Свържи се с нас

Новини

Новото кръгово на Бойката ще регулира автомобилния поток

Published

on

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Реконструираното кръстовище на Бойката ще регулира автомобилния поток през 2019 година, обяви днес, 15 януари, пред журналисти по време на брифинг кметът на Габрово Таня Христова.

По думите на градоначалника кръстовището, предмет на тази разработка, е едно от стратегическите в Северната индустриална зона на Габрово, където се разпределят основни автомобилни потоци в направлението Габрово – Велико Търново.

В съществуващия си вид то е четириклонно, няма оптимална геометрия и организация на движението, поради което не може ритмично да провежда автомобилното движение.

Пресичането на основната пътна артерия – трасето на път І-5 от Републиканската пътна мрежа с други главни улици, разпределящи автомобилното движение във важни за града направления (Северна индустриална зона, кварталите Младост, Трендафила и Русевци, в които е съсредоточено повече от половината население на Габрово, жилищните квартали Бойката, Златари и Тончевци), както и повишената моторизация, налагат спешна реорганизация на кръстовището. Не на последно място е и визията на входа на града от посока Велико Търново.

С настоящия проект се предлага кръгово движение, с радиус на централния остров 16,00 м и ширина на двулентово пътно платно общо 8,00 м. С оглед на по-доброто визуално възприемане и насочване на движението в правилна посока от движещите се към него превозни средства, централният остров ще бъде повдигнат спрямо пътното платно.

Разработката обхваща улиците ”Лазурна”, ”Търновско шосе”, ”Бойката” и ”Орловска” в зоните за престрояване и цялото кръстовище. Осите на ул.”Лазурна”, ул. „Орловска” и ул.”Бойката се запазват.

Променена е оста на ул.”Търновско шосе“ като целта е същата от улица от две ленти за движение да стане с четири, преди включване в кръговото кръстовище. Избраният вариант за реорганизация има следните предимства: по-висока пропускателна способност, включително в час „пик”; „успокояване” на движението предвид необходимостта от преминаване през кръстовището с по-ниска скорост; съхраняване на околната среда.

С организацията на движение ще се реши и пешеходното предвижване като за целта са предвидени 4 пътеки тип „зебра” по всички улици.

Ще се извърши цялостна промяна на геометрията на кръстовището, като от четириклонно то ще се преобразува в кръгово.

Реконструкцията ще се изпълни на пет етапа, информира Таня Христова. Във връзка с безопасността на движение, докато продължават строително – ремонтните работи, ще бъде въведена временна организация на движението.

снимка: Община Габрово

При първия етап ще се затвори западната част на ул.”Търновско шосе ”, северната част част на ул.”Лазурна и северо-западната част от кръга.

Във втория етап ще се работи върху източното пътно платно на ул”Орловска” и южното платно на ул.”Бойката” и част от кръга.

При третия етап ще се затвори северното платно на ул.”Бойката” и част от източното платно на „Търновско шосе” и входа към бензиностанция „Петрол”.

При четвъртия етап ще се работи върху част на ул.”Търновско шосе” и северната част на входа към бензиностанция „Петрол” и част от кръга.

Петият етап ще затвори южната част на ул.”Лазурна”, западната част на ул.”Орловска” и вътрешността на кръга.

Проектът има и част Паркоустройство, която предвижда засаждане на иглолистни, широколистни растения и сезонни цветя.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

През декември можем да сменим личния си лекар

Published

on

Това е регламентирано в Наредба за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ, приета с Постановление на Министерски съвет № 119 от 22.05.2006 г.

Здравноосигурените граждани, които са недоволни от своя общопрактикуващ лекар, преценили са, че местоположението на кабинета или графика не са им удобни или имат други причини да искат да променят избора си, могат да го направят до края на месец декември.

Следващият възможен период за промяна в избора на личен лекар ще бъде през месец юни 2023 г. Смяната се осъществява като се попълни и подпише регистрационна форма за постоянен избор, която се подава при новоизбрания общопрактикуващ лекар.

Ако здравноосигуреното лице има електронен подпис, може да попълни и подаде регистрационната форма онлайн през Персонализираната информационна система на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на официалния портал на институцията www.nhif.bg.

На новоизбрания лекар се представя и здравноосигурителната книжка, но ако лицето няма такава, не е задължително да си извади предварително, за да може да осъществи смяната.

Изборът на личен лекар за деца до 18 години се осъществява от техните родители или настойници. Когато смяната е осъществена в тези регламентирани периоди – юни и декември, не е необходимо хората да посочват причина или да подават в Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) заявление.

Здравноосигурените лица, осъществили промяна в избора на лекар, стават пациенти на новоизбрания от датата, която е вписана в регистрационната форма за избор и от този момент той поема медицинските грижи за тях.  

През останалото време смяна на лекаря може да се осъществява само при промяна на местоживеенето от едно населено място в друго или ако бъде констатирана трайна невъзможност на лекаря да изпълнява задълженията си, както и при прекратяване на договора с НЗОК.

Ако хората променят местоживеенето си само временно, примерно за зимните месеци, не е необходимо да правят смяна, а могат да изберат временно личен лекар в населеното място, в което пребивават за период до пет месеца. Това става със специална регистрационна форма за временен избор.

След изтичането на посочения в нея срок, лицето автоматично се връща в пациентската листа на постоянно избрания лекар. Всеки може лесно да провери кой е неговият общопрактикуващ лекар, както и да види адрес и телефон на практиката чрез електронната услуга „проверка на личен лекар“, предоставяна от НЗОК на сайта на институцията www.nhif.bg .

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Дядо Коледа в твоя дом – как да го поканиш?

Published

on

И тази година Рекламна агенция „Елмазови“ покани Дядо Коледа в Габрово, за да посети габровските деца и да чуе стихчетата и песните, които са научили през годината, да погледне в дебелия тефтер колко точно са били послушни, да раздаде подаръци и да чуе желанията за следващата година.

Можете да го посрещнете във вашия дом за цял един час с обаждане на 088555260.

Понякога помощник в обиколката му е Снежанка, понякога с тях пътува и фотограф.

Побързайте да се обадите, преди графикът му да се запълни, защото той ще бъде в града само на 23, 24 и 25 декември от 10.00 – 20.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Предколеден Фермерски пазар на 10 декември

Published

on

Да продължим традицията – подготвяме празничната декемврийска трапеза с продукти от Фермерския пазар на 10 декември.

Фермерски пазар „ОТ БГ“ – запазеното време от месеца за покупки на любимите продукти, произведени от местни малки ферми и производители. Любими, защото винаги се усеща, когато всичко е минало през ръцете на някого, който работи с любов и внимание. От вкуса до опаковката, капчицата любов винаги личи.

„Кога ще има отново фермерски пазар, защото свърши любимото ми сирене?“ Или: „Има едно мляко, което го има само на фермерския пазар!“; „Ще дойдат ли хората с биокозметиката, защото нещата ми свършиха, пък аз само от там купувам?“; „Сокът от рози е супер – ще има ли и този път?“; „А суджуци и кашкавал от овче мляко?“; „А вино?“; „А малиново?“ Отговорът на всичко е „да“.

Подготвяме декемврийските празници и на фермерския пазар ще има всичко нужно, за да бъдат те вкусни и уютни. И вино, и мед, и сладкиши, и мляко и млечни продукти, и деликатеси от месо и мляко.

На 10 декември ще има и един нестандартен участник – магазин „Берьозка“, който ще ни предложи продукти от руската, украинската, белоруската, молдовската и прибалтийската кухня – нещо различно за празниците! Къде да ни намерите – мястото си остава същото – паркингът на магазин BILLA, до Спортна зала „Орловец“ в Габрово.

BILLA винаги са заставали зад малките производители и семейни фирми, за което им благодарим. Датата е 10 декември, събота. Ще я има и любимата томбола – всеки пазарувал на базара ще получи номерче, с което може да спечели чудесна награда – пълна торба с продукти от фермерския базар.

Заповядайте! Очакваме ви, за да дадем заедно старт на вкусния семеен и празничен декември!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица