Свържи се с нас

Новини

Новото кръгово на Бойката ще регулира автомобилния поток

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Реконструираното кръстовище на Бойката ще регулира автомобилния поток през 2019 година, обяви днес, 15 януари, пред журналисти по време на брифинг кметът на Габрово Таня Христова.

По думите на градоначалника кръстовището, предмет на тази разработка, е едно от стратегическите в Северната индустриална зона на Габрово, където се разпределят основни автомобилни потоци в направлението Габрово – Велико Търново.

В съществуващия си вид то е четириклонно, няма оптимална геометрия и организация на движението, поради което не може ритмично да провежда автомобилното движение.

Пресичането на основната пътна артерия – трасето на път І-5 от Републиканската пътна мрежа с други главни улици, разпределящи автомобилното движение във важни за града направления (Северна индустриална зона, кварталите Младост, Трендафила и Русевци, в които е съсредоточено повече от половината население на Габрово, жилищните квартали Бойката, Златари и Тончевци), както и повишената моторизация, налагат спешна реорганизация на кръстовището. Не на последно място е и визията на входа на града от посока Велико Търново.

С настоящия проект се предлага кръгово движение, с радиус на централния остров 16,00 м и ширина на двулентово пътно платно общо 8,00 м. С оглед на по-доброто визуално възприемане и насочване на движението в правилна посока от движещите се към него превозни средства, централният остров ще бъде повдигнат спрямо пътното платно.

Разработката обхваща улиците ”Лазурна”, ”Търновско шосе”, ”Бойката” и ”Орловска” в зоните за престрояване и цялото кръстовище. Осите на ул.”Лазурна”, ул. „Орловска” и ул.”Бойката се запазват.

Променена е оста на ул.”Търновско шосе“ като целта е същата от улица от две ленти за движение да стане с четири, преди включване в кръговото кръстовище. Избраният вариант за реорганизация има следните предимства: по-висока пропускателна способност, включително в час „пик”; „успокояване” на движението предвид необходимостта от преминаване през кръстовището с по-ниска скорост; съхраняване на околната среда.

С организацията на движение ще се реши и пешеходното предвижване като за целта са предвидени 4 пътеки тип „зебра” по всички улици.

Ще се извърши цялостна промяна на геометрията на кръстовището, като от четириклонно то ще се преобразува в кръгово.

Реконструкцията ще се изпълни на пет етапа, информира Таня Христова. Във връзка с безопасността на движение, докато продължават строително – ремонтните работи, ще бъде въведена временна организация на движението.

снимка: Община Габрово

При първия етап ще се затвори западната част на ул.”Търновско шосе ”, северната част част на ул.”Лазурна и северо-западната част от кръга.

Във втория етап ще се работи върху източното пътно платно на ул”Орловска” и южното платно на ул.”Бойката” и част от кръга.

При третия етап ще се затвори северното платно на ул.”Бойката” и част от източното платно на „Търновско шосе” и входа към бензиностанция „Петрол”.

При четвъртия етап ще се работи върху част на ул.”Търновско шосе” и северната част на входа към бензиностанция „Петрол” и част от кръга.

Петият етап ще затвори южната част на ул.”Лазурна”, западната част на ул.”Орловска” и вътрешността на кръга.

Проектът има и част Паркоустройство, която предвижда засаждане на иглолистни, широколистни растения и сезонни цветя.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

 1. ДОЛУ БКП

  15.01.2019 at 19:26

  Танчето е супер бе, хомо бандити такива!
  Дано не дойде някой изгладнял комунист на нейно място, че ще трябва да имигрираме.
  Долу курнелия, серго, кирчо белия нос, крис манекенката, бого кмета, лена и всякакви други знайни и незнайни подръжници на ссср, кндр, prc, куба, венецуела, ленин, папандреу, тито, брежнев и т.н. и т.н.
  Хайде да видим дали професионалния некомунистически сайт, ще изтрие поста ОТНОВО против комунистическите чеда божии…

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Крими

Затвор за шофьора на ТИР, помел бус с работници край Габрово

При зверската катастрофа загина мъж от Габрово, а други 7 бяха тежко ранени.

С присъда по наказателно дело от общ характер обявена от състав на Окръжен съд – Габров, бе осъден мъж от севлиевското село Крушево на лишаване от свобода и лишаване от правоуправление за причинена смърт и телесни повреди при пътнотранспортно произшествие.

Съдът призна Я.Б. за виновен в това, че на 26 юни миналата година, на път III-4403 в община Габрово, при управление на товарен автомобил „Мерцедес Атего“, нарушил правилата за движение, като предизвикал пътнотранспортно произшествие с автобус „Пежо Карсан“, при което по непредпазливост причинил смъртта на мъж от Габрово и средни телесни повреди на седем лица, пътували в буса, като след деянието направил всичко зависещо от него за оказване помощ на пострадалите.

За извършеното престъпление шофьорът на ТИР-а бе осъден на 4 години лишаване от свобода, при първоначален общ режим за изтърпяване на наказанието. Подсъдимият бе лишен и от право да управлява МПС за срок от 4 години.

С оглед събраните по делото доказателства съдът призна Я.Б. за невинен в това, да е извършил горното престъпление, нарушавайки правилата за движение по чл.27, т.2 от ЗДвП, както и да е осъществил състава на по-тежко наказуемото престъпление по чл.343 ал.4 във вр. с ал.3, буква”б” във вр. с ал.1 във вр. с чл.342 ал.1 от НК, за което подсъдимият бе предаден на съд.

Присъдата на Окръжен съд – Габрово подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативен съд – Велико Търново.

снимки: Деян Иванов, Архив

Ще припомним, че осъденият работеше като шофьор на товарен автомобил в ЕТ „М.“- Севлиево. На 26.06.2018 г. управлявал товарния автомобил, като пътувал от Пловдив за Севлиево. Пътят между Габрово и Севлиево, който по това време беше в ремонт, обвиняемият според указанията, минал по обходния път.

Непосредствено преди кръстовището между пътя Габрово – с.Рязковци и северния обходен път, за движещите се по пътя на обвиняемия бил поставен пътен знак „Б1“ – „Пропусни движещите се по пътя с предимство“.

В кръстовището имало пътен остров, като обвиняемият следвало да премине от неговата дясна страна и след острова да завие на ляво по път за Севлиево. Вместо това обвиняемият завил наляво, като навлязъл от лявата страна на острова в платното, което било предназначено за МПС, движещи се от с.Рязковци към Габрово за включване в северния обходен път.

По същото време по пътя в посока с.Рязковци – Габрово пътувал бус „Пежо Карсан“, който превозвал работници на „Пътстрой“АД-Габрово, като в него пътували 8 работници. В района на км.3+870 управляваният от обвиняемия товарен автомобил навлязъл в път III-4403.

Забелязвайки товарния автомобил шофьорът на автобуса реагирал, като го отклонил наляво. В същия момент, забелязвайки автобуса, обвиняемият реагирал с натискане на спирачки. Въпреки това между двете МПС-та последвал удар.

След катастрофата обвиняемият установил, че в автобуса имало пострадали хора и сигнализирал на тел.112. На мястото пристигнали медицински и полицейски екипи. Пострадалите били откарани в Центъра за спешна медицинска помощ в Габрово, но по пътя един от ранените починал в линейката.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Безплатен концерт на Саня Табакова в Севлиево

Във вторник, 19 ноември, в Севлиево ще се проведе безплатен концерт на Саня Табакова.

снимка: Галерия Видима

Събитието ще се състои в залата за съвременно и модерно изобразително изкуство в Тренинг Център на Идеал Стандарт – Видима, ет.3, от 18:00 часа. Организатори на концерта са Галерия Видима и Община Севлиево, със съдействието на Русофили Севлиево.

снимка: Галерия Видима

Саня Табакова е родена в Плевен. Завършила е специалност философия в СУ „Кл. Охридски”. Асистент по философия във Висшия медицински университет – Плевен (1984-1989). Специалист в Окръжния съвет за култура – Плевен (1980-1990). Дългогодишен редактор, преводач и книгоиздател.

снимка: Галерия Видима

Издателството й „Леге Артис”, създадено през 1999 г., издава книги от областите на философия, психология, психоанализа, автобиографична и художествена литература. От 6 години Саня Табакова концертира самостоятелно с китара, български и най-вече руски песни – романси, фронтови и социални. Реализирала е повече от 50 концерта в София, Плевен, Социално-оздравителне комплекс „Камчия”, Стара Загора, Горна Оряховица, Ахтопол и други селища.

снимка: Галерия Видима

През 2013 г. печели трета награда на Третия Международен фестивал-конкурс на руския класически и съвременен романс „Балканская романсиада” в РКИЦ в София.

През 2016 г. Излиза нейният CD албум „Романсы от души”.

Саня Табакова пише стихове, композира песни по свои и по руски текстове. Нейната песен (текст и музика) „Пясък” стига до финала на „Бургас и морето“, друга песен, „Буквите” влиза в учебника на Министерство на образованието за четвърти клас.

Руският документален филм за децата на концлагеристите „Украденное детство” е озвучен с нейна песен по стихове на Дмитрий Зинченко.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Знам.бе“ гостува в ДГ „Дъга“

Представители на образователното турне „Знам.бе“ гостуваха в ДГ „Дъга“ – Габрово. Те представиха пред децата видовете професия, а информацията беше много полезна и близка до малчуганите.

снимка: ДГ „Дъга“ – Габрово

Обратно получиха задълбочени и точни отговори за разнообразието от професии на родители и любими за тях такива, дори и за бъдещето.

Децата имаха възможност да си изберат стикери от различни желани от тях професии, предоставени от гостите и са в очакване на бъдещите нови срещи.

снимка: ДГ „Дъга“ – Габрово

На 13 октомври стартира образователното турне „Знам.бе“, което ще посети 30 училища в 30 от градовете на България. Турнето ще продължи два месеца, а представителите на организацията ще изминат 5000 километра с кемпер.

„Знам.бе“ вярват, че образованието трябва да е достъпно за всички в България и всичко, което правят те е с цел да повиши общата грамотност на населението. Тяхната мисия е да предоставят актуални за времето подходи и инструменти за учене, съобразени с интересите на младите хора.

снимка: ДГ „Дъга“ – Габрово

За да бъдат максимално полезни на всяко дете в България от „Знам.бе“ създават анкета, която ще покаже потенциалния път на развитие на всяко дете. В основата си анкетата стъпва на пет-факторния психологически модел (Big-5) за личностни черти и взима предвид рамката на Европейската комисия (ЕК) за ключовите компетентности на бъдещето. По тази начин анкетата насочва децата към 18-те отрасли в индустрията, които са заложени на глобално ниво от обединените нации (ООН).

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица