Свържи се с нас

Култура

На Трифоновден празнуват лозарите, кръчмарите и градинарите

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

На Трифоновден празнуват лозарите, кръчмарите и градинарите, покровителствани от св. Трифон. Основният обред е свързан със зарязване на лозята. Той напомня за приближаването на пролетта и началото на новата стопанска година.

На този ден жените не похващат работа. Не се реже с ножица, за да не се отварят устата на вълците. Не се пипа остър предмет, за да не се острят вълчите зъби. Не се шие и кърпи дреха, защото който я носи, ще го нахапят зверовете.

В Балкана лозята са по-малко, а във високите части въобще ги няма и затова там този ден се празнува за сливите. Рано сутринта, преди изгрев, стопанинът взема павурче ракия и мезе, отива в сливовата си градина и зарязва клонче от средното дърво. Полива с ракия зарязаното място, полива корена на дървото, запива и накрая замезва.

Това се прави за добра реколта. Който има лозе, на този ден го зарязва. Още от вечерта стопанката замесва пита, украсена с тестен грозд, лозов лист и косер. Коли и сварява червена кокошка за червено вино. Заедно с китка здравец ги свива в червен месал и ги слага в торба.

На сутринта стопанинът налива бъклица вино, взема торбата и отива на лозето. Там той отрязва три пръчки от лозата и ги свива на венчета. С едното закичва бъклицата, с другото – калпака си, а третото заравя в корена.

След това сяда в лозето да яде и да пие. Обикновено комшиите по лозя се събират на общ мохабет, на който трябва да изядат всичко донесено. Нищо не се връща, за да не се изнесе берекетът от лозето.

В някои селища на Зарезан се определя цар на лозята, обикновено някой добър лозар. На главата на избраника се поставя корона от лозови пръчки, след което го носят на ръце или го качват на кон и с почести го изпращат до дома му. В знак на благодарност царят устройва трапеза за оказаната му чест. Според традиционните представи от това угощение зависи плодородието на лозята.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Световни любовни дуети в Севлиево

Коцето Калки и съпругата му Мартина Табакова ще ни разчувстват с изпълнение на вечни хитове за любовта

Published

on

В месеца на любовта една изключителна двойка на сцената и в живота идва в Севлиево, за да зарадва почитателите на любовните балади.

На 20 февруари, четвъртък, от 19.00 часа в Дом на културата „Мара Белчева“ ще видим “Световни любовни дуети” на “Симфониета” – Видин, изпълнени от Коцето Калки и неговата съпруга Мартина Табакова.

Те ще пресъздадат някои от вечните любовни хитове на Селин Дион, Кайли Миноуг и Ник Кейв, Франк Синатра, а сред песните, които ще чуят севлиевци, са: „I want to spend my lifetime“, „Time of My Life“, „Where The Wild Roses Grow“, „Summer Nights“, „Къде отива любовта“ и още много други.

Диригент е Петър Димитров. Билети можете да намерите на касата на Дома на културата и на телефон 0675/32729.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Българчета в Северна Ирландия се закичват с мартеници от гайтан

Published

on

Българчета, живеещи със семействата си в Северна Ирландия, ще се закичат с мартеници от гайтан. Децата, които живеят със семействата си на островната държава, се включиха във видео урок, осъществен между училището им в град Арма и музей „Етър“.

снимка: РЕМО „Етър“

Екскурзоводът Елена Минковска разказа на децата как се произвежда гайтан, за какво се използва в миналото и какво е приложението му в съвременността. Малките българчета учиха за символиката на мартеницата и какво е значението на Баба Марта в родния фолклор.

снимка: РЕМО „Етър“

През лятото на 2019 година преподавателката от училището в град Арма Валентина Стефанова взема гайтан от Дюкяна в музей „Етър“ и го отнася в Северна Ирландия. През февруари там се провеждат специализирани ателиета, а благодарение на възможностите на интернет се осъществява и директна връзка със специалисти от българския музей на открито.

Това е третото виртуално посещение, което деца от българското училище в град Арма, Северна Ирландия, правят на музей „Етър“. Другите две са осъществени през есента и зимата на 2019 година.

снимка: РЕМО „Етър“

При първата среща с екипа на музея, малките българчета имат възможност да видят водните съоръжения, къщите и работещите майстори. За второто виртуално посещение е организирана работилница за украса на сурвакница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Хорът на габровските момчета търси попълнения

Published

on

Камерен хор на момчетата обявява прослушване за хористи, на възраст между 6 и 12г.

Прослушвания ще се провеждат всеки понеделник от 17.30 до 18.30 часа в стая 409, в сградата на ОББ (входът от дясно).

В репертоара на хора са включени творби от класически и съвременни автори, като преобладават българските композитори.

снимка: photoplace.club

В последните 3 сезона, хорът има активна концертна дейност, съвместно с Ротари клуб-Габрово, Благотворително дружество Майчина грижа, Габровски камерен оркестър, ОУ Васил Левски и други.

За повече информация можете да позвъните на тел.: 0895884013 Румяна Гръблева – диригент.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица