Свържи се с нас

Новини

Информация за лятната програма на ИМКА-Габрово

Published

on

И през това лято ИМКА-Габрово предлага незабравими летни преживявания за своите малки и големи приятели от  Габрово и региона. За всички деца на възраст от 6-12 години, които обичат  забавните  игри, творчествата, състезанията и  игри на открито ИМКА Габрово предлага следните дневни детски лагери:

1-ва смяна: 4.07 –  8-07. 2011 г. Едноседмична творческа  работилница за деца с основни творчески задачи: цветна графика, рисуване на керамика, приложно творчество.

2-ра  смяна: 11.07 – 15.07.2011 г. Едноседмичен детски  дневен лагер – състезателни и забавни игри, пикник, приключенски изпитания…

ИМКА-Габрово даде началото  на детските  дневни лагери, само седмица след като завърши  Творчески пленер -„ Да твориш е прекрасно!”,в село Костенковци – 5 дни, който се  проведе от 13-18  Юни.

В пленера участваха 18 деца с изявени  способности  в областта  на изобразителното и приложното изкуство от  школата за приложно изкуство с ръководител Ива Пенчева. Основните творчески задачи, с които децата бяха ангажирани по време на пленера  бяха цветна графика, рисуване на керамика, приложно творчество – смесена техника( изработване на колажи, декоративни пана), иконопис. През месец септември, точно в навечерието  на тържествата по случай 20 годишнината на ИМКА-Габрово ще се открие едноименна  изложба: „Да  твориш е прекрасно!”,в която ще бъдат представени творбите на младите  участници в пленера, заедно с творбите на участниците в първия творчески дневен лагер, който започва в понеделник – 4 Юли.

За децата и младежите, на възраст от 7-13 години, които обичат предизвикателствата, загадките и състезанията – ИМКА е планирала традиционния Приключенски лагер. Преодоляване на препятствия, плуване, оцеляване сред природата, нощен поход и  търсене на съкровище – звучи приключенски  нали??? Няма и съмнение, че всички участници ги очаква голямо забавление!!!

Тази година Приключенският лагер на палатки ще се проведе в местността Шумата, край Севлиево от 18.07. до 22.07. 2011 включително. За децата и младежите на възраст от 13-15 години тази година ИМКА-Габрово предоставя възможността да се включат в специалната група „Дрийм тийм”( Dream Team),в която да се подготвят за бъдещи лидери, доброволци в програмата “Детски лагери” на ИМКА-Габрово.

Повече от 25 доброволци ще подпомагат осъществяването на лятната програма на ИМКА-Габрово, като всички те преминават  специален курс на обучение, който завършва през този  уикенд. Обучението ще се проведе от 1-3 юли в базата на с.Шумата.

Лятната  програма се осъществява с подкрепата на Община Габрово,в рамките на проект„ Да  твориш е прекрасно!”- творческа академия за деца и младежи.

Проектът има за цел да насърчи любителското творчество и творчеството на деца, както и да стимулира участието на младежи в процеса на създаване, представяне и популяризиране на техния културен продукт сред по-широка младежка аудитория в Габрово. Основни бенефициенти на настоящия проект са 40 деца на възраст от 7- 12 години, които имат желание да разшиpяват своите творчески интереси и да развиват таланта си в сферата на изобразителното и приложното изкуство. Бенефициенти на проекта  са и 12 доброволци младежи от Габрово, на възраст  14-19 години, които ще развиват своите умения да общуват със средства  на изобразителното и приложното изкуство и да участват/ или да подпомагат процеса на създаване, представянето и популяризирането на различни творчески продукти на деца и младежи в Габрово.

Информация и записвания за участие в лятната  програма на ИМКА-Габрово можете да получите всеки работен ден от 9 до 19 часа на телефон: 066 805419 и е-mail:yankabakova@abv.bg.

Новини

Коледният базар с благотворителна инициатива за Милена Христова

Published

on

Благотворителна инициатива за набиране на средства за лечението на 51-годишната
Милена Христова от Габрово ще бъде част Коледния базар на 17.12.2022 г. Базарът ще
се проведе на площад „Възраждане“ в Габрово, а зад каузата за лечение на Милена,
която е диагностицирана с тежка форма „Сколиоза“, ще застанат със свои щандове
редица социални услуги от града: Дневен център за деца и младежи с увреждания;
Дневен център за стари хора; Център за обществена подкрепа „Вяра“; Център за
обществена подкрепа ИМКА; Дневен център за пълнолетни лица с увреждания, Център
за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Комплекс за социално-здравни
услуги за деца.

Целта е да се съберат средства за сложна медицинска интервенция в
Турция за освобождаване на гръбначния мозък – 2 операции и последващи посещения
за контролни прегледи.

Община Габрово вече подкрепи кампанията с 5 000 лв, но за съжаление средствата не са достатъчни – нужната сума е 22 750 евро.

Началото на базара е в 10.00 часа.

Той е и добър начин да стартираме подготовката за коледните празници. Освен
подаръци с кауза, там ще намерите и много хранителни продукти и деликатеси,
директно от малки ферми и производители. Мед и пчелни продукти, различни видове
кашкавали и сирена, деликатеси от месо, вина, сушени плодове – това е основата на
всяка коледна трапеза.

Щипка екзотика ще внесе щандът на магазин „Берьозка“, където ще се предлагат топли
пелмени, медени блатове за торта, сладка и конфитюри, плодови сокове и сиропи,
сладки изделия и бонбони, лечебна козметика и други.

Ще има и коледна томбола – всеки, пазарувал от търговците на базара, ще получи
талонче с номер за своята покупка. Едно от талончетата ще донесе на своя собственик
пълна торба с продукти от базара – храни, козметика и подаръци.

Разбира се, не е забравена и коледната сцена. На нея ще видим ФТА „Боженци“ в 11.00
ч. и Оркестър Габрово в 12.00 часа – за да бъде денят ни съвсем празничен и светъл.
Коледният базар се организира от Рекламна агенция „Елмазови“ съвместно с Община
Габрово.

Заповядайте, за да променим заедно Коледата на едно семейство и дадем началото на
своята – малко по-добра, споделена и вкусна.

Дарение за каузата можете да направите чрез банкова сметка:
BIC IORTBGSF
IBAN BG82IORT80485019777600
Титуляр Милена Иванова Христова

Зареди още

Крими

Образуваха досъдебно производство за смъртта на блъсната на бул.“Трети март“ жена

Published

on

Досъдебното производство е започнало с първо действие на разследването – оглед на местопроизшествие и се води за престъпление по чл.343 ал.1  б. «в» във вр. с чл.342 ал.1  от НК.

Образувано е за това, че около 18.00 часа на 1 декември в Габрово, на бул.“Трети март“ срещу № 27, при управление на моторни превозни средства, са нарушени правилата за движение по пътищата и е предизвикано пътнотранспортно произшествие между л.а.“Фолксваген Поло“, управляван от А.Ч. от Габрово, л.а.“Дачия Сандеро“, управлява от В.В. от Габрово и пешеходец Д.И. от Габрово, в резултат на което по непредпазливост е причинена смъртта на пешеходеца.           

Неотложните следствени действия са извършени от екип на Областна дирекция на МВР – Габрово с участие на автоексперт в присъствие на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура – Габрово.

Предстои назначаването на съдебномедицинска експертиза и автотехническа експертиза относно причините и механизма на възникналото пътнотранспортно произшествие.             

Действията по разследването продължават под ръководството на Окръжна прокуратура – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Любопитно

Коледният дух завладява Габрово

Published

on

Коледният дух завладява Габрово с концерти, ателиета, изложби, представления, украси и разбира се – светлини.

В програмата през празничния месец декември Община Габрово и културните институции са се погрижили да има за всеки по нещо. Разбира се особено внимание ще получат най – малките, които с най – голямо вълнение очакват елхата, Коледните и Новогодишните празници. А тя, елхата ни, ще огрее целия площад „Възраждане“ на 6 декември точно в 18:00 ч, когато ще можем да се насладим на „Коледна миниатюра“ от ДТ „Рачо Стоянов“ и празнични изпълнения от Оркестър „Габрово“. Със запалването светлините на градската елха започваме обратното отброяване до настъпването на Новата година, а до тогава централната градска част ще е изпълнена с коледни изкушения, които ще дебнат отвсякъде – както за душата, така и за сетивата.

И тази година Градинката с мечето ще се превърне в голямо коледно детско градче, а своите най – малки приятели Община Габрово ще изненада с две нови любими фигури.  Кои ще са те ще разберете на 12 декември в 17.30 ч, когато ще бъде официалното откриване с участието на Държавен куклен театър и нещо специално подготвено от куклените актьори за малчуганите на Габрово. 

Няма как да пропуснем и коледните базари, които тази година ще са поне три, защото това е време за приятни разходки и срещи с приятели, красиви изделия и вкусни изкушения. Най – продължителният от тях ще започне на 5 декември и ще остане до края на месеца и ще е разположен в алеята между РБ „Априлов – Палаузов“ и Национална Априловска гимназия.

Коледен базар с музикална програма ще има и на площад „Възраждане“ на 17 декември от 10.00 ч, а третият и най – нов ще е на едно различно място – по калдъръмените улички на Шести участък. Очаквайте коледни изненади зад всеки ъгъл от 18 до 23 декември, сътворени от „джуджетата“ не на Дядо Коледа, а на Младежки център – Габрово.

Но за това като му дойде времето, а до тогава може да отидете на изложби на децата от Школите на Елиза Ковачева и на Ива Пенчева, а за по-големите и на годишната изложба на габровските художници, да изберете представление от Коледния фестивал на Драматичен театър от 6 до 11 декември, да посетите коледните концерти на две от габровските читалища – НЧ „Габрово – 2002“ и НЧ „Априлов – Палаузов“ и разбира се на 25-ия ден от декември в 11:00 ч да посрещнем заедно коледарите от ДФА „Габровче“ на площад „Възраждане“.

Благослов и наричания ще отправят веднага след това и в МАИР Боженци, а на следващият ден 26-ти в РЕМО „ЕТЪР“ ще може да видите и възстановка на обичая Коледуване, този път пресъздадена от участниците в училището за коледари. Дойдат ли коледарите неусетно идва времето да помислим за всичко, което ни се е случило през годината – и хубаво, и не чак толкова, да го приемем, да благодарим и да погледнем към Новата година, като първо по габровски се повеселим  – на 30 декември, изпращайки старата година „Под звездите на Габрово“ с Влади Ампов – Графа и Михаела Филева.

Декември е времето да бъдем заедно…

Следете ни и във Фейсбук на:
https://www.facebook.com/gabrovonews/

Зареди още

Реклама

Популярни новини от последната седмица