Свържи се с нас

Култура

Изводите от „Форум – художествено образование и култура” ще залегнат в Националната културна стратегия


Добрин Атанасов, представител на Център за неформално образование и културна дейност АЛОС, е организатор на събитието „Форум – художествено образование и култура”, което се проведе в ЕМО „Етър”. В него участваха специалисти в различни области, като целта е проблемите на специализираните училища да бъдат разгледани от различни гледни точки.

Форумът е посветен на проблемите и потенциала на художественото образование в България. Идеята е да се създаде една обща визия. Във „Форум – художествено образование и култура” участват изкуствоведи, културолози, музейни специалисти, представители на образователните среди.

Добрин Атанасов припомни, че в момента се подготвя Национална културна стратегия и образованието в сферата на изкуствата би трябвало да е част от нея.

„Искаме да дадем базова визия, от която да се идентифицират проблемите и посоките. Неразбирането на спецификата на художественото образование е важен проблем. В много отношения решенията се вземат от хора, които не са специалисти, а се пропуска да бъдат попитани специалистите от какво има нужда системата.”


Училищата по изкуствата и културата са към Министерство на културата и имат сериозна традиция и потенциал. Демографските проблеми обаче оказват влияние и тук. В останалите училища се лансират специалности, които са атрактивни, но в по-далечен план създават проблеми. В тях няма специалисти с познанията на преподавателите в училищата по изкуствата, където пък се появява дефицит на ученици. В Смолян имаме загуба на специалността текстил, а това може да доведе до директна загуба на нематериално културно наследство.

Има и друга тенденция, която задълбочава проблема. Музикалните училища започват за откриват художествени паралелки. Това до голяма степен „обезкървява” художествените училища.

Училището в Трявна е създадено на регионален принцип – на базата на традициите на населението там. В него кандидатстват ученици от цялата страна. Когато в Плевен, Русе и Варна музикалните училища открият художествени паралелки, родителите от тези градове предпочитат да ги запишат в тях. Липсата на целенасочена политика създава допълнителни проблеми.

Докладите на лекторите ще бъдат представени в онлайн-издание и ще са достъпни за всеки. Изводите и препоръките ще бъдат изпратени до Министерство на културата, за да бъдат взети под внимание при изготвянето на Националната културна стратегия.


Следете ни и във Фейсбук на:

http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Неделно предложение за малки и големи

Една от най-обичаните в цял свят приказки за малки и големи – „Червената шапчица“, ще оживее на сцената на Държавен куклен театър – Габрово на 19 януари, с помощта на любими актьори и изумително красиви кукли.

Спектакълът по приказката на Шарл Перо е най-новият в репертоара на габровския куклен театър.

В него участват Ивет Сотирова и Атанас Филипов. Тя влиза в ролята на момиченцето и бабата, а той играе три персонажа – на вълка, ловеца и кучето.

Куклите и сценографията са дело на Наталия Гочева, а музиката е композирана от Георги Гарчов.

Режисьорът на спектакъла – Теменужка Коларова обещава да има поука за всеки!

Началото е в 11.00 часа, а цената на билета – 4 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Младежкият театър гостува в Габрово

За болезнена любов наемете безболезнена раздяла – Младежкият театър гостува в Габрово

Любовта е сложно преживяване, а раздялата – още по-сложна, но нещата могат да се подредят отново. В това ни убеждава провокативната комедия „Разделям двойки по домовете“ на Младежки театър „Николай Бинев“, която ще гостува на Габровския театър. Постановката на режисьора проф. Здравко Митков ще се играе на 21 януари, вторник, от 19.00 часа в зала „Възраждане“.

Спектакълът е създаден по пиесата на френския драматург Тристан Птижирар, номиниран за награда „Молиер“ в категория „най-добър жив франкофонски автор“ през 2015 г. Преводът е направен от Снежина Русинова-Здравкова, а сценографията и костюмите са изработени от художника Петър Митев. Фотограф на постановката е Гергана Дамянова. В ролите ще видим Искра Донова, Михаил Билалов и Николай Луканов.

Пристрастеността към социалните мрежи превръща съвременния човек в потребител, който консумира на бързи обороти преживявания, емоции, чувства и забравя за истинските „неща от живота“.

В тази хаотична липса на разумност, място намира Ерик (Михаил Билалов), чиято работа се състои да прекратява любовните връзките на други мъже от тяхно име и в тяхно отсъствие. Всичко върви по план, Ерик е професионалист, знае как да се справи във всяка ситуация – елегантно, бързо и точно. Един ден съдбата ще разтърси собствената му самоувереност.

Непознат го изпраща при любовницата си за поредната раздяла, която се оказва бившата му жена Гаел (Искра Донова). Малко по-късно на вратата се появява и разкаялият се любовник Иполит (Николай Луканов). Дали ще се заформи любовен триъгълник предстои да разберем, но едно е сигурно – публиката ще съпреживее еуфоричен бум от всякакви откровения, спомени и признания, поднесени от безупречната игра на актьорите и майсторски изпипаните диалози. Съвсем естествено финалът е неочакван – като самия живот.

С лек хумор и доза мистерия проф. Здравко Митков предлага на зрителите едно истинско забавление над ежедневните ситуации.

21 януари, 19.00 часа, зала „Възраждане“

Билети може да закупите от касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, както и онлайн на: https://epaygo.bg/2977959796.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово посреща ансамбъл „Фън Я Сун“

Фолклорният ансамбъл „Фън Я Сун“ от Китай ще гостува на сцената на зала „Възраждане“ на 6 февруари.

Ансамбълът е част от фолклорния оркестър на Тиендзинския театър за песни и танци и в последните години служи за емблема на културния обмен на град Тиендзин със света.

Предварителната продажба на билети ще започне от 27 януари в Туристическия информационен център на ул. Опълченска №11.

Цената на билета е 5 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица