Свържи се с нас

Култура

Наградиха победителите от „Пролетния салон на жените художнички“

Published

on

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

Снощи, 5 март, в Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово в присъствието на кмета на града Таня Христова беше открита Националната изложба „Пролетен салон на жените художнички”.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

Това е първото издание на изложбата, в която допуснати за участие бяха 62 авторки, представени със 100 творби – живопис, графика, фотография, колаж, скулптура и др.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

Жури в състав: Евгени Недев, Иван Христов – Грога и Николай Цветанов определиха номинираните и носителите на награди в две категории.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

За млад автор призът бе връчен на Деница Дакова от София за скулптурата „Десетилетие”. Творбата е триптих и се отличава с новаторския подход на авторката към формата и обработката на материала.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

Носител на Голямата награда е Димка Ставрева от Благоевград за живописната творба „Нощ“. Картината се откроява с дълбочина, контраст, богатия колорит и авангардната интерпретация на пейзажа като жанр.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

Номинираните за наградите са: Ана Топалова – Благоевград, Амалия Минчева – Габрово, Галина Павлова- София, Деница Дакова – София, Димка Ставрева – Благоевград, Ема Вертерова – Габрово, Мария Алексиева – Бургас, Мартина Караиванова – Велико Търново, Наташа Ноева – Тутракан, Невена Лефтерова – Лясковец, Снежана Неделчева – Генова – София.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

В България дамските изложби имат големи традиции. Първата изложба на жени художнички се е състояла през 1928 г. в Държавната художествена академия. Същата година се основава и „Дружеството на жените художнички“.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

Десет години по късно през 1938г. дружеството организира изложби в Белград и Загреб, като участват 45 художнички и скулпторки с общо 180 творби, в които се показва модерният град и образа на модерната жена.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

В Габрово от десетилетия се организира регионална изложба „Пролетен салон на жените художнички“, посветена на 8 март. Тази година бе взето решение изложбата занапред да стане национална.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

„За финал ще си позволя да цитирам Пикасо, според когото публиката влиза в галериите, защото има нужда от възхищение. В един свой епилог той казва: „Най-важното в тези времена на духовна нищета е да създадеш възторг.“ За мен е чест да бъда домакин и да открия тази изложба, превърнала се в празник за сетивата, предизвикваща истински възторг“, заяви Евгени Недев, директор на ХГ „Христо Цокев“.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

Приветствие към присъстващи отправи и Таня Христова, която връчи на победителите наградите.
Експозицията може да бъде посетена до 12 април.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Съвместен концерт на Оркестър Габрово и Духов оркестър – Стара загора

Published

on

На 22 октомври, четвъртък, от 17.30 часа на площад „Възраждане“ ще се състои съвместният концерт на Оркестър Габрово и Духов оркестър – Стара Загора.

Община Габрово отправи покана към музикантите от Стара Загора след техния 50 годишен юбилей, отбелязан наскоро, на който специален гост бе габровският оркестър.

Приятелството между двете формации датира отдавна. Старозагорци са били чест гост на биг-бенд парада, който традиционно се провежда в Габрово по време на майските празници на града и са познати на местната публика.

Съвместният им концерт с Оркестър Габрово обещава много настроение с изпълнения на поп и джаз, популярна музика от 20 век и съвременни композиции.

Не пропускайте възможността да се насладите на добрата музика, подарявайки си един различен есенен час под открито небе. Входът е свободен!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

„Народните будители и аз” направи ценно дарение на НМО

Published

on

В навечерието на 1 ноември Националният музей на образованието получи фото и видео материали от десетте издания на националния проект „Народните будители и аз”. Дарението, направено от Ротари клуб „Пловдив – Пълдин”, съдържа пълна информация за старта, провеждането и отчитането на инициативата, записана на единадесет DVD и CD; 4 албума с по 100 снимки; луксозен албум от финала на последното издание и пълната документация на настоящия единадесети проект.

„Народните будители и Аз” се провежда под патронажа на президента на Република България и има за цел да представи на младите хора имената и дейността на българските възрожденци и личности, които са оставили отпечатък в създаването, израстването и просперитета на България.


Николай Аджеларов, издател от Пловдив, предава дарението на директора на НМО Любка Тинчева.

В десетте издания на проекта от 2010 година досега в колективните и индивидуални състезания са участвали над 76 000 ученици от 14 области – Пловдив, Пазарджик, София, Варна, Разград, Сливен, Бургас, Благоевград, Стара Загора, Ловеч, Русе, Плевен, Силистра, Габрово. Според доц. Кирчо Атанасов, автор и ръководител на „Народните будители и Аз”, решението всички материали да се дарят на Националния музей на образованието е, защото „музеят е свято, важно и хубаво място, той отразява онова, което плеяда учители и просветители са направили за младите хора”.

За музея, който в партньорство с Регионално управление на образованието – Габрово за трети път ще обяви националния ученически конкурс ,,Времена и будители”, дарението е изключително ценно като информация, идеи и материали за организиране и популяризиране на събития, свързани с общонародния празник 1 ноември.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Обявиха резултатите от конкурса за туристическо лого на Трявна (снимки)

Published

on

I място: №17 – Лила Колева
II място: №8 – „Прим Дизайн“ ООД
III място: №23 – Илиян Начев

Постъпилите за участие в конкурса проекти за туристическо лого са 26. Те бяха оценявани от жури в състав: Председател: Марин Маринов – зам.-кмет на Община Трявна и членове: Адв. Галин Ненов – юрист при Община Трявна; Даниела Дабкова – уредник в Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство Трявна; Арх. Константин Брънеков – общински съветник в Общински съвет Трявна; д-р Добрин Атанасов – преподавател в НГПИ „Тревненска школа“.

Припомняме, че след своето заседание, журито излезе с официално предложение към кмета на Община Трявна да се проведе и онлайн гласуване.

За целта допуснатите до класиране в конкурса общо 23 предложения за лого бяха публикувани в официалната страница на Община Трявна във Фейсбук и гласуването продължи от 7-ми до 13-ти октомври.

Бе взето решение събралият най-много гласове проект да получи 3 точки, този на второ място по брой гласове – 2 точки и трето място – 1 точка. Предварително всеки член от журито беше оценил своите трима фаворити с от 1 до 3 точки.

Така след заседанието на журито проектите с №17 и №8 бяха оценени с равен брой точки – по 12, а №23 – с 6 точки.

В онлайн гласуването най-много гласове събра лого №20 с автор Габриела Николова – 1117 гласа:

На второ място е №7 с автор Иваничка Петрова – 904 гласа:

и на трето място – №14 с автор Антония Томова – 750 гласа:

Класираните на първо, второ и трето място в онлайн гласуването получиха съответно по 3, 2 и 1 точки.

Въпреки това, резултатите от онлайн гласуването повлияха в класирането и определиха първото място да бъде за лого №17 с 512 гласа, а лого №8 остана на второ място с 445 гласа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица