Свържи се с нас

Култура

Екипи на Музея на селото в Румъния и ЕМО „Етър” обсъдиха възможности за съвместни инициативи

снимка: ЕМО „Етър“

Представители на Етнографски музей на открито „Етър” и Музей на селото в Румъния проведоха среща, по време на която бяха обсъдени възможностите за сътрудничество между двете културни институции. Това стана по време на посещение на екип от „Етър”-а в румънската столица Букурещ. Работата с доброволци; програмите, предназначени за деца и възможностите за съвместни инициативи на международно ниво бяха акцентите по време на разговора.

снимка: ЕМО „Етър“

Организации, в които членуват и ЕМО „Етър”, и Музей на селото в Румъния например са: ИКОМ (ICOM – International Council of Museums) и АЕОМ (Асоциация на европейските музеи на открито).

Директорът на ЕМО „Етър” доц. д-р Светла Димитрова представи Международния панаир на традиционните занаяти. От Музея на селото в Румъния увериха, че имат интерес от участие на майстори на характерни местни занаяти в това събитие.

Двата музея могат да обменят опит в различни работни направления. Обсъдени бяха възможности за разменни гостувания на специалисти с цел оптимизация на дейностите в двете културни институции.

снимка: ЕМО „Етър“

Между българския и румънския музеи има много общи характеристики, както и немалко разлики. И двата са създадени като музеи на открито. В румънския са представени характерни особености на архитектурата и социалния бит на населението от различните общности в страната, докато в ЕМО „Етър” е показан региона на Централна Стара планина.

Разположен близо до известната в Букурещ Триумфална арка, Музеят на селото представя къщи, църкви, вятърни мелници и различни други сгради, строени до началото на ХХ век в различните области на Румъния. Музеят е открит през 1936 г. Преместването на архитектурни обекти на неговата територия продължава и днес, а посетителите могат да наблюдават самия строителен процес.

Тази активност в строителството бе отчетена като добра възможност за съвместни инициативи между двата музея. В ЕМО „Етър” вече няколко пъти се провежда образователната инициатива „В света на Старопланинската архитектура”, където активна роля има Сдружение „Мещра – Традиционни знания и занаяти“. Към програмата проявяват интерес както специалисти, така и любители от цялата страна, за да изучат характерните строителни техники от миналото.

При завръщането си в България представителите на ЕМО „Етър” посетиха Историческия музей в Русе, където се запознаха с част от фондовете и експозициите. Специално внимание бе отделено на обновеното фондохранилище на отдел „Етнография“, където са монтирани система от подвижни и неподвижни архивни стелажи. Това е най-модерния начин за съхраняване на фондови единици. Подобно система вече функционира и във фондохранилището на отдел „Природа“.

снимка: ЕМО „Етър“

Музейните специалисти на ЕМО „Етър” разгледаха залите на Историческия музей, Екомузей с аквариум, Музей „Баба Тонка“ и Музей на градското всекидневие („Къщата на Калиопа“). Акцент бе поставен върху многобройните възможности за интерактивност, които предлагат русенските музеи, съвременните и модерни решения на музейните пространства в различните обекти и работата с аудитории.

Отчетено бе, че този опит може да бъде използван за още по-доброто представяне на обектите и изложбите в ЕМО „Етър” пред съвременна публика.

снимка: ЕМО „Етър“

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Коментари

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Култура

Неделно предложение за малки и големи

Една от най-обичаните в цял свят приказки за малки и големи – „Червената шапчица“, ще оживее на сцената на Държавен куклен театър – Габрово на 19 януари, с помощта на любими актьори и изумително красиви кукли.

Спектакълът по приказката на Шарл Перо е най-новият в репертоара на габровския куклен театър.

В него участват Ивет Сотирова и Атанас Филипов. Тя влиза в ролята на момиченцето и бабата, а той играе три персонажа – на вълка, ловеца и кучето.

Куклите и сценографията са дело на Наталия Гочева, а музиката е композирана от Георги Гарчов.

Режисьорът на спектакъла – Теменужка Коларова обещава да има поука за всеки!

Началото е в 11.00 часа, а цената на билета – 4 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Младежкият театър гостува в Габрово

За болезнена любов наемете безболезнена раздяла – Младежкият театър гостува в Габрово

Любовта е сложно преживяване, а раздялата – още по-сложна, но нещата могат да се подредят отново. В това ни убеждава провокативната комедия „Разделям двойки по домовете“ на Младежки театър „Николай Бинев“, която ще гостува на Габровския театър. Постановката на режисьора проф. Здравко Митков ще се играе на 21 януари, вторник, от 19.00 часа в зала „Възраждане“.

Спектакълът е създаден по пиесата на френския драматург Тристан Птижирар, номиниран за награда „Молиер“ в категория „най-добър жив франкофонски автор“ през 2015 г. Преводът е направен от Снежина Русинова-Здравкова, а сценографията и костюмите са изработени от художника Петър Митев. Фотограф на постановката е Гергана Дамянова. В ролите ще видим Искра Донова, Михаил Билалов и Николай Луканов.

Пристрастеността към социалните мрежи превръща съвременния човек в потребител, който консумира на бързи обороти преживявания, емоции, чувства и забравя за истинските „неща от живота“.

В тази хаотична липса на разумност, място намира Ерик (Михаил Билалов), чиято работа се състои да прекратява любовните връзките на други мъже от тяхно име и в тяхно отсъствие. Всичко върви по план, Ерик е професионалист, знае как да се справи във всяка ситуация – елегантно, бързо и точно. Един ден съдбата ще разтърси собствената му самоувереност.

Непознат го изпраща при любовницата си за поредната раздяла, която се оказва бившата му жена Гаел (Искра Донова). Малко по-късно на вратата се появява и разкаялият се любовник Иполит (Николай Луканов). Дали ще се заформи любовен триъгълник предстои да разберем, но едно е сигурно – публиката ще съпреживее еуфоричен бум от всякакви откровения, спомени и признания, поднесени от безупречната игра на актьорите и майсторски изпипаните диалози. Съвсем естествено финалът е неочакван – като самия живот.

С лек хумор и доза мистерия проф. Здравко Митков предлага на зрителите едно истинско забавление над ежедневните ситуации.

21 януари, 19.00 часа, зала „Възраждане“

Билети може да закупите от касата на Драматичен театър „Рачо Стоянов“, както и онлайн на: https://epaygo.bg/2977959796.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Култура

Габрово посреща ансамбъл „Фън Я Сун“

Фолклорният ансамбъл „Фън Я Сун“ от Китай ще гостува на сцената на зала „Възраждане“ на 6 февруари.

Ансамбълът е част от фолклорния оркестър на Тиендзинския театър за песни и танци и в последните години служи за емблема на културния обмен на град Тиендзин със света.

Предварителната продажба на билети ще започне от 27 януари в Туристическия информационен център на ул. Опълченска №11.

Цената на билета е 5 лева.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

 

Популярни новини от последната седмица