

Култура
Конкурс за стари традиционни рецепти, обяви ЕМО „Етър“
Включете се в конкурса „Гозби по стари традиционни рецепти“. Рубриката е посветена на 55-годишнината от създаването на музей „Етър“

снимка: ЕМО „Етър“
През месец септември 2019 г. се навършват 55 години от откриването на музей „Етър“. Неговият екип подготви интересно предизвикателство, което може да бъде споделено с неограничен брой приятели, а неговите резултати – видяни и опитани на вкус.
От януари „Етър“-а обявява конкурс „Гозби по стари традиционни рецепти“. Предложените рецепти ще бъдат публикувани във Фейсбук страницата на музея.
В конкурса могат да бъдат представяни не само традиционни рецепти, но и такива, които са допълнени и осъвременени от участниците. Могат да бъдат предлагани и храни, по-различни от традиционната празнично-обредна трапеза на българите. Рецептите могат да бъдат както от населените места на Габрово и региона, така и от всяка друга част на страната.
Изпращайте рецептите си от първия до петнадесетия ден на всеки месец на електронна поща d.hristov@etar.bg. Би било добре да са придружени с една или няколко снимки. През втората половина от месеца получените рецепти и снимки ще бъдат публикувани на Фейсбук страницата на музей „Етър”.
Рецептата с най-голям брой харесвания ще бъде наградена. Една рецепта съдържа необходимите продукти, съотношението, в което се смесват, начин на приготвяне на ястието и наименованията, с които е известно. Ако имате информация за рецепта на местен диалект, добре би било да изпратите и такъв текст.
За месец януари предлагаме рецепта за приготвяне на зрял боб със свински ребра.
Рецептата е от с. Кръвеник, записана от Величка Илиева, уредник в музей „Етър“.
Необходими продути: 1/2 кг. зрял боб, 1 кг. свински ребра, 1 глава червен лук, 1 чушка, 1 морков, 1 домат, олио, сол, червен пипер, джоджен, девесил, магданоз.
Приготовление: Бобът се сварява по традиционния начин. След като започне да се обелва, се посолява и се слагат чушката, морковът и доматът, нарязани на ситно. Всичко се запържва и се изсипва след това в тава, като накрая се поставят подправките. В тавата се нареждат свинските ребра, които преди това са запечени. Тавата с боба и свинските ребра се поставя във фурната и се пече до готовност.
Българската национална кухня отразява традициите в храненето, утвърдени през над 13-вековната история на нашия народ, формирали се под влияние на различни фактори – географски и климатични, демографски, обичаи, бит, религия и култура, обществено-икономическо развитие.
В миналото възможностите за използване на продукти са сравнително ограничени, както от годишните сезони, така и от хранителните навици на населението, свързани с традиционната празнична обредност. През зимата разнообразието на продукти е ограничено до минимум, като за тяхното съхранение се прилага примитивно консервиране. През пролетта на трапезата преобладават ранни листни зеленчуци, а през лятото и есента най-много се използват пресни зеленчуци и плодове. Най-благоприятният сезон по отношение на храненето на местното население е есента с изобилието от различни продукти.
По време на теренни проучвания през годините специалистите от отдел „Бит и домашни занятия“ в музей „Етър“ успяват да съберат богат фонд от традиционни, но и малко познати рецепти от Габрово и селата в региона. Значителна част от рецептите са записани от участници в проведените кулинарни фестивали в музей „Етър“ през 2009 и 2010 г.
Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730
Култура
Исторически музей – Дряново отбелязва 120 години от рождението на Иван Койчев


В залата за временни изложби „Колю Фичето“ на Исторически музей – Дряново този петък, 2 май, ще бъде открита изложбата „Иван Койчев: човекът, художникът, учителят (1905–1976)“.
Събитието, което ще започна в 17.30 часа, е посветено на 120 години от рождението на видния художник, педагог и общественик, оставил значим отпечатък в културния живот на Дряново.
Изложбата е в две части и включва част от последното дарение на семейството на Иван Койчев, направено през 2024 г. В първата част посетителите ще видят негови архивни снимки, документи и лични вещи, показващи живота и приноса му като художник и педагог. А във втората са представени непоказвани за публиката негови творби.
Изложбата представя Иван Койчев не само като талантлив творец, но и като личност с активна обществена роля, оставил следа в местната историческа памет.


Култура
Златни медали за „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово-2002“


Златни медали за „Габровски гласчета“ при НЧ „Габрово-2002“ от конкурса за млади фолклорни таланти „Орфеево изворче“, който се проведе на 26 и 27 април в Стара Загора. Надпреварата събра над 1500 участници от цялата страна.
Гордост за ръководителката е, че наред с изпълнители от музикални училища, децата от Детска фолклорна формация „Габровски гласчета“ бяха удостоени с първо място и плакет от конкурса.

За първи път се явяват и по-малките от „Гласчетата“, които също бяха отличени с първо място.
Трето място получи и Боян Борисов в изпълнение на гайда, който също се явява за първи път на конкурс. Второ място получиха и дуета Габриела и Боян Борисови .Вълнението на ръководителката е голямо от високата оценка на специалисти в областта на фолклора като Професор Георги Петков, доц. Владимир Владимиров, Петьо Костадинов ,Пею Пеев преподаватели в ДМА “ Панчо Владигеров“ .


Култура
Видео урок за Колю Фичето представя великия майстор пред ученици в цялата страна



По повод Националните чествания „(Не)познатият Колю Фичето“ образователната онлайн платформа „Уча се“ създаде специален видео урок, посветен на възрожденския майстор – строител от Дряново.
Реализацията е резултат от съвместен проект между Община Дряново, Исторически музей – Дряново и екипа на „Уча се“. Основателят на платформата, дряновецът Дарин Маджаров, създава видеото безвъзмездно, като личен жест към родния си град и в подкрепа на историческата ни памет.
Урокът, с продължителност 5 минути и 15 секунди, представя живота и делото на Колю Фичето – символ на архитектурното майсторство на Българското възраждане и създател на едни от най-впечатляващите сгради, мостове и църкви в страната. Чрез съдържателното видео, учениците ще се запознаят с фигурата на Фичето като един от най-уважаваните и признати строители в Югоизточна Европа през XIX век.
Видео урокът ще бъде включен в образователните занятия и беседи, които специалистите от Исторически музей – Дряново провеждат с ученици от страната. Националните чествания „(Не)познатият Колю Фичето“, посветени на 225-годишнината от рождението на майстор Колю Фичето, се реализират от Община Дряново и Исторически музей – Дряново, под патронажа на Министерство на културата.


-
Новинипреди 6 дни
Над 40 дървета ще бъдат засадени в района на ул.“Христо Ботев“
-
Новинипреди 3 дни
Река Янтра потече бяла след замърсяване (снимки)
-
Културапреди 3 дни
Видео урок за Колю Фичето представя великия майстор пред ученици в цялата страна
-
Новинипреди 6 дни
Камерната зала на Кукления театър в Габрово отново отваря врати
-
Новинипреди 6 дни
„Янтра“ приема „Монтана“ в битка за място в четворката
-
Новинипреди 6 дни
Децата сеят бъдеще: Еко уроци в действие
-
Икономикапреди 3 дни
„Как да направя CV, което работи! – Ще работя през ваканцията 3“
-
Кримипреди 3 дни
Взеха книжката на 57-годишен, „надърпан с пико“