Свържи се с нас

Новини

Новото кръгово на Бойката ще регулира автомобилния поток

Published

on

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Реконструираното кръстовище на Бойката ще регулира автомобилния поток през 2019 година, обяви днес, 15 януари, пред журналисти по време на брифинг кметът на Габрово Таня Христова.

По думите на градоначалника кръстовището, предмет на тази разработка, е едно от стратегическите в Северната индустриална зона на Габрово, където се разпределят основни автомобилни потоци в направлението Габрово – Велико Търново.

В съществуващия си вид то е четириклонно, няма оптимална геометрия и организация на движението, поради което не може ритмично да провежда автомобилното движение.

Пресичането на основната пътна артерия – трасето на път І-5 от Републиканската пътна мрежа с други главни улици, разпределящи автомобилното движение във важни за града направления (Северна индустриална зона, кварталите Младост, Трендафила и Русевци, в които е съсредоточено повече от половината население на Габрово, жилищните квартали Бойката, Златари и Тончевци), както и повишената моторизация, налагат спешна реорганизация на кръстовището. Не на последно място е и визията на входа на града от посока Велико Търново.

С настоящия проект се предлага кръгово движение, с радиус на централния остров 16,00 м и ширина на двулентово пътно платно общо 8,00 м. С оглед на по-доброто визуално възприемане и насочване на движението в правилна посока от движещите се към него превозни средства, централният остров ще бъде повдигнат спрямо пътното платно.

Разработката обхваща улиците ”Лазурна”, ”Търновско шосе”, ”Бойката” и ”Орловска” в зоните за престрояване и цялото кръстовище. Осите на ул.”Лазурна”, ул. „Орловска” и ул.”Бойката се запазват.

Променена е оста на ул.”Търновско шосе“ като целта е същата от улица от две ленти за движение да стане с четири, преди включване в кръговото кръстовище. Избраният вариант за реорганизация има следните предимства: по-висока пропускателна способност, включително в час „пик”; „успокояване” на движението предвид необходимостта от преминаване през кръстовището с по-ниска скорост; съхраняване на околната среда.

С организацията на движение ще се реши и пешеходното предвижване като за целта са предвидени 4 пътеки тип „зебра” по всички улици.

Ще се извърши цялостна промяна на геометрията на кръстовището, като от четириклонно то ще се преобразува в кръгово.

Реконструкцията ще се изпълни на пет етапа, информира Таня Христова. Във връзка с безопасността на движение, докато продължават строително – ремонтните работи, ще бъде въведена временна организация на движението.

снимка: Община Габрово

При първия етап ще се затвори западната част на ул.”Търновско шосе ”, северната част част на ул.”Лазурна и северо-западната част от кръга.

Във втория етап ще се работи върху източното пътно платно на ул”Орловска” и южното платно на ул.”Бойката” и част от кръга.

При третия етап ще се затвори северното платно на ул.”Бойката” и част от източното платно на „Търновско шосе” и входа към бензиностанция „Петрол”.

При четвъртия етап ще се работи върху част на ул.”Търновско шосе” и северната част на входа към бензиностанция „Петрол” и част от кръга.

Петият етап ще затвори южната част на ул.”Лазурна”, западната част на ул.”Орловска” и вътрешността на кръга.

Проектът има и част Паркоустройство, която предвижда засаждане на иглолистни, широколистни растения и сезонни цветя.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

 1. ДОЛУ БКП

  15.01.2019 at 19:26

  Танчето е супер бе, хомо бандити такива!
  Дано не дойде някой изгладнял комунист на нейно място, че ще трябва да имигрираме.
  Долу курнелия, серго, кирчо белия нос, крис манекенката, бого кмета, лена и всякакви други знайни и незнайни подръжници на ссср, кндр, prc, куба, венецуела, ленин, папандреу, тито, брежнев и т.н. и т.н.
  Хайде да видим дали професионалния некомунистически сайт, ще изтрие поста ОТНОВО против комунистическите чеда божии…

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“ ЕООД отвори врати

Published

on

Жителите на Габрово и региона вече могат да поверят грижата за своето здраве на медицинските специалисти от МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово” ЕООД.

Изградена в тих и спокоен район, встрани от интензивния градски трафик, и същевременно на достъпно място, първата частна болница в Габрово предлага отлични условия за предоставяне на лечение и медицински грижи.

Многопрофилната болница за активно лечение отвори врати при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки, работи съобразно световните здравно-хигиенни стандарти, с изградена строга организация за прием на пациенти. Безупречното ниво на хигиена се гарантира чрез антисептичните и антибактериални безфугови настилки и стенни покрития от най-висок клас.

В лечебното заведение е създаден единен стандарт за добра медицинска практика и система за контрол на качеството, а висококвалифицираният й екип е готов да докаже, че инвестицията в здравеопазването е най-добрата инвестиция – чрез нея грижата за отделния пациент допринася за устойчивото развитие на цялото общество.

Съгласно сключения договор с Националната здравноосигурителна каса МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово” ЕООД оказва болнична помощ по 16 клинични пътеки в областта на пневмологията и фтизиатрията, кардиологията, нефрологията и физикалната и рехабилитационна медицина.

В болницата функционират Диагностично-консултативен блок и две клинични и едно диагностично отделения: отделение по Вътрешни болести, отделение по Физикална и рехабилитационна медицина и отделение по Образна диагностика.

В отделението по вътрешни болести се осъществяват дейности в областта на пневмологията и фтизиатрията, кардиологията и нефрологията. Отделението разполага с 37 легла за активно лечение, всяко с индивидуален блок за мониториране на жизнените функции. Болничните стаи са оборудвани и обзаведени съобразно съвременните стандарти за предоставяне на медицинска помощ и медицински грижи, с изключителна прецизност и в името на максималния комфорт на пациентите – с независими вентилационни и климатични системи, с вградена централна кислородна инсталация, със собствен санитарен възел, интернет и телевизия.

Отделението по физикална и рехабилитационна медицина разполага със съвременно оборудван възстановителен център, в който се изпълняват процедури по ранна рехабилитация при болести на централната и периферна нервна система, при първични мускулни увреждания и спинална мускулна атрофия, при болести на опорно-двигателния апарат и други, като предоставя възможност както за продължително лечение, така и за еднодневна рехабилитация.

На територията на МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово” ЕООД се помещава База 2 на Медицински център „Свети Иван Рилски”, който предлага извънболнична специализирана медицинска помощ. Специалистите, които работят в двете бази в Габрово – база 1 на ул. ”Райчо Каролев” №2 и база 2 в сградата на болница „Свети Иван Рилски” на бул. „Трети март” №9, са утвърдени и доказани професионалисти, за които водещ принцип е качеството на предлаганите услуги.

Медицински център „Свети Иван Рилски” – база 2 е оборудван със свръхмодерна апаратура, част от която е и магнитен резонанс от най-ново поколение – отворен тип „ S-SCAN ”- без тунел, единствен на територията на Северна България. Магнитно-резонансната томография не използва облъчване с йонизиращи (рентгенови) лъчи, което прави метода безвреден и без ограничение за неговата повторяемост. Отвореният дизайн на магнитния резонанс улеснява диагностицирането на пациенти, страдащи от клаустрофобия, не изисква пълна анестезия при изследване на деца и разрешава присъствието на родител.

Наред с изследване чрез магнитен резонанс, болница „Свети Иван Рилски Габрово” извършва ехокардиография, ехография на коремни органи, щитовидна жлеза, млечни жлези, полови органи, ЕКГ, холтер мониториране, ендоскопско изследване на уши, нос и гърло, лабораторна и дигитална рентгенова диагностика. Лечебното заведение работи и с най-висок клас анестезиологична и реанимационна апаратура.

Мултидисциплинарният подход е водещият модел за предоставяне на болнична помощ в МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“ ЕООД. Високата квалификация на лекарите и професионалистите по здравни грижи, комфортните условия и модерното оборудване на болницата са основните предпоставки за провеждането на комплексно лечение с грижа и отношение към всеки пациент.

Защото екипът на болница „Свети Иван Рилски Габрово“ е убеден именно в това, че здравето на пациентите може да бъде възстановено и укрепено, само ако към дозата лекарство се добавят по лъжичка грижовност, добра дума и лично внимание.

Рецептата е изпитана и може да ни се доверите!

Нека Вашето здраве бъде наша грижа!

Възможност за виртуална разходка и пълна информация за дейностите, услугите и условията, които предлага новата габровска болница, ще откриете на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Култура

„Елиза Арт“ гостува в НМО с рисунки, родени в извънредното положение

Published

on

Изложбата „Моето ателие“ e подредена в Арт коридора на НМО

Възпитаниците на школата по изобразително изкуство „Елиза Арт“ гостуват в Националния музей на образованието в Габрово с изложба под наслов „Моето ателие“. Името е избрано неслучайно, защото петдесетте рисунки са създадени вкъщи, в условията на извънредното положение заради пандемията КОВИД-19.

Откриване на изложбата „Моето ателие“ в двора на НМО

Изложбата беше открита на 1 юни по повод Международния ден на детето и е първо събитие в музея след като на 11 май НМО отвори врати за посетители. Въпреки разхлабването на мерките награждаването на младите творци и символичното завършване на учебната година в школата се състоя на открито в двора на НМО.

Вероника Кръстева, 16 години

Рисунките са подредени в Арт коридора на музея и могат да бъдат видяни до края на месец. Школата на Елиза Божидарова Ковачева – Цокова за четвърти пореден път представя годишната продукция на своите възпитаници в Националния музей на образованието.

Емили Цонева, 15 години

Тази година изложбата включва рисунки на деца и младежи от 3 до 20 години, които впечатляват с многообразието на теми, усет за цветовете, интересни композиционни решения, въображение и добра техника.

Андреа Лукянова, 12 години

Многообразието от теми и сюжети разкрива преживявания, чувства и интерес към заобикалящия свят и актуалните събития, включително появата на епидемията от коронавирус.

Вяра Пенчева, 10 години

Ръководителят на школата Елиза Божидарова Ковачева – Цокова и директорът на музея Любка Тинчева поздравиха младите творци за успешното участие в представителната годишна изложба на „Елиза Арт“.

Димитър Митов, 8 години

На тържественото откриване присъстваха народният представител Кристина Сидорова, общинският съветник Николай Григоров, родители и приятели на децата.

Денислав Георгиев, 9години
Даная Бончева, 12 години
Мария Илиева, 9 години

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Погнаха за получен подкуп служител на РЗИ – Габрово

Окръжна прокуратура – Габрово води разследване за получен подкуп от служител на Регионална здравна инспекция – Габрово.

Published

on

Окръжната прокуратура в Габрово води разследване за получен подкуп от служител на Регионална здравна инспекция – Габрово. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново.

Образуваното вчера, 1 юни, досъдебно производство е за престъпление по чл. 301 ал. 1 от НК. То се води за това, че същия ден в Габрово от длъжностно лице – служител на Регионалната здравна инспекция, е била приета облага.

Здравният инспектор е приел парична сума, която не му се следва, за да извърши или да не извърши действие по служба.

Извършени са обиск, претърсвания и изземвания, приобщени са веществени доказателства. Следствените действия продължават под ръководството на Окръжна прокуратура в Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица