Свържи се с нас

Култура

РСО „Централна Стара планина” осигури българското участие на голямо изложение

Снимка: РСО „Централна Стара планина”

РСО „Централна Стара планина” осигури българското участие в голямото изложение Homo Faber, проведено във Венеция.

Мариела Петрова, изпълнителен директор на РСО „Централна Стара планина” бе един от тримата български представители на изложението на занаятчийски изделия Хомо Фабер. Контактите на оглавяваната от нея организация с фондация „Микеланджело” осигуряват включването на още двама български представители в събитието – доц. д-р Светла Димитрова, директор на ЕМО „Етър” и Росина Пенчева, фотограф.

Хомо Фабер (изписва се Homo Faber) е латински израз. Среща се често във философската книжнина и би могъл да се преведе като „човек сам кове своята съдба”.

Снимка: РСО „Централна Стара планина”

Homo Faber 2018 в цифри: 62 500 посетители за 17 дни; 13 куратори на 16 изложбени пространства; Около 900 образци на изящното занаятчийство, изработени от 410 майстори занаятчии и дизайнери от 35 европейски страни; 91 демонстрации на занаятчийски умения на живо; 105 студенти по приложно изкуство и дизайн от 26 европейски образователни институции – посланици на културата в тази уникална инициатива.

Снимка: РСО „Централна Стара планина”

„Homo Faber 2018 е първата голяма инициатива на фондация „Микеланджело” в подкрепа на нейната мисия да съхранява, популяризира и насърчава изящното майсторство. Тя показа, че трайни красиви неща се създават само когато човешка ръка, сърце и ум работят заедно.

За да постигне своите цели, Фондация Микеланджело изгражда мрежа от съмишленици: публични и частни организации, училища и музеи за приложни изкуства и дизайн. Повече от 70 от тези организации от 26 европейски държави посетиха Homo Faber 2018, за да се срещнат и обменят идеи. През следващите години те ще продължат да подкрепят най-добрите майстори занаятчии в своите страни и да предприемат местни действия в съответствие с мисията на фондация „Микеланджело”.

На Homo Faber присъстваха 105 студенти по приложни изкуства и дизайн от образователни институции в мрежата на фондацията, представляващи следващото поколение занаятчии и дизайнери. Специално подбрани за Програмата за млади посланици на Хомо Фабер, те бяха натоварени със задачата да споделят своите знания и страст с посетителите на 16-те изложбени пространства на Homo Faber. За тези талантливи ученици това беше изключителна възможност да изградят общност с техните връстници и да потърсят вдъхновение за бъдещата си кариера от майсторите занаятчии и дизайнерите, присъстващи на място.

Homo Faber е замислено като културно изложение, което да подчертае истинската стойност на изящната майсторска изработка. Затова изложените изделия не се продаваха на място. Информация за тези изключителни предмети и произведения на изкуството, както и за техните създатели, може да се намери чрез онлайн каталог на уебсайта на Homo Faber.

Входът за Homo Faber 2018 беше безплатен, но се изискваше предварителна регистрация”, разказа изпълнителният директор на Сдружението Мариела Петрова.

Снимка: РСО „Централна Стара планина”

От 1 юли 2018 РСО „Централна Стара планина” официално е включено в партньорската мрежа на Фондацията за креативност и изящно майсторство „Микеланджело”.

Дейността на сдружението на старопланинските общини в сферата на креативните индустрии и целенасочената подкрепа за развитие на занаятчийския сектор привлече вниманието на фондацията още в края на 2016 година, когато нейният представител Жак Рей – ръководител на отдел „Стратегически отношения”, се срещна в Габрово с изпълнителния директор на РСО „Централна Стара планина” Мариела Петрова. Оттогава датира неформалното партньорство между двете организации, довело до публичното присъединявана на сдружението към глобалната мрежа от партньори на фондация „Микеланджело“.

Снимка: РСО „Централна Стара планина”

РСО „Централна Стара планина” признава културата и креативността като един от основните фактори за устойчивото развитие на градовете и заедно със своите членове (14 общини, разположени по северните склонове на Стара планина) насърчава развитието на креативните индустрии.

Вече 10 години сдружението подпомага занаятчийския сектор чрез участие в различни европейски проекти: Креативен растеж, Иновативни политики за насърчаване на предприемачеството в сектора на занаятите (ИНОКРАФТС), Регионално сътрудничество за развитие на занаятите (РЕГИОКРАФТС) и Авангардни занаяти: нови модели за професионално образование и обучение в художествените занаятите (АВАНТКРАФТС). От 2015 год. организацията е координатор за България на Европейските дни на художествените занаяти, а от 2016 – съорганизатор на лятното ателие Стъклена плетеница.

Снимка: РСО „Централна Стара планина”

Способността да създадем произведение на изкуството със собствените си ръце е не само творчески акт, но и начин да изразим себе си и да оставим ценна следа в този свят. Споделяйки тази философия с партньорите на фондация „Микеланджело”, РСО „Централна Стара планина” ще работи още по-активно за пренасяне на културното наследство в бъдещето, за информиране на широката публика за света на майсторите занаятчии и изграждане на уважение към тях, за създаване на контакти между занаятчийски общности, дизайнери, образователни институции, музеи и местни власти.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Неделно предложение за малки и големи

Една от най-обичаните в цял свят приказки за малки и големи – „Червената шапчица“, ще оживее на сцената на Държавен куклен театър – Габрово на 19 януари, с помощта на любими актьори и изумително красиви кукли.

Спектакълът по приказката на Шарл Перо е най-новият в репертоара на габровския куклен театър.

В него участват Ивет Сотирова и Атанас Филипов. Тя влиза в ролята на момиченцето и бабата, а той играе три персонажа – на вълка, ловеца и кучето.

Куклите и сценографията са дело на Наталия Гочева, а музиката е композирана от Георги Гарчов.

Режисьорът на спектакъла – Теменужка Коларова обещава да има поука за всеки!

Началото е в 11.00 часа, а цената на билета – 4 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Младежкият театър гостува в Габрово

За болезнена любов наемете безболезнена раздяла – Младежкият театър гостува в Габрово

Любовта е сложно преживяване, а раздялата – още по-сложна, но нещата могат да се подредят отново. В това ни убеждава провокативната комедия „Разделям двойки по домовете“ на Младежки театър „Николай Бинев“, която ще гостува на Габровския театър. Постановката на режисьора проф. Здравко Митков ще се играе на 21 януари, вторник, от 19.00 часа в зала „Възраждане“.

Спектакълът е създаден по пиесата на френския драматург Тристан Птижирар, номиниран за награда „Молиер“ в категория „най-добър жив франкофонски автор“ през 2015 г. Преводът е направен от Снежина Русинова-Здравкова, а сценографията и костюмите са изработени от художника Петър Митев. Фотограф на постановката е Гергана Дамянова. В ролите ще видим Искра Донова, Михаил Билалов и Николай Луканов.

Пристрастеността към социалните мрежи превръща съвременния човек в потребител, който консумира на бързи обороти преживявания, емоции, чувства и забравя за истинските „неща от живота“.

В тази хаотична липса на разумност, място намира Ерик (Михаил Билалов), чиято работа се състои да прекратява любовните връзките на други мъже от тяхно име и в тяхно отсъствие. Всичко върви по план, Ерик е професионалист, знае как да се справи във всяка ситуация – елегантно, бързо и точно. Един ден съдбата ще разтърси собствената му самоувереност.

Непознат го изпраща при любовницата си за поредната раздяла, която се оказва бившата му жена Гаел (Искра Донова). Малко по-късно на вратата се появява и разкаялият се любовник Иполит (Николай Луканов). Дали ще се заформи любовен триъгълник предстои да разберем, но едно е сигурно – публиката ще съпреживее еуфоричен бум от всякакви откровения, спомени и признания, поднесени от безупречната игра на актьорите и майсторски изпипаните диалози. Съвсем естествено финалът е неочакван – като самия живот.

С лек хумор и доза мистерия проф. Здравко Митков предлага на зрителите едно истинско забавление над ежедневните ситуации.

21 януари, 19.00 часа, зала „Възраждане“

Билети може да закупите от касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, както и онлайн на: https://epaygo.bg/2977959796.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово посреща ансамбъл „Фън Я Сун“

Фолклорният ансамбъл „Фън Я Сун“ от Китай ще гостува на сцената на зала „Възраждане“ на 6 февруари.

Ансамбълът е част от фолклорния оркестър на Тиендзинския театър за песни и танци и в последните години служи за емблема на културния обмен на град Тиендзин със света.

Предварителната продажба на билети ще започне от 27 януари в Туристическия информационен център на ул. Опълченска №11.

Цената на билета е 5 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица