Свържи се с нас

Култура

Конкурс за стари традиционни рецепти, обяви ЕМО „Етър“

Включете се в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“. Рубриката е посветена на 55-годишнината от създаването на музей „Етър“

Published

on

снимка: ЕМО „Етър“

През месец септември 2019 г. се навършват 55 години от откриването на музей „Етър“. Неговият екип подготви интересно предизвикателство, което може да бъде споделено с неограничен брой приятели, а неговите резултати – видяни и опитани на вкус.

От януари „Етър“-а обявява конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“. Предложените рецепти ще бъдат публикувани във Фейсбук страницата на музея.

В конкурса могат да бъдат представяни не само традиционни рецепти, но и такива, които са допълнени и осъвременени от участниците. Могат да бъдат предлагани и храни, по-различни от традиционната празнично-обредна трапеза на българите. Рецептите могат да бъдат както от населените места на Габрово и региона, така и от всяка друга част на страната.

Изпращайте рецептите си от първия до петнадесетия ден на всеки месец на електронна поща d.hristov@etar.bg. Би било добре да са придружени с една или няколко снимки. През втората половина от месеца получените рецепти и снимки ще бъдат публикувани на Фейсбук страницата на музей „Етър”.

Рецептата с най-голям брой харесвания ще бъде наградена. Една рецепта съдържа необходимите продукти, съотношението, в което се смесват, начин на приготвяне на ястието и наименованията, с които е известно. Ако имате информация за рецепта на местен диалект, добре би било да изпратите и такъв текст.

За месец януари предлагаме рецепта за приготвяне на зрял боб със свински ребра.
Рецептата е от с. Кръвеник, записана от Величка Илиева, уредник в музей „Етър“.
Необходими продути: 1/2 кг. зрял боб, 1 кг. свински ребра, 1 глава червен лук, 1 чушка, 1 морков, 1 домат, олио, сол, червен пипер, джоджен, девесил, магданоз.

Приготовление: Бобът се сварява по традиционния начин. След като започне да се обелва, се посолява и се слагат чушката, морковът и доматът, нарязани на ситно. Всичко се запържва и се изсипва след това в тава, като накрая се поставят подправките. В тавата се нареждат свинските ребра, които преди това са запечени. Тавата с боба и свинските ребра се поставя във фурната и се пече до готовност.

Българската национална кухня отразява традициите в храненето, утвърдени през над 13-вековната история на нашия народ, формирали се под влияние на различни фактори – географски и климатични, демографски, обичаи, бит, религия и култура, обществено-икономическо развитие.

В миналото възможностите за използване на продукти са сравнително ограничени, както от годишните сезони, така и от хранителните навици на населението, свързани с традиционната празнична обредност. През зимата разнообразието на продукти е ограничено до минимум, като за тяхното съхранение се прилага примитивно консервиране. През пролетта на трапезата преобладават ранни листни зеленчуци, а през лятото и есента най-много се използват пресни зеленчуци и плодове. Най-благоприятният сезон по отношение на храненето на местното население е есента с изобилието от различни продукти.

По време на теренни проучвания през годините специалистите от отдел „Бит и домашни занятия“ в музей „Етър“ успяват да съберат богат фонд от традиционни, но и малко познати рецепти от Габрово и селата в региона. Значителна част от рецептите са записани от участници в проведените кулинарни фестивали в музей „Етър“ през 2009 и 2010 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Музеите и живото наследство – нови пътища за развитие

Published

on

Музей „Етър“ проведе практически семинар, на тема: „Музеите и живото наследство – нови пътища за развитие.

Опит и вдъхновение от Чешката република“ Лектор на семинара беше д-р Ева Куминкова, главен асистент в катедрата по Европейска Етнология в Масариковия университет в Бърно.

Чрез теоретична част, казуси и групови занимания музейните специалисти преразгледаха традиционната роля на музеите в документирането, опазването и представянето на живото наследство.

Обсъдиха идеята за музеите като културни посредници, свързващи различни публики в областта на културното наследство, и като социални пространства, отговарящи на потребностите на местните общности. Запознаха се с конкретни примери за това как живото наследство е интегрирано в дейността на музеите в Чешката република.

Освен екипа на музей „Етър“, в семинара взеха участие музейни специалисти от РИМ – Габрово, Музей „Дом на хумора и сатирата“, ИМ – Севлиево, ИМ – Дряново, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство – Трявна, ИМ – „Искра“ – Казанлък.

Зареди още

Култура

Предстои Десетото издание на Международния фестивал „Solo Act“

Published

on

От 21 до 26 април 2026 г. Габрово ще се превърне в сцена за най-добрите постижения в изкуството на монодрамата. Драматичен театър – Габрово отправя своята отворена покана за кандидатстване за участие в фестивала „Solo Act 2026“, който вече десет години събира едни от най-значимите творци и спектакли от страната и чужбина.

За тазгодишната програма ще бъдат подбрани предложения в две основни направления: Моноспектакли – професионални постановки, реализирани през последните две години и половина, които ще се състезават в конкурсната програма; и Нови монопиеси – непоставяни текстове от български автори, които ще бъдат представени пред театрални специалисти в специален формат за пърформанс-четене.

Желаещите да кандидатстват могат да изпратят своите материали чрез електронната форма, публикувана на сайта на театъра. Срокът за подаване на предложения е 15 октомври 2025 г. Селектираните заглавия ще бъдат обявени през декември.

Фестивалът предоставя уникална възможност за среща между автори, актьори, режисьори и директори на театри от България и чужбина, като за десетото си издание събитието ще надхвърли мащаба на досегашните издания.

Отличените спектакли ще получат признание в шест категории, сред които „Най-добър спектакъл“, „Изкуството на актьора“ и „Изкуството на режисьора“. „Solo Act“ се утвърди като един от важните международни форуми за моноспектакли продължава да отваря пространство за силни индивидуални изяви и нови гласове в театъра.

Зареди още

Култура

Над 10 000 души посетиха Етъра за Международния панаир

Published

on

10 204 българи и чужденци посетиха XIX Международен панаир на традиционните занаяти, който се проведе от 6 до 8 септември в музей „Етър“. Организатори са музей „Етър“, Министерство на културата и Община Габрово, а патрон на събитието е Председателят на Народното събрание.

Панаирът е едно от най-значимите културни събития в България и дава възможност да се представят традициите на общности от различни страни по света. На Изложението-базар и в Международната надпревара по изработване на бижута от мъниста с Младежка секция участваха над 50 майстори от Европа и Азия – около 30 чуждестранни и 20 български.

Те демонстрираха уменията си в ръчната изработка на изделия, аранжираха привлекателни пространства и срещнаха публиката със знанието, съхранено чрез техните занаяти. Международното състезание беше спечелено от унгарката Сцидония Петер, удостоена с най-престижното отличие – „Сребърна хлопка“, парична премия от 2 500 лв. и право на изложба-базар в музей „Етър“ през 2027 г.

В младежката надпревара победител стана Ема Славкова от Националната художествена академия, която получи „Бронзова хлопка“, 800 лв. и също право на бъдеща изложба-базар в музея. „Има поговорка, че занаят без ръце не се учи, без сърце не се пази. В нея е вложено кратко, но много точно описание на същността на този поминък. Занаятите правят страните разпознаваеми. Ръчната работа създава изделия, но тя учи на търпение, прецизност, уважение към традициите, вникване в необятната красота на природата“, подчерта при откриването на Панаира проф. д-р Светла Димитрова, директор на музей „Етър“.

Сред акцентите на деветнадесетото издание бяха редица нововъведения: Панаирът за първи път се проведе като биенале – събитие на всеки две години. Включени бяха представители от списъка „Живи човешки съкровища“, носители на знания и умения с ключово значение за опазването на нематериалното културно наследство.

В рамките на изложбата „Новото ценно“ посетителите видяха как съвременни занаятчии използват традиционни техники, за да създават модерни изделия с нова визия. В състезателната програма за първи път беше включено домашно занятие с хилядолетна история, разпространено по всички краища на света.

За първи път имаше вечерни концерти – на Фоли Ба и Балканджи, които станаха възможни благодарение на новоизградената сцена, създадоха неповторима празнична атмосфера. XIX Международен панаир на традиционните занаяти в „Етър“ показа, че опазването на традициите и творческото им съчетаване със съвременността не само вдъхновява, но и създава мост между култури и поколения.

Събитието доказа, че занаятите са живо наследство, което се развива и обогатява чрез нови форми и срещи. Организаторите вече насочват усилията си към XX издание, което ще се проведе през 2027 година и ще даде нови поводи за гордост и радост на всички, които вярват в силата на ръцете и сърцето в съхраняването на културното богатство.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица