Свържи се с нас

Новини

Кръговото до спортната зала ще е готово до края на годината

снимка: Община Габрово

Още едно възлово кръстовище в Габрово, това между улиците „Орловска“ и „Д-р Никола Василиади“ в района на спортна зала „Орловец“, ще бъде реконструирано в кръгово. Очаква се новото кръгово кръстовище да бъде напълно изградено и завършено до края на годината.

Това информира заместник – кметът на община Габрово арх.Николай Меразчиев в отговор на журналистически въпрос, поставен от „Габрово Нюз“.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

По думите на арх.Меразчиев, освен кръстовището ще бъдат ремонтирани още паркингът на блок „Здравец“, пространствата пред хотел „Орловец“, включително и други прилежащи площи.

Направени са проучвания по отношение на възможността с минимална интервенция в съществуващата улична настилка и прилежащите тротоари да бъде организирано кръгово кръстовище, обвързано с периферията му и основно паркирането.

Реконструкцията на кръстовището между  ул.“Орловска“ и ул.“Д-р Никола Василиади“ в кръгово, което се явява основен обект в Инвестиционната програма на Общината, ще струва 300 000 лева на местната хазна, заложени в Бюджет 2019 на Габрово.

Фактическата работа на терен ще започне успоредно с дейностите на Агенция „Пътна инфраструктура“ по изграждане на другото ново кръгово – това на входа на Габрово, откъм Велико Търново, увери още заместник – кметът.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Във всички случай това кръстовище ще бъде поредното необходимо, защото на това място наистина има нужда да се изгради кръгово. В Габрово се изграждат не само комуникационно успешни кръстовища, но те са едни от най-красивите в страната.

Това ще бъде поредното място, където чрез саморегулиране и самодисциплина на шофьорите ще може да се създаде нова организация на движението. Сроковете за изпълнение са съизмерими с тези на кръговото кръстовище, което АПИ ще изгражда на входа на града“, каза още арх.Меразчиев.

По думите му новото кръгово до спортна зала „Орловец“ е обвързано със „синята зона“, която ще започне да действа оттам към центъра на Габрово.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

10 коментара

10 Comments

 1. Аз да питам

  16.01.2019 at 16:21

  Архитекта от втората снимка да обясни как изхарчи онея евро пари където присвои?

  А по темата – оправете площада, няма областен град който да площад изглеждащ като нашия

 2. Петър

  16.01.2019 at 17:21

  Много нужно!
  А тази съборетина до блок Здравец? Може да се направи на пазарче или нещо друго?

 3. Пепо

  16.01.2019 at 18:39

  Площада пред Общината бива да бъде обновен. В доста по-“умрели” градове (а и села като сивлиу например) пространствата около общинските им сгради бяха обновени и вече изглеждат значително по-добре.

  http://www.balkanassist.bg/files/regeneration-Gabrovo.pdf

 4. Петьо

  16.01.2019 at 18:42

  Трябва да се обнови административния център. Доста други по-“умрели” градове (а и села като сивлиу например), обновиха пространствата около административните си сгради.
  Преди години имаше проект, но какво се случи?

  http://www.balkanassist.bg/files/regeneration-Gabrovo.pdf

 5. Петьо

  16.01.2019 at 18:43

  Трябва да се обнови административния център. Доста други по-“умрели” градове (а и села като сивлиу например), обновиха пространствата около административните си сгради.
  Преди години имаше проект, но какво се случи?

 6. Пепа

  16.01.2019 at 18:45

  balkanassist.bg/files/regeneration-Gabrovo.pdf

 7. Пепо

  16.01.2019 at 18:47

  Едно www трябва отпред.

  Добре де, какво казва общината? Габрово нюз дали не иска да пита зам. кмета?

 8. Климент Лунев

  16.01.2019 at 18:49

  Най-лесно се крадат пари от Кръгови и паркове, затуй правим само това.

 9. Таня Русото

  16.01.2019 at 19:00

  Това, за което питате, са допълнителни проекти, за коитосе отпускат средства, ако са завършени ОСНОВНИТЕ.
  Има такъв и за парк „Баждар“, освен за площада.
  Ние само основните не можем да изкараме поне до средата, зсщото парите нещо потъват като в къртичина…

  ЗАЩО ЛИ?

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Станции за измерване качеството въздуха в Габрово, поиска кметът

Кметът на Габрово Таня Христова отново поиска общината да бъде включена в графика за замервания на качеството на атмосферния въздух, информираха от нейната администрация.

В писмо до министерство на околната среда и водите, до Изпълнителна агенция по околна среда /ИАОС/ и РИОСВ – Велико Търново Христова напомня, че последните замервания на показателите за качеството на атмосферния въздух /КАВ/ на територията на габровска община са извършени от мобилна лаборатория на ИАОС – Русе през 2016 г. и поиска Габрово своевременно да бъде включено в графика за извършване на замервания през 2020 г.

„Липсата на следващи замервания и съответно на данни водят до неяснота за текущото състояние на качеството на атмосферния въздух на територията на община Габрово“, се казва в писмото на кмета до институциите, като се акцентира, че Община Габрово не разполага с коректна информация, която да предостави в отговор на сигналите и питанията на гражданите за състоянието на въздуха в града.

За втори път кметът на Габрово настоява за системни замервания на качеството на въздуха в града. През септември миналата година в друго писмо до ресорните ведомства тя заявява, че е наложително да се разшири броят на пунктовете от Националната система за мониторинг на КАВ.

Тогава тя припомни, че на територията на града функционира ТЕЦ и въпреки липсата на системно замервани показатели, може да се направи обосновано предположение, че по отношение на основните замърсители, ситуацията в Габрово не би следвало да се различава съществено.

„Всеки от нас като гражданин има право да знае, какво е нивото на чистота на въздуха и трябва да имаме увереност, че дейностите, които се извършват на нашата територия не носят щета за здравето на хората. Ще продължим да настояваме за разполагане на постоянни станции за замервания на качеството на атмосферния въздух в Габрово. Липсата на такава информация ни лишава от възможности за предприемане на мерки с характер на превенция. Считам, че новата Оперативна програма „Околна среда“ освен да помага на градовете, които имат доказано сериозен проблем, трябва да бъде в подкрепа и на останалите, за да не се допуска превишаване нормите на чистота на въздуха. Ще отстоявам възможностите Габрово и градовете, в които към момента няма регистрирано и документирано превишаване, да бъдат част от общините, които могат да получават подкрепа за различни екологични мерки, насочени както към екологичен градски транспорт така и към домакинствата“, казва още Таня Христова по повод качеството на атмосферния въздух в града.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Започна втората седмица от турнира по минифутбол

С три интересни двубоя започна втората седмица от 28-я турнир по футбол на малки врати за Купата на Община Габрово, съобщи електронното спортно издание sport-gabrovo.com.

В група IV приключи второто завъртане. Фалстарт в турнира направи миналогодишният финалист „ММ Севлиево“.

В група III се изиграха двубоите от третия кръг. Сигурен първенец в нея вече е отборът на „Титан гард“, който записа трета поредна победа.

Първа победа в групата постигнаха „Класиците“. Цялата статия можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Отбелязваме Бабинден по стар стил

Днес, 21 януари, по стар стил Акушеро-гинекологичните отделения в цялата страна отбелязват Деня на родилната помощ. По известен като Бабинден, това е един от големите народни женски празници, посветен на жените, които в миналото са помагали при раждане, както и на младите булки и невести, които вече са раждали.

По стар обичай рано сутринта на Бабин ден жените, които имат деца от 1 до 3 години, наливат вода от чешмата, слагат в нея босилек или здравец, приготвят сапун и нова кърпа. Отиват в дома на бабата акушерка за обредно поливане и миене на ръце. Поливането се извършва в градината или на стълбите.

При миенето бабата хвърля водата нагоре (колкото са капките толкова да е здравето), подскача нагоре за да са пъргави децата. Жената дарява бабата с риза, чорапи, платно и кърпа с вързана в нея монета. Бабата връзва на детето бял и червен конец и паричка, дарява детето с чорапки и риза.

Бабата акушерка слага празнична трапеза за всички жени, на които е бабувала, и ги кани на гости. Дъщерите и снахите редят трапезата. Там всяка оставя своя дар: погача, печена кокошка, баница, шише вино. В началото на трапезата сядат само жени. Чак по-късно идват мъжете и започва веселието.

Бабин ден е чисто женски празник и мъжете се крият вкъщи. Ако излезлите на мегдана развеселени жени видят мъж, хващат го и започват да го разсъбличат, докато не плати на музиканти да им свирят и не ги почерпи с кафе или нещо друго.

В някои краища на страната жените, ако срещнат мъж го къпят – или в реката, или с вода от чешмата. Само на този ден в миналото на жените се разрешавало да пият в кръчмата.

Има легенда за времето, описано в Библията, когато евреите били роби в Египет, а Египетския цар заповядал на бабите-акушерки да убиват новородените еврейски момчета. Но те не го правели, защото имали страх от Бога.

Бабин ден е популярен и до ден днешен. Но в наше време са се променили “героите” на този празник. Някога е бил празник в чест на бабите-акушерки, а днес – на медиците от родилните отделения.

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица