Свържи се с нас

Новини

БСП: Управляващите в Габрово пак неглижират темата с ромите!

Published

on

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Темата с ромите и проблемите, стоящи пред тази общност, за пореден път се неглижира от управляващите. Тази критика към ръководството на Община Габрово отправи на пресконференция областният председател на БСП и съветник от опозицията Николай Григоров.

Пред местните медии той коментира документа „Общински план за интеграция на български граждани от ромски произход и други български граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна на ромите ситуация, 2019– 2020 година”, който предстои да бъде гласуван на днешното заседание на Общинския съвет в Габрово.

„Този документ в голямата си част изобилства от общи фрази. Той е една статистика, която по никакъв начин не дава решаване на проблема, който реално съществува и за пореден път се „замита под килима“. Той едва ли ще доведе до напредък за решаване на проблема с ромите“, заяви Григоров.

Социалистът огласи данни, базирани на преброяването, направено през 2011 година, от които стана ясно, че едва 367 души са се самоопределили като роми в община Габрово, на чиято основа стъпва Стратегията, която предстои да бъде гласувана от местния парламент.

В същото преброяване, населението в Общината е 61 472 души и след като този проблем касае толкова малък брой граждани, по-малко от 1%, не е ясно защо е необходим такъв документ, недоумява социалистът.

„За какво ни трябва Стратегия и План, при положение че малцинствата съставляват твърде малък процент? Но фактът, че към онзи момент само 367 души са се самоопределили като роми, според нас абсолютно не кореспондира с реалността“, каза Николай Григоров.

Освен реалните данни, има и други – такива на терен, които не присъстват в Общинския план, където пише още, че заради липсата на адресна регистрация някои групи не могат да бъдат идентифицирани, коментира още съветникът от опозицията.

„Това са всички онези т.нар. „приходящи роми“ от други общини, живеещи в Габрово и които всички граждани виждаме, че не са никак малко. Това по никакъв начин не е отразено в Стратегията. А това е един сериозен проблем – за присъствието на ромски общности. Това, че нямат адресна регистрация не променя факта, че те живеят в Габрово“, поясни още Григоров.

Общинските и държавни служби да се заемат с въпроса, свързан с адресната регистрация, категорично настоява още представителят от левицата. Според него по приоритетите, изведени в документа, свързани с образование, здравеопазване, жилища, безработица, не дискриминация, култура, липсва конкретика.

По отношение на образованието и интеграцията Григоров припомни няколко реализирани от Община Габрово проекта на значителна стойност, сред които ясно се откроява един – за 500 000 лева, довел до абсолютно никакъв ефект.

Проектът, изпълняван в партньорството с ромската организация АМАЛИПЕ, включва дейности като три екскурзии на деца от малцинствените групи до знакови места на територията на общината: до паметника на Васил Априлов, до паметника на Ран Босилек, посещения в Библиотеката и РИМ – Габрово.

„Това е ефектът от този проект. Това за мен е един крещящ пример за това как се усвояват едни пари от управляващите, без да има никакъв дългосрочен ефект“, допълни още Григоров. Според него в общинския план липсват и официални данни за социалното подпомагане на ромската общност, а получаването на помощи трябва да бъде обвързано с полагането на труд.

Социалистът обвини управляващите през последните 10 години Община Габрово, че са отговорни закритото вече училище „Цанко Дюстабанов” да бъде сегрегирано. По думите му стана ясно още, че деца от ромското малцинство са били насочвани да учат там от други учебни заведения и това е ставало с мълчаливото съгласие на местната власт, представлявана от ГЕРБ.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Mеждинна пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Новини

Приеха годишния план за намаляване на риска от бедствия

Published

on

Областният съвет за намаляване на риска от бедствия заседава под председателството на областния управител Мария Башева.

Приет бе годишният план за 2024 г за изпълнение на Областната програма за намаляване на риска от бедствия 2022-2025г.

Съгласуван и приет бе и Областният план за защита при бедствия.

В заседанието участваха представители на 24 институции и териториални структури.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица