Свържи се с нас

Новини

Габрово модерна европейска община

Published

on

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Габрово модерна европейска община. Това е мотото на миналогодишния бюджет, което остава същото и през настоящата 2019-та. Предстои Бюджет 2019 да бъде гласуван от Общински съвет – Габрово на 31 януари по време на следващата редовната си сесия на местния парламент.

Проектобюджетът на Габрово бе подробно представен вчера (15 януари) пред представителите на местните медии от кмета Таня Христова и нейния екип, а снощи бе неговото обществено обсъждане.

Бюджетът за тази година е разработен в съответствие основните стратегически документи, с които Община Габрово се е ангажирала и всички законови изисквания, информира Таня Христова. Неговата финансова рамка е 51 854 793 лева, с които ще бъде финансирано превръщането на Габрово в модерна европейска община.

„Дали този Бюджет ще отговори на всичките високи цели? Едва ли! Нямаме промяна в рамката и източниците на финансиране. Само един единствен данък ще бъде променен, съобразно решенията, които бяха взети в парламента по отношение на данъка за превозните средства и новата методика, която се прилага“, заяви Таня Христова.

Пред медиите габровският кмет сподели, че не се предвижда увеличение на местните данъци и такси. Според Таня Христова данъците и таксите, които се събират на местно ниво, като параметри няма как да се очаква, че могат да бъдат значително по-големи.

„Ангажираме се с многообразие от инициативи, които считаме, че до голяма степен изразяват характера на Габрово“, каза още кметът. През тази година предстои да бъдат завършени много проекти, с които да ще се модернизира градската среда в Габрово, съобщи още Таня Христова.

Площадът пред гарата в Габрово

Реконструкцията на предгаровия площад ще бъде извършена, ще бъдат завършени улични артерии и благоустрояване на междублокови пространства в кв. Младост.

Предвижда се още да започне и приключи в рамките на тази година ремонтът на кръстовището до спортна зала „Орловец“, ул.“Орловска“ и ул.“Д-р Никола Василиади“, което да стане кръгово.

През 2019 година ще стартира мащабна инвестиция за нов гробищен парк в местността Колева ливада, чието изграждане ще се осъществи поетапно. Първоначално бъде направена ограда, водопровод и канализационна система. Сумата, която ще бъде вложена в етап I е 100 000 лв.

В Бюджет 2019 са предвидени близо 450 000 лева за рехабилитация на пътните настилки от община Габрово.

По отношение на градската среда ще бъдат изградени две нови площадки за игра, спорт и отдих за 124 000 лв. Ще бъде завършено преустройството на съществуваща автобусна спирка „Рачо Ковача“ в „джоб“.

Подлезът пред Дома на хумора и сатирата

Дейностите по възстановяване, ремонт и модернизация на пешеходните подлези до автогарата и пред Дома на хумора и сатирата също се очаква да бъдат завършени.

Близо 600 000 лв са заделени за подобряване организацията на движение на пет от най – натоварените кръстовища в Габрово.

Кръговото кръстовище в района на Шиваров мост

60 000 лв са заложените в Бюджета инвестиционните разходи по изграждането на зони за платено паркиране и въвеждането на ефективен контрол при неправилно паркиране чрез репатриране на автомобилите на нарушителите.

През 2019 година ще бъде завършена реконструкцията на съществуващия водопровод за захранване на населените места: кв. Войново, с. Поповци, с. Рачевци, с. Гергини, с. Янковци, мах. Николчевци, мах. Божковци, с. Стоевци, с.Михайловци, с. Райновци, с. Новаковци, с. Враниловци, с. Драгановци, с. Смиловци, с. Драгиевци и с. Гъбене.

Сто хиляди лева е сумата, която ще бъде използвана за ремонт на улици по селата в община Габрово.

В Габрово ще бъдат облагородени градската градина до храма „Успение Богородично“, както и зелената площ на входа на града, откъм София.

Борбата с незаконните сметища ще продължи. Четирима служители от Общинския инспекторат ще бъдат пряко ангажирани да отговарят за разделното събиране на отпадъците.


Ще бъде закупена нова механизация и транспортни средства за повишаване качеството и ефективността на услугите по управление на отпадъците. Пилотно ще бъдат изградени подземни площадки за разделно събиране на битови отпадъци.

Кампаниите и инициативите за ангажиране на населението за разделно събиране на отпадъците ще продължат и през настоящата година.

Уличното осветление на Габрово ще бъде обновено с LED лампи и иновативни системи за
дистанционно управление и контрол. Ще бъде изградено улично осветление на ул. „Мека ливада“.


В Бюджет 2019 е заложена доставката на нови 14 екологични автобуси – електрически и на метан, както и изпълнение на информационно – комуникационни технологии за модернизиране на градския транспорт в Габрово, на обща стойност 10 046 504 лв.

500 000 лева ще отидат за компенсации на загубите, генерирани при прилагане на по-ниски цени на превозите на пътници в градския транспорт.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Капачки за бъдеще ще се събират тази неделя в Габрово

Published

on

Тази неделя, 21 април, за пръв път в Габрово, ще се събират капачки към националната кампания на „Капачки за бъдеще“. Инициативата ще се реализира пред спортна зала „Орловец“, от 10.00 до 15.00 часа.

Организаторите призовават капачките да бъдат пресипани в туби или чували, за да е по-лесно за доброволците, които ще са на терен.

Освен пластмасовите капачки, ще се приемат и алуминиеви кенчета. По време на кампанията, може да си изберете и нещо от мини базара, средствата от който също ще бъдат предадени за закупуване на апаратура за детски и неонатологични отделения.

Кампанията „Капачки за Габрово“, достигна своята цел, с обещанието към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ Габрово и предава щафетата на Капачки за Бъдеще. Като обещава, ежегодно да се включва в двете национални кампании на Капачки за Бъдеще, през пролетта и през есента.

Организатори на Кампанията в Габрово са : Спасителен клуб за Бъдеще – Стара Загора и Капачки за Габрово – Group.

Зареди още

Новини

Търсят решения на ВиК и инфрастуктурни казуси в Добромирка

Published

on

По молба на кмета на с. Добромирка Тихомир Ганев, Областният управител на Габрово Мария Башева организира среща с управителя на „ВиК“ ООД – Габрово инж. Владимир Василев и директора на Областно пътно управление- Габрово инж. Деян Георгиев. Тя се проведе в кабинета на областния управител, а поводът бяха споделените ВиК и инфраструктурни проблеми в населеното място.

Около 500 метра вътрешна водопроводна мрежа ще бъде подменена с финансиране от Инвестиционна програма на „ВиК“ ООД – Габрово за 2024 г. – това информира инж. Василев.

Взето бе и решението да бъде прекъснато водоподаването на абонатите с просрочени задължения към дружеството, със съдействието на ОДМВР- Габрово.

Целта на тези мерки е да се подобри водоподаването в населеното място, където през летните месеци има режим на водата.

Областният управител изпрати и писмо до „Държавна консолидационна компания” ЕАД и Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ със запитване за сроковете за въвеждане в експлоатация на язовир „Студен кладенец“, намиращ се в землището на село Добромирка, и язовир „Агатово“ – в землището на село Агатово, община Севлиево.

През юни 2023 г. Междуведомствена комисия, назначена от областен управител Габрово, извърши планирана проверка на язовирните стени и съоръжения към тях, която установи, че и двата язовира са с приключили строителни дейности и са поддържани в изправно техническо и експлоатационно състояние, но не са въведени в експлоатация.

По отношение на проблемните участъци по Републиканската пътна мрежа, инж. Деян Георгиев разясни, че по сключен договор с „Автомагистрали“ ще бъде извършено трайно укрепване на деформациите по пътното платно на участък от 800 метра.

Зареди още

Култура

Концерт-спектакъл „Балетни мечтания“

Published

on

В Международния ден на балета- 29 април, Танцова школа „Лиана“, студентите от специалност „ Съвременна хореография“ с ръководител проф. д.н Анелия Янева жителите на Габрово с концерт-спектакъл “Балетни мечтания“.

За пръв път в града на Рачо Ковача ще гостуват докторанти от Китай, които също ще се включат с изпълнения.

Събитието е под егидата на Областния управител на област Габрово и ще се проведе в зала „Възраждане“ на 29 април, понеделник, от 18.30 часа. Един неповторим спектакъл с феерия от цветове, движения и звук- това обещават организаторите.

Билетите ще са в продажба в деня на събитието. Повод за концерта е 20-годишнината на Танцова школа „Лиана“ и 10- годишнината от създаването на специалност „Съвременна хореография“ в Югозападния университет.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица