Свържи се с нас

Новини

Кога Паметникът на свободата ще възвърне пълния си блясък?

Кристина Сидорова към министър Банов: Кога Паметникът на свободата ще възвърне пълния си блясък?

Published

on

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

“Към днешна дата състоянието на Паметника на свободата изобщо не е добро, по – скоро е тревожно”, алармира народният представител от ПГ на “БСП за България” Кристина Сидорова.

По нейните думи, влизайки вътре в сградата, прави впечатление, че покрай стълбите има разрушена мазилка, че платната най-отгоре на терасата са описани с изключително цинични надписи и че всъщност тази българска светиня не изглежда по начин, по който трябва да изглежда един български паметник.

В подкрепа на твърденията си тя предостави на министъра на културата Боил Банов снимков материал от преди около месец, отразяващ нагледно състоянието на културния монумент.

“Паметникът на свободата, издигнат на вр. Шипка или вр. Свети Никола, както всъщност е името на върха, е израз на най-голяма почит и признателност към загиналите за свободата на България. Монументът е част от паметник – музей Шипка, открит през 1934г. и догодина той ще навърши своята 85 годишнина. Ежедневно през този паметник минават хиляди български и чужди туристи, за да се поклонят пред паметта на загиналите за свободата и да отдадат своята почит“, припомни на министъра на културата днес от парламентарната трибуна Кристина Сидорова.

“Вярвам, че Вие сте добре запознат със състоянието на Паметника на свободата”, каза още депутатът от левицата и попита ръководителя на културното ведомство – какви действия ще предприемете и в какви срокове, за да може наистина този най – български и най-голям паметник да възвърне пълния си блясък.

“Знам, че има усилия от страна на ръководството на музея да бъде възстановен паметникът. Но само усилия като думи не са удовлетворителни нито за мен, нито за българските граждани, които искат да го видят в своя блясък”, бе категоричната позиция на народния представител от Габровски регион.

От думите на Боил Банов стана ясно, че ще бъде изготвен цялостен проект за консервация и реставрация на Паметника на свободата на Шипка, за който той уточни, че е вписан в активите на Националния парк-музей „Шипка – Бузлуджа” и е застрахован.

Според министър Банов директорът на музея прави всичко необходимо, а Министерството на културата стриктно наблюдава дейността му, но често процедурите по обществените поръчки водят до забавяне – заради липса на кандидати или обжалване.

От отговора на министъра стана ясно и, че към днешна дата са изпълнени проекти за видеонаблюдение и е възложена експертиза за актуалното състояние на паметника. Боил Банов посочи още, че са предприети мерки за подготовка на технически паспорт.

“Когато заведеш български или чужди гости и видят, че Паметникът на свободата е с олющена мазилка и неподдържан, чувството, което изпитва всеки българин, е срам, че българската държава е позволила светинята му да изглежда по този начин. Срамно е паметникът, където са костите на българските опълченци и руски войни, да бъде в това състояние, да бъде изписан с грозни надписи и да има паднала мазилка. Това не говори добре за българската държава като държава“, изказа възмущението си депутатът от БСП и изрази надежда, че ще се намерят сили, законови начини и средства до 3-ти март 2019г. или до 85-тата му годишнина да изглежда както трябва.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Крими

Разсеян шофьор блъсна младо момиче, пресичащо на пешеходна пътека

Published

on

22-годишно момиче пострада след като бе блъснато от кола, докато пресича на пешеходна пътека.

Инцидентът е станал вчера, 28 септември, около 11.45 часа в района на ул.“Брянска“.

Девойката е била ударена от лек автомобил „Фолксваген Поло“, управляван от 57-годишен мъж.

Той не я пропуснал, докато пресичала на пешеходната пътека и я ударил с предната дясна част на автомобила.

Пострадалата била откарана в МБАЛ „Д-р Тота Венкова“, където е била установена луксация на опашни прешлени.

След прегледа младата жена е освободена за домашно лечение. Пробите за алкохол са отрицателни. Пътнотранспортното произшествие е обслужено по административен ред.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Крими

Арестуваха четирима млади в Габрово и Севлиево при акция за наркотици

Published

on

18-годишно момиче от село Крушево, 19-годишен от село Шумата, 21-годишна жена и 22-годишен габровец бяха задържани заради притежание на наркотични вещества при полицейски акции в Габрово и Севлиево.

Арестите им били извършени на 26 септември. При претърсване в частен имот в Габрово, обитаван от 21-годишната жена, криминалисти установили в една от стаите над 40 грама суха зелена листна маса, реагирала при полевия наркотест на марихуана.

В същия ден за полицейска проверка бил спрян и 22-годишният местен жител, като при личния му обиск била открита свивка, съдържаща суха зелена листна маса, реагирала също на марихуана при полевия наркотест.

Другите двама били задържани в рамките на 15 минути при проверки в Севлиево. И четиримата са били задържани по реда на Закона за МВР за срок до 24 часа, като срещу двама тях: 21-годишната и 22-годишният са образувани досъдебни производства, а срещу по-младите са образувани бързи производства.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Новини

Общо 230 са украинските бежанци в област Габрово

Published

on

Не се наблюдава тенденция за увеличаване броя на украинските граждани на територията на област Габрово. Това стана ясно от проведеното заседание на Областния съвет по сигурност, ръководено от областния управител Кристина Сидорова.

За последните 57 дена регистрираните лица са 30, а от началото до сега в областта са регистрирани общо 527 лица, като 289 от тях са напуснали вече страната ни, а 8 са с променен адрес в друга области. Към днешна дата в област Габрово има общо 230 украинските бежанци.

В дневния ред на заседанието беше включено още и обсъждане на общински бази за настаняване, както и държавни сгради. Като такава възможност отново бяха коментирани базите на „Студентски столове и общежития“, където принципал е Министерство на образованието. Остава готовността и на хотелите, които и до момента се бяха включили в програмата за настаняване.

От БЧК споделиха, че към този момент няма голямо търсене на подкрепа от тях, но декларираха готовност по всяко време и при необходимост да подпомогнат с храни и дрехи, с каквито разполагат.

На територията на област Габрово в образователната система са включени около 15 деца. Има и такива, които предпочитат да продължат образованието си дистанционно по украинската образователна система.

На заседанието присъстваха членовете на Областния съвет по сигурност -ръководители на институции от региона, представители на общините, заместник – областният управител Андрей Николов, главният секретар на областна администрация Веселин Радков и експерти.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица