Свържи се с нас

Новини

Пламен Димитров, КНСБ: Протестът на хората е справедлив!

© Copyright 2018 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Протестът на хората, искащи по-високи доходи, е справедлив! Ние подкрепяме всички, които искат по-високи заплати. Това заяви пред журналисти президентът на КНСБ Пламен Димитров при посещението си в Габрово.

„Хората, излезли на улицата да търсят по-високи заплати, ще срещнат нашата подкрепа“, обяви президентът на синдикалната организация. По думите на Пламен Димитров някои от исканията на гражданите обаче са невъзможни.

„Не могат да паднат цените на горивата, така както хората очакват. Сигурно 2,3 или 5 стотинки сигурно е възможно, но не и с 1 лев. Подкрепяме като цяло хората, искащи по-добро качество на живот и по-високи доходи“, коментира още синдикалният лидер.

Според Пламен Димитров въпрос, с много въпросителни, е това как може да бъде постигнато. „Всички заплати трябва да се вдигат с темпове, които са минимум 12-15 % на година“, категоричен бе той. По думите му икономическа възможност за увеличение съществува.

„20 милиарда бе печалбата на бизнеса за 2016 г., обявена през 2017 г. Сега за тази година данните са почти същите. Това са 20 милиарда, без банковия сектор, печелещ по 1,2 милиарда годишно. Двайсет милиарда печалба и да няма откъде да вдигнем заплатите…? Съжалявам, очевидно има как да бъдат вдигнати“, каза в заключение президентът на КНСБ.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

1 Comment

1 Comment

  1. Kill `Em All

    13.11.2018 at 10:27

    Ветропоказател и гъзоцелувач!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Новини

Традициите за Василиадиевци в спорта продължават

Спортните традиции на Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ – Габрово са добре известни в годините, като и през 2019 г. учениците на гимназията защитиха достойно името на училището.

Както винаги, футболистите и в двете възрастови групи спечелиха безапелационно общинските първенства. На областно ниво по – малките завоюваха второ място, а батковците бяха на върха. В зоналното първенство отборът 11-12 клас се нареди на второ място, като малко не му достигна да продължи към републиканските финали.

Бадминтонистите също бяха най – добри и в двете възрастови групи, печелейки общинските ученически игри. В областната надпревара малките Василиадиевци се наредиха на второ място, показвайки безспорната си класа и спортен дух.

Тенисистите на маса също бяха на ниво. По – малките се наредиха на второ място, а в горната възрастова група както момчетата, така и момичетата станаха общински първенци.

В традиционните за Габрово и за ПТГ „Д-р Никола Василиади“ спортове, като хандбал и волейбол, отборите на гимназията станаха подгласници на шампионите в общинските ученически игри.

Също на второ място се класираха лекоатлетите и шахматистите, доказвайки, че традициите са живи.

В турнира по ръгби, който се организира само на общинско ниво, представителите на техническото училище заеха трето място.

Много сериозен успех записаха лекоатлетите на гимназията в национално състезание, което няма аналог. Това бе изкачването на стълбите към паметника Шипка, което се провежда под патронажа на Президента на Република България. Традиционно учениците от ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се окичиха със златни медали, както в индивидуалната надпревара, така и в отборното състезание.

Наред с представянето си в ученическите игри десетки ученици защитават името и честта на Габрово в почти всички видове спорт, състезавайки се и на клубно ниво. Многобройни са успехите в карате, таекуон-до, скокове на батут, колоездене, спортна стрелба, бокс, вдигане на тежести и др.

Ростислав Цвятков завоюва второ място в държавното първенство по бокс за юноши. Ивайло Иванов пък е многократен медалист от републиканските първенства по вдигане на тежести.

Най – значимият успех бе постигнат броени дни преди 124 – тата годишнина на ПТГ „Д-р Никола Василиади“. Донесе го Михаел Митев в далечно Токио. На световното първенство по скокове на батут за младежи дванадесетокласникът се нареди на 19-то място в индивидуалната надпревара. В синхронните дуети, заедно със своя партньор, Михаел се нареди на осмо място в света, впечатлявайки всички специалисти в японската столица.

Видно е, че наред с учението в ПТГ „Д-р Никола Василиади“ се залага и на спорта. Традициите, училищните отбори да са водещи в габровска област, не са се променили, а девизът „Здрав дух, в здраво тяло“ продължава да е водещ за учители и ученици.

*Снимка: Радослав Първанов

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Тази вечер е благотворителният концерт „Коледен подарък за Ели и Митко“

Тази вечер, 16 декември, от 18.00 часа е благотворителният концерт „Коледен подарък за Ели и Митко“, организиран от дейните момичета на InteractClub Gabrovo.

Събитието ще се проведе в зала „Възраждане“, като за доброто настроение ще се погрижат талантливи деца от различни танцови и певчески формации.

16 декември, 18.00 часа, зала „Възраждане“

Водещ на концерта ще бъде любимият на всички влогър Илко Христов, дванадесетокласник в Национална Априловска гимназия.

Всички събрани средства ще бъдат дарени на 7-годишните близначета Елеонора и Димитър, които ежемесечно посещават рехабилитация, тъй като са диагностицирани с ДЦП квадрипареза.

Автор: Мартина Митева,
11 клас, Национална Априловска гимназия, Клуб по „Журналистика“.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Икономика

Симона и Анри избраха Габрово, защото следват сърцето си

Да предпочетеш местното село Лесичарка пред София? Почти звучи като серия от рубриката „Да хванеш гората“. Това предстои на двама млади, чиято любов започва от студентската банка в Техническия университет, където изучават “Индустриален дизайн“. Симона е родена в Габрово, а Анри е от столицата на Албания – Тирана, но връзката им, работата и средата ги задържат в столицата.

По време на срещите с тях, те споделиха любопитни факти около своята професионална заетост и с какво точно се занимават. Знаете ли например, че преди да „заживее“ една сграда сред нас – още в проектна фаза, тя бива възпроизведена посредством високи технологии като 3D сканиране, 3D принтиране, 3D моделиране. Създадените по този начин макети се тестват на реални атмосферни и физически условия, така освен естетическите качества и функционалността на сградата, се проверява и взаимодействието й със средата, в която ще функционира. Свой принос за подобни визуализации на промишлени обекти имат именно Симона и Анри. Със своята специфична дейност, фирмата, в която работят, допринася за виртуалната кампания “Живите реки“, оглавена от WWF и други неправителствени организации. Кампанията представя въображаеми сценарии за бъдещето на източниците на прясна вода, за да окуражи европейските граждани да се включват в допитването на Европейската комисия за укрепване на законодателството за опазване на водоемите, чието действие във времето умишлено е отслабено.

Макар и добре установена, младата двойка бързо се насища на столичния живот и днес предпочита спретната къща на тихо и уединено място сред ласките на природата. Благодарение на своята модерна професия, която дава възможност за дистанционна работа – двамата решават да търсят дом в района на Габрово.

По пътя към осъществяването на тази цел намират съдействие от Гарант Недвижими Имоти и техния брокер – Виктория Банева. В продължение на два месеца правят огледи на къщи в града и близките села. Виждат имот в село Лесичарка и веднага си го познават! Южен склон, гледка към Балкана, малка градинка, чист въздух. Въпреки, че къщата се нуждае от подобрения, тя е масивна и с три спални – такава, каквато в София трудно ще си позволят със средствата, с които разполагат.

Симона и Анри решават да подредят живота си по нов начин, подобно на все повече млади хора в България, обръщайки гръб на шума в столицата, на стреса, лошия въздух и свръхдинамичността.

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица