Свържи се с нас

Новини

Празнуваме Бъдни вечер!

Published

on

снимка: Борис Петков -Щрък, фоторепортер на „Габрово Нюз“

Наричат я още Суха Коледа, Малка Коледа, Кадена вечер, Божич. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни.

Според народното вярване божата майка се замъчила на Игнажден и на Малка Коледа родила млада бога, но за това съобщила на другия ден. Първескиня, млада булка, която ражда за пръв път, като роди не съобщава новината на този ден, а на следващия – тогава се викат гости.

На Бъдни вечер важна роля играят бъднякът, трапезата, каденето и обредните хлябове. Бъднякът е специално избрано тригодишно право дърво. В гората го отсичал момък, носел го в къщи и го палели в огъня.

Според народното суеверие бъднякът поддържа през цялата година огъня в огнището. Обредните хлябове са три вида. Първите са хлябове посветени на Коледа. Вторият вид хлябове са посветени на селските занаяти – земеделие, скотовъдство, на къщата и покъщнината. Третият хляб е приготвен за коледарите, които ще дойдат да коледуват.

Всички видове хлябове се месят придружени с ритуали и песни. Според песните брашното се сее през три сита, възпети като копринени. Кади се като се използва палешника, а водата, с която се замесва брашното се донася с бял котел от мома или млада булка оженена през есента преди Бъдни вечер, която още не е раждала.

Трапезата на Бъдни вечер трябва да бъде изобилна, а храните на нея – нечетен брой и постни. По традиция се приготвя варено жито, варен фасул, сарми с ориз или булгур, ошав. Слагат се също така чесън, орехи, мед, кромид лук, запазени от лятото пресни плодове, вино, ракия – всичко, което е произведено през годината в суров или обработен вид. На трапезата се поставя също така сурово жито и колакът от Игнажден.

На места в Западна България, Тетевенско, Пловдивско и Македонската област се изпича прясна пита със сребърна пара. Под трапезата на Бъдни вечер се разстила слама.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. Вечерята на Бъдни вечер винаги е в семеен кръг и трябва непременно да бъде кадена. Най-възрастният мъж или жена прекадява с тамян най-напред масата, след това всички останали стаи и помещения в дома, накрая двора и обора. Според народното схващане с каденето се прогонват злите и нечисти сили.

Вечерята на Бъдни вечер започва рано, за да узреят рано житата. По време на яденето хората не трябва да стават, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Само стопанинът има право да става, но трябва да върви приведен, за да се превиват житата от зърно. Остатъкът от хляба се слага на полицата, за да израстнат високо житата през лятото. След вечеря децата се търкалят върху сламата на една страна, за да се превият така и житните стъбла.

От трапезата на Бъдни вечер се запазват орехите, суровото жито и недогорялата свещ за следващите кадени вечери. Самата трапеза според вида на храните има поминален характер. При сядането около нея някъде се оставя празно място – за мъртвите (починал близък или роднина).

През нощта сфрата не се прибира, защото хората вярват, че починалият ще дойде на вечеря. Около трапезата на Бъдни вечер се гадае. Гадае се за времето през всеки месец от новата година, за очакваната реколта от различните култури, за здравето на всеки член от семейството, за предстоящия брак на момите.

Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини, съседи и цялото село. Това ходене се нарича „коледуване“. Всяко коледарче носи дрянова пръчка.

Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки. За коледарчетата домакинята е приготвила рано сутринта колачета, които им дава заедно със сушени круши, сливи, орехи, ябълки, грозде.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Първият спортно-терапевтичен център в Габрово ще заработи съвсем скоро

Published

on

Габрово ще се сдобие с първия по рода си спортно-терапевтичен център, който ще предлага безплатна подкрепа и възможности за спортни занимания на деца и младежи с двигателни и ментални затруднения. Заявленията за ползване на услугите ще се приемат още от понеделник.

Новината беше обявена по време на официалното представяне на инициативата от Георги Левичаров, основен двигател на проекта, реализиран от спортен клуб „Равен старт“.

Той сподели, че създаването на центъра е осъществяване на дългогодишна мечта: „Това е една седемгодишна мечта, която днес е близо до пълното си реализиране. Благодарен съм на всички, които подкрепиха процеса до този момент“, каза Левичаров.

Събитието се проведе в Деня на духовността – празник на Габрово, което областният управител Мария Башева определи като символично съвпадение: „Вярвам, че неслучайно точно днес се събираме, за да подкрепим тази важна за нашия град и нашите деца инициатива“, посочи тя и поздрави екипа за усилията и отдадеността им.

Центърът ще се помещава в сградата на ОУ „Иван Вазов“ в Габрово. Там ще бъдат обособени различни зони – зала за обща физическа подготовка, кабинет за активна и пасивна рехабилитация, както и достъп до физкултурния салон и външни спортни пространства.

Благодарение на дарители, помещенията вече са ремонтирани, а предстои поставянето на специална настилка и оборудване. Средствата за част от тях все още се набират – сред тях са клетка на Роше с кушетка, плувен тренажор, бягаща пътека и устройство за придвижване на хора с инвалидни колички или двигателни затруднения.

Екип от различни специалисти ще работи безвъзмездно с децата и младежите, които ще ползват услугата, предоставяйки им възможност за развитие, рехабилитация и социална интеграция чрез спорта.

Зареди още

Новини

Областният управител прие в кабинета си здравния министър

Published

on

Областният управител представи на министъра на здравеопазването основните въпроси на лечебните заведения и лекарските съсловия в областта. Мария Башева припомни за необходимостта от ново кухненско оборудване за Държавната психиатрична болница в Севлиево.

Министър Кирилов разясни, че вече е посетил лечебното заведение, като посочи, че казусът е сведен до вниманието му и са предприети конкретни действия. Ремонт на операционен блок и финансиране за релокализиране, и ремонт на детското отделение в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ е втората тема, която обсъдиха, като министърът поясни, че детското здравеопазване е приоритет за министерство.

Башева предаде и три искания от Районната колегия на Българския зъболекарски съюз в Габрово. В рамките на посещението министър Кирилов посочи като основен проблем кадровият дефицит, като акцентира и върху липсата на специалисти за Регионалните здравни инспекции.

Зареди още

Новини

„Най-добрата реклама за всеки лекар е пациентът. Вие сте пример“

Published

on

Това заяви министърът на здравеопазването доц. д-р Силви Кирилов, дм пред екипа на МБАЛ „Д-р Тота Венкова“. Министърът разгледа някои от отделенията в областната болница и се срещна с началниците на отделенията и специализантите в лечебното заведение. Кирилов посочи връзката и комуникацията с пациентите като приоритетни.

„Вие имате и знанията, и уменията, и житейския опит, за да контактувате ефективно с тях и да ги изведете от тази малка криза, в която изпада всеки пациент, когато има някакъв здравословен проблем“, допълни министърът.

Връзката със специализантите и предаването на опит е другата тема, която бе обсъдена в рамките на срещата, като доц. Кирилов призова началниците да ги напътстват и да ги подпомогнат за формирането на най-важните качества на лекарите- клинично мислене и дисциплина.

По-късно през деня министърът се срещна и със специализантите в областната болница, които имаха възможността да поставят важните за тях въпроси. „Имате широко отворени врати към познанието и може да го използвате. Не се притеснявайте да питате и да попивате от опита на професионалистите, които работят с Вас. На Вас, като лекари, ще Ви се налага да вземате десетки решения. Няма човек, който да взема само правилни решения. Но когато го направите, ще изпитвате от удоволствие от това“, каза още доц. Силви Кирилов.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица