Свържи се с нас

Култура

Наградиха победителите от „Пролетния салон на жените художнички“

Published

on

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

Снощи, 5 март, в Художествената галерия „Христо Цокев“ в Габрово в присъствието на кмета на града Таня Христова беше открита Националната изложба „Пролетен салон на жените художнички”.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

Това е първото издание на изложбата, в която допуснати за участие бяха 62 авторки, представени със 100 творби – живопис, графика, фотография, колаж, скулптура и др.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

Жури в състав: Евгени Недев, Иван Христов – Грога и Николай Цветанов определиха номинираните и носителите на награди в две категории.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

За млад автор призът бе връчен на Деница Дакова от София за скулптурата „Десетилетие”. Творбата е триптих и се отличава с новаторския подход на авторката към формата и обработката на материала.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

Носител на Голямата награда е Димка Ставрева от Благоевград за живописната творба „Нощ“. Картината се откроява с дълбочина, контраст, богатия колорит и авангардната интерпретация на пейзажа като жанр.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

Номинираните за наградите са: Ана Топалова – Благоевград, Амалия Минчева – Габрово, Галина Павлова- София, Деница Дакова – София, Димка Ставрева – Благоевград, Ема Вертерова – Габрово, Мария Алексиева – Бургас, Мартина Караиванова – Велико Търново, Наташа Ноева – Тутракан, Невена Лефтерова – Лясковец, Снежана Неделчева – Генова – София.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

В България дамските изложби имат големи традиции. Първата изложба на жени художнички се е състояла през 1928 г. в Държавната художествена академия. Същата година се основава и „Дружеството на жените художнички“.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

Десет години по късно през 1938г. дружеството организира изложби в Белград и Загреб, като участват 45 художнички и скулпторки с общо 180 творби, в които се показва модерният град и образа на модерната жена.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

В Габрово от десетилетия се организира регионална изложба „Пролетен салон на жените художнички“, посветена на 8 март. Тази година бе взето решение изложбата занапред да стане национална.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

„За финал ще си позволя да цитирам Пикасо, според когото публиката влиза в галериите, защото има нужда от възхищение. В един свой епилог той казва: „Най-важното в тези времена на духовна нищета е да създадеш възторг.“ За мен е чест да бъда домакин и да открия тази изложба, превърнала се в празник за сетивата, предизвикваща истински възторг“, заяви Евгени Недев, директор на ХГ „Христо Цокев“.

снимка: Художествена галерия “Христо Цокев” – Габрово

Приветствие към присъстващи отправи и Таня Христова, която връчи на победителите наградите.
Експозицията може да бъде посетена до 12 април.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

НМО – Габрово откри изложба в министерство на образованието

Published

on

Изложбата „Елате да живеем за нашите деца“ на Национален музей на образованието гостува в Министерството на образованието и науката. Мобилната изложба е подредена във фоайе „Ротонда“ на министерството.

Чрез богат снимков и документален материал от фонда на НМО изложбата представя в 24 табла исторически преглед на развитието на предучилищното образование в България от Възраждането до днес като част от цялостното развитие на образователната система.

Изложбата е посветена на 140 години от създаването на първата детска градина в България, открита от Никола Живков в Свищов, и 145 години от първото ръководство за предучилищно възпитание „Детинска мъдрост“.

Снимковият материал обхваща периода от първите публикации по темата от времето на Възраждането и проследява пътя на развитие до днес. В изложбата са показани оригинални материали и пособия от фонда на музея, които са използвани в работата с деца в детските градини.

Музейният разказ дава информация за световните педагози Фридрих Фрьобел, Уилям Килпатрик, Овид Декроли, Мария Монтесори и техните постижения за усъвършенстването на детските предучилищни заведения. Важна роля за предучилищното възпитание у нас оказват видни български дейци като Драган Цанков, Никола Живков, проф. Шишманов, Пенка Касабова и други.

Изложбата бе официално открита на 22 ноември от заместник- министъра на образованието и науката Мария Гайдарова, която каза: „Ние трябва да познаваме тази история, защото тя е извор на вдъхновение, гордост и мъдрост“, Зам.-министър Гайдарова подчерта ключовата роля на предучилищното образование в създаването на умения от най-ранна детска възраст, с които децата да растат спокойни, уверени и щастливи.

Тя благодари на екипа на музея в Габрово и посочи, че от неговото наследство ще черпят знания и опит бъдещите образователни дейци. На присъстващите в ротондата бе показана и презентация за историята на предучилищното образование в България, създадена с материали от фонда на НМО.

Изложбата ще гостува в МОН до 20 декември т.г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Представят в ДХС луксозния фотоалбум „Строи се монумент“

Published

on

По случай 41-вата годишнина от откриване на Дом-паметника на връх Бузлуджа, която бе на 23 август, излезе на бял свят фотоалбумът „Строи се монумент”, съобщиха от Община Габрово.

Луксозното издание, което разказва за начина, труда и строителните неволи на хората, изградили този мащабен и единствен за времето си монумент, ще бъде представено на 24 ноември от 18.00 часа в Музея на хумора и сатирата в Габрово.

Книгата съдържа 363 фотоса, заснети от тримата щатни фотографи на обекта – Артин Азинян, Петър Бакалов и Бедрос Азинян и обхваща периода от началото на строителството му, поставено през 1974 година, до затварянето му през 1989 година.

Фотоалбумът издава казанлъшкият фотограф-художник Бедрос Азинян, който ще представи книгата в Габрово.

На 23 януари 1974 г. архитект Георги Стоилов и инженерите започват подготовката на строителната площадка. Планинският връх Бузлуджа е свален с 9 метра (от 1 441 м до 1 432 м) като са изкопани 15 000 кубически метра скала за основата на паметника. В процеса са използвани общо 70 000 тона бетон, 3000 тона армирана стомана и 40 тона позлатено стъкло.

Построяването на Бузлуджа е финансирано с публични дарения с намерението да се превърне в общонационална кауза. Поради трудното място, тежките метерологични условия особено през зимата и конструктивната сложност, проектът е отнел повече от седем години (Януари 1974 – Август 1981).

По време на осемгодишното използване на паметника, той е бил посетен от над 2 милиона души. Имало е строг график за всеки ден през работното време: от 9 до 12 и от 13 до 16 часа, с изключение на понеделник и вторник, когато сградата е била затворена. Не се е изисквало входна такса, а предварително писмено известие и регистрация.

Приемът е бил на всеки пълен час. В сградата групите задължително оставали заедно и извървявали фиксиран маршрут с екскурзовод. Основна забележителност е било шоуто “Звук и светлина” в основната зала на паметника. Беседите на екскурзоводите са представяли и интерпретирали както изображенията на мозайките, така и актуални теми.

Високият 70 метра пилон не е бил отворен за посетители, а достъпен само за техническо обслужване.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Нови награди за изпълнители на ДФА „Габровче“

Published

on

Отново награди от престижни музикални конкурси завоюваха изпълнители от ДФА „Габровче“, с главен художествен ръководител Лъчезар Захариев. Седем певици от ансамбъла участваха в Единадесетото издание на Националния конкурс „Пиленце пее“ 2022, в който над 500 певци, танцьори, инструменталисти от страната си дадоха среща, за да покажат най – доброто от българския фолклор.

Жури, в състава на което влизат изтъкнати, популярни, доказали своите качества и уважавани личности, утвърдени специалисти във фолклорната музикална и танцова сфера, както в България, така и по света присъди Златен медал за народно пеене на Борислава Димитрова и Сребърен медал за Десислава Чакърова. Диплом за поощрение получи още един от габровските изпълнители – Деница Проданова.

Националният музикален и танцов конкурс ”Пиленце пее” 2022 се посвещава на 10 годишнината от създаването на Народно Читалище „Надка Караджова 2012”, гр. София и 85 годишнината от рождението на великата певица на България Надка Караджова.

Включено е в Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от Министерството на културата на Република България. Конкурсът има за цел да съхранява, опознава, обича и разпространява българския фолклор, да открива и популяризира деца и младежи – талантливи изпълнители в музикалното и танцово изкуство. Грамота Трета награда получи Калоян Минчев, който взе участие в Националния фолклорен конкурс за изпълнители на тамбура „Руско Стефанов“.

Над 50 изпълнители взеха участие в конкурса- индивидуални, камерни формации, камерни групи, тамбурашки оркестри, разпределени в категории и възрастови групи. Изпълненията им бяха оценявани от жури в състав: председател – професор доктор Костадин Бураджиев и членове: Цветан Радков- музикален педагог и Сава Тихолов – началник отдел „Култура” в община Балчик.

Автор: Цветомира Иванова,
Община Габрово

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица