Свържи се с нас

Любопитно

Ивелина Елмазова: „Свобода е да знаеш, щастие е да си здрав!“

Published

on

През почивните дни в края на тази седмица, 26 и 27 януари (събота и неделя), в Габрово предстои да се проведе третото издание на фестивала „Здравей, Здраве“, популяризиращ здравословния начин на живот. Любезен домакин на събитието, чиито вход и през двата дни е свободен, ще бъде Художествената галерия „Христо Цокев“, която ще отвори врати и ще даде сцена на лектори от цялата страна да споделят с габровци своите знания, в сферата на познанието и достигането на духовно и физическо здраве. Това е и поводът да разговаряме с Ивелина Елмазова, организатор на фестивала, която сподели повече за него.

– Каква е историята за възникването и провеждането на фестивала „Здравей, Здраве“, кое провокира неговото създаване?

– Фестивалът е роден в Пловдив през 2010 година от група приятели, които искаха да направят нещо извън матрицата, като модел. И не само че го направиха, но към днешна дата този модел се налага и сбъдва в 15 града.

Той е изцяло доброволчески и самата му концепция няма аналог. Казвам това като човек, който работи в сферата на организирането на събития.

Аз лично, благодарение на този опит, съм безкрайно благодарна, че съм част от екипа в Габрово, сбъдващ нещо, което е част от бъдещето, а не от настоящето, като модел. И фактът, че този фестивал се развива навсякъде – пръснат от вятъра на хора, които виждат в него възможност и вярват в неговата смисленост – изгражда отношения и път, който е вдъхновяващ и усмихващ живота ми.

– Защо избрахте точно първият месец на годината – януари, за провеждането му?

– Защото ние, габровци, обичаме да сме първи. Фестивалът ежегодно се реализира в града, а за трета година ще се случи в Габрово.

Освен това, в рамките на събитието се провежда и базар, а нашите производители, които вземат участие в него, са свободни именно в началото на годината. След това вече те имат своите ангажименти, свързани с продукцията, която произвеждат. Тази година в базара ще се включат над 30 изложители.

Друг аргумент е фактът, че през януари не се случва почти нищо в сферата на събитията, затова и ние имаме шанса не само да поканим, но и да споделим с гостите на събитието изложители с изключителни предложения, свързани със здравословния начин на живот, употребата на биопродукти за хранене, грижа за тялото и езотерична литература на някои издателства.

Това важи и за лекторите. През януари всички са по-свободни като ангажименти и с радост приемат поканата да бъдат част от това смислено събитие в Габрово.

Фестивалът е събитие, в което всички практики и лекции са свободни, безплатни и споделени. Той събира на едно място хора, от които можеш да избереш и научиш много нови неща. Фестивалът е събитие, в което всички работят доброволно и се случва всеки път по-добре, давайки ни важен урок – урок по добротворчество.

 – Има ли аналог габровския фестивал в страната?

– В течение на няколко години, вдъхновени от пловдивския фестивал „Здравей, Здраве!“, в страната се провеждат фестивали и в градовете: Троян, Казанлък, Търговище, Варна, Добрич, Ямбол, Кърджали, Габрово, Тетевен, Панагюрище, Стара Загора, София, Благоевград, Петрич.

Всички ние, които организираме фестивалите в отделните градове, се водим от древната максима „Здрав дух в здраво тяло“, но всяко издание на Фестивала има акцент, собствено мото и облик.
Фестивалът е осъществяване на идеята да се популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве.

Събитието цели да създаде информираност и да провокира интереса на хората към здравословния начин на живот, да представи широка гама от естествени начини за възстановяване на здравето и за предотвратяване на заболявания, да стимулира използването на здравословни стоки и услуги, както и да насърчи специалисти и експерти да представят методи с доказана ефективност, безопасност и простота на приложение.

Фестивалът е трибуна на холистични лекари, консултанти, лектори, терапевти,хора, занимаващи се с психологична помощ, треньори на лечебни двигателни техники, които представят един впечатляващ и завладяващ свят в полза за здравето.

 – Габровската общественост проявява ли интерес към провеждането на този фестивал?

– Да, защото в него можеш да намериш нещо за себе си при всички условия. Всеки иска да е здрав. Ако не си здрав, животът ти се превръща в битка, която струва много скъпо на всички нива.
За това и в програмата ни тази година има различни предложения от доказали се имена, като това на Емил Елмазов, който ще представи лекция на тема: „Народни лечебни техники, технологии и обряди, надживели времето“.

Доктор Екатерина Радоилска от Националния център по обществено здраве пък ще гостува на фестивала с лекция на тема: „Живите пробиотици – здраве, храна, лекарство за всеки. Лечение и профилактика на хронични заболявания“.

Хомеопатът доктор Иван Джеджев ще беседва с присъстващите на тема: „Закони на здравето“. И това са само част от лекциите и хората, които, в рамките на два дни, ще предоставят безплатно на габровци своите знания, опит и умения.

Интересна ще е темата на лекцията на Снежана Георгиева – „Астрология на практика“, както и представянето на първия у нас, а и на Балканския полуостров колеж по биодинамика, които ще гостуват с лекция „храната е здраве, живата храна е пътят.


– Какво е характерно за неговото тазгодишно, трето поред издание?

– Търсили сме да има за всеки вкус по нещо. Интересно е, че тази година във фестивала се вплита българската нишка – защото ще играем български народни хора, ще учим за българските билки и техните лечебни свойства, ще разберем за българския метод на образование, наречен „Слънчева педагогика“, който вече работи и се налага. По този повод в събота в 12:30 ч. ще ни гостува училище „Изгрев“ и детска школа „Бялото кокиче“, за да представят слънчевия модел на българското възпитание.

В събота в 14:30 ч. ще реализираме и кръжок по правене на свещи с Калоян Гичев. В неделя пък Спас Мавров ще представи лекция „Българите и митът за Леда и лебеда“.

Презентация и творческа работилница, на тема “Развиващите интелекта играчки” с Рали Манолова от „Училище за родители – гр. Габрово“, също е нещо интересно, което вярваме, че ще е полезно за посетителите на фестивала, както и работилничка “Сръчко”. Те са предвидени за 27 януари (неделя), от 12:30 до 14:30 часа; 2 ет. на ХГ „Христо Цокев”, 3-та зала.

В двата дни, за доброто настроение на посетителите, от 11 до 14 ч., на първия етаж в ХГ „Христо Цокев“, ще се погрижат възпитаниците на музикален клуб „Весела“, с ръководител Весела Пенева.

 – Кои от проявите по време на фестивала бихте препоръчали горещо на габровци?

– Както казах, каузата на фестивал „Здравей, Здраве“ е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физически, емоционален,ментален и духовен.

Мисля, че всеки може да намери правилната лекция или практика, която ще го изненада, в зависимост от търсеното му по темата, която го вълнува.

Аз лично с удоволствие ще слушам нещо, което живо ме интересува и знам, че ще науча много от лекцията на Аида Марковска за силата на името и практиката й по темата за родовата прошка и благословие.

Искам да споделя, че тази година голяма част от лекциите и практиките са от габровци.
Анелия Атанасова гостува с тема „Здравословна промяна“. Николай Сираков ще представи лекция на тема „Кармичен мениджмънт“, а заедно с Марина Великова ще ни поднесат звукова практика, нарече „Живи звуци от Хималаите“.

Освен с лекция, Емил Елмазов ще представи и практика, по темата „Народни лечебни техники, технологии, обряди, надживели времето“. Велина Кръстинкова пък е подготвила лекция на тема: „Как незавършените ситуации от нашето минало влияят върху настоящето ни. Начини за справяне.“

С практика „Да се хванем на хорото с танцов клуб „Пендара“ се включва и Галя Стойчева. Велина Русева пък ще реализира практика „Йога за деца“, а Мария Спасова – „Кундалини йога“.

Мисля, че в мотото на фестивала „Свобода е да знаеш, щастие е да си здрав“ се съдържа неговия смисъл. Посланието е за всички, които искат да има избор, знаейки и можейки.

Събитието се организира от клуб „Озарение“, Йога Център, Национална образователна програма „Билкария“. Медийни партньори на събитието са вестник „100 вести“, радио „Бумеранг“, информационният сайт „Габрово Нюз“ и рекламна агенция „Елмазови“.

Началото на фестивала е на 26 януари /събота/ в 10.30 ч., когато е неговото официално откриване. Съботният ден ще завърши с концерт-спектакъл на Поли Паскова, наречен „Молитва за България“ с начален час 18.30 ч. в зала „Възраждане“.

Между другото, певицата ще вземе участие и в лекционната и практическа част на събитието. В 14:30 ч. в събота започва лекцията й, на тема: „Лечебната сила на българския фолклор“, а в 15:30 ч. в същия ден е практиката й, която тя е нарекла „Лечение със звук и вибрации. Самолечение“.

В неделя фестивалът ще продължи отново в 10:30 ч. в духа на свободата и знанието. За тези, които не желаят да се включат в лекциите и практиките, моята покана е да заповядат да пием заедно по чаша хубав чай или малиново вино.

Може да доведете децата си на работилничките, които сме организирали, а докато те творят, Вие може се потопите в зоната на биопродуктите, интересните четива и приятните събеседници.

И не забравяйте – входът е свободен и всички сте поканени!

Автор на интервюто, публикувано във Вестник „100 Вести“, е Стефка Бурмова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Градище става детска планета на 16 юни

Published

on

Детски празник „Ние сме бъдещето“ очаква малчуганите на 16 юни на Градище. Началото е в 11.00 часа, когато ще чуем концерт на „Габровски гласчета“ към НЧ „Габрово 2002“. В 12.00 часа щафетата с весело настроение ще бъде предадена на „Инкансамбле“, с които ще можем да се научим на регетон, модерни и латино танци и на нещо много актуално – танци от Тик Ток!

Какво се крие зад „Обяд… с „люти чушки“ ще разберете, ако сте на поляната в 13.00 часа. Обещаваме, че е няма да е опасно! Хайде да ви видим дали сте смелчаци! В 13.30 ще има скачане с чували, а в 14.00 часа започва прочутото балонено шоу на театър „Мале, мале“, които са добре познати и много обичани от младата публика на Габрово.

Открит урок по футбол ще има в 15.00 часа. В ролята на треньори ще влязат младите надежди от ДЮФК „Янтра“. В 16.00 часа е време за закуска. Приготвили сме ви чудесно похапване на торта. Без ръце обаче! Нека го направим по-забавно и под формата на състезание!

После ще се позабавляваме с пукане на балони, а в 17.00 часа ще изгорим калориите от тортата с вечерна аеробика с водещ Моника.

В 17.30 Спортен клуб по Таекуон-до, кикбокс и френски бокс „Сават” ще ни разкаже и покаже малко повече за функционалната гимнастика с превенция срещу изкривявания в гръбначния стълб и паднал свод на стъпалото.

Прекрасният ден ще приключи с лимбо, за да проверим колко гъвкави и музикални сме.

Приканваме малчуганите да доведат своите родители, баби и дядовци, за да не остават сами по време на празника. Ще има приятни преживявания и за тях, особено в барчето, което освен че предлага най-вкусната лимонада, има и страхотна скара и бира. В съчетание с ореховата сянка – неделният ден става незабравим!

Събитието е част от неделните инициативи „Горски срещи на Градище“ с домакин фондация „ОТ БГ“. Всяка неделя в 11 часа поляната кани всички габровци и гости на града да прекарат деня сред чист въздух и горска прохлада. На поляната ви очаква и къщичката за четене и игри, пълна с още чудеса за малките любители на природата.

За Празника тази неделя обединяват сила редица фирми и институции: „Граве“, Областна администрация – Габрово, Рекламна агенция „Елмазови“, MATEGA, Чочис кейк, Кисело мляко „Боженци“, „Маринова“, „Еврохим груп”, „СтелаАРТ”, „APIS”, „Форд Мото Фое” и „Илиян Георгиев Ауто”, за да може всички по малко да направям нещо голямо.

Зареди още

Любопитно

Вечер на руската музика и кухня сред атмосферата на Рибарник „Кметовци“

Published

on

На 6 юли, събота, от 19.00 часа, сред красивата природа на Рибарник „Кметовци“, ще се проведе незабравима вечер, посветена на руската музика и кухня. Това събитие обещава да предложи уникално изживяване за всички любители на руската култура.

Вечерта ще започне с изпълнения на класическа музика и руски романси, представени от габровски маестро на цигулка. Тези мелодии ще ви потопят в дълбините на руската душа, пресъздавайки емоциите и страстта, присъщи на този жанр.

След това, талантливият Борислав Недев ще изпълни някои от най-любимите руски песни, които ще ви развълнуват и очароват.

Кулинарното шоу изживяване ще бъде гарнирано с богато меню, което включва: ордьовър, сельодка, пирожка с гъби и мащерка, напитки, основно ястие по избор: Есетра с доматено конкасе и гарнитура Московски котлет с гарнитура, десерт: лимонов десерт.

За най-малките гости е предвидено специално детско меню, което включва кюфтета на жар, пирожка с гъби и мащерка, краставица, картофено пюре, сок, десерт.

За удобство на всички гости, препоръчваме дрескод с удобни обувки и връхна дреха. Местата са ограничени и са достъпни само с предварителна резервация, която можете да направите на телефон: 0888 000 965 до 30 юни.

Очакваме Ви с нетърпение, за да споделим една вечер, изпълнена с музика, кулинарни изкушения и много настроение!

Зареди още

Любопитно

Екстремен велопарк и детски полигон в обновения парк „Баждар“

Published

on

Най-големият вътрешноградски парк в Габрово – „Баждар“ ще бъде зона за отдих, спорт и забавления. До края на месец юни Община Габрово ще обяви обществената поръчка за избор на изпълнител за благоустрояването на парка. То обхваща територия от около 170 дка в западната част на центъра на града.

Проектът включва основен ремонт и модернизация на алейната мрежа, зелената система, паркообразуващите елементи, съоръжения и атракции при минимална намеса в теренните дадености и максимално запазване на съществуващата дървесна растителност.

Условно паркът ще бъде разделен на три основни зони: Зона Юг; Зона Център и Зона Север. Във всяка от тях са заложени дейности за реставрация и преизграждане на съществуващи паркови елементи – алеи, подпорни стени, канавки, водостоци, пешеходни трасета, кътове за отдих, перголи, пейки; създаване на велосипедни алеи, детски площадки, зони за спорт, за пикник, парково обзавеждане.

За цялата територия е проектирано парково осветление, а за ключови композиционни елементи – художествено осветление. Благоустрояването на парка включва също екстремен велопарк – в северната паркова зона и детски полигон (велопарк) на подходящ равен терен.

Ще бъдат изпълнени решения за отводняване на територията на парка, поливането на зелените площи, водоснабдяване и отвеждане на отпадните води на обслужващите сгради и съоръжения.

Предвидени са дейности по съхранение, реставрация и опазване на зелената система, която заема повече от 90% от парковата територия, като във връзка с предстоящото обновяване на парка е направена е оценка на съществуващата дървесна растителност, регламентирана е необходимата санитарна сеч и дейностите по допълнително озеленяване и залесяване.

Обектът е одобрен за финансиране от Инвестиционната програма към държавния бюджет с прогнозна стойност около 4 900 000.

Автор: Десислава Сутева,
Община Габрово.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица