Свържи се с нас

Любопитно

Детска градина „Дъга“ участва в Седмицата на програмирането

Published

on

снимка: ДГ „Дъга“ – Габрово

Детска градина „Дъга“ – Габрово се включи в Европейската седмица на програмирането от 6 до 21 октомври. Това е инициатива, насочена към гражданите, която има за цел да представи програмирането и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин.

снимка: ДГ „Дъга“ – Габрово

Децата от „Дъга“ посетиха Технически университет – Габрово по идея на Красимира Колева, директор на ДГ „Дъга“ и в сътрудничеството на ръководителите катедри АИУТ (Автоматика, информационна и управляваща техника) – доц. д-р инж. Драгомир Пенков Чантов и КТТ (Комуникационна техника и технологии) – доц. д-р инж. Станимир Садинов, както и на общинския съветник, член на Постоянната комисия по „Образование, култура и вероизповедания“ и преподавател в Катедра „Мениджмънт“ на ТУ – Габрово – доц. д-р инж. Десислава Петрова.

снимка: ДГ „Дъга“ – Габрово

Децата посетиха две катедри АИУТ и КТТ, където им бяха показани индустриални роботи от най-висок клас, с които разполага само Технически университет – Габрово от всички сродни университети в България, и които роботи са бъдещето на индустрията в световен мащаб.

снимка: ДГ „Дъга“ – Габрово

На малчуганите им бяха показани и мобилни роботи с управление по телефон (GSM), които предизвикаха огромен интерес сред децата.

снимка: ДГ „Дъга“ – Габрово

Малките техници се запознаха и с разработки на преподаватели и студенти – макети на различни системи за автоматизация на индустрията. В лабораторията по „Осигурителна техника“ – 2217 към Катедра КТТ, находяща се в Корпус 2 (Баждар) се демонстрираха Интелигентни системи за безопасност.

снимка: ДГ „Дъга“ – Габрово

Под формата на забавна игра беше разяснено как работят устройствата за охрана и как за видео наблюдение (в училище, в детската градина, в къщи, на работното място, в парка, по улиците).

снимка: ДГ „Дъга“ – Габрово

Децата взеха участие при демонстрацията от страна на гл. ас. д-р инж. Красен Ангелов и доц. д-р инж. Станимир Садинов, като се презентираха модели детски автомобилчета, с вградени сензори и алармени системи.

снимка: ДГ „Дъга“ – Габрово

Показани бяха системи за охрана на лични превозни средства и как се активира при нужда паник-аларма и как може да се управлява видео камера през мобилен телефон. Малките бъдещи инженери, с изпълнени от възторг очи, казаха „довиждане“ на Технически университет, но обещаха да се върнат отново.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Любопитно

Как да избегнем туристическите заблуди и грешки при пътуване с помощта Агенция?

Published

on

Екскурзиите в различни държави по света могат да бъдат екзотично преживяване, но е от съществено значение да се избегнат проблеми, които могат да провалят почивката ви. Именно с това помагат и туроператорите, които са отговорни за намирането на най-добрите оферти и запазването на онлайн резервации, споделят от Руал Травел.

Как да избегнем туристическите грешки при пътуване?

Пътуването с туроператор може да бъде чудесен начин да си осигурите гладко и приятно прекарване. Все пак е възможно да допуснете определени заблуди и грешки. Ето няколко съвета от Руал Травел, които ще ви помогнат да ги избегнете:

  • проучете дестинацията – преди да резервирате своето пътуване, проучете дестинацията, която планирате да посетите през съответната агенция. От ключово значение е да сте наясно с местните обичаи, културни норми и социални практики, коментират от Руал Травел. Познаването на историята, културата и обичаите на страната ще ви помогне да избегнете всякакви неудобни културни недоразумения и проблеми с местните закони;
  • изберете реномиран туроператор – когато избирате туристическа агенция, направете проучване, споделят от Руал Травел. Потърсете отзиви и оценки за съответната компания и попитайте приятели или членове на семейството за информация относно съответната препоръчана фирма. Една реномирана фирма вероятно разполага с опитен персонал, предлага отлично обслужване на клиентите и със сигурност има добър опит с доволни клиенти;
  • направете внимателно проучване на маршрута – преди да резервирате вашето пътуване, прочетете внимателно маршрута, който ви е предоставен от съответната  агенция, която сте избрали. Уверете се, че разбирате подробностите за пътуването, включително транспорт, настаняване и странични дейности. Задавайте въпроси, ако не сте сигурни в нещо.

Какво друго трябва да съобразите според екипа на Руал Травел?

Когато посещавате чужда страна е от съществено значение да се облечете подходящо. Това означава да зачитате местните обичаи и традиции и да избягвате облекло, което може да се счита за обидно или неподходящо. Също така е добра идея да се облечете удобно за времето и дейностите, които сте планирали, напомнят от Руал Травел.

Важно е да планирате пътуването си предварително. Направете списък с неща, които искате да направите и видите, и проучете най-доброто време за посещение на конкретни атракции. Това ще ви помогне да избегнете дългите опашки и тълпите и ще ви гарантира по-приятно изживяване.

Зареди още

Любопитно

Тревненският щъркел пристигна

Published

on

Предвестникът на пролетта долетя в Трявна! Дългоочакваният тревненски щъркел пристигна във възрожденския ни град в късния следобед вчера, 19 март, часове преди настъпването на астрономическата пролет.

Прелетната птица веднага се настани в съществуващото от години гнездо, изградено върху триметровия комин на старата баня, днес Музей на азиатското и африканско изкуство.

Моментът на неговото пристигане бе уловен от фотографи и радостни граждани, които свалиха своите мартенички и си пожелаха да бъдат здрави и щастливи през цялата година.

С долитането на тревненския щъркел и настъпването на пролетта, Община Трявна също поздравя всички граждани и им пожелава най-вече да бъдат здрави и благословени!

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

„Златна котка“ ще е най-големият магичен фестивал в Източна Европа

Published

on

Тази година от 16 до 19 март в Габрово се събират едни от най-титулуваните имена в международната магична общност за десетото юбилейно издание на Магична среща „Златна котка“ 2023. Новината съобщиха от местната общинска администрация.

Габрово ще е домакин на повече от 140 магьосника от България, Канада, Испания, Франция, Холандия, Турция, Хърватия Гърция, Румъния, Сърбия и още, за да подпалят (на моменти съвсем буквално) сцената на фестивала.

Организаторите Дани Белев, Венсан Петров и Евгени Точев, заедно с Община Габрово обещават нещо невиждано на българската илюзионна сцена.

Български и световни звезди, ще ви пренесат в света на цирковото и магично изкуство с едно незабравимо преживяване. Необходимо е само да вярвате в магията!

Гала-спектакълът е на 18 март, от 19:00 ч. в Спортна зала „Орловец“, а водещ на събитието ще бъде Александър Кадиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица