Свържи се с нас

Култура

Каталогът „Габровски сокайни шевици“ е завършен

Published

on

Каталогът „Габровски сокайни шевици” съхранява уникално знание, трупано с векове в българските семейства

Живеем във време, в което агресията, липсата на култура – дори в най-общ смисъл, и незачитането на пространствата, предназначени за хора с потенциал, са ежедневие.

Живеем във време, в което предаването на традициите от поколение на поколение рядко се среща.

Живеем във време, в което властва разбирането – „всичко започва от мен”. Тази власт на егото вирее в почва, напоявана и подхранвана от хора, временно заели позиции, които им позволяват да налагат тази философия. Самите те са избуели в тази среда.

От време на време проблясва някое пламъче, което няма как да не бъде забелязано. Колкото малки са тези пламъчета, а все пак осветяват този безпросветен мрак, в който са се разположили уж преминали блестящи образователни системи лица.

Зачитането на традицията – ето това ярко пламъче светна пред препълнената зала на Регионален исторически музей – Габрово. Ако на някой това му се стори като наситено с прекален патетизъм описание, просто не е присъствал на събитието – представяне на каталога „Габровски сокайни шевици”.

Резултатите бяха представени от Росен Йосифов, който е негов ръководител.

Преди години е било традиция уменията да се предават от майка на дъщеря и от баща на син. Така момичетата се научавали да везят, а момчетата – на занаят. Как са създавани габровските сокайни шевици – ето за това бе разговорът при представянето на каталога.

Д-р Аксиния Бутева е автор на двуезичното издание – с български и английски текстове. Преводът е на Божидар Стойков.

Д-р Бутев може да разказва много за шевиците, тъй като е посветила голяма част от времето си на тях.Тя има голям принос за запазване на традицията, иначе казано – в запалването и поддържането на едно от пламъчетата, които осветяват безпросветния мрак.

Издаването на каталога „Габровски сокайни шевици” става с финансовата подкрепа на Програма „Култура” на Община Габрово. Регионален исторически музей – Габрово го реализира в партньорство с ЕМО „Етър” и МАИР „Боженци”.

При представянето на „Габровски сокайни шевици” стана ясно, че в миналото българките са владеели около 100 видове бод. Днес най-добрите везбарки правят между 34 и 40, а д-р Аксиния Бутева – 15. Докторантурата на автора на каталога е посветена на шевиците, но преди да ги пренесе на научното поприще, г-жа Бутева ги изучава практически.

Очаквайте интервю с д-р Аксиния Бутева, в което тя разказва за габровските сокайни шевици и за българските традиции в изработката на шевици.

Каталогът „Габровски сокайни шевици” съхранява уникално знание, трупано с векове в българските семейства

Каталогът „Габровски сокайни шевици” е част от проекта „Красотата на Габровската сокайна шевица”. 11 496 лв. е сумата, вложена в проекта от програма „Култура” на Община Габрово.

Резултатите:

Издаден е първи каталог на музейна колекция в Габровска област, социализализирано е уникално културно-историческо наследство; Представени са за първи път във временна експозиция на колекциите сокайни шевици, съхранени в местните културни институти;

Създадени са знания и умения в подрастващите, свързани с естетическите качества на габровската сокайна шевица.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Балет за възрастни предлага НЧ „Развитие – 1870“

Published

on

Балет за възрастни – за добра фигура, грация и самочувствие, започва да предлага Народно читалище „Развитие-1870”. Курсът е единствената по рода си предлагана услуга в община Севлиево.

Заниманията, в дните вторник и четвъртък, от 18:30 ч., ще води професионалната артист соло-балетист, носител на престижни награди от конкурси – Иванка Цанова, художествен ръководител на Балетната школа в читалището. Балетът е предизвикателен и е чудесна алтернатива на традиционните аеробни упражнения.

С уроците по балет ще откриете удоволствието от танца, красотата на движението и стойностната музика, ще развиете своята пластичност, финес, усет за естетика! Балетът развива музикалност, координация, синхрон, баланс, танцова култура, правилна стойка, хармонично развита мускулатура.

Това танцово изкуство съчетава в себе си грацията и красотата на движението и създава естетическа наслада! Целта е да се наслаждавате и да се разтоварите от стреса. С балета ще откриете нова страст, която да Ви зарежда с положителна енергия, удовлетворение и повече самочувствие!

Народно читалище „Развитие-1870” разполага с оборудвана балетна зала, корепетитор и професионален специалист в сферата на класическия и модерен балет. Справки на телефон – 0882806734. Записвания – в офиса на Балетната школа в НЧ „Развитие-1870”.

Автор: Десислава Димитрова,
организатор при НЧ „Развитие – 1870“ – Севлиево.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Детският отдел на Библиотеката няма да работи с читатели

Published

on

Поради извършване на неотложен ремонт на стълбището Детският отдел на Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“ няма да работи с читатели считано от днес 4 октомври до 12 октомври, включително.

Новината съобщи директорът на габровската библиотека Савина Цонева. Тя информира още, че заетите книги могат да бъдат върнати в основната сграда на библиотеката всеки делничен ден от 09.00 до 18.30 часа.

РБ „Априлов – Палаузов“ се извиняват за причиненото неудобство!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Проф. Димитрова участва в избора на президент на АЕОМ

Published

on

Директорът на музей „Етър“ проф. Светла Димитрова взе участие в заседанието за избор на президент на Асоциацията на европейските музеи на открито (АЕОМ). Кандидатурата на Хилде Шоелфс за втори мандат начело на организацията получи единодушна подкрепа. Гласуването бе част от 30 конференция на АЕОМ, реализирана в шведската столица Стокхолм от 27 септември до 1 октомври.

„Занаятите и устойчивото развитие на музеите на открито“ бе презентацията, представена пред участниците в конференцията от Тихомир Църов – вторият представител на „ Етър“ по време на форума.

Това издание на конференцията се проведе основно на територията на най-стария музей на открито „Скансен“ и в него се включиха 160 специалисти от 40 организации. Преобладаващото присъствие бе на музеи на открито от Германия, Норвегия, Дания, Чехия, Румъния, Обединеното кралство и др., но се включиха и представители на САЩ и Япония.

По време на официалната гала вечер участниците в конференцията бяха приветствани от висши представители на местната власт в Стокхолм, между които Сесилия Бринк – президент на Градския съвет. Те получиха възможността да се запознаят как функционират политическата и административна власти на шведската столица и бяха допуснати в залата за гласуване на парламента на шведската столица.

Един от важните дискутирани проблеми бе намирането на пътища за устойчиво развитие на музеите. Споделеният опит бе оценен от българските участници като ползотворен, независимо от естествените различия, които съществуват между отделните музеи на открито.

Президентът на АЕОМ Хилде Шоелфс поздрави РЕМО „Етър“ за голямото международно признание – получаването на наградата „Жива“ в началото на 2022 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица