Свържи се с нас

Новини

ДГ „Дъга“ вече с най-новото иновативно въведение в Габрово

Published

on

ДГ „Дъга” бе открита „Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране”

В Детска градина „Дъга” бе открита „Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране”. Залата е част от проекта „Детският свят отвътре-навън”, имащ за цел подсигуряването на среда, в която децата да се развиват хармонично и според собственото си темпо и индивидуални потребности.

Официални гости на откриването бяха Доц. Д-р Милена Бръчкова – Ръководител Катедра „Психология” във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, студенти от Студентски клуб по Психология „Доц. Д-р Илия Стойков” към ВТУ, както и г-жа Светлана Кацарска – Водещ на предаването “От Габрово със Светлана Кацарска”.

ДГ „Дъга” бе открита „Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране”

Поканени бяха още родителите и децата от градината, които получиха възможността да се запознаят подробно с предназначението и ползата от проекта. Децата от своя страна, с радост и интерес разгледаха залата и веднага проявиха желание да играят в нея.

Залата за релационна психомоторика е най-новото иновативно въведение в ДГ „Дъга”. Детската градина е единствената в Габрово, която ще предложи на децата това място, където те свободно могат да намират път към другарчетата си и да се почувстват уверени и можещи.

ДГ „Дъга” бе открита „Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране”

В залата децата сами могат да определят играта и ролите си, като спазват няколко основни правила, а целият този процес, ще бъде наблюдаван от специалист или учител, за да бъдат разпознати нуждите на всяко дете и да бъде то подпомогнато в намирането на неговото специално място в детската група.

Залата ще посещават деца на малки групи, като участниците във всяка отделна група ще бъдат събрани заедно след наблюдение и обсъждане между учителите, психологът на детската градина, директора и родителите. Така всяко от децата ще може да получи своето „специално място”.

ДГ „Дъга” бе открита „Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране”

Ползите от посещенията на залата са много, сред които: превенция на агресивни прояви, изграждане на времеви и пространствени ориентации, които помагат на децата да се справят с границите в живота, специално място за всяко едно дете, за да се чувства то комфортно в детската група и обществото.

Всички изброени фактори правят това ново място уникално. То помага на децата да извървят сложния път към изграждане и развитие като здрави, независими и можещи личности.

ДГ „Дъга” бе открита „Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране”

Още за иновациите в ДГ „Дъга“ и с новооткритата „Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране” – едно изключително полезно начинание, което няма аналог в друга детска градина от нашия град можете да научите от онлайн телевизията www.setitv.com.

ДГ „Дъга” бе открита „Зала за релационна психомоторика с кът за сензорно стимулиране”

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

Раздават още награди за депозиране във вендинг системата за отпадъци

Published

on

С изключителен ентусиазъм габровци приеха каузата да разделят отпадъците си и да ги предават чрез вендинг системата за обратно приемане на пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. До момента са предадени над 50 000 опаковки.

Във вторник, 5 юли, ще бъдат раздавани наградите, за които стотици хора събираха талони от вендинг автоматите, съобщи Мария Радойчева, главен експерт в Дирекция „Инфраструктура и екология“ в Община Габрово.

Поради огромния интерес предоставянето на спечелените еко предметни награди ще се случи на специална шатра, разположена на пл. „Възраждане“ от 09.30 до 17.30 часа. В съответствие с регламента на инициативата наградите се предоставят всеки първи работен вторник на месеца. Наградите се предоставят до изчерпване на количествата.

В резултат на обявената от Община Габрово покана за партньорство, към инициативата вече се присъединиха и двама нови партньори – Регионална библиотека „Априлов-Палаузов“ и книжарници „Златев“. Предоставените от тях награди ще бъдат включени в кампанията за следващото награждаване, което предстои на 2 август.

Поканата за партньорство остава отворена към всички заинтересовани страни, които могат да се свържат с екипа на Община Габрово на тел.: 066 818 311 или на e-mail: gabrovo@gabrovo.bg. Депозитната вендинг система е реализирана и се организира от Община Габрово.

Системата включва два вендинг автомата, намиращи се в спортна зала „Орловец“ и спортен комплекс „Христо Ботев“. След всяко предаване на опаковки, устройствата издават талон, с който потребителите събират точки, а точките се превръщат в награди.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Бронзов медал донесе най-малкият габровски шахматист Иван Екимов

Published

on

6-годишният състезател от ШК „Орловец 1997“ Иван Екимов се завърна с бронзов медал от Детски шахматен турнир „Георги Раковски“ в Котел.

Иван постигна 3 победи от 7 партии и заслужено зае трето място в горната възрастова група – при 8-годишните.

По три точки постигнаха и другите състезатели на ШК „Орловец 1997“, които участваха в турнира – 9-годишният Росен Нанев и 8-годишната Никол Пенчева, която се нареди четвърта при момичетата във възрастовата си група.

Турнирът, който е организиран от Община Котел и ШК „Марица-Изток“ важи за FIDE рейтинг по ускорен шахмат.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Община Трявна представи дейността си пред ученици и преподаватели от 5 държави

Published

on

През изминалите дни ръководството на Община Трявна се срещна с ученици, педагози и ръководители на образователни институции от пет държави – Испания, Португалия, Румъния, Гърция и Хърватска. Повод за посещението на чуждестранните делегати в Трявна бе международния проект “Changing schools, changing lives”, в реализирането на който участва Средно училище “Петко Р. Славейков”.

“Нашето Славейково училище си сътрудничи с още пет институции при реализирането на проект “Changing schools, changing lives”, съфинансиран от програма Еразъм+ на Европейския съюз. Темата на проекта е превенция на ранното отпадане на деца от училище и споделяне на добри практики от страните партньори при реализирането на образователни програми и политики“, сподели Калоян Узунов – преподавател в тревненската гимназия и координатор на проекта.

Така, в Заседателна зала № 403 в сградата на общинска администрация, кметът на община Трявна и заместник-кметът посрещнаха общо 11 ученици и 18 учители, педагози и ръководители от държавите – партньори на проекта, както ученици и педагози от Славейковото училище – домакин на сегашната международна среща по реализирането на “Changing schools, changing lives”.

Силвия Кръстева запозна присъстващите с дейността, която местната власт реализира в момента, както и проектите, които се изпълняват по национални и европейски проекти. “Изпълняваме изключително много проекти в момента, както такива, свързани с инфраструктурата в населените места, така и такива, свързани с културната, просветна и образователна дейност. За нас това е от огромно значение, защото по този начин повишаваме качеството на живот на местното население и осигуряваме условия за развитие в положителна насока. Стремим се да реализираме разнообразни и богати събития, с които да поддържаме високото ниво на туристопоток и да привличаме, разбира се, още и още хора, защото едно от основните неща, на които разчита нашия град е туризма!”, сподели кметът на община Трявна и представи част от спечелените проекти, като този, който ще изгради център за кинезитерапия в СУ “Петко Р. Славейков” и този, който ще допринесе за повишаване на енергийната ефективност с подмяна на старите осветителни тела от уличната мрежа с нови LED осветителни такива.

Младежките дейности, реализирани в община Трявна представи заместник-кметът Марин Маринов, който е и председател на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

“Чрез Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни се стремим да поддържаме непрекъснато активността и ангажираността на подрастващите, към които е насочена и нашата дейност. Организираме и провеждаме различни семинари, литературни и арт конкурси, детски фестивали, различни пленери, както и мероприятия сред природата. По този начин успяваме да развием уменията, качествата и таланта на нашите деца и да им покажем, че активността в образователните прояви може да им донесе само ползи и те могат да бъдат добрият пример и поводът за гордост на всички нас!” подчерта зам.-кметът Маринов.

Добри практики, успешно реализирани европроекти, качествени резултати от всяка една страна – партньор на проекта споделиха и представителите на чуждестранните делегации. Двете страни обмениха опит и потвърдиха общото мнение, че подобни срещи са изключително полезни за развитието на образователната и просветна сфера.

“Радваме се, че ръководството на Община Трявна отдели време и внимание на партньорите по проекта и се надяваме на ползотворно сътрудничество в областта на образованието и културата и за в бъдеще“, каза още Калоян Узунов. В рамките на една седмица, домакините по проекта “Changing schools, changing lives” споделяха опита си в прилагането на Проектно-базираното обучение в училище, запознаваха партньорските институции с възможностите, които учебното заведение осигурява на учениците за активно участие в учебния процес и успяха да реализират провеждането на съвместни занаяти с ученици от Хърватска и Испания.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица