятелите си даваме и последната си играчка;
 – Харесват ни щуротиите и белите;
 – Падаме, ставаме и продължаваме напред към новата игра;
 – Постоянно си измисляме нови и нови предизвикателства, търсим си съмишленици. Можем да играем от сутрин до вечер и пак да не ни стига;
 – Обичаме филмчетата, приказките, да си играем с децата;

И най-вече обичаме времето, прекарано с нашите родители – вниманието, грижите, усмивките и споделените мигове заедно.


И така – какво искат децата?

Децата искат удовлетворяване на нуждите им на мига и първото, което правят, е да се огледат за източника на тяхното задоволяване. Децата са избирателни „потребители“ и много лоялни към добрите си „партньори“. В психологията е въведено понятието „значимите възрастни“, които в живота на детето се явяват родители и учители. От другата страна стоят връстниците и приятелите. Това са двата източника на удовлетворение за децата – значимите възрастни и приятелите.

Най-важните хора в живота на децата са родителите им. Те са първият и основен източник на задоволяване на потребностите им – като се започне от физиологичната нужда от храна, вода, облекло, топлина, дом и уют, и се продължи към психо-емоционалните им нужди от любов, внимание, грижа, подкрепа, възпитание и т.н.

Ключова роля на родителите е да поставят граници на поведение и на позволените неща. Тези граници и рамки служат за компас в периода на адаптация на децата към заобикалящата ги среда. Това са и първите стъпки в изграждането на ценностната им система.

Приятелите са другият значим източник на щастие в живота на всяко дете. Приятелите дават усещане за подкрепа, споделеност, приключения, игри, забавление. Близостта, която изграждат, ги кара да се чувстват уверени в себе си, силни, способни. Много често са и основна провокация по пътя ни към успеха.

В добрия приятел едно дете може да се огледа, да поправи грешките си, да пожелае да бъде по-добро. Ето защо е много важно да сме информирани с какви деца общуват децата ни.

Този кръг от Аз-детето -> моите родители -> моите приятели изгражда личната самооценка на детето. Когато тези връзки и взаимодействия са в разбирателство и синхрон, детето се учи повече да споделя вещите и преживяванията си и по-малко да отделя време да иска ненужни неща.

Всяко искане на поредната вещ при децата е симптом на дефицит на внимание от значимите хора в живота им. Искреното желание на всяко дете е да има с кого да си играе, кой да го изслуша, с кого да сподели, с кого да се смее, на кого да демонстрира новите си придобивки или умения. Зад всяко щастливо дете стоят щастливи родители и щастливи приятели.


Автор на този е анализ е София Димова, психолог, треньор обучения и преподавател в SmartyKids.

Ако и Вие желаете да се присъедините към семейството на SmartyKids в Габрово, регистрирайте се за безплатен ШОУ УРОК, позвънете на телефон: +359 897 970 400, посетете официалната форма в сайта, чрез лично съобщение във фейсбук страницата, или заповядайте на адрес: ул.“Софроний Врачански“ 1, офис 6.

Икономика

Станете част от екипа на „Косач Трепач

Published

on

Специализираната габровска фирма „Косач Трепач“, водеща в професионалното озеленяване и поддръжка на дворове, градини, терени и зелени площи, търси служители, които да се присъединят към нашия екип.

Предлагаме следните предимства и възможности на нашите работници:

  • Трудов договор и осигуровки.
  • Мотивиращо възнаграждение през обучителния период за въвеждане в работния процес.
  • Стартова заплата, в размер на над средната за региона, с възможност за допълнително увеличение
  • Работен ден, с продължителност 8 часа, от понеделник до петък, с 2 почивни дни – събота и неделя.
  • Допълнително финансово стимулиране за положен извънреден труд
  • Най-висок клас работно облекло
  • Възможност за кариерно развитие и обучение
  • Работа в млад и динамичен колектив

Допустими са и кандидати без опит, но с голямо желание за работа и развитие. Предимство имат кандидати, притежаващи предишен опит в сферата.

За допълнителна информация и насрочване на интервю, моля, свържете се с нас на телефон: +359 899 140 254.

Присъединете се към екипа на „Косач Трепач“ и бъдете част от успеха ни в създаването на красива и здрава зелена среда!

Зареди още

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица