Свържи се с нас

Култура

Ансамбъл „Тракия“, Илия Луков и Яница на сцената на „Семе българско“

Младите таланти на Севлиево очакват с нетърпение да се включат във фестивалната програма, сподели кметът д-р Иван Иванов

Published

on

снимка: Община Севлиево, Архив

Пъстра музикална програма подготвят организаторите на националния фестивал „Семе българско“ и Община Севлиево. В рамките на неговото шесто издание, на сцената в парк „Казармите“ в Севлиево, ще се изявят десетки талантливи групи от региона.

Начало на двудневния музикален маратон ще постави ансамбъл „Развитие“ при НЧ „Развитие 1870“ – Севлиево. След официалното откриване в съботния ден, което ще бъде в 10:30 ч., ансамбълът обещава фолклорна феерия от всички етнографски области и кани всички посетители да се хванат на хорото.

снимка: Община Севлиево

След тях в 13 ч. Илия Луков ще се качи на сцената и ще поднесе концерт, в който всеки от нас да запее и заиграе в българския ритъм.

Концертът е неизменна част от посланието на фестивал „Семе българско“ – да споделим своите традиции, предавайки ги нататък във времето.

Фолклорният концерт на любимката на малки и големи – Яница – ще започне в съботната вечер – от 19.00 ч., а дотогава на сцената ще се изявят работилница за танци „Бяла българка“; Трио „Звън“; Upstream voices; Фолклорна формация „Веселина“ към Народно читалище „Развитие“; Пенсионерски клуб „Васил Левски“; Народно читалище “Пейо Яворов 1927“ – с. Борики; Читалище „Жълтеш“ – Габрово и Оркестър „Севлиево“.

Традицията повелява първият фестивален ден да завърши с огън, и, ако на миналогодишното издание пленяващите нестинари споделиха своята магия, то в 20 часа на 20 април, с етно ритми групата за огнено изкуство „Огнени сенки“ ще разкаже една история в танц с много светлина и ритъм.

Вторият фестивален ден е на 21 април, Цветница и ще започне с най-важните в живота на възрастните – децата, цветята на техния живот.

снимка: Община Севлиево

След традиционното представяне на дейността на фондация „Искам бебе“, в неделя своите предизвикателства – в музика и танци – ще споделят децата от ОДЗ „Пролет“, ДГ „Радост“, ДГ „Слънце“ и ДГ „Щастливо детство“; Детски комплекс „Йовко Йовков“; Фолклорен ансамбъл „Габровче“; формация „Децата на Севлиево“ и 12 годишната Нерал Ибрямова.

Пъстра програма с музикални и танцови номера от различни фолклорни области, завладяваща с майсторско изпълнение от професионалните артисти, са подготвили ансамбъл „Тракия“.

Спектакълът им „Майка България“ е с начален час в 13 ч. и ще ни даде повод да си спомним кои сме, ако сме забравили, за да благодарим за завещаното ни и да обещаем – в името на децата и дедите си, че българското не само ще бъде, но и ще пребъде.

За доброто настроение на посетителите на шестото издание на фестивал „Семе българско“ ще се погрижат и Вокална група „Хармония“; Народно читалище „Св.Климент Охридски – 1899“ от с. Сенник; Народно читалище „Цвятко Иванов – 1919“ – с. Крушево; Народно читалище „Зора“ – кв. Нова махала, Габрово и Клас по акордеон и синтезатор с ръководител Ценка Ганчева.

снимка: Община Севлиево

Тазгодишното издание на фестивала ще завърши с фолклорна танцова формация „Боженци“, които канят всички гости на събитието на хоро на мегдана.

Не е случайно мотото на шестото издание на фестивала „Ние сме България…“, защото всичко, което ще се случи през двата фестивални дни, ще ни води по пътя към нас самите – не в миналото, а в настоящето. Така ще докажем, че старата поговорка: „Каквото посееш, това и ще пожънеш“ е истинска, като самия живот.

снимка: Община Севлиево

Целта на Община Севлиево е да подкрепя българското и заради това се радваме да посрещнем на сцената в парк „Казармите“ родни изпълнители с автентични фолклорни песни. Младите изпълнители от Севлиево също с нетърпение очакват да се включат във фестивалната програма“, сподели кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

Елате, вземете, споделете парченце от българския рай, защото заедно можем повече.


Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Култура

Призови места за учениците на Цветан Радков от „Фолклорни приумици”

Published

on

Ученици на преподавателя по китара и тамбура Цветан Радков се завърнаха с награди от XVIII Регионален детско-юношески конкурс за певци и инструменталисти „Фолклорни приумици”.

В конкурсната програма на форума в Червен бряг участваха над 110 талантливи деца от 14 населени места, разпределени в направленията: класическа музика, музикален фолклор, народно пеене.

Наградите присъди компетентно жури от специалисти: Елка Недялкова, Румен Тодоров и Валентин Недялков, преподаватели в НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен. Призови места за възпитаниците на Школата по китара и тамбура при НЧ „Развитие-1870”.

Златни медали спечелиха Велизара Костова, Дамян Иванов и Китарен оркестър. Второ място заслужи Калоян Маринов. На трето място журито класира Александра Денчева и Калоян Костов.

Призови награди спечелиха и учениците на Цветан Радков от Габрово – Бетина Делуди, Вероника Бойчева и Ивана Петкова. С поощрения бяха отличени двете камерни групи.

Зареди още

Култура

Playback театър „Разкажи ми“ в Габрово на 24 април

Published

on

„Разкажи ми“ идва в Габрово вече за втори път. Домакин на събитието е НЧ „Будителите 201“, който ще предостави сцената си на 24 април от 19.00 часа.

Playback театърът е импровизационен театър, в който зрителите споделят онова, което ги вълнува – случки, преживявания, емоции, а актьорите и музикантите превръщат споделеното в пърформанс.

Разказаните истории оживяват в театрални миниатюри, като диалозите, музиката, поезията се сътворяват на сцената спонтанно. Всяко представление е ново и уникално, защото е създадено за присъстващата на него публика, но винаги съчетава в себе си и лекотата на смеха, и вглеждането в дълбоко съкровеното.

Изписването на „Playback“ на латиница цели да се избегне асоциация с разпространеното значение на „плейбек“ (ползване на готов музикален фон) – playback идва от английското „play back“ – „връщане (на споделеното от зрителите) с изиграване“ и е творческо преживяване не само за зрителите, но и за самите актьори.

Playback театър „Разкажи ми“ започва дейността си като самостоятелна трупа през 2020 година и досега има изнесени над 50 представления в София и страната. През 2022/23 година с подкрепата на Национален фонд „Култура“ реализира мащабен проект, наречен „Диалог през сърцето“, в рамките на който за първи път в България playback представления бяха интегрирани в редовната учебна програма на столични училища.

Групата играе и в центрове за зависими, пред уязвими групи, наред с това подкрепя с творчеството си и културни инициативи като представяния на книги, откривания на изложби и благотворителни инициативи. „РАЗКАЖИ МИ“ твори с мисията да създаде условия за градивен културен и социален диалог.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица