Свържи се с нас

Новини

ДГ „Дъга“ вече с най-новото иновативно въведение в Габрово

Published

on

ДГ „Дъга” бе открита „Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране”

В Детска градина „Дъга” бе открита „Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране”. Залата е част от проекта „Детският свят отвътре-навън”, имащ за цел подсигуряването на среда, в която децата да се развиват хармонично и според собственото си темпо и индивидуални потребности.

Официални гости на откриването бяха Доц. Д-р Милена Бръчкова – Ръководител Катедра „Психология” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, студенти от Студентски клуб по Психология „Доц. Д-р Илия Стойков” към ВТУ, както и г-жа Светлана Кацарска – Водещ на предаването “От Габрово със Светлана Кацарска”.

ДГ „Дъга” бе открита „Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране”

Поканени бяха още родителите и децата от градината, които получиха възможността да се запознаят подробно с предназначението и ползата от проекта. Децата от своя страна, с радост и интерес разгледаха залата и веднага проявиха желание да играят в нея.

Залата за релационна психомоторика е най-новото иновативно въведение в ДГ „Дъга”. Детската градина е единствената в Габрово, която ще предложи на децата това място, където те свободно могат да намират път към другарчетата си и да се почувстват уверени и можещи.

ДГ „Дъга” бе открита „Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране”

В залата децата сами могат да определят играта и ролите си, като спазват няколко основни правила, а целият този процес, ще бъде наблюдаван от специалист или учител, за да бъдат разпознати нуждите на всяко дете и да бъде то подпомогнато в намирането на неговото специално място в детската група.

Залата ще посещават деца на малки групи, като участниците във всяка отделна група ще бъдат събрани заедно след наблюдение и обсъждане между учителите, психологът на детската градина, директора и родителите. Така всяко от децата ще може да получи своето „специално място”.

ДГ „Дъга” бе открита „Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране”

Ползите от посещенията на залата са много, сред които: превенция на агресивни прояви, изграждане на времеви и пространствени ориентации, които помагат на децата да се справят с границите в живота, специално място за всяко едно дете, за да се чувства то комфортно в детската група и обществото.

Всички изброени фактори правят това ново място уникално. То помага на децата да извървят сложния път към изграждане и развитие като здрави, независими и можещи личности.

ДГ „Дъга” бе открита „Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране”

Още за иновациите в ДГ „Дъга“ и с новооткритата „Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране” – едно изключително полезно начинание, което няма аналог в друга детска градина от нашия град можете да научите от онлайн телевизията www.setitv.com.

ДГ „Дъга” бе открита „Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Как се работи с бормашина?

Published

on

Доста хора се занимават с груби до довършителни ремонти дейности и то всекидневно.

Това поражда нуждата от наличието на широк спектър от инструменти, които да са винаги там на рафта за нас, готови да ни “съдействат” за всеки един появил се технически казус.

Бормашината е уредът, без който започването и завършването на конкретен вид ремонт не биха били възможни. Той е изключително полезен, като се използва главно за пробиването на дупки в стената. Ако нямате функционална машина като тази, опитите Ви да постигнете отлични ремонти резултати ще са безнадеждни, затова по-добре си я осигурете и към всяка една задача с професионализъм подходете.

Как се работи с бормашина?
Работата със съвременните бормашини може и да е приятна. Не е казано, че грубите ремонтни дейности трябва да се асоциират с само с прах, мръсотия, пот на челото и купища строителни отпадъци за изхвърляне. Качеството свредел е ключов елемент, без който пробиването няма да бъде ефективно. След като сме се уверили в ефективността на всеки един компонент, трябва да запомним и някои хитрини по време на работата с машината:

 • Избор на подходящ свредел за метал, дърво, стъкло и бетон;
 • При пробиване на хлъзгави повърхности, е добре да отбележите център с помощта на чук;
 • За да си осигурите оптимално пробиване, трябва да се погрижите за правилното поставяне на свредела;
 • Коректно регулиране на оборотите;
 • Изберете свредел, който е изработен от материал, който е с по-голяма твърдост от повърхността, в която ще се правят дупки и отвори и др.

Погрижете се за изпипването на всеки един детайл и нека работата Ви спори.

Какви видове има?
Видовете бормашини днес са най-разнообразни. Със сигурност ще успеете да намерите оптималното решение, което да е напълно съобразено с конкретните Ви нужди и цели. Модерните уреди от този вид могат да се открият в следните разновидности:

 • Акумулаторни;
 • Ударни;
 • Настолни;
 • Ръчни;
 • Двускоростни;
 • Мини;
 • Пневматични;
 • Магнитни;
 • Дрелки;
 • Колонни.

Бормашините могат да се използва и без удар (само с въртене), също както и да се поставят на специални стойки при професионалното използване. Доверете се на водещи марки в областта, също както и се замислете за покупката не цели комплекти, които ще улеснят работата Ви още повече.

Откъде да си купя?
В онлайн магазин Мегахоум е място, където ниските цени са постоянни и реални, а разнообразието винаги голямо. Открийте нови перспективи в строителен план и съчетайте полезното с приятното, купувайки всичко необходимо за майстора, включително и бормашини.

Зареди още

Новини

Зов за помощ, нужна е кръв от рядко срещана група

Published

on

Търси се кръв за Иванка Иванова, която е в отделението по „Хирургия“ на габровската болница и се налага да ѝ бъде прелята кръв, от рядко срещаната кръвна група А-(отрицателно).

Можете да се обръщате за повече информация на тел.: +359 888 323 016.

Всеки, който иска да помогне, може да го направи в Кръвния център към МБАЛ „Д-р Тота Венкова“ – Габрово, като посочи името на пациента.

Зареди още

Новини

Елена Йончева: Вървим към изграждането на общата европейска отбрана

Published

on

Европейският парламент направи още една крачка към изграждането на общата европейска отбрана, коментира Елена Йончева, член на групата на социалистите и демократите. Във вторник евродепутатите приеха доклад за прилагането и управлението на Постоянното структурирано сътрудничество (ПСС). Докладчик от името на социалистите и демократите по него е Елена Йончева. 

Нито една държава-членка не може да се справи сама с разностранните заплахи в сферите на сигурността и отбраната, пред които ЕС е изправен днес. Поради това е необходимо да бъде изградена система за ефективно и стратегически обосновано общо използване на ресурсите за отбрана на съюза.

С доклада не се настоява за увеличаване на разходите на държавите-членки. Напротив – постоянното структурирано сътрудничество ще предостави допълнителни средства за стимулиране и повишаване на отбранителните способности на съюза. Европейският отбранителен фонд на стойност 5.5 млрд. евро годишно ще насърчи развитието на иновативната и конкурентна промишлена база на отбранителната индустрия и ще допринесе за стратегическата автономност на ЕС. 

Българските фирми ще имат възможност да извлекат преки ползи от двете програми във фонда. Като привличат финанси към одобрени проекти, те ще могат да подобрят дейността си, както и да увеличат производствената си база. Компаниите ще могат да участват на равнопоставени начала с едни от най-големите европейски оръжейни концерни в научно-изследователската и развойна дейност. Всичко това ще повиши конкурентоспособността на този отрасъл.

Фондът има две основни направления – научно-изследователска дейност и разработване и придобиване. По първото направление компаниите имат достъп до безвъзмездни средства за съвместни изследвания в областта на новаторските отбранителни технологии и продукти, изцяло и пряко предоставени от бюджета на ЕС. Второто направление насърчава сътрудничеството между държавите-членки при съвместното разработване и придобиване на отбранителна техника и технологии чрез съфинансиране от бюджета на ЕС. 

Не на последно място – в доклада се отчита, че пандемията от COVID-19 показа, че съюзът не разполага с достатъчни правомощия в областта на здравеопазването, и трябва да бъдат създадени и приложени общи планове за управлението на извънредната ситуация в общественото здравеопазване.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица