Свържи се с нас

Новини

Новото кръгово на Бойката ще регулира автомобилния поток

Published

on

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Реконструираното кръстовище на Бойката ще регулира автомобилния поток през 2019 година, обяви днес, 15 януари, пред журналисти по време на брифинг кметът на Габрово Таня Христова.

По думите на градоначалника кръстовището, предмет на тази разработка, е едно от стратегическите в Северната индустриална зона на Габрово, където се разпределят основни автомобилни потоци в направлението Габрово – Велико Търново.

В съществуващия си вид то е четириклонно, няма оптимална геометрия и организация на движението, поради което не може ритмично да провежда автомобилното движение.

Пресичането на основната пътна артерия – трасето на път І-5 от Републиканската пътна мрежа с други главни улици, разпределящи автомобилното движение във важни за града направления (Северна индустриална зона, кварталите Младост, Трендафила и Русевци, в които е съсредоточено повече от половината население на Габрово, жилищните квартали Бойката, Златари и Тончевци), както и повишената моторизация, налагат спешна реорганизация на кръстовището. Не на последно място е и визията на входа на града от посока Велико Търново.

С настоящия проект се предлага кръгово движение, с радиус на централния остров 16,00 м и ширина на двулентово пътно платно общо 8,00 м. С оглед на по-доброто визуално възприемане и насочване на движението в правилна посока от движещите се към него превозни средства, централният остров ще бъде повдигнат спрямо пътното платно.

Разработката обхваща улиците ”Лазурна”, ”Търновско шосе”, ”Бойката” и ”Орловска” в зоните за престрояване и цялото кръстовище. Осите на ул.”Лазурна”, ул. „Орловска” и ул.”Бойката се запазват.

Променена е оста на ул.”Търновско шосе“ като целта е същата от улица от две ленти за движение да стане с четири, преди включване в кръговото кръстовище. Избраният вариант за реорганизация има следните предимства: по-висока пропускателна способност, включително в час „пик”; „успокояване” на движението предвид необходимостта от преминаване през кръстовището с по-ниска скорост; съхраняване на околната среда.

С организацията на движение ще се реши и пешеходното предвижване като за целта са предвидени 4 пътеки тип „зебра” по всички улици.

Ще се извърши цялостна промяна на геометрията на кръстовището, като от четириклонно то ще се преобразува в кръгово.

Реконструкцията ще се изпълни на пет етапа, информира Таня Христова. Във връзка с безопасността на движение, докато продължават строително – ремонтните работи, ще бъде въведена временна организация на движението.

снимка: Община Габрово

При първия етап ще се затвори западната част на ул.”Търновско шосе ”, северната част част на ул.”Лазурна и северо-западната част от кръга.

Във втория етап ще се работи върху източното пътно платно на ул”Орловска” и южното платно на ул.”Бойката” и част от кръга.

При третия етап ще се затвори северното платно на ул.”Бойката” и част от източното платно на „Търновско шосе” и входа към бензиностанция „Петрол”.

При четвъртия етап ще се работи върху част на ул.”Търновско шосе” и северната част на входа към бензиностанция „Петрол” и част от кръга.

Петият етап ще затвори южната част на ул.”Лазурна”, западната част на ул.”Орловска” и вътрешността на кръга.

Проектът има и част Паркоустройство, която предвижда засаждане на иглолистни, широколистни растения и сезонни цветя.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се класира на финалите по футбол на страната

Published

on

Отборът на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово, 11-12 клас, се класира на финалите на Националните ученически игри, след като стана зонален първенец на областите Габрово, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Враца, Видин и Монтана.

Там ще се изправи в спор за Купата на страната с останалите пет победители областни шампиони. Футболистите от Габрово, водени от треньорския тандем на заместник – директора Христо Минков и преподавателя Надежда Найденова, записаха успех над ПТГЕ „Христо Ботев“ – Монтана.

Двубоят помежду им се изигра днес, 25 април, в Севлиево и приключи при резултат 4:2. На стадион „Раковски“ габровци не оставиха съмнение кой от двата състава заслужава да се бори за Купата на България. Въпреки трудното начало на мача, ПТГ – Габрово навакса изоставане от 0:1 и обърна развоя на срещата до 4:1.

По две попадения за „василиадевци“ във вратата на противника отбелязаха Дориян Николаев и Християн Пенчев, които материализираха отличното представяне на целия отбор. В края на двубоя ПТГЕ „Христо Ботев“ успя да върне едно попадения, но последния съдийски сигнал дойде при този резултат.

Така след победата, зоналният първенец ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се включа в битката за Купата на страната, в съревнование с победителите от останалите области в страната. Финалният турнир ще се проведе в началото на месец май в Разград.

Зареди още

Култура

„Познай кой ще дойде на вечеря?“ в Габрово

Published

on

Когато Даниел (Мариан Бачев), преуспяващ адвокат, за поредна вечер се връща в малките часове на нощта при съпругата си Катрин (Диана Любенова), с оправданието, че е бил при най- добрия си приятел, който е в депресия, тя не може да приеме това извинение.

Още повече, че никога всъщност не е виждала въпросния приятел Чарли (Антоан Петров – Анди). Притиснат от Катрин, Даниел е принуден да покани Чарли на вечеря.

Но липсата на реално съществуващ приятел поставя изобретателния адвокат в безумната ситуация да прибегне до услугите на случайно срещнат клиент на един бар.

Как ще протече вечерята, какви рискове и обрати ще се стоварят върху главата на Даниел и дали Катрин ще познае кой всъщност е дошъл на вечеря? Това ще разберете, само ако гледате пиесата на Адриен Ракка “Познай кой ще дойде на вечеря?”.

Спектакълът ще се играе този петък – 26 април, в зала „Възраждане“ в Габрово, от 19.00 часа.

Зареди още

Икономика

Фирма „Теспом“ търси стругар

Published

on

Фирма „Теспом“АД търси:

1. Стругар, универсален струг.

При интерес, моля изпратете Вашата автобиография на електронна поща: tedi_nikolova@tespom.bg или на място в дружеството: гр. Габрово, ул.“Бодра смяна“1.

Тел. за връзка: 0879/123 678 – инж.Христо Метев.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица