Свържи се с нас

Новини

Отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“

Published

on


Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще връчва отличителен знак „Аз гарантирам щастливо детство“. Той ще се присъжда ежегодно като признание за гарантиране на правата на детето.

За отличието могат да кандидатстват или да бъдат номинирани общини, юридически лица, неправителствени организации, граждански организации, доставчици на социални и универсални услуги за деца, информираха от Община Габрово.

Три са категориите, в които ще се присъжда знакът: Устойчиво развитие, Успешна промяна и Значима иновация. Всеки кандидат може да представи своята дейност само за една категория.

Формулярът за участие и приложенията, удостоверяващи постиженията на кандидата (сертификати, анализи от обработени данни в подкрепа на идеята; документи, доказващи устойчивост и постигнато въздействие (резултат) от въвеждането на иновация, модел за действие и т.н.; отзиви от заинтересовани страни и др.) се приемат на e-mail: sacp@sacp.government.bg в срок до 31 октомври.

Кандидатурите се разглеждат и оценяват от седемчленна комисия, назначена със заповед на Председателя на ДАЗД.Нейни членове ще бъдат представители на Консултативния съвет, на Съвета на децата, на академичните среди, на НСОРБ, публични личности.

Отличителният знак „Аз гарантирам щастливо детство“ ще бъде връчен на 20 ноември – Международния ден за правата на детето.

Допълнителна информация може да бъде намерена в Насоките за кандидатстване на сайта на Държавната агенция за закрила на детето.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Новини

ИОУ „Христо Ботев“ – Габрово чества своята 161-ва годишнина

Published

on

На  2-ри юни Иновативно основно училище (ИОУ) „Христо Ботев“ – Габрово по традиция тържествено отбеляза своята 161-ва годишнина от основаването си с празнична програма „Живеем в земята на Ботев“.

В този ден всички учители, ученици и служители отново отдадоха своята почит пред живота и дейността на великия поет, публицист, революционер и патриот Христо Ботев. Смирено сведоха глави в знак на преклонение и уважение към всички знайни и незнайни герои, отдали живота си за свободата на България. За да я има родината – България – съвременна, древна и млада.

Честването на празника на училището беше достойно отбелязано с богата гама от инициативи в  „Седмица на Ботев“ от 26 май до 2 юни. Учениците от 5-ти до 7- ми клас написаха прекрасни есета на тема „Живеем в земята на Ботев“. Отличените есета бяха представени, в тържествената програма на 2-ри юни, от своите авторки: Виктория Ганева, Ралица Колева, Ростислава Пашова и Светлозара Андреева от 7-ми клас. Изработени бяха и рисунки, на тема “Достойни Ботевци“. Най- красивите от тях бяха подредени в едноименната изложба, организирана в централното фоайе на училището.

Във всички класни стаи, учениците изработиха и поставиха тематични табла за живота и делото на великия революционер Христо Ботев. Част от тях са поставени и във фоайетата на етажите на училището. 

По график, за всички класове, беше организирано и посещение на училищния музей, където учениците се запознаха с историята на училището. 

На 1-ви юни, в чест на патрона на училището Христо Ботев, бяха представени  презентациите „Биография и родословно дърво на Христо Ботев“, „Христо Ботев в борбата за свобода“ и „В памет на Христо Ботев“. Те също бяха изработени от учениците  с много старание и ентусиазъм.  

На 2-ри юни учениците от ИОУ „Христо Ботев“- Габрово отбелязаха патронния празник на училището. Тържествено слово, по случай Деня на Ботев и 161-вата годишнина от основаването на училището, поднесе директорът на училището Марияна Колева.

Честването продължи с прекрасна художествено-музикална програма с песни и стихове на  Христо Ботев. След нея бяха поднесени цветя пред паметните плочи на загиналите във войните през 1912- 1918 година и паметната плоча на патрона на училището Христо Ботев.

В 12.00 часа, едновременно със сирените, всички отдадоха своята почит с едноминутно мълчание в чест на великия поет, публицист, революционер и патриот Христо Ботев и  загиналите за Свободата на България. 

На 2-ри юни от 18.00 часа ИОУ „Христо Ботев“- Габрово ще вземе участие и в програмата  в зала „Възраждане“ и тържественото поклонение „Ден на Ботев и загиналите за свободата“, организирани с любезното съдействие на Община Габрово  и Регионален клон „Цанко Дюстабанов“.

Автор:
Божидара Георгиева – педагогически съветник.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Габрово почете Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта

Published

on

Денят на Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта – 2 юни, беше почетен и в Габрово. Общоградското поклонение се състоя пред паметника на Никола Войновски, военен командир и знаменосец в Ботевата чета.

Там граждани, организации, представители на политически партии, държавни и общински институции засвидетелстваха своята признателност пред паметта на героите, дали живота си в името на България.

Точно в 12.00 часа сирените, в продължение на три минути, оповестиха отдаването на почит в цялата страна.

Церемонията беше уважена от областния управител на Габрово Кристина Сидорова, председателят на Общински съвет – Габрово Климент Кунев, кметът на Габрово Таня Христова и заместниците ѝ арх. Николай Меразчиев, Невена Минева, Мария Йозова, общинските съветници от БСП Николай Григоров, Веселин Данчев и Диляна Стефанова от МК ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ (ВМРО-БНД, СДС), представители на Военното окръжие, началника на Държавен архив – Габрово Цветомира Койчева и главния експерт Венета Георгиева, директора на РИМ – Габрово Росен Йосифов, директора на ДТ „Рачо Стоянов“ Петко Койчев и др.

В поклонението участие взеха представители на Младежкия гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“ и Регионалния клон „Цанко Дюстабанов“ – Габрово, които построиха почетен караул.

С цветя и минута мълчание, под музикалния съпровод на оркестър „Габрово“, присъстващите изразиха своето уважение, прекланяйки се пред подвига на участника в Ботевата чета.

Вечерта в зала „Възраждане“ членовете на Национално дружество „Традиция“ клон Габрово организират събитие, посветено на подвига на Христо Ботев и загинали за нашата свобода Априлски мъченици, подкрепено от Община Габрово.

В него участват и ученици от Основно училище „Христо Ботев“ – Габрово, които в този ден отбелязват своя патронен празник. По време на събитието ще звучи поезия, ще се изпълнява патриотична музика, ще бъдат представени есета, на тема „Живеем в земята на Ботев“.

Ще бъде представена още и премиерата на филма за Априлското въстание в Габрово, реализиран през 2022 г. от Регионален клон „Цанко Дюстабанов“ към Национално дружество „Традиция“, по идея на Антон Колев. В екранизацията се отразяват отминали събития от бунтовната пролет на 1876 година в Габрово и нашия край. Началото е 18.00 ч., а входът е свободен.

За 2 юни цветя бяха поднесени и в Иновативно основно училище “Христо Ботев” в Габрово. Училището днес отбелязва своя патронен празник и 161 години от създаването си.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Слово на Силвия Кръстева по случай 2 юни

Published

on

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Втори юни е паметна дата в българската история! Дата, която остава не само в летописните книги и старите книжа, но и дата, която остава завинаги в съзнанието на нас, българите. Ден на Ботев и на загиналите за Свободата и Независимостта на страната ни. На всички онези знайни и незнайни герои, които паднаха в тежък и кървав бой и пожертваха себе си в името на най-милото и свидното – нашата Родина! Поклон!

147 години по-късно великото Ботево дело и саможертвата на един достоен поет и революционер още разгаря българските сърца и напомня смисълът на дълга пред Родината. Написаните нявга тежки думи „Жив е той, жив е! Там на Балкана, потънал в кърви лежи и пъшка, юнак с дълбока на гърди рана, юнак във младост и в сила мъжка.“ ни докосват със своето значение и ни карат да настръхнем от онази саможертва и безстрашност, които са носели в сърцата си нашите герои. Българските юнаци, които загинаха за България!

И днес, лобното място на Ботев и неговата чета – връх Околчица пази спомена за онези тежки боеве и разказва историята за героичната гибел на всички български синове, напоили с кръвта си стръмните балкански земи. Имената им се превръщат в яркия духовен пример на висш патриотизъм, родолюбие и жертвоготовност, с които бележитата ни българска история се слави.

Наш дълг е завинаги да пазим спомена за техния подвиг и безстрашие, благодарение на които днес може да се наречем горд и свободен народ! Да предаваме и да разказваме на нашите деца за Ботев, за Левски, за Раковски, Каравелов и за всички онези, които продължават да живеят в паметта и сърцата ни! Наш дълг е да съхраним България и да помним историята си, защото без нея нямаме бъдеще!

Да предаваме този славен пример на храброст, непоклатимост и решителност в името на Родината и да не забравяме, че нашите герои са водени от стремежа и волята България да бъде свободна и независима страна! Нека бъдем горди последователи на техния завет! Сега и завинаги!

Дълбок поклон пред Ботев и загиналите за Свободата и Независимостта на България!

С уважение,
Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица