Свържи се с нас

Култура

Конкурс за стари традиционни рецепти, обяви ЕМО „Етър“

Включете се в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“. Рубриката е посветена на 55-годишнината от създаването на музей „Етър“

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

През месец септември 2019 г. се навършват 55 години от откриването на музей „Етър“. Неговият екип подготви интересно предизвикателство, което може да бъде споделено с неограничен брой приятели, а неговите резултати – видяни и опитани на вкус.

От януари „Етър“-а обявява конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“. Предложените рецепти ще бъдат публикувани във Фейсбук страницата на музея.

В конкурса могат да бъдат представяни не само традиционни рецепти, но и такива, които са допълнени и осъвременени от участниците. Могат да бъдат предлагани и храни, по-различни от традиционната празнично-обредна трапеза на българите. Рецептите могат да бъдат както от населените места на Габрово и региона, така и от всяка друга част на страната.

Изпращайте рецептите си от първия до петнадесетия ден на всеки месец на електронна поща d.hristov@etar.bg. Би било добре да са придружени с една или няколко снимки. През втората половина от месеца получените рецепти и снимки ще бъдат публикувани на Фейсбук страницата на музей „Етър”.

Рецептата с най-голям брой харесвания ще бъде наградена. Една рецепта съдържа необходимите продукти, съотношението, в което се смесват, начин на приготвяне на ястието и наименованията, с които е известно. Ако имате информация за рецепта на местен диалект, добре би било да изпратите и такъв текст.

За месец януари предлагаме рецепта за приготвяне на зрял боб със свински ребра.
Рецептата е от с. Кръвеник, записана от Величка Илиева, уредник в музей „Етър“.
Необходими продути: 1/2 кг. зрял боб, 1 кг. свински ребра, 1 глава червен лук, 1 чушка, 1 морков, 1 домат, олио, сол, червен пипер, джоджен, девесил, магданоз.

Приготовление: Бобът се сварява по традиционния начин. След като започне да се обелва, се посолява и се слагат чушката, морковът и доматът, нарязани на ситно. Всичко се запържва и се изсипва след това в тава, като накрая се поставят подправките. В тавата се нареждат свинските ребра, които преди това са запечени. Тавата с боба и свинските ребра се поставя във фурната и се пече до готовност.

Българската национална кухня отразява традициите в храненето, утвърдени през над 13-вековната история на нашия народ, формирали се под влияние на различни фактори – географски и климатични, демографски, обичаи, бит, религия и култура, обществено-икономическо развитие.

В миналото възможностите за използване на продукти са сравнително ограничени, както от годишните сезони, така и от хранителните навици на населението, свързани с традиционната празнична обредност. През зимата разнообразието на продукти е ограничено до минимум, като за тяхното съхранение се прилага примитивно консервиране. През пролетта на трапезата преобладават ранни листни зеленчуци, а през лятото и есента най-много се използват пресни зеленчуци и плодове. Най-благоприятният сезон по отношение на храненето на местното население е есента с изобилието от различни продукти.

По време на теренни проучвания през годините специалистите от отдел „Бит и домашни занятия“ в музей „Етър“ успяват да съберат богат фонд от традиционни, но и малко познати рецепти от Габрово и селата в региона. Значителна част от рецептите са записани от участници в проведените кулинарни фестивали в музей „Етър“ през 2009 и 2010 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Българчета в Северна Ирландия се закичват с мартеници от гайтан

Published

on

Българчета, живеещи със семействата си в Северна Ирландия, ще се закичат с мартеници от гайтан. Децата, които живеят със семействата си на островната държава, се включиха във видео урок, осъществен между училището им в град Арма и музей „Етър“.

снимка: РЕМО „Етър“

Екскурзоводът Елена Минковска разказа на децата как се произвежда гайтан, за какво се използва в миналото и какво е приложението му в съвременността. Малките българчета учиха за символиката на мартеницата и какво е значението на Баба Марта в родния фолклор.

снимка: РЕМО „Етър“

През лятото на 2019 година преподавателката от училището в град Арма Валентина Стефанова взема гайтан от Дюкяна в музей „Етър“ и го отнася в Северна Ирландия. През февруари там се провеждат специализирани ателиета, а благодарение на възможностите на интернет се осъществява и директна връзка със специалисти от българския музей на открито.

Това е третото виртуално посещение, което деца от българското училище в град Арма, Северна Ирландия, правят на музей „Етър“. Другите две са осъществени през есента и зимата на 2019 година.

снимка: РЕМО „Етър“

При първата среща с екипа на музея, малките българчета имат възможност да видят водните съоръжения, къщите и работещите майстори. За второто виртуално посещение е организирана работилница за украса на сурвакница.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Хорът на габровските момчета търси попълнения

Published

on

Камерен хор на момчетата обявява прослушване за хористи, на възраст между 6 и 12г.

Прослушвания ще се провеждат всеки понеделник от 17.30 до 18.30 часа в стая 409, в сградата на ОББ (входът от дясно).

В репертоара на хора са включени творби от класически и съвременни автори, като преобладават българските композитори.

снимка: photoplace.club

В последните 3 сезона, хорът има активна концертна дейност, съвместно с Ротари клуб-Габрово, Благотворително дружество Майчина грижа, Габровски камерен оркестър, ОУ Васил Левски и други.

За повече информация можете да позвъните на тел.: 0895884013 Румяна Гръблева – диригент.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Карнавалът в Габрово ще има собствена пощенска марка

Published

on

Съвсем не на шега, от първи април нататък, габровци ще могат да пускат своите писма със специална марка в блок, посветена на Карнавала. Тя ще бъде валидирана на официална церемония точно в деня на шегата, естествено – в Дома на хумора и сатирата в Столицата на хумора.

снимка: Община Габрово

Специализираният експертен съвет по маркоиздаване към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията одобри темата миналата година, а по визията вече работи художничката Пепа Маркова. Бърз поглед през рамото ѝ обещава наистина удивителен резултат!

снимка: Община Габрово

Номиналната стойност на блока с една пощенска марка е 3 лв. Специалният пощенски печат към марката ще бъде предоставен за използване точно три работни дни от валидирането ѝ в централния офис на Български пощи в Габрово, а след това ще бъде прибран за съхранение.

снимка: Община Габрово

В деня на валидирането ще могат да бъдат закупени едва 1000 броя, така че габровци, фенове на карнавала и филателисти ще имат възможност, съвсем по габровски, да направят и добра инвестиция във времето.

Карнавалът в Габрово е най-старият и пищен карнавал в България. Корените му се простират още в края на 19 в.

снимка: Община Габрово

Той е и най-мащабното подобно събитие в страната ни – с повече от 2000 маскирани участници в шествието, разделени в около 100 карнавални картини – забавляващи или осмиващи политически, социални или злободневни теми.

Всяка година карнавалът има свое мото, а тазгодишното е Габрово 2020 – между Изтока и Запада. Можете да станете част от него на 16 май.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица