Свържи се с нас

Новини

Чиновници от област Габрово са усвоили 700 хил. лв. по проекти

Как чиновници от четири общини са усвоили 700 хил. лв. по европроекти?

Published

on


Общински служители в четирите общини на област Габрово, участвали в екипи по управление на проекти с европейско и национално финансиране, са „заработили“ близо 700 хил. лв. над заплатите си. За това писа zaistinata.com.

Справката е за тригодишен период – от началото на 2015 г. до есента на 2018 г. В единични случаи бонусите са десетки хиляди лева, а размерът им не е пропорционален на стойността на проектите. Най-голяма е сумата, изплатена на служители в Община Габрово – малко над 300 хил. лв. по 23 проекта.

Въпреки изричното искане да бъде уточнен размерът на възнагражденията за всеки нает в екипа за управление на проект, от администрацията в Габрово представиха само обобщена справка, от която не може да се извлече детайлна информация. Твърде общите данни показват, че най-голям бюджет за управление е имал проекта „Габрово – инвестиции за изграждане на съвременна градска среда“. Стойността му е 11 млн. лв., а сумата, разпределена между седем общински служители, е почти 61 хил. лв. или средно по 9 хил. лв. на човек.

Системата за управление и наблюдение на европеските фондове (ИСУН) дава повече информация.

Парите за едно от най-големите инвестиционни начинания в Габрово са получени от зам.-кмета Николай Меразчиев, назначен по проекта като технически специалист архитектура, директора на дирекция Марияна Костадинова, която е ръководител на проекта, главните експерти Момчил Корназов, Иван Иванов, Милка Кехайова и Васил Георгиев, технически специалисти по проекта и началник на отдел Деян Дончев. За него справката не дава ясна информация каква длъжност е изпълнявал в управленския екип по проекта.

Други 35 хил. лв. са били разпределени в Габрово между осем служители в местната администрация за работа по проекта „Развитие на устойчив градски транспорт на гр. Габрово“. Стойността на този проект е 13.4 млн. лв., но бюджетът му за управление е почти наполовина по-малък от проекта за съвременна градска среда.

Цялото разследване как чиновници от четири общини са усвоили 700 хил. лв. по европроекти можете да прочетете оттук.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

14 коментара

14 Comments

 1. Иво

  03.01.2019 at 14:58

  Всички си го знаем, но като го прочетем, ни става още по тъпо 🙂

 2. Анет

  03.01.2019 at 15:39

  Всичко се вижда и знае, но последици няма………търпим и мърморим

 3. :-)

  03.01.2019 at 16:02

  Бог забавя, но не забравя!!!

 4. Няма пълно щастие

  03.01.2019 at 16:20

  Всяко удоволствие се заплаща – Мажоретката плати чрез родителите, останалите също ще си получат сметките за сладкия живот по един или друг начин…

  • Angel of mercy

   04.01.2019 at 14:28

   Явно не и дреме особено от тая работа .Или защото не е особено умна ,или защото парите са по-важни.

 5. Важнутуй, чи наш’ти комунета от ГЕРП са ги украли, тоест усвоили, а не лошити комунета от БЙЕСЙЕПЙЕ.

  Ние сме от правилните крадци, транс-атлантически и анти-руски ориентирани и затова от едно добре охранявано посолство няма да излязат с критики срещу нас!!!!

 6. СТУДЕНТ

  03.01.2019 at 18:36

  СТАНИ ЧИНОВНИК – УСВОЯВАЙ ПАРИ

 7. Томислав Дончев

  03.01.2019 at 18:47

  Аз не знам нищо за това!!!
  Аз съм като трите маймунки Не знам, Не чух, Не видях.

  Освен туй ний с Танчето в леглото не си говорим по работа …

 8. Томислафф Дончефф

  03.01.2019 at 19:59

  Туй ни йе вярну, и идна стинка ни сме откраднали!!!

  В Бългериа няма НИКАКВА корупция, това нещо го има саму в изостанали държави кату Русия и Китай, в изостаналия Евразийски съюз.

  Ний сми лидери на транс-атлантическътъ опшност, при нас такива явления НЕ СЪЩЕСТВУВАТ!!!!

  И НАЙ-ВАЖНОТО, ПОМНЕТЕ КАКВО СТАНА С МИШО БИР@ТА!!!

 9. инфо

  03.01.2019 at 20:28

  За 700 000 лв. можеха да се купят още два автобуса като тия трите, дето Крадлицата ще ви се фукляви с тях преди изборите.

  Прост народ – Тъпа и крадлива управа!!!

 10. Климент Кунев

  04.01.2019 at 9:01

  Ако ни преизберете, обещавами тая гадина да си раздадем под масата не 700000, ами три милиона!!!
  Ще изпълним петилетката за двегодини !!!

 11. Милиционер Кунев

  04.01.2019 at 9:59

  Истинатъй, чи фсички сми съученици от милиционерскатъ школа в Симеоново.
  Питайти Цвъки и другаря Генерал-Пожарникар!!!

 12. Днес

  04.01.2019 at 14:25

  Пластмасовата кметица с изкуствената елха е назначена да краде срещу процент от господарите.Благодаря за грозният фалос на Колелото/явно от недоимък е ,че Фъфльо чаааак в София/,за двата попиляни подлеза,за съсипаният гаров площад,особени благодарности за водния цикъл и за мангалите дето ги завъди.Хайде,догодина-при бай Ставри и за дълго!!!Дано има справедливост някога и и се въздаде според „заслугите“!

 13. Инфо

  04.01.2019 at 16:59

  Това на Колвлото не е фалос, а е Коневръз за конете на мангалите, дето ги внасят от Казанлък!!!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Петър Витанов: България няма план как ще изразходва парите от Европа

Правителството не успява да защити националните интереси в Съвета на ЕС, твърди ръководителят на българските социалисти в Европейския парламент

Published

on

„Големият въпрос са средствата, които идват от Европейския съюз и по какъв начин ние ще ги усвояваме. Имаме ли стратегия, направили ли сме оценка на щетите? Имаме ли готовност да се възползваме от този огромен прозорец, който се отваря с фонда Next Generation и с Многогодишната финансова рамка? Моят отговор е: по-скоро не“, това заяви вчера евродепутатът Петър Витанов в предаването „Още от деня“ по националната телевизия.

Според него основен проблем за България е липсата на дългосрочна стратегия и разработен национален план. „Нямаме и регионален план, дори не знаем кои ще са регионите. Бойко Борисов казва на Съвет, че не иска регионите да са Перник, Стара Загора и Кюстендил – искаме нови региони. А парите се получават под условие – трябва да имаме план, който да съответства на препоръките от Европейския семестър, на оценката, от една страна и на приоритетите на Европейската комисия, от друга. Не виждам кога ще съумеем да го изготвим, да кандидатстваме и евентуално да вземем средства. Проблемът е, че няма визия“, категоричен е Витанов.

В диалог с Андрей Новаков от ГЕРБ той изрази възмущение от неспособността на правителство да защитава българските интереси в Съвета на ЕС и даде за пример ситуацията с природния газ и Фонда за справедлив преход, по който се очаква България да получи близо три милиарда евро. Предложението на Витанов газът да бъде финансиран като преходен енергиен източник беше прието в Комисията по транспорт миналата седмица, в Съвета на ЕС обаче не намери достатъчно привърженици. „Миналата седмица във Великобритания затвори последната електроцентрала на въглища. Пред ТЕЦ „Марица Изток“ има два пътя – или да затвори, или да мине на газ – каза Витанов – изключително важно е да вземем европейски пари, за да си финансираме централите. Но в Съвета нашето правителство не успя да защити този интерес, въпреки че имаше осем държави-приятели на природния газ. Очевидно няма гъвкавост, не се предлагат необходимите компромиси, които да обединят различните позиции, както ние го направихме в Европейския парламент“.

Петър Витанов, ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент

Като пример за неефективна политика евродепутатът изтъкна и липсата на ясен план по финансовия инструмент SURE, чиято цел е да бъде подпомогната европейската заетост. Общият бюджет е 100 милиарда евро, а финансовата помощ ще се отпуска под формата на заеми. Определени са квоти за участие по държави, с които да се гарантира поетия от ЕС риск. България ще трябва да плати около 100 милиона. За усвояването на средствата впоследствие обаче квоти няма. „В Гърция се ратифицира цял закон с пакет от мерки, които да бъдат финансирани по тази европейска програма. В България миналата седмица поискахме актуализация на бюджета, просто за да дадем тези пари, без да се знае как ние бихме могли да се възползваме от отварящите се пазари. Накрая може да се окаже така, че България дава едни пари, за да се финансират германските програми за заетост, защото ние нямаме готовност да се възползваме“.

По темата за приоритетните направления при усвояването на средствата, които се очаква да получим от ЕС, Витанов изтъкна реиндустриализацията, биоземеделието и иновациите. За да бъдем конкурентноспособни обаче тези средства трябва да се разходват ефективно. Витанов е убеден, че към момента това не се случва – България все още е най-бедната страна в Европейския съюз и държи последно място по всички показатели за развитие.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Лекари от МБАЛ „Света София“ с безплатни прегледи в МБАЛ „Свети Иван Рилски“

Лекари от МБАЛ „Света София“ с безплатни прегледи на 24 юли в МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“

Published

on

МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“ работи активно по осигуряването на висококачествена здравна грижа за своите пациенти, като предоставя възможност за консултации на място с водещи медицински специалисти.

По този повод на 24 юли 2020 г., от 11.00 ч. до 18.00 ч., трима лекари от екипа на МБАЛ „Света София“ – д-р Светослав Саджаклиев, д-р Димитър Черкезов и д-р Любен Бозев, ще преглеждат пациенти в базата на МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“. От безплатните прегледи могат да се възползват пациенти от Габрово и региона с гастроентерологични и дерматологични проблеми или със заболявания на млечните жлези.

Д-р Светослав Саджаклиев

Д-р Светослав Саджаклиев – началник на сектор Гастроентерология на МБАЛ „Света София“. След като завършва медицина, специализира вътрешни болести, гастроентерология и онкология. С 33-годишен опит в сферата на диагностиката и лечението на гастроентерологични проблеми, ехографска и всички други съвременни методи на диагностика.

Д-р Димитър Черкезов

Д-р Димитър Черкезов – следва медицина в Университет „Фридрих Шилер“ в Йена, Германия, завършва с отличие медицина в Медицинския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, с втора магистърска степен в Медицински Университет-София, специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт“. Преминал успешно редица практически и теоретични обучения в Белгия, Франция, САЩ, Чехия, Грузия и Германия. Със задълбочени професионални интереси с областта на венерологията, хроничните кожни болести, автоимунните и алергичните дерматози, онкодерматохирургията и кожните прояви при вътрешните болести.

Д-р Любен Бозев

Д-р Любен Бозев – завършил медицина в Медицински университет-Пловдив, от началото на 2019 година е част от екипа на отделението по обща, гръдна и съдова хирургия на МБАЛ „Света София“. Професионалните му интереси са сферата на: оперативното лечение на заболяванията на млечната жлеза; ултразвуковата и мамографската диагностика на заболяванията на млечната жлеза; гръдно-коремната хирургия; клиничните мамологични прегледи; ехография на млечната жлеза; пункционна и отворена биопсия при доброкачествени и злокачествени заболявания на млечната жлеза; оперативно лечение при доброкачествени и злокачествени заболявания на гърдата; следоперативно проследяване; прегледи и диагностика на млечните жлези при деца.

Прегледите са безплатни и ще се извършват след предварително записване на тел. 066 / 99 00 90.

Подробна информация за предстоящите здравни инициативи и за дейностите и услугите на МБАЛ „Свети Иван Рилски Габрово“ може да намерите на адрес: www.mbal-ivanrilski.com.

Зареди още

Любопитно

Първи рожден ден на „ТЯ в Габрово“ (Програма)

Published

on

Първият рожден ден на „ТЯ в Габрово“ и 50-то издание на социалния формат в страната, ще бъдат отбелязани със специално събитие на 4-ти юли, събота, от 16.00 в двора на НЧ „Съгласие – 1911“, с. Велковци.

От юли 2019-та „ТЯ в Габрово“ представя активните жени на Габрово и дава възможност на момичета и жени с различни истории, и в различни професионални сфери да споделят своите преживявания, препятствията, с които са се сблъсквали и успехите, които са постигнали.

Организаторите канят всички на празничното издание на ТЯ в…™ по случай 1 година от старта на социалния формат в Габрово и 50-тото му издание на национално ниво. Домакин на събитието е НЧ „Съгласие – 1911“ с.Велковци, само на няколко километра от сърцето на Габрово.

Програма:
16:00-16:30 – Събиране на гостите в двора на читалището и неформално запознаване 16:30-16:45 – Официално откриване на събитието от екипа на ТЯ в Габрово и Марина Кисьова де Хеус, изпълнителен директор на Академия „Екатерина Каравелова“
16:45 – 17:00 – Маргарита Михова разказва за историята на НЧ „Съгласие – 1911“, с. Велковци
17:00-18:00 – Отворено пространство (говорителки на ТЯ в Габрово от изминалата година и доброволци от другите градове, където се организира ТЯ в…™, представят свои дейности и каузи)
18:00-19:00 – Споделена трапеза (гости и организатори споделят вкусотиите, които са донесли)

Входът е свободен!

„Каним всеки, който иска да се включи и има възможност, да донесе нещо домашно приготвено, за да стане едно истинско общностно събитие“, споделят организаторите на социалния формат.

*Събитието ще се проведе на открито при спазване на всички противоепидемични мерки и ще има осигурени дезинфектанти. Предвид динамична обстановка, организаторите запазват правото си да правят промени в програмата.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица