Свържи се с нас

Новини

Как преминава един урок в развиващи детски центрове SmartyKids?

*Публикация съгласно договор* И защо е важно редуването на различни дейности?

Published

on

Детски център по ментална аритметика SmartyKids в Габрово можете да откриете на ул. ул.“Софроний Врачански“ 1, офис 6

Как преминава един урок в развиващи детски центрове SmartyKids и защо е важно редуването на различни дейности?

В тази статия ще Ви разкажем за нашите допълнителни занимания! Защо децата, които се обучават в центровете SmartyKids в страната, сред които и в Габрово, рисуват, танцуват и как се развиват, докато се забавляват? Ще обясним подробно за всяка една активност – какво, кога и защо, и ще опровергаем вярването, че децата трябва непрекъснато, само и единствено да решават задачи по време на цялото занимание.


Както много пъти сме споменавали, центровете използват специално разработена авторска методика с адаптирана геймификция. Всеки урок в SmartyKids има сюжет, който следва сценария на конкретното ниво. Това е сугестопедичен подход, който държи интереса на децата активен.
Много от нас са се сблъсквали с „Вече не искам да ходя“. При децата поддържането на интерес и любопитство е основен фактор за дългосрочна ангажираност към дадено занимание.

Всеки урок по ментална аритметика има стандарт, който включва тренировъчни дейности, свързани с комплексното развитие на детския мозък.


Ето и стъпките, които следваме при провеждането на уроците в детски центрове по ментална аритметика SmartyKids:

– Винаги започваме с приветствие в групата и разпускаща загрявка, която постепенно ни насочва към учебния процес.
– След това загряваме с определени упражнения на сметалото.
– Продължаваме с решаване на примери на абакуса – за затвърждаване на знанията до момента. Засичаме време за решаване и колко правилно решени примера има всяко дете. В този период децата са концентрирани и тихи. Стараят се да пазят тишина, развиват скорост на решаване.
Възможно е да им се пусне тиха музика или да им се чете приказка, с цел по-интензивна концентрация или релаксация на мозъка. Слушането на приказка (приказкотерапия), докато решават задачи, кара целия мозък да пулсира: дясното полукълбо си визуализира героите и ситуациите, т.е. развиваме въображение, а лявото полукълбо – мисли и смята на абакуса.
– След смятането на задачи е необходима смяна на дейността – преминаваме от активна работа на лявото полукълбо към работа за дясното, т.е. творческа задача, чрез която намаляваме стреса и напрежението.


Творческите дейности в детски центрове SmartyKids са свързани с рисуване с две ръце и оцветяване на мандали (които развиват естетическо мислене и успокояват нервната система).

Също така и кратки творчески работилници, които развиват фината моторика; пъзели, танграми и ребуси, които развиват пространствено виждане, необходими за творческото мислене (примери ще откриете в края на статията).

Работим с флаш карти (които развиват фотографска памет и скорост на възприятията) и таблица Шулте (за концентрация и внимание).

След тази творческа пауза, отново се прехвърляме на лявото полукълбо.


Всеки урок завършва с ментално смятане. То е като „черешката на тортата“ – обединява всички предходни дейности в едно. По време на тази последна фаза развиваме висшите психични функции комплексно – памет, концентрация, въображение, мислене и реч.


Менталното смятане на висока скорост, или с голям обем числа, или с рецитиране на стихотворение, развива интензивно и на големи обороти цялостно мозъка на детето.

Именно за усвояване на менталното смятане и надграждането му е необходима ежедневна работа по 10-15 минути у дома на онлайн тренажора, до който има достъп всеки ученик на SmartyKids ментална аритметика.

Това е единственото, което изискваме от нашите Смарти-родители – да отделят 15 мин. на ден на детето си да тренира ментално смятане или да решава примери от учебните материали.

Изпълнението на това „условие“ в дългосрочен план гарантира успешното развитие на детето (не само в менталната аритметика, но и изобщо в живота). То е във вашите ръце.

Всеки Смарти-родител, който е последвал препоръките ни, е видял комплексно развитие в детето си.

И, разбира се, най-ключовият фактор за успеха на детето, посещаващо нашите центрове по ментална аритметика, е личната му мотивация. Самото то да иска да идва с желание и любопитство в SmartyKids!

Ако и Вие желаете да се присъедините към семейството на SmartyKids, регистрирайте се за безплатен ШОУ УРОК на телефон: +359 897 970 400, през официалната форма в сайта, или чрез лично съобщение във фейсбук страницата.

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица