Свържи се с нас

Новини

Габрово светва с лед осветление

Published

on

снимка: Борис Петков – Щрък, фоторепортер на „Габрово Нюз“

Габрово ще светне с лед осветление. Това стана известно от думите на заместник – кмета Климент Кунев, който коментира пред местните медии част от основните акценти, заложени в Бюджет 2019, сред които и обновяването на уличното осветление в нашия град.

Според Кунев към обявената от Община Габрово процедура, потенциално заинтересовани да подменят сега съществуващото улично осветление са две фирми: „Сименс България“ и „Улично осветление“ ЕАД – София, демонстриращи много добри познания и опит.

„Нашите окончателни условия са известни и обявени. Очакваме до 4 февруари да получим окончателните оферти от двете компании. Надявам се условията ни да събуждат интерес у двамата участници, за да имаме две предложения. Да имаме една реална конкуренция и да изберем по-доброто“, заяви зам.-кметът.

В рамките на реализация на този проект е предвидена пълната промяна на всички съществуващи улични осветители в Габрово, които са с технология, различна от ЛЕД. Предвидено е още изнасяне на всички касети от трафопостовете навън, така че да бъде възможно тяхното индивидуално обслужване и да бъдат следени техните показатели, чрез „умно управление“.

Средствата, които ще бъдат вложени за реализацията на проекта, ще бъдат възвърнати от генерираните в идните години икономии на електроенергия, поддръжка и експлоатация. Новото уличното осветление на Габрово ще бъде управлявано посредством софтуер, предлагащ и мониторинг, доказващ енергоспестяването.

Очакваната инвестиция в уличното осветление на Габрово е съвместна инициатива с Националния Доверителен Екофонд, предоставящ 25% безвъзмездна финансова помощ. Очакванията са инвестицията да бъде възвърната максимум до 10 години, в зависимост от момента на реализацията й.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

„Но в офертите на кандидатите, ние можем да намерим и друг срок. Ако някой предложи решение, което е скъпо, то вероятно ще се възвърне за повече време. Но, ако води до по-голяма икономия, е възможно този срок от 10 години да бъде съкратен.

И обратното – някой предлага достатъчно евтино улично осветление, при което инвестицията ще бъде възвърната за много по-кратко време. И двете нещата имат своите предимства и недостатъци. Разработили сме методика, която по няколко качествени признака да отсее най-добрата оферта, за да можем да тръгнем към реализация“, коментира Климент Кунев.

От казаното от него стана ясно още, че ще се използват сега съществуващите улични стълбове, но изпълнителят ще има право да скъси или монтира осветителни тела по естетически добър начин и на по-ниска височина.

Целта е да се получи добро разпределение на осветлението, което да отговаря на нормите на осветеност в градската среда, постигайки най-важния и търсен ефект – изплащане на инвестицията, без Общината да бъде допълнително натоварвана с разходи.

„Хубавото е, че габровци ще получим резултатът на момента, т.е. ще имаме по-качествено улично осветление, което ще го изплащаме в бъдеще от икономиите, без самите ние да отделяме допълнително средства за това“, допълни Кунев.  Приблизително 6 000 са уличните стълбове в Габрово, на които старите лампи предстои да бъдат подменени с лед осветление.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Новини

Пресконференция по проект „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“

Published

on

Проект № BGLD-2.001-0009 „Възможност за изява на младите хора – създаване на младежки център в Габрово“ се реализира по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансиран от ФМ на ЕИП 2014-2021.

Зареди още

Новини

Костадин Костадинов и Даниел Петров ще се срещнат с жители на Дряново

Published

on

Председателят на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов, заедно с народния представител от Габрово Даниел Петров, ще проведат отворена среща с жителите на Дряново.

Тя ще се състои на 23 април, вторник, от 18.00 часа в конферентната зала на Бутиков хотел ВСК „Кентавър“.

На срещата ще бъде обсъдена актуалната политическа обстановка, предстоящите избори.

Присъстващите ще имат възможността да споделят идеи и да задават въпроси на лидера на „Възраждане“ и габровския депутат.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица