Свържи се с нас

Любопитно

Какво е клипово мислене?

*Публикация съгласно договор*

Published

on


В тази статия ще разгледаме един изключително актуален проблем – не само при децата, а и при възрастните. Клиповото мислене!

Какво представлява то?
Самото понятие възниква през 90-те години и определя възможността човек да възприема информация за света чрез кратки и ярки образи и послания от ТВ новините и различни видеоклипове в социалните мрежи. Сама по себе си, думата “clip” означава фрагмент от текст, изрезка от вестник, откъс/кратка сцена от филм.

Кога се появява и защо?
Клиповото мислене е следствие на технологичното развитие и съвременните медийни канали. Когато всички действия са много по-лесни и оптимизирани, и достъпът до всякаква информация е толкова лесен, всичко се случва за секунди.

Стараем се ежедневно да приемаме огромни количества различна информация с един клик, с едно плъзгане по екрана. 10-секундно видео – поредното. С едно натискане на дистанционното на телевизора. Още един сериял.

Клиповото мислене се адаптира към мозъка според информационната среда, в която сме – то не е в нас от самото ни раждане, а се развива с течение на времето.


Защо е толкова вредно?

Хората, които го притежават, са неспособни да анализират ситуация – нейният образ бързо бива заменен с нов и те просто поглъщат информацията, без тя да бъде полезна за тяхното развитие.
Те не могат да решават достатъчно трудни задачи (и съответно да разрешават сложни проблеми).

Не могат да носят голяма отговорност. Възможният обем знания, които могат да поемат, с времето става все по-малък и по-малък. Така тези хора губят умението за рационално мислене и самостоятелен живот и стават лесни за манипулация. И когато са изправени пред важно решение или проблем, им е много трудно да направят избор. И някой друг го прави вместо тях – в повечето случай, ощетявайки ги.


Може ли по някакъв начин да се противопоставим на клиповото мислене?

В много страни вече са разработени специални методи, чрез които участниците се учат да концентрират вниманието си и да анализират постъпващата информация.

Можем ли да предпазим децата си от клиповото мислене?
Да! И не само децата. Точно посредством ментална аритметика, Смартитата усъвършенстват памет, логика, скорост на мислене. Децата, които посещават занятията в SmartyKids, се учат от много малки да търсят причинно-следствени връзки.


В тях, благодарение на менталната аритметика, се изгражда добра самооценка и се формират умения за целеполагане. С успехите в центровете по ментална аритметика, децата придобиват самоувереност, че могат да се справят с различните предизвикателства в живота.

Ако и Вие желаете да се присъедините към семейството на SmartyKids, регистрирайте се за безплатен ШОУ УРОК на телефон: +359 897 970 400, през официалната форма в сайта или чрез лично съобщение във фейсбук страницата. Заповядайте и в Детски център по ментална аритметика SmartyKids в Габрово, който можете да откриете на ул. ул.“Софроний Врачански“ 1, офис 6.

Любопитно

Габрово засия празнично в коледни светлини (снимки + видео)

Published

on

Габрово грейна празнично! Централният площад „Възраждане“ засия приказно за предстоящите Коледно – новогодишни дни.

Светлините на коледната елха на Габрово включи кметът Таня Христова, която заедно с малко джудже донесоха до дървото грейналата звезда, която направи така, че градът да заблести.

Това се случи снощи, 6 декември. Въпреки ниските температури във вечерта на Никулден, десетки се събраха пред Общината, за да наблюдават събитието.

Жителите и гостите на града се насладиха на прекрасния момент, който донесе още повече добро настроение, а зрелищна заря украси небето в края на тържествения момент.

За да бъде още по-празнично на пл.“Възраждане“, три феи от Драматичния театър „Рачо Стоянов“ – Габрово орисаха събитието, което стана още по-вълшебно, а за музикалното оформление на празненството се погрижиха от Оркестър „Габрово“, с диригент Николай Венков и певицата Камелия Ноева.

Актьорите, със своята прекрасна игра, докоснаха многобройната публика, впечатлявайки малки и големи, предпочели да се насладят на градското тържество по включване на празничната украса.

На габровци кметът пожела светли и вълшебни празници. „Нека бъдем по-добри, да позволим доброто да достигне до всички наши сърца и да го раздаваме на всички, които са около нас. От сърце желая на всички вас да не спирате да преживявате тези прекрасни моменти, да не спирате вие, по-порасналите, да радвате децата и да ги усмихвате“, сподели Таня Христова.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Бляскав дебют с три купи за балерините от конкурса „България танцува“

Published

on

Блестящо представяне за Балетната школа при Народно читалище „Развитие-1870” в XVI национален конкурс „България танцува“. Тридневният състезателен форум се проведе в обновената спортна зала „Младост” в Димитровград от 18-20 ноември. В конкурса премериха сили 42 формации с 1200 танцьори от цялата страна, разпределени в 48 състезателни категории.

С оригиналните хореографии в класически балет, характерни и съвременни танци, севлиевската балетна школа стана носител на три престижни купи и дипломи. Първото място в категория съвременни танци, първа възрастова група, спечелиха Далия Цонева, София Цонева, Никол Деева, Цветина Цветомирова, Моника Нейчева и Мила Генова. Те дебютираха в конкурса с хореографията „Имаме парти”.

Успех и трето място в категорията за класически балет, първа възрастова група, заслужиха Сияна Балчева, Рая Дочева, Валерия Иванова и Даная Маркова с нежния танц „Лебеди”. С купа и диплом за успешен дебют – специална награда, от XVI национален конкурс „България танцува“, бе удостоена Балетната школа при НЧ „Развитие-1870”. Заслужено отличие и пореден голям успех за художествения ръководител Иванка Цанова, корепетитора Румяна Павлова и талантливите балерини.

Отлично бе представянето на всички деца от школата в конкурса: Велизара Георгиева, Елица Ганчева, Катя Маринова, Раделина Георгиева, Ая Нешева, Лилия Апостолова, Дария Цонева, Радост Панчева, Сияна Ковачева, Боряна Богданова, Василена Василева, Виктория Недялкова, Ема Златославова, Йоана Колева, Рая Балинова, Тиана Атанасова, Александра Събчева, Деница Иванова и Петя Маркова.

В конкурсната програма балерините се представиха с танц върху огъня – „Нестинарско хоро”, „Полонез”, „Танц на куклата”, „Танц на малката принцеса”, „Валс”, „Кармен”, „Тя”, „Сълзата на времето”, „Испански танц” и вариация „Пицикато”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Тази вечер ще светне коледната елха на Габрово

Published

on

Светлините на коледната елха на Габрово ще бъдат запалени днес, 6 декември, от 18.00 часа на площад „Възраждане“.

За доброто настроение и усмивките на всички ще се погрижат ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово и Оркестър „Габрово“.

Нека се съберем заедно около коледното дръвче в нашия град и дадем началото на празничното настроението.

Какви събития включва коледната програма през декември може да видите оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица