Свържи се с нас

Новини

Д-р Иван Иванов спечели приза „Кмет на годината“

Д-р Иван Иванов с приз „Кмет на годината“ в сектор „Младежки дейности и спорт“. Той посвети наградата на младите хора в Севлиево.

Published

on

снимка: Община Севлиево

Престижната титла „Кмет на годината“, която присъжда най-важното жури – гражданите, тази година в сектор „Младежки дейности и спорт” за средна Община печели кметът на Община Севлиево д-р Иван Иванов.

Авторитетната надпревара се организира за шеста поредна година от медията, която следи работата на всички общини в България – kmeta.bg. В гласуването се включиха стотици хиляди граждани, които дадоха своята оценка на работата на кметовете като по този начин се насърчава местната администрация за разработване на все повече добри проекти.

снимка: Община Севлиево

На официална церемония в зала 9 на НДК златното момиче Ренета Камберова връчи наградата на д-р Иван Иванов, който се обърна към присъстващите с благодарност и с думите: “Уважаеми колеги, посвещавам тази награда на младите хора от Севлиево. Те я получават заради усилията на общинската администрация и заради огромната подкрепа, която оказва бизнесът в Севлиево, за да продължаваме да помагаме на младите хора да спортуват и да намират много и различни възможности за извънкласни дейности в свободнвото си време. Шеста поредна година общината увеличава средствата за спортните клубове в нашия град и всъщност тази награда е за всички тях – нашите млади хора! Сигурен съм, че с общи усилия Севлиево ще продължи да дава на България и в бъдеще много шампиони”.

Над 1200 са младите хора в Севлиево, които активно се занимават със спорт в много добра спортно-техническа база. Основно беше ремонтирана и спортна зала „Дан Колов“, където се провеждат състезания по баскетбол, волейбол, борба, самбо и джудо, киокушин карате, тайкон-до, кик бокс, бадминтон и тенис на маса. Мотополигон „Горна Росица“ шест пъти е обявяван за мотополигон номер едно в света. Ежегодно мотополигонът е домакин на световен или европейски шампионат, като домакинства и кръгове от републиканския шампионат. Градският стадион е един от малкото в страната които отговарят на изискванията за провеждане на мачове от програмата на Първа професионална лига. За младите футболисти детско юношеската школа по футбол разполага отделно с едно официално игрище и две спомагателни. За жителите на града се поддържа многофункционално игрище в Боровата гора, което през 2017 г. беше основно ремонтирано. През 2018 г. в ж.к. „Юг“ беше открита многофункционална спортна площадка за футбол, волейбол, баскетбол и бадминтон. В средно училище „Васил Левски“ функционира и 25 метров плувен басейн. За последните две години по различни програми и от бюджета на Община Севлиево са инвестирани над 420 хил. лв. за ремонт и поддръжка на спортните бази. Туристическо дружество „Росица Мазалат“ предлага условия за пешеходен, вело и воден туризъм. Към дружеството има клубове по ориентиране и спелеология. Към спортните клубове има изградени секции за различни видове спортни занимания за всички възрасти. Всички спорни клубове разполагат с квалифицирани треньорски кадри, съгласно Закона за физическото възпитание и спорт. А добрите условия и квалифицираните треньори, водят след себе си и високите резултати.

Община Севлиево има своите световни, европейски и множество балкански и републикански шампиони. Традиционни са успехите на спортен клуб по самбо и джудо „Раковски“, много са състезателите на клуба които са прославили България по света – Марко Косев петкратен световен шампион по бойно самбо, Тихомир Благовестов – вицесветовен шампион по бойно самбо и редица други състезатели от клуба. Не малко са успехите на спортен клуб по борба „Дан Колов“. Въпреки, че спортните клубове по киокушинкай карате, таекуон-до и кик бокс са със сравнително малка история, също имат своите световни и европейкси шампиони. През последните години спортния клуб по баскетбол показва развитие, особено сред подрастващите. Юноши и девойки са привлечени в отбори от „А“ група. Мъжкият отбор на спортен клуб волейбол „Раковски 1964“ за 5 поредна година се състезава в група „Б“. Своя история пише и футболния клуб за жени „Севлиево лейдис“, където тренират повече от 70 състезатели. Въпреки кратката си история, четири от състезателите на клуба са поканени в националните отбори на страната. Значимо е развитието на плувните спортове в града. Спортен клуб „Вигинг 2008“ има своите републикански шампиони при момчета, момичета, водно спасяване и при ветераните.

Учениците от община Севлиево участват редовно в състезанията от програмата на „Ученически игри“ във всички видове спорт. Всяка година наши отбори достигат до финалния етап на игрите и печелят отличия. През 2018 г. момичетата на СУ „Васил Левски“ завоюваха сребърните медали от игрите по баскетбол. Много добре се представят и бадминтонистите, които са редовни финалисти на игрите.

Мотоциклетния спорт в общината е с традиции, които дават резултати и в наши дни. Петър Петров се състезава за „Кавазаки“, а Хакан Халми редовно печели републикански балкански титли като състезател на “Мотоциклетен спортен клуб – Севлиево”.

Не може да не се споменат и резултатите на ракетомоделистите и авиомоделистите, които са завоювали многократно златни и сребърни отличия в световни и европейски първенства. А спортният клуб по ориентиране подготвя състезатели, които печелят медали от републикански състезания и балканиади.

Спорният календар на Община Севлиево включва повече от 100 спортни и туристически прояви, като общината подпомага дейността на всички клубовете. Тази година за спортни прояви и подпомагане дейността на клубовете за заделени 285 хл. лв.

По отношение на младежките дейности, общината активно насърчава икономическата активност и кариерното развитие на младите хора; подобрява достъпа до информация и качествени услуги; стимулира неформалното учене сред младите хора; здравословния начин на живот. Активно се работи по социалното включване на младите хора в риск, развитието на доброволчеството, повишаването на гражданската активност и се полагат специални грижи за младите хора в малките населени места и селските райони. Сред приоритетите на общината е развитието на междукултурния и международния диалог, както и повишаването на ролята на младите хора в превенцията на престъпността.

Множество дейности и инициативи за младите хора се организират всяка година на територията на общината в множество културни институции и центрова (Дом на културата „Мара Белчева”, Градска библиотека, Градска художествена галерия „Асен и Илия Пейкови”, галерия „Видима“, Исторически музей – Севлиево, АВК „Дандолови къщи”, Народно читалище „Развитие – 1870” – Севлиево, Спортни имоти – Севлиево (Спортна зала „Дан Колов”, мотополигон „Горна Росица”, стадион „Раковски” – Севлиево), парк „Черничките”, мултифункционално игрище в „Боровата гора”, парк за отдих, спорт и развлечение „Казармите”, тенис корт, спортни и детски площадки, фитнес на открито и др.)

снимка: Община Севлиево

Всяка година общинският бюджет за младежки дейности надхвърля 1 млн.лв. – ресурс, който се използва за подобряване на условията и обезпечаване на дейностите, насочени към младите хора и осъществявани от Центъра за подкрепа на личностното развитие – Детски комплекс „Йовко Йовков“, Младежкия център – Севлиево, училищата, спортните клубове, културните институти и читалища на територията на общината. Привлича се ресурс за дейности и чрез проекти по оперативни програми от ЕС или в рамките на национални програми.

“Следващата година със средства от общинския бюджет започва и строителството на велоалея в Севлиево”, съобщи новината в аванс д-р Иванов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Икономика

Ново изследване открои колко е работната сила в региона

Published

on

Заетите лица, на възраст от 15 до 64 навършени години в област Габрово, са 39 хиляди. Това сочат резултатите от проведено наблюдение на Териториално статистическо бюро – Север, отдел „Статистически изследвания – Габрово“ по отношение на работната сила през миналата година.

Коефициентът на заетост на населението, в същата възрастова група, е 70.5процентни пункта. 65.4% от тях са мъжете, а 75.7% жените. В сравнение с 2022 г. коефициентът намалява с 0.7%, отчитат още от Статистиката.

През 2023 г. икономически активните лица на възраст между 15 и 64 навършени години в област Габрово са 43.0 хиляди или 77.6% от населението на същата възраст. В сравнение с 2022 година коефициентът на икономическа активност се увеличава с 0.5 процентни пункта.

Общият брой на заетите лица е 40.1 хил., от които 19.1 хил. или 47.6% са мъже, а 21.0 хил. или 52.4% са жени. Коефициентът на заетост на населението на възраст 15 и повече навършени години в областта е 47.8% (48.5% за мъжете и 47.2% за жените).

Наблюдението на работната сила във всички държави – членки на ЕС, включително и в България, се провежда в съответствие с изискванията на Регламент (EС) 2019/1700 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на обща рамка за европейската статистика за лицата и домакинствата, основана на индивидуални данни, събрани чрез извадки, и свързаните с него прилагащи регламенти на Европейската комисия в областта на статистиката на работната сила.

Зареди още

Култура

Фотографска изложба показва Габровския карнавал от последните 10 години

Published

on

В деня на шегата, 1 април, от 17.00 часа в Дома на хумора и сатирата ще бъде открита фотографска изложба, посветена на Карнавала в Габрово. Новината оповестиха от местната общинска администрация.

Габровският карнавал? Всеки, който поне веднъж е участвал или присъствал, го свързва със смях и добро настроение, споделени емоции, и, по нашенски – закачливо-заядлива политическа сатира, без която това всенародно веселие не бива. Традицията се заражда в края на 19-ти век, след това празничната Олелийня по Сирни Заговезни се преобразява в Карнавал – и така, вече 101 години, без значение кой е на власт и какъв е политическият режим. Само два пъти габровци пропускат това зрелище – през Втората световна война и в началото на Прехода (1990-1998).

През 21 век Карнавалът, вече част от световното карнавално семейство, е любимо събитие и на гостите на града – десетки хиляди почитатели от страната и чужбина прииждат през третата събота на май.

Воден от своята генетична карнавална пристрастеност, Музеят на хумора и сатирата призова местните фотографи, запечатали моменти от Габровския карнавал през последните 10 години, да се включат в изложбата “10% Карнавал”.

Обръщаме глава назад към усмихнатите лица и темите на Габровския карнавал от 2014 насам: 2014 – „О, времена! О, нрави!“, 2015 – „Габровец и котка по гръб не падат“, 2016 – „Няма такава държава, има такъв град“, 2017 – „Да изкукуригаме от смях“, 2018 – „Габрово, мой малък Брюксел“, 2019 – „Маски горе!“, 2020 – „Между изтока и запада“, 2021 – „Следвай котката“, 2022 – „Кот доди, гад доди!”, 2023 – „Има – няма 100 години” … и се подготвяме за Карнавал 2024, водени от мотото „Make КАРНАВАЛ, not war“.

В изложбата участват фотографите Драгомир Минков, Виктор Маринов, Милчо Милев, Пламен Иларионов и Цветомира Иванова. Фотографската изложба се реализира по идея на Пламен Иларионов.

Зареди още

Любопитно

27 български дизайнерски продукта гостуват на Габрово

Published

on

Изложбата „Съвременен български продуктов дизайн“ ще може да се разгледа в зала 7А в Музея на хумора и сатирата в Габрово от днес, 26 март до 8 април. Тя се организира от MD – списанието за дизайн, интериор и архитектура в сътрудничество с Музея на хумора и сатирата и с подкрепата на Северноцентрално държавно предприятие – Габрово.

В изложбата ще бъдат показани 27 продукта на съвременни български дизайнери, шест от които са отличени с най-престижната международна награда за дизайн Red Dot. Нейни носители са сгъваемата бутилка на DiFOLD Origami Bottle, настолната лампа Infinity, създадена от дизайнера Лъчезар Цветанов, иновативния полувелосипед на Мартин Ангелов – Halfbike и снегоходките Small Foot на Петър Димитров и Иван Колев.

Другите два продукта с Red Dot, включени в изложбата, са дело на успешния български дизайнер Илиан Милинов – детския стол-клатушка LUMI и тестът за бременност Twip, направен от биоразградим материал по поръчка на Unicoms AG, Швейцария.

Изложбата е част от поредица от събития, свързани с популяризирането на българския дизайн и успехите на българските дизайнери. Продуктите са част от книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ на издателство Бисмар, която излезе през юни 2023 г.

Общо 50 български дизайнери и студиа с разработените от тях над 350 продукта участват в книгата – представително двуезично издание, подготвено от екип от утвърдени професионалисти.

На повече от 400 страници са представени мебели, осветителни тела, превозни средства, уреди, инструменти, играчки, предмети за бита, съдове и много други продукти, дело на българските топ дизайнери. Голяма част от тях са носители на престижни международни награди за дизайн.

На 4 април от 13.30 часа в Залата на жирафите в Музея на хумора и сатирата в Габрово издателят инж. диз. Бистра Шишкова ще представи книгата „Български продуктов дизайн 2000/2022“ и ще се проведе дискусия, на тема „Бъдещето на гората и вторият живот на дървесината“.

В дискусията ще участват председателят на Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) проф. д-р Васил Живков, доц. д-р Георги Костов, преподавател в Лесотехническия университет и председател на УС на Северноцентрално държавно предприятие (СЦДП), инж. Иван Недков, директор на СЦДП – Габрово и инж. Петър Дишков, представител на „Кроношпан България“ ЕООД – дружество, което оползотворява отпадъчна дървесина.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица