Свържи се с нас

Новини

Априловската гимназия отбеляза 184 години от първото светско училище

Published

on

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Днес, 14 януари, бе отбелязана 184-та годишнина от основаването на първото светско новобългарско взаимно училище у нас, чиито продължител е Националната Априловска гимназия в Габрово. Патронният празник се проведе пред паметника на Васил Априлов, където бяха поднесени цветя и се състояха част от празничните събития.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В тържествената церемония на Национална Априловска гимназия се включиха ученици от габровското елитно училище, които припомниха дейността на човека, седящ в основата на светското образование в България, габровецът Васил Априлов.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

С емоционално слово директорът на гимназията г-жа Снежана Рачевиц приветства настоящи и бивши ученици, преподаватели и гости на събитието. „Благодаря Ви, че заедно споделяме празника на нашето училище, символ на съвременното българско образование, институция на нравствения потенциал на българина“, заяви ръководителят на НАГ.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Снежа Рачевиц акцентира върху това, че патронният празник на Априловска гимназия е многократна реплика на едно събитие, което преди 184 години променя и преобръща историческия път на нашия народ.

„Априлов и до днес е символ на българската просвета. За него училището е нов дом, в който дошлите и от край света трябва да се учат според последната мода в Европа, и това образование да бъде безплатно. Летвата е вдигната високо от самото начало. За това днес учениците и учителите на нашето училище всеки ден са изправени пред предизвикателството да отговорят на високите изисквания и доверието на благодетеля и неговите съмишленици.

Национална Априловска гимназия е начало, минало, настояще и бъдеще на българското образование. Нашите възпитаници са навсякъде и всеки от тях е Априловец! Да бъдеш част от съдбата на това училище е дълг и отговорност, призвание и амбиция, и най-вече чест! Честта да създаваш с усилие, търпение и много обич историята на българската образованост, историята на своя народ. Честит празник училище! Честит празник Априловци!“,  каза още пред присъстващите г-жа Рачевиц.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Официалното събитие пред паметника на Априлов бе уважено от началника на Регионалното управление на образованието в Габрово Георги Маринов, бивши и настоящи възпитаници и преподаватели.

снимка: Стефка Бурмова

Празничната програма започна още в 10.00 ч. в Актовата зала на НАГ, където бе даден стартът на интелектуалната игра „Шифърът на Априлов“, в която участваха четири отбора, съставени от по петима ученици от 8, 9, 10, 11 и 12 клас.

Идеята бе учениците да открият посланието, което Васил Априлов оставя до своите потомци. Победител в семиотичното състезание стана отборът на „Зелените“, с ръководител Младен Александров – преподавател по Философия в НАГ.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Паралелно с играта „Шифърът на Априлов“, протичаща на територията на цялото училище, отново в Актовата зала на гимназията се проведе награждаване на презентации на ученици от 8 клас, които трябваше да подготвят представяне за всеки патрон, чието име носят учебните зали в НАГ.

Жури, в чиито състав бяха ученици от историческата паралелка от 9 клас и преподавателите Албена Велчева, Силвия Стоянова и Стефка Костадинова, определи победителите сред представянията на осмокласниците.

снимка: Стефка Бурмова

Първо място бе присъдено на отбора на 8 „а“ клас, с класен ръководител Елвира Христова, втори се класираха 8 „д“ клас, с ръководител Катя Михайлова, трети стана тимът на 8 „в“ клас, с ръководител Илиян Недялков, четвърто място зае 8 „г“ – с ръководител Паолина Мартинова, а пети, с ръководител Милена Тодорова, остана 8 „б“ клас.

Всички деца бяха наградени с книги и флашки, на които да записват историята на своя клас, докато завършат.

© Copyright 2019 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В рамките на днешния празник още, ученици от 12 клас се срещнаха с техни съученици от 10-те класове и им разказаха за историята на Гимназията, преживяните емоции и осмислянето на живота като ученици първото светско новобългарско училище у нас.

Патронният празник на Гимназията завърши в 13.00 часа в Актовата зала, където бе представена книга на бившия възпитаник на НАГ Ангел Иванов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Първо издание на „Габрово найт рън“

Published

on

Габрово се включва във веригата „Рън България“ (Run Bulgaria) с нощно бягане на 24 септември. На среща на кмета Таня Христова, с Антон Бонов, от Българската федерация по лека атлетика, бе уточнено трасето на 7 км шосейно бягане, което ще премине през едни от най-емблематичните места в центъра на града.

Денят преди състезанието ще бъде посветен на леката атлетика, като сутринта ще се организира семинар по „Детска атлетика“, а следобед ще има занимание с деца от града на реновираната писта на стадион „Христо Ботев“.

„Габрово найт рън“ (Gabrovo Night Run) ще предложи и къса дистанция от 1.6 км за деца и начинаещи бегачи. Стартът на състезанието ще бъде от 21.00 часа на 24 септември от площад „Възраждане“.

Най-добрият български параолимпиец Християн Стоянов, който е специалист в бяганията на средни и дълги разстояния и е от родом от Габрово, е едно от лицата на“Габрово найт рън“. До дни ще бъде открита електронната регистрация за нощното бягане, която ще е безплатна за габровци!

Всеки участник ще получава брандирана тениска и устройство /стартов пакет/, което ще отчита персоналните резултати. Предвидени са атрактивни награди, медали за всички участници, както и интересна музикална програма. За участие се насърчават любители и професионалисти от всички възрасти.

Предварителна програма на Gabrovo Night Run

23 септември (четвъртък)
10:00 – 18:00 часа – Получаване на стартови пакети –Община Габрово

24 септември (петък)
10:00-19:00 часа – Получаване на стартови пакети –Община Габрово
9:00-11:00 часа – Семинар „Детска атлетика“ – стадион „Христо Ботев“
14:00-17:00 часа – „Детска атлетика“ – стадион „Христо Ботев“
21:00 часа – Старт на Gabrovo Night Run
21:45 часа – Награждаване
22:15 часа – Музика на площада

„Габрово найт рън“ е част от инициативите на Община Габрово като носител на наградата Европейски зелен лист за 2021 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Ново обвинение за севлиевеца, убил роднина при скандал

Published

on

На 26 юли се проведе заседание по наказателно дело от общ характер, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Габрово против А.А. от Севлиево, обвинен за убийство, извършено в състояние на силно раздразнение.

Деянието бе осъществено на 20 юли 2020 г., в апартамент в ж.к. „Митко Палаузов“ в Севлиево, а пострадалият е родственик на подсъдимия.

В хода на заседанието бяха разпитани двама свидетели. На страните бяха предявени всички писмени и веществени доказателства по делото, както и видеозапис, изготвен при огледа на мястото на престъплението и аудио-запис от обаждане на телефон 112 във връзка със случая.

Преди приключване на съдебното следствие прокурорът упражни правомощията си по чл.287 ал.1 от НПК, като с оглед установени в хода на процеса нови обстоятелства, повдигна на А.А. ново обвинение за по-тежко наказуемо престъпление, а именно – по чл. 115 от НК за умишлено убийство.

Съдът счете, че искането за изменение на обвинението е направено своевременно и че са налице законовите предпоставки за допускане на същото.

С оглед заявеното от подсъдимия желание да се подготви по новото обвинение и съобразявайки разпоредбата на чл. 287 ал. 3 от НПК, съдът отложи разглеждането на делото за 4 август 2021 година.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Три полицейски акции в Габрово и региона

Published

on

Три полицейски акции са били проведени в Габрово и региона, става ясно от информация, разпространена от пресцентъра Областната дирекция на МВР, откъдето обявиха резултатите от тях.

За периода от 19 до 23 юли на територията, обслужвана от РУ-Габрово, е била реализирана полицейска операция за противодействие на битовата престъпност и опазване на обществения ред.

В хода на акцията са били проверени 234 лица и 75 автомобила, 26 търговски обекта. Изготвени са били 26 протокола за полицейско предупреждение, като са извършени 28 обхода в малки населени места и са били констатирани 128 нарушения.

За периода от 19 до 25 юли, на територията, обслужвана от РУ-Севлиево, се е провела специализирана полицейска операция срещу престъпления, свързани с разпространението и употребата на наркотици.

Проверени са били общо 203 автомобила и 403 лица. В хода на акцията е било задържано едно лице, като срещу него е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл.354в ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на полицейската акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя“, проведена в периода от 23 до 25 юли, служители на „Пътна полиция“ са проверили на общо 258 МПС-та и 302 лица.

Установени са били трима водачи, употребили алкохол и двама неправоспособни. Констатираните нарушения за превишена скорост са 336. Санкционирани за неправилно изпреварване са 7 лица, а за неспазване на пътни знаци и маркировка- 20.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица