Свържи се с нас

Култура

Приемат предложения за разработката на Програма Култура 2019

Published

on

снимка: Борис Петков – Щрък, фоторепортер на „Габрово Нюз“

Община Габрово публикува проект на обявление за Програма Култура 2019. Предложението включва съдържателен обхват на програмата, разработен на базата на идентифицирани потребности за себеизява на културните оператори от една страна и набелязаните цели и посоки на развитие в програмните документи на общината от друга.

Община Габрово приканва заинтересованите страни и бенeфициентите на Програма Култура да участват в разработката на съдържателния обхват като аргументирано изразят становище, дадат конкретни предложения за промени, допълнения на текстове, отпадане на такива или цялостно включване на нови приоритетни области.

„Очакваме аналитичен и принципен подход, концептуално виждане за развитие на програмата, коректно и отговорно отношение към предоставената възможност за участие в окончателния вариант на Обявлението“, споделят от администрацията на кмета.

Коментари и предложения можете да изпращате на адрес: kultura@gabrovo.bg в срок до 11-ти декември. Срещата по Програма Култура 2019 е насрочена за 12-ти декември, сряда, от 16 часа и ще се проведе в Ритуалната зала на Община Габрово.

„Очакваме заедно да създадем предпоставки за реализиране на истински стойностни проекти в сферата на изкуствата, както и най-добрите условия за протичане на всички процеси, съпътстващи изпълнението им“, допълват още от Община Габрово.

СЪДЪРЖАТЕЛЕН ОБХВАТ

Приоритетите в съдържателния обхват на Първата конкурсна сесия за проекти в областта на изкуството и културата за 2019 г. са:

Приоритет 1: ДИГИТАЛНО ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО: ТВОРЧЕСТВО, ВДЪХНОВЯВАЩО ПРОМЯНА

Творчеството неизменно променя начина, по който виждаме света около нас. Креативността и промяната са неразривно свързани, изкуството и културата владеят силата да трансформират човешкия живот, творческите идеи имат мощта да предизвикват и ускоряват промените. Днес културният сектор и изкуството се срещат с огромните възможности на информационните и комуникационни технологии – от нови приложения на цифровата технология до нововъзникващи форми на изкуството и нови бизнес модели.

Чрез този приоритет ще бъдат подкрепяни проекти, които:

– ползвайки инструментариума на дигиталните иновации в културния сектор и изкуството адресират общностна промяна и създават социални ползи: правят културата по-достъпна за всеки; вдъхновяват младите хора и насърчават развитието на активни общности;

– популяризират творческото разнообразие, културните традиции и постижения на Габрово в национален и международен план;

– прилагат иновативни модели и подходи, вкл. за разпространение, които: гарантират достъп до жанрово разнообразно изкуство, което да е отвъд познатите стереотипи; повишат присъствието и откриваемостта в международни и национални дигитални платформи на културни продукти, създадени и свързани с Габрово; насърчат видимостта на изкуството, създадено в общността;

– акцентират върху културно съдържание с европейско измерение и допринасят за достойното представяне на местните културни постижения в рамките на инициативата Европейска столица на културата Пловдив – 2019 г.

Приоритет 2: ГАБРОВО – ТВОРЧЕСКИ ГРАД НА ЮНЕСКО

Приоритетът цели да осигури възможност на творците и гражданите: чрез творчески идеи, подходи и интерпретации, включително по темите, свързани с общочовешките ценности, да представят постиженията, таланта и новаторските търсения, местната културна специфика и идентичност като част от европейската и световна култура и културно наследство; да се развива, интерпретира и популяризира културното, индустриално, архитектурно и художествено наследство и традиции на общината по начин, който е съвременен, атрактивен и въздействащ, утвърждавайки положителния й образ и дълготраен интерес към нейните ценности, както и да се активизира културното сътрудничество, пресъздаването или обмен на творчески опит и съвместни изяви.

Проектите трябва да са насочени към дейности и събития, целящи опазване, експониране и социализиране на материалното и духовно наследство, както и на съвременното изкуство и култура, насърчаване използването на иновативни и креативни подходи, методи, средства и техники при представянето и промотирането на културното многообразие. Възможни (но не задължителни) проектни теми могат да бъдат: Култура и екология (Културата като промоутър на нови идеи в сферата на зелените иновации), Култура и архитектура (нови елементи в градска среда, функционални скулптури); Култура и образование; Култура и бизнес; Култура и социално предприемачество; Старт за творчески индустрии, както и стартиране/ускоряване на културни процеси в посока децентрализация, изграждане на „културни мостове” с европейската култура и изкуство и насърчаване на проекти, които стимулират международното сътрудничество и изграждат продуктивни взаимоотношения с международни партньори.

Да популяризират постиженията в областта на културата и изкуството чрез партньорство на локално, национално и международно равнище за създаване на положителен ефект и върху други сектори, търсейки добавена стойност и възможности за развитие на туристическия потенциал в национален и международен план.

ФИНАНСИРАНЕ

Предвидените по съответните приоритети средства и съответните максимални суми, които могат да бъдат отпуснати на един проект за тази конкурсна сесия на Програма Култура, са следните:

по приоритет Дигитално предизвикателство: Творчество, вдъхновяващо промяна – обща прогнозна сума за приоритета: 40 000 (четиридесет хиляди) лв. Максимална сума, която може да бъде отпускана на един проект – до 20 000 (двадесет хиляди) лв.

по приоритет Габрово – Творчески град на ЮНЕСКО – обща прогнозна сума за приоритета: 60 000 (шестдесет хиляди) лв. Максимална сума, която може да бъде отпускана на един проект – до 15 000 (петнадесет хиляди) лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Култура

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“

80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Published

on

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ – 80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Иван Минчев Сомлев е роден на 1 февр. 1922 г. в Габрово. Завършва средно образование в Априловската гимназия. Тук той се проявява като отличен спортист и талантлив футболист, при което е включен и в отбора на Спортен клуб „Чардафон“. Продължава образованието се във Военно-въздушното училище в Казанлък, а по-късно в училището (днес Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“) в Долна Митрополия. Следва обучение на летище Телиш край Плевен. Зачислен е 6-ти изтребителен полк, разположен на летище Карлово.

Бойното му кръщение е на 10 ян. 1944 г. Това е денят на една от най-разрушителните бомбардировки над София, извършена от англо-американските въздушни сили. В нея англичаните атакуват през нощта, а американските самолета през деня.

Бомбардировката е извършена към 13:00 часа когато атакуват бомбардировачите, т. нар. „Летящи крепости“. Срещу тях от Божурище, Враждебна и Марно поле при Карлово излитат общо 73 самолета. Заедно с още трима летци-изтребители, в четворка, Иван Сомлев е изпратен в подкрепа на 39-тимата български летци-изтребители, които водили неравен бой с многочисления враг над София. В боя Сомлев показал изключителни качества и за награда е прехвърлен в елитния 3/6 орляк. По време на своята служба той пише следните редове до своята майка „..„Ако се случи някога да ми измени моят стоманен другар, ти, няма да плачеш, майчице, но ти ще бъдеш горда, че си дала син за Родината!“ и до своята сестра „..„Готов съм за народа си да дам всичко, що зависи от мен, за един мирен свят. Мойта жертва е нищо пред Дълга към Родината! …..“.

На 16 април 1944 г. – Великден, противникът подлага София на поредната безмилостна бомбардировка. Събитието остава в историята под името „Черен Великден”. Летците-изтребители са вдигнати по тревога. Иван Сомлев е в отпуск, но счита, че за него е „свещен дълг да бъда редом с цялото ято“. Качва се на самолета на Тодор Розев и излита. Среща се с врага край с. Гушанци (днес с. Замфирово, община Берковица), където се натъква на армада от т.нар. „летящи крепости“ на американските бомбардировъчни полкове и техния ескорт от изтребители „Лайтнинг”. Боят бил жесток и неравен. Хванат в смъртна схватка, Иван Сомлев на няколко пъти успява да се издигне над вражеските самолети и да ги атакува – сваля една „крепост“, която пада близо до с. Гаганци. Неговият самолет е поразен и главоломно се насочва към земята, където се разбива в местността Търньовец. Иван Сомлев загива едва на 22 години.

Героят е изпратен в последния си път от всички жители на с. Гушанци. На 20 април 1944 г. е погребан в родно Габрово с траурно шествие, на което присъстват хиляди.

Думите му „Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ са красноречив израз на високи нравствени добродетели и патриотизъм. Името му е вписано в списъка на националните ни герои и всяка година на тържествената заря-проверка на 3 март името му се споменава наред с имената на най-заслужилите за Родината.

През 2004 г. Младежкият съвет на Фондация „Константин Берберов“, съвместно с Клуба на летците „Богдан Илиев“ – Монтана и други неправителствени организации, по случай 60 години от неговата гибел на 16 април, поставят паметна морена с барелеф на Иван Сомлев в градинката в центъра на Габрово, на ул. „Радецка”. През същата година на лобното място на Иван Сомлев край с. Замфирово (Гушанци), Клубът на летците „Богдан Илиев“ – Монтана поставят паметна мраморна плоча, изпълнявайки завета на своя патрон Богдан Илиев, който е бил инструктор и командир на Сомлев по време на обучението му в Изтребителната школа в Долна Митрополия.

Сведенията за краткия му и героичен живот са запазени в биографичните книги за него „Иван Минчев Сомлев“ и „Реквием за Златокосия небесен рицар“ от Милка Берберова.

Документите от личния архив на „златокосия небесен рицар“, както го нарича г-жа Берберова (1925-2014), са предадени от племенника му Иван на членовете на Младежкия съвет на Фондация „Константин Берберов“, които по-късно ги предават, заедно с документите на Фондацията в Държавен архив – Габрово. Те са обработени и са достъпни за читатели и изследователи.

Източник: Държавен архив – Габрово.

Зареди още

Култура

Концерт-спектакъл „Балетни мечтания“

Published

on

В Международния ден на балета- 29 април, Танцова школа „Лиана“, студентите от специалност „ Съвременна хореография“ с ръководител проф. д.н Анелия Янева жителите на Габрово с концерт-спектакъл “Балетни мечтания“.

За пръв път в града на Рачо Ковача ще гостуват докторанти от Китай, които също ще се включат с изпълнения.

Събитието е под егидата на Областния управител на област Габрово и ще се проведе в зала „Възраждане“ на 29 април, понеделник, от 18.30 часа. Един неповторим спектакъл с феерия от цветове, движения и звук- това обещават организаторите.

Билетите ще са в продажба в деня на събитието. Повод за концерта е 20-годишнината на Танцова школа „Лиана“ и 10- годишнината от създаването на специалност „Съвременна хореография“ в Югозападния университет.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица