Свържи се с нас

Култура

Доц. Светла Димитрова: Който иска да притежава ръчно изработен предмет, трябва да е готов да заплати по-висока цена

Българско участие в голямото изложение на традиционни, редки и съвременни занаяти във Венеция

Published

on

Българско участие в голямото изложение на традиционни, редки и съвременни занаяти във Венеция

снимка: ЕМО „Етър“

Директорът на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова, изпълнителният директор на Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина” и фотографът Росина Пенчева бяха единствените български представители на голямото изложение на ръчно изработвани изделие „Хомо Фабер”, което се проведе във Венеция. В няколко публикации представяме погледа на всяка от тях за това изключително голямо събитие, посветено на традиционните, редки и съвременни занаяти.

Погледът на директора!

Българско участие в голямото изложение на традиционни, редки и съвременни занаяти във Венеция

Когато фондация „Микеланджело” издирва подходящи организации, които да бъдат нейни нови членове, от Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина” организират среща с директора на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова. Музеят привлича вниманието като територия, която опазва традиционните занаяти.

Срещата се осъществява през 2016 година и още тогава от „Микеланджело” споделят намерението си да реализират голямо изложение във Венеция. През 2018-та „Хомо Фабер” вече е факт, а доц. Светла Димитрова и Мариела Петрова, изпълнителен директор на РСО „Централна Стара планина”, са поканени да представят страната ни. Заедно с тях е и фотографът Росина Пенчева. Светла Димитрова определя изложението като внушително.

„Това участие ми даде важен урок за съвременния начин на брандиране. Къде и как да се поставят табелите и информационните материали, как да бъдат облечени хората, как да бъдат подредени представяните предмети. Изложението „Хомо Фабер” е голямо, но човек не се губи в цялото това пространство, а много лесно се ориентира къде и какво може да намери.”

Детайлите по организацията на това събитие са изпипани толкова добре, че е помислено дори за най-подходящото разположение на местата за отдих на посетителите.

Българско участие в голямото изложение на традиционни, редки и съвременни занаяти във Венеция

Екипът, ангажиран с реализацията на „Хомо Фабер” е добре информиран за всеки от детайлите на изложението, а любезното отношение към посетителите е важен елемент, чрез който да се оставят добри впечатления.

„Беше помислено за абсолютно всичко – от пристигането ни във Венеция, до отпътуването ни за България. Смятам, че фондация „Микеланджело” даде един много добър урок как се организира събитие с международен характер и от такъв голям мащаб. Давам си сметка, че те са привлекли сериозни съорганизатори и партньори, че притежават огромен ресурс от занаятчийски организации и личности. През цялото време имах усещането, че съм на арт-събитие с извисена атмосфера, която много ми допадна. Почувствах един дух, който ми е липсвал на събитията в България.”

Доц. Светла Димитрова уточнява, че става въпрос за дух на креативност и пълно удовлетворение от това, което се прави. Усещане, че си част от изкуството.

Българско участие в голямото изложение на традиционни, редки и съвременни занаяти във Венеция

Изложението е позиционирано в дворец на един от островите. Зали, градини и свободни пространства – 13 различни сектора със собствено наименование. Представени са както занаятчийски произведения, така и демонстрации на различни занаяти. Обяснението към публиката е на много високо ниво. Продава се само на едно място и то единствено сувенири.

„Хомо Фабер” е изложение, на което отиваш да гледаш, а не да купуваш. Това ти позволява да се съсредоточиш в детайлите и да се опиташ да разбереш защо занаятчията е създал един предмет. Не мислиш, че трябва да го купуваш или да го притежаваш, а само му се наслаждаваш. Демонстраторите се бяха опитали, при това успешно, да покажат сложността на процеса и уменията, необходими за добър резултат.”

Българско участие в голямото изложение на традиционни, редки и съвременни занаяти във Венеция

Доц. Димитрова споделя, че в изложението са показани художествени занаяти, такива каквито преди няколко десетилетия имаше в повечето български градове. В Западна Европа почти не са запазени занаяти във вида, който има у нас. Изделията са по-скоро произведения на изкуството, отколкото занаятчийски.

„Традиционните занаятчии в България имат голям потенциал, но е необходимо малко повече да работят върху себе си, върху произведенията, които създават. Ако по-често разглеждат такива изложения, могат да реализират много добри идеи”, споделя впечатленията си Светла Димитрова.

Старите занаяти, такива каквито ги познаваме, изчезват. С индустриалната революция светът тотално е променен. Вече има 3D принтер, с който може да се произведат всякакви изделия. Затова работата на занаятчиите се развива в посока да бъде изкуство. То е предназначено за ценители, за тези, които искат да имат нещо ръчно създадено.

Българско участие в голямото изложение на традиционни, редки и съвременни занаяти във Венеция

„Рекламните материали, които видях на това изложение много ме впечатлиха и ще заимстваме това, което е възможно. Създадените контакти ще бъдат оползотворени. Много ми допадна как са експонирани предметите и мисля, че при нас могат да бъдат канени чужденци, които да правят демонстрации на занаяти, които не са характерни за България – направа на очила, писалки, текстил, различен от нашия. Това може да се случва в Кръстникколчовия хан, когато бъде обособен като зона за изложби и демонстрации. Това ще помогне и на нашата публика, която ще обучим, че който иска да притежава ръчно изработен предмет, трябва да е готов да заплати по-висока цена за него.”

Занаятчиите не продават на „Хомо Фабер”, но самото участие е огромен престиж, затова интересът към това събитие е много голям.

Доц. Светла Димитрова отправи благодарност към РСО „Стара планина” за осъществения контакт и оцени много високо възможността тя, Мариела Петрова и Росина Пенчева да бъдат единствените български участници в изложението във Венеция.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Култура

Концерт в Габрово на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев

Published

on

На 24-ти април в Художествена галерия „Христо Цокев“ в Габрово от 18.30 часа предстои концерт на Мартина Табакова, Стоимен Пеев и Атанас Кръстев.

През тази година се навършват 125 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 200 години от рождението на емблематичния чешки композитор – Бедржих Сметана.

По този повод тримата талантливи изпълнители се събират, за да направят турне в България, със знакови творби на двамата велики композитори. Датите на концертите са с начален час 18.30 часа, а входът за тя е свободен.

Концертите включват рядко изпълняваното Клавирно трио оп.4 на Владигеров, което той е написал едва на 17 години! То е и Първото българско трио за пиано, цигулка и виолончело. В програмата е включено още емблематичното Клавирно трио оп.15 от Бедржих Сметана.

Изключително респектираща и рядко изпълнявана програма. Тримата изпълнители Стоимен Пеев/цигулка, Атанас Кръстев/виолончело и Мартина Табакова/пиано, са добре познати на българската публика, изявени артисти, носители на престижни награди като „Кристална лира“ на СБМТД, „Музикант на годината“ на БНР за „Ансамбъл на годината“, „Златен век” на Министерството на културата, „Златно перо“ на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

Зареди още

Култура

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“

80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Published

on

„Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ – 80 години от героичната смърт на Иван Сомлев.

Иван Минчев Сомлев е роден на 1 февр. 1922 г. в Габрово. Завършва средно образование в Априловската гимназия. Тук той се проявява като отличен спортист и талантлив футболист, при което е включен и в отбора на Спортен клуб „Чардафон“. Продължава образованието се във Военно-въздушното училище в Казанлък, а по-късно в училището (днес Висше военновъздушно училище „Георги Бенковски“) в Долна Митрополия. Следва обучение на летище Телиш край Плевен. Зачислен е 6-ти изтребителен полк, разположен на летище Карлово.

Бойното му кръщение е на 10 ян. 1944 г. Това е денят на една от най-разрушителните бомбардировки над София, извършена от англо-американските въздушни сили. В нея англичаните атакуват през нощта, а американските самолета през деня.

Бомбардировката е извършена към 13:00 часа когато атакуват бомбардировачите, т. нар. „Летящи крепости“. Срещу тях от Божурище, Враждебна и Марно поле при Карлово излитат общо 73 самолета. Заедно с още трима летци-изтребители, в четворка, Иван Сомлев е изпратен в подкрепа на 39-тимата български летци-изтребители, които водили неравен бой с многочисления враг над София. В боя Сомлев показал изключителни качества и за награда е прехвърлен в елитния 3/6 орляк. По време на своята служба той пише следните редове до своята майка „..„Ако се случи някога да ми измени моят стоманен другар, ти, няма да плачеш, майчице, но ти ще бъдеш горда, че си дала син за Родината!“ и до своята сестра „..„Готов съм за народа си да дам всичко, що зависи от мен, за един мирен свят. Мойта жертва е нищо пред Дълга към Родината! …..“.

На 16 април 1944 г. – Великден, противникът подлага София на поредната безмилостна бомбардировка. Събитието остава в историята под името „Черен Великден”. Летците-изтребители са вдигнати по тревога. Иван Сомлев е в отпуск, но счита, че за него е „свещен дълг да бъда редом с цялото ято“. Качва се на самолета на Тодор Розев и излита. Среща се с врага край с. Гушанци (днес с. Замфирово, община Берковица), където се натъква на армада от т.нар. „летящи крепости“ на американските бомбардировъчни полкове и техния ескорт от изтребители „Лайтнинг”. Боят бил жесток и неравен. Хванат в смъртна схватка, Иван Сомлев на няколко пъти успява да се издигне над вражеските самолети и да ги атакува – сваля една „крепост“, която пада близо до с. Гаганци. Неговият самолет е поразен и главоломно се насочва към земята, където се разбива в местността Търньовец. Иван Сомлев загива едва на 22 години.

Героят е изпратен в последния си път от всички жители на с. Гушанци. На 20 април 1944 г. е погребан в родно Габрово с траурно шествие, на което присъстват хиляди.

Думите му „Моята саможертва е нищо пред дълга към Родината“ са красноречив израз на високи нравствени добродетели и патриотизъм. Името му е вписано в списъка на националните ни герои и всяка година на тържествената заря-проверка на 3 март името му се споменава наред с имената на най-заслужилите за Родината.

През 2004 г. Младежкият съвет на Фондация „Константин Берберов“, съвместно с Клуба на летците „Богдан Илиев“ – Монтана и други неправителствени организации, по случай 60 години от неговата гибел на 16 април, поставят паметна морена с барелеф на Иван Сомлев в градинката в центъра на Габрово, на ул. „Радецка”. През същата година на лобното място на Иван Сомлев край с. Замфирово (Гушанци), Клубът на летците „Богдан Илиев“ – Монтана поставят паметна мраморна плоча, изпълнявайки завета на своя патрон Богдан Илиев, който е бил инструктор и командир на Сомлев по време на обучението му в Изтребителната школа в Долна Митрополия.

Сведенията за краткия му и героичен живот са запазени в биографичните книги за него „Иван Минчев Сомлев“ и „Реквием за Златокосия небесен рицар“ от Милка Берберова.

Документите от личния архив на „златокосия небесен рицар“, както го нарича г-жа Берберова (1925-2014), са предадени от племенника му Иван на членовете на Младежкия съвет на Фондация „Константин Берберов“, които по-късно ги предават, заедно с документите на Фондацията в Държавен архив – Габрово. Те са обработени и са достъпни за читатели и изследователи.

Източник: Държавен архив – Габрово.

Зареди още

Култура

Концерт-спектакъл „Балетни мечтания“

Published

on

В Международния ден на балета- 29 април, Танцова школа „Лиана“, студентите от специалност „ Съвременна хореография“ с ръководител проф. д.н Анелия Янева жителите на Габрово с концерт-спектакъл “Балетни мечтания“.

За пръв път в града на Рачо Ковача ще гостуват докторанти от Китай, които също ще се включат с изпълнения.

Събитието е под егидата на Областния управител на област Габрово и ще се проведе в зала „Възраждане“ на 29 април, понеделник, от 18.30 часа. Един неповторим спектакъл с феерия от цветове, движения и звук- това обещават организаторите.

Билетите ще са в продажба в деня на събитието. Повод за концерта е 20-годишнината на Танцова школа „Лиана“ и 10- годишнината от създаването на специалност „Съвременна хореография“ в Югозападния университет.

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица