Свържи се с нас

Любопитно

Габрово партнира на Център за върхови постижения „Наследство БГ“

Габрово е партньор на СУ „Св. Климент Охридски“ в изграждането и развитието на център за върхови постижения „Наследство БГ“

Published

on

снимка: Община Габрово

Габрово е партньор на СУ „Св. Климент Охридски“ в изграждането и развитието на център за върхови постижения „Наследство БГ“, информираха от местната общинска администрация.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Община Габрово подписаха договор за сътрудничество с цел реализиране на съвместни инициативи в дейностите по изпълнение.

Центърът за върхови постижения „Наследство БГ“ си е поставил за цел да работи с области и общини в България, в които има значими обекти на културно-историческото ни наследство.

Една от основните цели е да то да се проучи и социализира. Партньори по проекта с научен статут са четири университета, шест института на БАН, Регионален исторически музей София и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Водеща организация е Софийският университет „Св. Климент Охридски“.

Договорът е за период от 6 години и включва и първите задачи на сътрудничеството – организиране на територията на общината на научни и теренни практики на изследователи, млади изследователи и студенти от Университета, обучения с цел изучаване, съхраняване и популяризиране на културното наследство, заснемане и разработване на електронни продукти за археологически разкопки на обекти, подпомагане на Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ при реставрацията, дигитализацията и виртуализацията на паметници на културното наследство.

Сътрудничеството включва още инициативи за проучване на наследството на известни личности в науката, свързани с Габрово, историята на карикатурата, включване в пътуващи изложби, основаване на ученически и пенсионерски клубове „Наследство БГ“, подпомагане в създаването на маркетингови стратегии за развитие на важни туристически обекти.

Договорът беше подписан от кмета на Габрово Таня Христова и чл. кор. проф. дин Иван Илчев, ръководител на проекта, в присъствието на директорите на част от заинтересованите културни институти – Интерактивен музей на индустрията, Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“, Художествена галерия „Христо Цокев“, Музей Дом на хумора и сатирата.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

„АЗИЯ“ гостува в Габрово до края на януари

Published

on

Фоайето пред Ритуалната зала на Община Габрово се превърна в галерия, а в сряда вечер беше официално открита нейната първа експозиция – фотографската изложба „АЗИЯ“ на един от най – известните фотографи в страната ни – Минко Михайлов.

Изложбата е едно различното пътешествие, което той подарява на всички габровци и гости на града и ще може да бъде видяна до края на месец януари догодина. Показаните фотографии ни пренасят в един различен свят – красив, цветен, интересен, магичен, колоритен, какъвто е азиатския.

Фотографията е най – бързият начин да достигнеш до хората, да им въздействаш, да пресъздадеш усещане, да разкажеш цяла история и то само в един кадър, да разкриеш красотата, която се вижда само през обектива.

„Благодарим за възможността да се насладим на творбите на Минко Михайлов. Надяваме се и ще се радваме все повече наши забележителности да попадат в полезрението на света, защото има какво да покажем и да се гордеем с него“, заявиха от Община Габрово.

За да уважат автора на творбите и да обменят не само идеи, но и опит помежду си, дойдоха десетки фотографи от съседни наши градове. Община Габрово пожелава на всички тях вдъхновение и енергия в преследване на перфектния кадър и отправя едно творческо предизвикателство – следващата фотографска изложба да е с техни творби, които да показват красотата на нашия град – такъв, какъвто е – жив, зелен и вдъхновяващ.

Снимки от откриването на изложбата може да разгледате в галерията оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Нов пиано бар в Габрово отваря врати

Published

on

Нов пиано бар в Габрово „Face 2 Face“ отваря врати. Официалното откриване ще се състои на 2 декември, петък. Най-новото бижу от нощния живот на нашия град ви очаква на адрес: ул.“Брянска“ 54, всяка сряда, четвъртък, петък и събота.

През седмицата пиано барът започва работа от 20.00 часа, а в петък и събота от 22.00 часа. Специални гости на откриването ще бъдат „Камино бенд“. Освен това всички посетители ги очаква атрактивна програма в деня на откриването, „welcome drink“, комплименти и изненади от заведението!

Пиано барът е приятно местенце за прекарване на вашата незабравима вечер с приятели, личен празник или фирмено тържество. 

„Face 2 Face“ ще предлага музика на живо, участия на музиканти и гостувания на звезди от българската поп музиката. Освен това ще бъдат организирани караоке партита и тематични вечери.

В нощния клуб ще бъдат предлагани богат асортимент на алкохолни напитки, коктейли и най-различни промоции. „Face 2 Face“ може да се похвали с пространство, идеално съобразено с крайната цел на заведението, а именно купон.

Можете да направите вашата резервация на телефон: +359 892 022 022.

Зареди още

Любопитно

Заповядайте на коледен базар на 17 декември

Published

on

Коледни песни, аромат на греяно вино, канела и коледни сладки, деликатеси за празничната трапеза и ръчно изработени подаръци, в помощ на Дядо Коледа. Всичко това можете да откриете на Коледния базар, който организират Рекламна агенция „Елмазови“ и Община Габрово на 17 декември.

Мястото е пл. „Възраждане“, денят е събота, началото е в 10.00 часа, а на коледната сцена ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00 часа и Оркестър Габрово в 12.00, които ще направят деня ни много по-малко студен и много по-усмихнат.

Какво можем да си купим? Всички участници в базара са производители, фермери и занаятчии, чиито продукти не можем да открием в големите хипермаркети или магазинната мрежа. Директно от фермата ще има месо и месни деликатеси, мляко и млечни продукти, сушени плодове, ядки, вина, мед, сладка, тахан, разнообразни сладкиши, без които нито една Коледа не е възможна.

За под коледната елха на базара можете да купите билкова и натурална козметика, изделия от дърво, ръчно изработени сувенири и подаръци, играчки и много от малките чудеса, които придават на домовете ни дух и уют. Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи талонче с номер за своята покупка.

Едно от талончетата ще донесе на своя собственик пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица