Свържи се с нас

Новини

Учители и музейни педагози от цялата страна на семинар в НМО

Published

on

снимка: НМО – Габрово

Семинар, на тема „Музеят като образователна среда – добри музейно-училищни практики“, се проведе в Националния музей на образованието в Габрово.

Във форума се включиха 36 представители на музеи, галерии, архиви, училища и детски градини от София, Пловдив, Русе, Търговище, Враца, Пазарджик, Хасково, Карлово, Трявна, Дряново и Габрово. Лектори и модератори в дискусиите бяха проф. дин Вера Бонева и гл. ас. д-р Тодор Петев.

Участниците имаха възможност да се запознаят със съвременни методи, форми и практики за свързване наблюдението в музейна среда с познанието, личния и социален опит на учениците; с възможностите за обогатяване, визуализиране и ефективно усвояване на учебното съдържание в местата, свързани с културно-историческата памет.

Бяха показани различни модели, включително от американската и руска музейна педагогика, за планиране и провеждане на урок/занятие в извънучилищно пространство преди, по време и след посещение в музей или галерия.

Музейни специалисти и учители, работили в екип, презентираха успешен опит от съвместни музейно-образователни програми и урочна дейност.

Националният музей на образованието и Националната Априловска гимназия демонстрираха подготовката и реализирането на урок по История в НМО на тема „Европейският опит и Българското възраждане“.

Националният музей „Васил Левски“ разказа за съвместната работа с учителите от начален курс на СУ „Васил Левски“ – Карлово, в резултат на която са реализирани работни тетрадки за I, II и II клас по образователна програма „Аз уча в музей“ с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

снимка: НМО – Габрово

Директорът на Националния музей на образованието и инициатор за създаване на национален център „Музейно училище“ Мая Карагьозова представи и подари на всички участници издадената от НМО богато илюстрована работна тетрадка „Старото школо разказва“. Помагалото е издадено по проект, финансиран от националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ (модул „Музеите като образователна среда“).

Г-жа Карагьозова благодари на колегите и учителите от цялата страна, проявили интерес към семинара и дейността на центъра „Музейно училище“, като подчерта, че той ще продължи да се развива: „Стартирахме дейността на центъра в края на миналата година на регионално ниво с идеята да прерасне в национален – както се получи на този семинар. Целта е да се координират взаимоотношенията и връзката между музейната и училищна общност, да сме си взаимно полезни, защото посоката е една – образование и възпитание на нашите деца. Следващата стъпка е в дейността на центъра да се включи обучение, свързано с кариерното развитие, най-вече на учителите. Да получават кредит. Засега издаваме само сертификат. Стараем се да включим най-добрите лектори. Проф. Бонева е специалист в областта на културното наследство. Д-р Петев е изключително полезен в практичекската част – провежда подобни обучения от 4 години, в които са включени над 40 културни и образователни институции. НМО като инициатор е готов да сподели всички образователни ресурси, с които разполага, и вече го прави. Ние не държим дейността на центъра да е закована тук. Ако ни поканят в Трявна, в „Етър“ или друг музей и град – ще отидем. Ние сме открити и отворени за съвместна работа“.

снимка: НМО – Габрово

Според проф. Бонева се е получило най-важното между участниците в семинара – диалог: „В началото имаше леко противопоставяне между гилдиите, но в края не можеше да се различи кой на коя общност е представител – музейна или училищна. Особено полезна беше презентацията на двете колежки – учителка и музеен специалист, която показа, че могат да се постигнат много високи резултати, когато се работи съвместно и се преодоляват предубежденията. Смисълът е много голям, даже и поради факта, че хора от различни части на страната се запознаха, че предложиха идеи. Имаме 4-5 готови идеи за следващи семинари. Всеки по някакъв начин ще ползва опита на другия, както между двете гилдии, така и вътре в рамките на общностите. Вземането на идея не е копиране, то я удвоява. Тя е същата по своя обем и създава още резултати на новото място, където отива. По тоя начин мисля, че нашият семинар е успешен. И че осмислихме част от текущата работа, ще я правим по-добре и по-интересна не само за децата, но и за нас самите. За всеки има значение да му е по-интересна работата, по-вълнуваща, така е по-резултатен, по-обогатен и по-мотивиран.“

„Настроението по време и след работния ден само говори за ползата и значението на този семинар – сподели д-р Петев. – Колегите са ентусиазирани и готови да споделят опит, да се подпомагат и да се движим заедно в общата посока. А тя е изграждане на отношение към културно-историческото наследството като търсим мястото на това наследство днес, в момента – за нас, за нашите деца.“

снимка: НМО – Габрово

Тодор Петев подари на участниците книгата на преподавателя по музеология Стефанка Кръстева „Ела в моя музей”, изключително полезна с приложенията, библиографията и конкретните примери за добри практики в българските и световни музеи.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Засяха първите дръвчета от гората на тамплиерите край Дебел дял

Published

on

23 април е Денят на българския светец Лазар Български Дебелдялски. Рицарите и Дамите от Командерията, носеща името на мъченика от село Дебел дял, посетиха селото и поднесоха цветя на паметната плоча пред родната къща на светеца.

Тя бе поставена през 2022 г от тамплиерите на Габровска област, по случай 220 години от смъртта му.

По данни на архимандрит Нестор от Великотърновската митрополия, още като малко момче, Лазар напуска родното място и отива в Анадола (Мала Азия). Там в Сома, Турция, става овчар. Той е силно вярващ християнин и скоро си навлича гнева на турците. По нареждане на турски големец го хвърлят в тъмница. След дълги изтезания, които Лазар покорно понесъл, изпълнен с любов към Христос, бил убит на 23 април 1802 г. на 28-годишна възраст.

Образът му е изписан в цял ръст в параклиса „Свети Архангели“ в Рилския манастир. Там е означено и родното му място Дебел дял. В него е построен храм, за който Богомил Петков и съмишлениците му тамплиери са едни от основните дарители.

По случай 250 години от рождението на Светеца, тамплиерите засадиха 25 дръвчета медоносна липа. С това поставиха началото на тамплиерска гора край село Дебел дял.

Зареди още

Новини

Междинна конференция за напредъка на проекта за Младежки център

Published

on

Междинна конференция по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се проведе на 22 април 2024 г. На нея присъстваха Таня Христова – кмет на Община Габрово, Иван Любомиров – зам. областен управител, доц. д-р инж. Христо Недев – зам. ректор на Технически университет – Габрово, представители на други младежки центрове от страната, културни институции в града, училища, образователни организации, партньори в провеждането на различни събития, фирми-изпълнители по проекта, медии.

Проектът се финансира чрез ФМ на ЕИП 2014-2021 г. по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, като размерът на безвъзмездната финансова помощ е 4 286 850 лв. , а собственият принос на Община Габрово – 2 267 129 лв. Той е с продължителност от 20.10.2020 до 31.08.2024 година. Партньори в неговата реализация са Технически университет – Габрово и Университетът за зелено развитие в гр. Брюне, Норвегия.

Екипът за управление на проекта представи пред присъстващите всички етапи по неговото изпълнение – проведени обществени поръчки, сключени договори, изпълнени дейности. Специално внимание бе отделено на съвместните инициативи с норвежкия партньор – посещения, обучения и споделяне на добри практики с екипа на проекта, Младежкия център и младежи от Габрово.

Представен бе екипът на Младежки център – Габрово и инициативи на Центъра, които имат за цел да развиват капацитета на младите хора, да насърчават участието им във вземането на решения за града и тяхната общност, лидерството, професионалната ориентация, доброволчеството и медийната грамотност. Представени бяха и организирани събития и инициативи в областта на културата, спорта, екологията, творчеството, здравословния начин на живот и психичното здраве. Събитието бе съпътствано от изложба с проекти на младежите от различни работилници – рисунки, фотографии, глинени маски, къщички за птици, светещи фигури.

Отправена бе покана за следващото събитие, организирано от младите хората – „Фестивал на цветята“, който ще се проведе на 27 април 2024 г. в парк „Маркотея“ в Габрово.

Дейностите на Младежки център – Габрово се изпълняват по проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“, финансиран по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Ученици от Детското полицейско управление посетиха Академията на МВР

Published

on

В учебното заведение, където се подготвят полицейските служители, учениците от 3а клас на ОУ „Стефан Пешев“ – Севлиево имаха възможността да разгледат кабинетите по стрелкова подготовка и противодействие на тероризма.

Преподавателят Александър Даскалов – старши преподавател от катедра „Специална полицейска тактика“ показа различни видове оръжия и предпазни средства, които се използват от служителите на МВР и макети на различни видове взривни устройства и способите за тяхното обезвреждане.

Децата посетиха също учебната съдебна зала. Там главен асистент в катедра „Оперативно- издирвателна дейност“ Ирина Кръстева ги запозна с ролята и задълженията на участниците в съдебния процес.

За финал малките ученици посетиха експозициите, които се намират в Академията, както и музея, обособен там.

Всяко дете имаше възможността да се запознае с обстановката и атмосферата създадена в Академия на МВР – София, в която се обучава голяма част от състава на МВР.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица