Свържи се с нас

Новини

Новото кръгово на Бойката ще регулира автомобилния поток

Published

on

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Реконструираното кръстовище на Бойката ще регулира автомобилния поток през 2019 година, обяви днес, 15 януари, пред журналисти по време на брифинг кметът на Габрово Таня Христова.

По думите на градоначалника кръстовището, предмет на тази разработка, е едно от стратегическите в Северната индустриална зона на Габрово, където се разпределят основни автомобилни потоци в направлението Габрово – Велико Търново.

В съществуващия си вид то е четириклонно, няма оптимална геометрия и организация на движението, поради което не може ритмично да провежда автомобилното движение.

Пресичането на основната пътна артерия – трасето на път І-5 от Републиканската пътна мрежа с други главни улици, разпределящи автомобилното движение във важни за града направления (Северна индустриална зона, кварталите Младост, Трендафила и Русевци, в които е съсредоточено повече от половината население на Габрово, жилищните квартали Бойката, Златари и Тончевци), както и повишената моторизация, налагат спешна реорганизация на кръстовището. Не на последно място е и визията на входа на града от посока Велико Търново.

С настоящия проект се предлага кръгово движение, с радиус на централния остров 16,00 м и ширина на двулентово пътно платно общо 8,00 м. С оглед на по-доброто визуално възприемане и насочване на движението в правилна посока от движещите се към него превозни средства, централният остров ще бъде повдигнат спрямо пътното платно.

Разработката обхваща улиците ”Лазурна”, ”Търновско шосе”, ”Бойката” и ”Орловска” в зоните за престрояване и цялото кръстовище. Осите на ул.”Лазурна”, ул. „Орловска” и ул.”Бойката се запазват.

Променена е оста на ул.”Търновско шосе“ като целта е същата от улица от две ленти за движение да стане с четири, преди включване в кръговото кръстовище. Избраният вариант за реорганизация има следните предимства: по-висока пропускателна способност, включително в час „пик”; „успокояване” на движението предвид необходимостта от преминаване през кръстовището с по-ниска скорост; съхраняване на околната среда.

С организацията на движение ще се реши и пешеходното предвижване като за целта са предвидени 4 пътеки тип „зебра” по всички улици.

Ще се извърши цялостна промяна на геометрията на кръстовището, като от четириклонно то ще се преобразува в кръгово.

Реконструкцията ще се изпълни на пет етапа, информира Таня Христова. Във връзка с безопасността на движение, докато продължават строително – ремонтните работи, ще бъде въведена временна организация на движението.

снимка: Община Габрово

При първия етап ще се затвори западната част на ул.”Търновско шосе ”, северната част част на ул.”Лазурна и северо-западната част от кръга.

Във втория етап ще се работи върху източното пътно платно на ул”Орловска” и южното платно на ул.”Бойката” и част от кръга.

При третия етап ще се затвори северното платно на ул.”Бойката” и част от източното платно на „Търновско шосе” и входа към бензиностанция „Петрол”.

При четвъртия етап ще се работи върху част на ул.”Търновско шосе” и северната част на входа към бензиностанция „Петрол” и част от кръга.

Петият етап ще затвори южната част на ул.”Лазурна”, западната част на ул.”Орловска” и вътрешността на кръга.

Проектът има и част Паркоустройство, която предвижда засаждане на иглолистни, широколистни растения и сезонни цветя.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Задържаха под стража 34-годишна за жестокия побой над момиче на Нова година

Published

on

По искане на Районната прокуратура в Габрово, Районният съд задържа под стража 34-годишна жена, с инициали М.Н., която е привлечена в качеството ѝ на обвиняема.

Обвинението е за това, че на 31 декември, в Габрово, около 11.00 часа, в къща в резултат на нанесен побой, причинила средна телесна повреда на 21-годишно момиче, с инициали К.М., изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота – престъпление по чл.129 ал.1 от НК.

От данните по делото е установено, че престъплението е извършено на битова основа, поради влошени взаимоотношения между обвиняемата и пострадалата.

Разследването продължава под ръководството на прокуратурата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Отличие за Надежда Желева, ръководител на Окръжната прокуратура

Отличие от Главния прокурор на Република България Иван Гешев за прокурор Надежда Желева – и.ф.административен ръководител на Окръжна прокуратура – Габрово.

Published

on

Прокурор Надежда Желева – и.ф.административен ръководител на Окръжна прокуратура – Габрово, бе поощрена от Главния прокурор на Република България с отличие – плакет „Прокуратура на Република България“ и грамота.

Отличието е за постигнати отлични резултати в организацията на работа на Окръжна прокуратура – Габрово и за проявен висок професионализъм и безупречно изпълнение на служебните задължения по възложените преписки и дела.

Отличието е по предложение на г-жа Таня Недкова – административен ръководител, апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Прокурор Желева е завършила Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и е с над 25 години магистратски стаж. Професионалната ѝ кариера започва на длъжност „младши прокурор“ в Районна прокуратура – Габрово.

Тя е заемала и длъжностите „прокурор“ и „заместник административен ръководител“ на Районна прокуратура – Габрово, след което „прокурор“ и „заместник окръжен прокурор“ на Окръжна прокуратура – Габрово.

От 18.03.2015 г. до 18.03.2020 г. прокурор Желева е административен ръководител на Окръжна прокуратура – Габрово, след което и до настоящия момент изпълнява функциите на административен ръководител на Габровска окръжна прокуратура.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

В ход е акция за скорост в цялата страна

Published

on

В ход е нова специализирана полицейска операция, с акцент върху контрола на скоростните режими. Това обяви на брифинг главен инспектор Николай Крушарски от отдел „Пътна полиция“, ГДНП.

След анализ на основните причини за настъпване на тежки пътнотранспортни произшествия от началото на годината до този момент се установи, че несъобразената скорост и то в малките населени места, пътищата I, II, III клас и междуселищните шосета е сред водещите.

Ето защо бе преценено да се направи операция с акцент спазване на скоростните режими, заяви Крушарски. Проверките на пътните полицаи ще продължат до сряда, включително. Екипите ще бъдат разположени основно на първокласните пътища и тези от II и III клас.

По време на последната специализирана полицейска операция, която се проведе от 15 до 20 януари, са проверени 37 443 моторни превозни средства и 44303 души (водачи и пътници). От екипите са установени 22 725 нарушения на скоростните режими и 17 754 други нарушения, сред които 1 369 за неизползване на обезопасителни системи, 142 за управление на МПС след употреба на алкохол, 53 за управление след употреба на наркотични вещества.

Санкционирани са и 934 пешеходци за пресичане на необозначени места, както и 65 водачи за отнемане на предимство на пешеходец.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица