Свържи се с нас

Новини

5 български партии и коалиции влизат в ЕП, сочи прогноза

Published

on

снимка: politico.eu

Пет са българските партии и коалиции, чиито представителите ще намерят място в бъдещия Девети Европейски парламент след провеждането на изборите в края на месец май. Това сочи проучване на „Кантар Пъблик“ (Kantar public), огласено от Европарламента, който публикува първата серия от прогнози относно това как ще изглежда следващата пленарна зала.

Данните се основават на национални проучвания на обществено мнение, събрани преди февруари 2019 г. Според тях ГЕРБ ще имат 7 евродепутати в състава на следващия ЕП, с един повече от сегашния. БСП ще изпрати 6-ма евродепутати, с двама повече от сегашния. ДПС ще загуби 2 мандата и ще излъчи само двама свои представители. Според прогнозата по един евродепутат ще имат коалицията на патриотите и обединението на десните от ДСБ, Зелени и ДБГ.

От информацията на „Кантар Пъблик“ (Kantar public) става ясно, че най-голямата парламентарна група в следващия ЕП ще бъде тази на ЕНП, която ще разчита на 183-ма. Втората по големина група ще бъде тази на социалистите, със 135 представители, а трета политическа сила ще бъде Алиансът на либералите, със 75 места. Крайнодесните от Европа на нациите и свободите бележат възход, като техните представители се очакват да бъдат 59.


Партиите са разпределени към съществуващите политически групи или към Европейска политическа партия, с която са свързани. Всички нови политически партии и движения, които още не са обявили намеренията си, са категоризирани като „други“, а категорията е разпределена поравно в ляво и дясно на политическия спектър.

На основата на предпочитанията за гласуване в ЕС27 в момента, може да се прогнозира, че разпределението на местата в Европейския парламент след Брекзит ще отразява по-разпокъсан политически пейзаж от всякога. Следващият Парламент ще има по-малкo евродепутати (705) от сегашния Парламент (751).

Парламентът ще публикува актуализирани прогнози всеки две седмици до края на април и всяка седмица през май месец до вечерта на самите избори. Първоначалните резултати от изборите ще бъдат публикувани на 26 май, за страните, в които се провеждат и където са приключили, и след 18.00 ч. и веднъж на всеки час докато предварителните окончателни резултатите от всички държави членки станат налични.

Засега Европарламентът не знае каква избирателна активност да очаква, но отбелязва, че по официални данни под половината от избирателите в ЕС (41 на сто) знаят на коя дата са поканени да упражнят правото си на вот. На последните евроизбори активността на гласуване за област Габрово бе 33,75%, която е близо до обобщената за страната от 35,84%.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица