Свържи се с нас

Любопитно

Ивелина Елмазова: „Свобода е да знаеш, щастие е да си здрав!“

Published

on

През почивните дни в края на тази седмица, 26 и 27 януари (събота и неделя), в Габрово предстои да се проведе третото издание на фестивала „Здравей, Здраве“, популяризиращ здравословния начин на живот. Любезен домакин на събитието, чиито вход и през двата дни е свободен, ще бъде Художествената галерия „Христо Цокев“, която ще отвори врати и ще даде сцена на лектори от цялата страна да споделят с габровци своите знания, в сферата на познанието и достигането на духовно и физическо здраве. Това е и поводът да разговаряме с Ивелина Елмазова, организатор на фестивала, която сподели повече за него.

– Каква е историята за възникването и провеждането на фестивала „Здравей, Здраве“, кое провокира неговото създаване?

– Фестивалът е роден в Пловдив през 2010 година от група приятели, които искаха да направят нещо извън матрицата, като модел. И не само че го направиха, но към днешна дата този модел се налага и сбъдва в 15 града.

Той е изцяло доброволчески и самата му концепция няма аналог. Казвам това като човек, който работи в сферата на организирането на събития.

Аз лично, благодарение на този опит, съм безкрайно благодарна, че съм част от екипа в Габрово, сбъдващ нещо, което е част от бъдещето, а не от настоящето, като модел. И фактът, че този фестивал се развива навсякъде – пръснат от вятъра на хора, които виждат в него възможност и вярват в неговата смисленост – изгражда отношения и път, който е вдъхновяващ и усмихващ живота ми.

– Защо избрахте точно първият месец на годината – януари, за провеждането му?

– Защото ние, габровци, обичаме да сме първи. Фестивалът ежегодно се реализира в града, а за трета година ще се случи в Габрово.

Освен това, в рамките на събитието се провежда и базар, а нашите производители, които вземат участие в него, са свободни именно в началото на годината. След това вече те имат своите ангажименти, свързани с продукцията, която произвеждат. Тази година в базара ще се включат над 30 изложители.

Друг аргумент е фактът, че през януари не се случва почти нищо в сферата на събитията, затова и ние имаме шанса не само да поканим, но и да споделим с гостите на събитието изложители с изключителни предложения, свързани със здравословния начин на живот, употребата на биопродукти за хранене, грижа за тялото и езотерична литература на някои издателства.

Това важи и за лекторите. През януари всички са по-свободни като ангажименти и с радост приемат поканата да бъдат част от това смислено събитие в Габрово.

Фестивалът е събитие, в което всички практики и лекции са свободни, безплатни и споделени. Той събира на едно място хора, от които можеш да избереш и научиш много нови неща. Фестивалът е събитие, в което всички работят доброволно и се случва всеки път по-добре, давайки ни важен урок – урок по добротворчество.

 – Има ли аналог габровския фестивал в страната?

– В течение на няколко години, вдъхновени от пловдивския фестивал „Здравей, Здраве!“, в страната се провеждат фестивали и в градовете: Троян, Казанлък, Търговище, Варна, Добрич, Ямбол, Кърджали, Габрово, Тетевен, Панагюрище, Стара Загора, София, Благоевград, Петрич.

Всички ние, които организираме фестивалите в отделните градове, се водим от древната максима „Здрав дух в здраво тяло“, но всяко издание на Фестивала има акцент, собствено мото и облик.
Фестивалът е осъществяване на идеята да се популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физическо, емоционално, ментално и духовно здраве.

Събитието цели да създаде информираност и да провокира интереса на хората към здравословния начин на живот, да представи широка гама от естествени начини за възстановяване на здравето и за предотвратяване на заболявания, да стимулира използването на здравословни стоки и услуги, както и да насърчи специалисти и експерти да представят методи с доказана ефективност, безопасност и простота на приложение.

Фестивалът е трибуна на холистични лекари, консултанти, лектори, терапевти,хора, занимаващи се с психологична помощ, треньори на лечебни двигателни техники, които представят един впечатляващ и завладяващ свят в полза за здравето.

 – Габровската общественост проявява ли интерес към провеждането на този фестивал?

– Да, защото в него можеш да намериш нещо за себе си при всички условия. Всеки иска да е здрав. Ако не си здрав, животът ти се превръща в битка, която струва много скъпо на всички нива.
За това и в програмата ни тази година има различни предложения от доказали се имена, като това на Емил Елмазов, който ще представи лекция на тема: „Народни лечебни техники, технологии и обряди, надживели времето“.

Доктор Екатерина Радоилска от Националния център по обществено здраве пък ще гостува на фестивала с лекция на тема: „Живите пробиотици – здраве, храна, лекарство за всеки. Лечение и профилактика на хронични заболявания“.

Хомеопатът доктор Иван Джеджев ще беседва с присъстващите на тема: „Закони на здравето“. И това са само част от лекциите и хората, които, в рамките на два дни, ще предоставят безплатно на габровци своите знания, опит и умения.

Интересна ще е темата на лекцията на Снежана Георгиева – „Астрология на практика“, както и представянето на първия у нас, а и на Балканския полуостров колеж по биодинамика, които ще гостуват с лекция „храната е здраве, живата храна е пътят.


– Какво е характерно за неговото тазгодишно, трето поред издание?

– Търсили сме да има за всеки вкус по нещо. Интересно е, че тази година във фестивала се вплита българската нишка – защото ще играем български народни хора, ще учим за българските билки и техните лечебни свойства, ще разберем за българския метод на образование, наречен „Слънчева педагогика“, който вече работи и се налага. По този повод в събота в 12:30 ч. ще ни гостува училище „Изгрев“ и детска школа „Бялото кокиче“, за да представят слънчевия модел на българското възпитание.

В събота в 14:30 ч. ще реализираме и кръжок по правене на свещи с Калоян Гичев. В неделя пък Спас Мавров ще представи лекция „Българите и митът за Леда и лебеда“.

Презентация и творческа работилница, на тема “Развиващите интелекта играчки” с Рали Манолова от „Училище за родители – гр. Габрово“, също е нещо интересно, което вярваме, че ще е полезно за посетителите на фестивала, както и работилничка “Сръчко”. Те са предвидени за 27 януари (неделя), от 12:30 до 14:30 часа; 2 ет. на ХГ „Христо Цокев”, 3-та зала.

В двата дни, за доброто настроение на посетителите, от 11 до 14 ч., на първия етаж в ХГ „Христо Цокев“, ще се погрижат възпитаниците на музикален клуб „Весела“, с ръководител Весела Пенева.

 – Кои от проявите по време на фестивала бихте препоръчали горещо на габровци?

– Както казах, каузата на фестивал „Здравей, Здраве“ е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физически, емоционален,ментален и духовен.

Мисля, че всеки може да намери правилната лекция или практика, която ще го изненада, в зависимост от търсеното му по темата, която го вълнува.

Аз лично с удоволствие ще слушам нещо, което живо ме интересува и знам, че ще науча много от лекцията на Аида Марковска за силата на името и практиката й по темата за родовата прошка и благословие.

Искам да споделя, че тази година голяма част от лекциите и практиките са от габровци.
Анелия Атанасова гостува с тема „Здравословна промяна“. Николай Сираков ще представи лекция на тема „Кармичен мениджмънт“, а заедно с Марина Великова ще ни поднесат звукова практика, нарече „Живи звуци от Хималаите“.

Освен с лекция, Емил Елмазов ще представи и практика, по темата „Народни лечебни техники, технологии, обряди, надживели времето“. Велина Кръстинкова пък е подготвила лекция на тема: „Как незавършените ситуации от нашето минало влияят върху настоящето ни. Начини за справяне.“

С практика „Да се хванем на хорото с танцов клуб „Пендара“ се включва и Галя Стойчева. Велина Русева пък ще реализира практика „Йога за деца“, а Мария Спасова – „Кундалини йога“.

Мисля, че в мотото на фестивала „Свобода е да знаеш, щастие е да си здрав“ се съдържа неговия смисъл. Посланието е за всички, които искат да има избор, знаейки и можейки.

Събитието се организира от клуб „Озарение“, Йога Център, Национална образователна програма „Билкария“. Медийни партньори на събитието са вестник „100 вести“, радио „Бумеранг“, информационният сайт „Габрово Нюз“ и рекламна агенция „Елмазови“.

Началото на фестивала е на 26 януари /събота/ в 10.30 ч., когато е неговото официално откриване. Съботният ден ще завърши с концерт-спектакъл на Поли Паскова, наречен „Молитва за България“ с начален час 18.30 ч. в зала „Възраждане“.

Между другото, певицата ще вземе участие и в лекционната и практическа част на събитието. В 14:30 ч. в събота започва лекцията й, на тема: „Лечебната сила на българския фолклор“, а в 15:30 ч. в същия ден е практиката й, която тя е нарекла „Лечение със звук и вибрации. Самолечение“.

В неделя фестивалът ще продължи отново в 10:30 ч. в духа на свободата и знанието. За тези, които не желаят да се включат в лекциите и практиките, моята покана е да заповядат да пием заедно по чаша хубав чай или малиново вино.

Може да доведете децата си на работилничките, които сме организирали, а докато те творят, Вие може се потопите в зоната на биопродуктите, интересните четива и приятните събеседници.

И не забравяйте – входът е свободен и всички сте поканени!

Автор на интервюто, публикувано във Вестник „100 Вести“, е Стефка Бурмова.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Мониторингът на паметника Бузлуджа не спира, дори и в студа

Published

on

Дори в студените снежни дни, мониторингът на сградата на паметника Бузлуджа на спира. Проверява се състоянието му, развива се системата за наблюдение и се анализират резултатите.

Това съобщиха от Фондация „Проект Бузлуджа“, стоящи зад опазването на най-големия идеологически монумент в България, който е и един от седемте най-застрашени културни обекта в Европа.

Благодарение на навеса и текстилните платна, които екипът на Фондацията монтира над мозайките от вътрешния кръг, те сега са сухи и защитени. Мозайките от външния кръг обаче са покрити с дебел слой лед и скреж. За да бъдат запазени, трябва да бъдат защитени и те от суровите атмосферни влияния.

Проект Бузлуджа е вдъхновение, история и бъдеще. Благодарение на казанлъшката фирма Nastech Ltd, която осигури интернет връзка до паметника, вече всеки може да се наслади на сградата и виртуално с красиви таймлапс моменти от мястото на събитието.

От Проект Бузлуджа казаха още, че в изминалите месеци много граждани са изявили желание да ги подкрепят като доброволци, като за целта вече е създадена структура и е готов формулярът за включването на всеки, който желае да помогне.

„Ние дълбоко ценим жеста и вярваме, че заедно можем да опазим Бузлуджа. Затова създадохме структура, чрез която всеки да може да се включи в амбициозното начинание. Първата стъпка е попълването на въпросник, който да ни помогне да научим повече за уменията и желанията на всеки отделен човек и да ги съпоставим с текущите нужди за развитие и осъществяване на проекта. Ако искате да станете част от екипа ни, попълнете нашия доброволчески формуляр, а ние ще се свържем с вас съвсем скоро“, споделиха от Проект Бузлуджа.

Фондация „Проект Бузлуджа“ е основана през 2015г. от арх. Дора Иванова с цел опазване на паметника Бузлуджа. Благодарение на постоянството в тази кауза през 2018 г. паметникът беше признат от най-голямата европейска организация за културно наследство „Европа Ностра“ за един от 7-те най-застрашени културни обекта в Европа. През 2019 г. паметникът получи финансиране от 185 000 $ от фондация Гети с цел изготвяне на План за опазване и управление като партньорите по проекта са „Проект Бузлуджа“, ИКОМОС, УАСГ и ТУ Мюнхен.

*Снимки: Фондация „Проект Бузлуджа“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Фестивал „Здравей, Здраве!“

Published

on

Фестивалът „Здравей, Здраве!“ ще се състои в Габрово на 30 и 31 януари в зала „Възраждане“.

Каузата на фестивал „Здравей, Здраве“ е да популяризира здравословния начин на живот във всички негови аспекти: физически, емоционален, ментален и духовен“.

Входът е свободен за лекции, практики и базар.

Фестивалът ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, при 30%-но запълване на капацитета на зала „Възраждане”.

Организаторите на фестивала предлагат излъчване на живо във фейсбук страницата на фестивала „Здравей, Здраве“ – Габрово www.facebook.com/zdraveizdrave.gabrovo.

За да си запазите място в зала „Възраждане“ за „10 ГОДИНИ ЗАЕДНО“ с Точка.БГ на 30 януари от 19.00 ч. се обадете предварително на телефон 0895632985.

За да си запазите място в зала „Възраждане“ за филма „ИЗМАМНА РЕАЛНОСТ“ и среща със Стойчо Керев на 31 януари от 18.00 ч. се обадете предварително на телефон 0888088118.

Очакват ви още във фоайето на зала „Възраждане“: Информационен щанд – Зеленият акцент в нашето ежедневие. Габрово живее на чисто. Габрово носител на наградата на Европейската комисия „Европейски зелен лист 2021“. 30 януари (събота), 14.00 – 15.00 ч. „За пчелите и живота… и свещите от пчелен восък“, творческа работилница за деца с ЖивоТворчество.бг.

Фестивалът се организира от: Клуб „Озарение“, Йога Център – Габрово, Фондация „От БГ“ За повече информация тел.: 0888228720

Медийни партньори на събитието са: Портал 12, Новинарски портал за Габрово и региона „Габрово Нюз“ , Вестник „100 вести“, издание „Област Габрово сега“ и радио Бумеранг FM. Домакин е Община Габрово, носител на наградата Европейски зелен лист 2021.

ПРОГРАМА
Фестивал „Здравей, Здраве!“
30 – 31 януари 2021 г. Зала „Възраждане“ – Габрово

30 януари, събота
10:30 ч. – Официално откриване
11:00 ч. – „Гласът на здравето“, лекция с д-р Светла Балтова
12:00 ч. – „Паметта на здравето“, лекция с Розмари Де Мео
13:00 ч. – „За да сме здрави е избор“, лекция с Ганета Сагова – Списание 8
14:00 ч. – „Фейс йога или Йога за лице“, практика със Светла Димитрова
15:00 ч. – „Дихателни упражнения от Учителя Петър Дънов“, практика със Живко Стоилов
16:00 ч. – „Медитация с гонг и тибетски купи“, практика с Мария Видева-Стоилова
19.00 ч. – „10 години заедно“ с музикална група ТОЧКА. БГ, зала „Възраждане“

31 януари, неделя
10:30 ч. – „Уроците на 2020 през погледа на древното Учение“, лекция с Николай Сираков
11:30 ч. – „Кум Нье и медитация за интегриране на тялото, ума и сетивата“, практика с Николай Сираков
12:30 ч. – „Слънчевият календар на българите – Колада“, лекция със Спас Мавров
13:30 ч. – „Предизвикателствата пред човека и човечеството в периода 2021-2040“, лекция с астролога Кирил Стойчев
14:30 ч. – „Паневритмия: Пентаграм-разучаване и ход на движенията“, практика с д-р Светла Балтова
15:30 ч. – „Здравето в рода“, лекция с Аида Марковска
16:30 ч. – „Здравето-възпитание или генетична предопределеност?“, практика с Мариета Терзиева
18:00 ч. – „ИЗМАМНА РЕАЛНОСТ“- прожекция на филм и дискусия със Стойчо Керев, зала „Възраждане“

Базар на еко и био продукти 10:00 – 19.00 часа, Фоайета на зала „Възраждане“, ет. 1 и 2

Свобода е да знаеш – щастие е да си здрав!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

В хармония с природата – масла в грижата за косата

Published

on

Не е нужно да сте върл поддръжник на екологичния начин на живот, за да оцените ползите на маслата в козметиката. Богатството на витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в чистите растителни есенции, ги прави популярни и широко използвани в грижата не само за лицето, но и за тялото и косата.

Защо обичаме натуралните растителни масла?
Веществата, получени от растителни семена, освен че осигуряват на кожата и косата хранителни вещества, необходими за правилното им функциониране, са без вредни и не съдържат синтетични добавки. Ето защо те се абсорбират перфектно от епидермиса. Тяхното действие може да се сравни с концентриран серум или крем. За козметични процедури у дома изберете студено пресовани и нерафинирани масла, като страхотни също са и ароматните етерични масла. Така можете да сте сигурни, че получавате най-ценното от билките, ядките и растенията.

Извличането им в хармония с околната среда е също толкова важно, колкото и положителното въздействие на веществата. Освен това употребата на масло не замърсява природата, тъй като не съдържа никакви синтетични аромати и оцветители, които попадат в канализацията.

Когато купувате натурално масло в магазин, обърнете внимание на това как е опаковано. Изберете такова, което е в тъмна стъклена бутилка, тъй като това блокира проникването на слънчевата светлина, която може да увреди съдържанието. След всяко използване на есенцията затваряйте плътно опаковката и я съхранявайте в хладилника.

Как да използваме маслата?
Растителните масла са наистина многофункционални и това е едно от предимствата им. Благодарение на това спестявате не само пари, но и място в банята. Една бутилка може да се използва както за процедури за лице, така и за коса. Изберете есенция, чиито свойства най-добре отговарят на вашите нужди. Аргановото масло съдържа важни омега-6 и -9 мастни киселини, това от семената на кактусова смокиня е едно от най-скъпите, жожоба е богата на витамин Е, който е силен антиоксидант, марулата има свойства против бръчки и регенерира.

Можете да заложите на едно масло или да направите смес от няколко. Можете да прилагате по няколко начина: с ръце, масажирайки с четка, разресвайки с гребен или потупвайки с гъба.

Козметичен хит: бадемово масло за коса

Perfume bottle and pipette with oil drop, closeup

Най-универсалното и подходящо за всички типове кожа и коса е бадемовото масло. То е отличен антиоксидант, успокоява раздразненията и помага при възпаления на кожата. Съдържа много магнезий, минерални соли, витамини А, D, Е и такива от група В. Абсорбира се лесно, не запушва порите и не оставя мазен филм. Освен това има приятен сладникав аромат, който да повдигне настроението ви.

Бадемовото масло е незаменимо в грижата за косата. Интензивно изглажда, полира и улеснява разплитането. Първите резултати са видими след 2-3 приложения. Нанасяйте го пестеливо, само няколко капки върху краищата са достатъчни. То не бива да се изплаква веднага, а трябва да се абсорбира напълно. Затова най-добре го нанасяйте вечер, а сутрин измивайте косата.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица